Ухвала
від 21.12.2019 по справі 120/4245/19-а
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про відкриття провадження у адміністративній справі

м. Вінниця

21 грудня 2019 р. Справа № 120/4245/19-а

Суддя Вінницького окружного адміністративного суду Шаповалова Тетяна Михайлівна , розглянувши матеріали:

за позовом: Староприлуцької сільської ради Липовецького району Вінницької області (код ЄДРПОУ 04329174, вул. Гагаріна, 42, с. Стара Прилука, Липовецький район Вінницька область, 22511)

до: Вінницької обласної державної адміністрації (код ЄДРПОУ 20089290, вул. Соборна, 70, м. Вінниця, 21050)

про: визнання протиправною бездіяльності, зобов`язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

До Вінницького окружного адміністративного суду надійшли матеріали позовної заяви Староприлуцької сільської ради Липовецького району Вінницької області до Вінницької обласної державної адміністрації про визнання протиправною бездіяльності, зобов`язання вчинити дії.

Обґрунтовуючи позовні вимоги, позивач зазначив, що звернення Староприлуцької сільської ради Липовецького району Вінницької області № 02-12/430 від 01.11.2019 року відповідачем не розглянуто відповідно до норм законодавства.

Позивач вважає, такі дії протиправними, а тому звернувся до суду з відповідним позовом за захистом своїх прав.

Пунктом 4 частини 9 ст. 171 КАС України визначено, що про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначаються: за якими правилами позовного провадження (загального чи спрощеного) буде розглядатися справа.

Ознайомившись з позовною заявою та доданими до неї матеріалами, вважаю, що вона підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства, підсудна Вінницькому окружному адміністративному суду, відповідає вимогам, встановленим статтями 160, 161 КАС України, подана особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність та у строк, установлений законом. Підстави для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі відсутні.

На підставі приписів статей 12, 257, 262 КАС України та враховуючи характер спірних правовідносин, предмет доказування та склад учасників, а також інші обставини, які мають значення для вирішення даної справи, доходжу до висновку про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження у судовому засіданні з повідомленням сторін.

У позовній заяві позивачем також визначено третьою особою Костянтинівську сільську раду Липовецького району Вінницької області, що розцінюється судом як клопотання про залучення третьої особи.

Особливості вступу у справу третіх осіб визначено статтею 49 КАС України.

Так, ч. 2 ст. 49 КАС України передбачено, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі (частина 5 статті 49 КАС України).

Розглянувши клопотання позивача про залучення до участі у справі як третьої особи Костянтинівської сільської ради Липовецького району Вінницької області, суд дійшов висновку про його задоволення з огляду на таке.

Відповідно до рішення № 219 від 19.07.2018 року Костянтинівська сільська рада Липовецького району Вінницької області виявила бажання приєднатись до складу Староприлуцької ОТГ.

Позивачем оскаржується бездіяльність відповідача щодо не розгляду звернення від 01.11.2019 року про внесення змін до рішення Вінницької обласної ради від 05.03.2019 року № 785 Про схвалення умови редакції проекту перспективного плану формування територій громад Вінницької області .

Рішення у цій справі може вплинути на права та обов`язки Костянтинівської сільської ради Липовецького району Вінницької області, адже предмет спору безпосередньо стосується цієї сільської ради.

Таким чином, суд дійшов висновку про залучення до участі у справі як третьої особи Костянтинівської сільської ради Липовецького району Вінницької області, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача.

Керуючись статтями 12, 49, 171, 248, 256 КАС України, -

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження в адміністративній справі за позовом Староприлуцької сільської ради Липовецького району Вінницької області до Вінницької обласної державної адміністрації про визнання протиправною бездіяльності, зобов`язання вчинити дії.

2. Розгляд справи здійснюватиметься суддею Шаповаловою Тетяною Михайлівною одноособово, в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін.

3. Призначити справу до судового розгляду на 21.01.2020 р. о 10:15 год. в залі судового засідання № 3 Вінницького окружного адміністративного суду, що знаходиться за адресою: м. Вінниця, вул. Брацлавська, 14.

4. Залучити до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Костянтинівську сільську раду Липовецького району Вінницької області (код ЄДРПОУ 04329056, вул. Миру, 77, с. Костянтинівка, Липовецького району Вінницької області, 22510).

5. Встановити відповідачу 15-денний строк з дня отримання ухвали про відкриття провадження для подання відзиву на позов із поясненнями по суті заявлених вимог та доданням підтверджуючих документів у тому числі документів, що підтверджують надіслання копії відзиву та доданих до нього документів позивачу, а також, у разі надходження відповіді на відзив, подати свої заперечення у 2 - денний термін з дня отримання відповіді на відзив.

6. Запропонувати позивачу у 3-денний строк з дня отримання відзиву подати відповідь на відзив, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

7 . Роз`яснити відповідачу, що відповідно до статті 77 КАС України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дій чи бездіяльності покладається на відповідача.

8. Роз`яснити відповідачу, що відповідно до ч. 4 ст. 159 КАС України, неподання суб`єктом владних повноважень відзиву на позов без поважних причин може бути кваліфіковано судом як визнання позову.

9. Повідомити позивача про необхідність виконання передбаченого нормою ч. 11 ст. 171 КАС України обов`язку із направлення Костянтинівській сільській раді Липовецького району Вінницької області копії позовної заяви з додатками, та надання доказів такого направлення суду до початку розгляду справи по суті.

10. Встановити третій особі, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача 5-денний строк з дня отримання копії позовної заяви та відзиву на позовну заяву для подання письмових пояснень в порядку ст. 162 КАС України

Учасники справи можуть отримати інформацію по даній справі на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі інтернет за посиланням: http://court.gov.ua/fair/ .

Ухвала суду набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 256 КАС України.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 294 КАС України ухвала про відкриття провадження у справі може бути оскаржена в апеляційному порядку окремо від рішення суду, лише у випадку її постановлення з порушення правил підсудності.

Суддя /підпис/ Шаповалова Тетяна Михайлівна

Згідно з оригіналом:

Суддя:

Помічник судді:

СудВінницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення21.12.2019
Оприлюднено23.12.2019
Номер документу86493239
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —120/4245/19-а

Рішення від 03.03.2020

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Шаповалова Тетяна Михайлівна

Ухвала від 21.12.2019

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Шаповалова Тетяна Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні