Рішення
від 09.12.2019 по справі 920/683/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 грудня 2019 року Справа № 920/683/19

м. Миколаїв.

Господарський суд Миколаївської області,

головуючий суддя Коваль С.М.,

без виклику сторін,

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження

справу № 920/683/19

за позовом акціонерного товариства комерційний банк "Приватбанк", 01001, м. Київ, вул. Грушевського, буд.1Д;

адреса для листування: 49094, м. Дніпро, вул. Набережна Перемоги, буд. 50;

до відповідачів:

1) Товариства з обмеженою відповідальністю "КАСВЕЙ",

55213, Миколаївська область, м. Первомайськ, вул. Сидора Білого, буд. 116;

2) ОСОБА_1 ,

АДРЕСА_1 ,

про стягнення в солідарному порядку заборгованості у сумі 87639 грн. 18 коп.

В С Т А Н О В И В:

Акціонерне товариство комерційний банк "Приватбанк" (далі - Банк) 01.07.2019 звернулось до Господарського суду Сумської області з позовною заявою про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ) "КАСВЕЙ" та громадянина ОСОБА_1 у солідарному порядку заборгованості за договором від 11.07.2017 № б/н (далі - кредитний договір), укладеного Банком з ТОВ "КАСВЕЙ", у розмірі 87639 грн. 18 коп. - заборгованість за кредитом, з посиланням на порушення товариством за вищевказаним договором зобов`язань щодо погашення кредиту, внаслідок чого у Банку виникло право захисту свого порушеного права шляхом солідарного стягнення зазначеної заборгованості з ТОВ "КАСВЕЙ" та громадянина Тернюк, який, згідно укладеного з Банком договору поруки від 29.11.2017 № P1516622009401911801, поручився своїм майном за виконання товариством договірних зобов`язань по кредитному договору.

Банк також просить про стягнення з відповідачів грошових коштів на відшкодування витрат з оплати позовної заяви судовим збором.

Ухвалою Господарського суду Сумської області від 12.09.2019 справу №920/683/19 передано на розгляд Господарському суду Миколаївської області.

Ухвалою суду від 09.10.2019 господарську справу № 920/683/19 суддею Ковалем С.М. прийнято до свого провадження та визначено розглядати справу в порядку спрощеного позовного провадження.

Від відповідачів відзиви на позовну заяву не надійшли; поштові відправлення з ухвалою від 09.10.2019 про відкриття провадження у справі, направлені на адреси відповідачів, повернені до суду відділенням зв`язку після закінчення терміну зберігання, проте суд вважає, що відповідачів належним чином повідомлено про відкриття провадження у справі, так як ухвалу від 09.10.2019 направлено на адресу ТОВ "КАСВЕЙ" та громадянина ОСОБА_1 . Ці ж адреси указані відповідачами в договорі поруки.

Ураховуючи викладене, та що справа розглядається у порядку спрощеного позовного провадження, суд вважає за можливе розглядати справу за наявними в ній матеріалами, у відповідності до ч. 13 ст. 8, ч. 9 ст. 165, ч. 2 ст. 178, ч .5 ст. 252 ГПК України.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до такого.

Згідно даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Товариством з обмеженою відповідальністю "Агровед-М" (код ЄДРПОУ 41431488) змінено назву на Товариство з обмеженою відповідальністю "КАСВЕЙ" (код ЄДРПОУ 41431488)

Чинним законодавством передбачено, що договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору (ч. 1 ст. 641 ЦК України).

Як випливає з матеріалів справи між Банком і ТОВ "Агровед-М" (правонаступником якого є ТОВ "КАСВЕЙ") укладено договір банківського обслуговування у формі договору приєднання підтверджується заявою відповідача про приєднання до умов та правил надання банківських послуг від 11.07.2017 (ас. 24). Згідно цієї заяви ТОВ "Агровед-М" (правонаступником якого є ТОВ "КАСВЕЙ") приєднується та погоджується з Умовами, тарифами Банку, розміщеними на офіційному сайті Приватбанку www.pb.ua, котрі разом з цією заявою складають договір банківського обслуговування (далі договір).

Умовами, актуалізованими на момент підписання договору, і які є невід`ємною частиною укладеного між сторонами договору від 11.07.2017, передбачено таке.

Банк взяв на себе зобов`язання при наявності вільних грошових ресурсів здійснювати обслуговування кредитного ліміту клієнта за рахунок кредитних коштів в межах ліміту, про розмір якого Банк повідомляє клієнту на свій розсуд або у письмовому вигляді, або через встановлені засоби електронного зв`язку Банка та клієнта. Порядок встановлення, зміни ліміту, погашення заборгованості та розмір відсоткової ставки за користування кредитним лімітом регламентується Умовами та Правилами надання банківських послуг і Тарифами банку, які розміщені в мережі Інтернету на сайті www.privatbank.ua. які разом з Анкетою (заявою) складають банківське обслуговування.

У відповідності до п. 3.2.1.1.16. Умов, при укладанні договорів і угод, чи вчиненні інших дій, що свідчать про приєднання клієнта до Умов (або у формі "Заяви про відкриття поточного рахунку та картки із зразками підписів і відбитка печатки" або у формі авторизації кредитної угоди в системах клієнт-банк /Інтернет клієнт-банк, або обміну паперовою або електронною інформацією, або в будь-якій іншій формі). Банк і клієнт допускають використання підписів клієнта у вигляді електронного цифрового підпису, підтвердження через пароль, спрямований Банком через верифікований номер телефону, який належить уповноваженій особі Клієнта з правом "першого" підпису. Підписання договорів і угод таким чином прирівнюється до укладання договорів та угод у письмовій формі.

Відповідно до п. 3.2.1.1.1 Умов, кредитний ліміт на поточний рахунок надається на поповнення оборотних коштів і здійснення поточних платежів клієнта, в межах кредитного ліміту. Про розмір ліміту Банк повідомляє клієнта на свій вибір або в письмовій формі, або через встановлені засоби електронного зв`язку Банка та клієнта.

Відповідно до п. 3.2.1.1.3 Умов кредит надається в обмін на зобов`язання Клієнта щодо його повернення, сплаті процентів та винагороди.

Відповідно до п. 3.2.1.1.8 Умов проведення платежів клієнта у порядку обслуговування кредитного ліміту, проводиться Банком протягом одного року з моменту підписання угоди про приєднання клієнта до Умов (або у формі "Заяви про відкриття поточного рахунку та картки із зразками підписів і відбитка печатки" або у формі авторизації кредитної угоди в системах клієнт-банк / інтернет клієнт-банк, або у формі обміну паперовій або електронній інформацією, або в будь-якій іншій формі - "Угода").

При порушенні клієнтом будь-якого із зобов`язань, передбачених Умовами, Банк на свій розсуд має право змінити умови кредитування, встановивши інший термін повернення кредиту. При належному виконанні клієнтом зобов`язань, передбачених Умовами, при відсутності заперечень за місяць до закінчення терміну обслуговування Ліміту, проведення платежів Клієнта в порядку обслуговування Ліміту може бути продовжено Банком на той самий строк. Термін також може бути змінений Банком згідно п. 3.2.1.2.3.4 цього розділу Умов. Згідно ст.ст. 212, 651 ЦК України, при порушенні Клієнтом будь-якого із зобов`язань по кредиту, Банк на свій розсуд, починаючи з 91-го дня порушення будь-якого із зобов`язань має право встановити інший термін повернення кредиту. При цьому Банк направляє клієнту повідомлення із зазначенням дати терміну повернення кредиту на свій вибір або в письмовій формі, або за допомогою встановлених засобів електронного зв`язку Банку і клієнта (системи клієнт-банк, Інтернет-банку Приват24, мобільний додаток "Приват24", SMS-повідомлення чи інших). При непогашенні заборгованості в термін, зазначений у повідомленні, вся заборгованість, починаючи з наступного дня з дати, зазначеної в повідомленні, вважається простроченою.

Згідно п. 3.2.1.1.11 Умов, за сумами кредиту, отриманими клієнтами з 01.02.2015 періодом безперервного користування кредитом є період часу, протягом якого безперервно існувало дебетове сальдо на поточному рахунку. Початком періоду безперервного користування кредитом вважається перший день, починаючи з якого безперервно існувало дебетове сальдо на поточному рахунку клієнта при закритті банківського дня. Зменшення або збільшення заборгованості по кредиту в цей період не впливають на зміну дати закінчення періоду безперервного користування кредитом. Датою закінчення періоду безперервного користування кредитом вважається день, по закінченні якого на поточному рахунку зафіксовано нульове дебетове сальдо. Період безперервного користування "Кредитним лімітом на поточному рахунку" - не більше 30 днів.

Відповідно до п. 3.2.1.2.2.3 Умов, клієнт зобов`язаний виробляти погашення кредиту, отриманого в межах встановленого Ліміту, не пізніше терміну закінчення періоду безперервного користування кредитом, встановленого п. 3.2.1.1.11.

Відповідно до п. 3.2.1.1.6 Умов, ліміт може бути змінений Банком в односторонньому порядку, передбаченому Умовами, у разі зниження надходжень грошових коштів на поточний рахунок або настання інших факторів, передбачених внутрішніми нормативними документами Банку. Підписавши Угоду, клієнт висловлює свою згоду на те, що зміна Ліміту проводиться Банком в односторонньому порядку шляхом повідомлення клієнта на свій вибір або в письмовій формі, або через встановлені засоби електронного зв`язку Банку і клієнта (системи клієнт-банк, Інтернет-банку Приват24, мобільний додаток "Приват24", sms-повідомлення або інших).

Відповідно до розділу 3.2.1.4.1 Умов, яким встановлений порядок розрахунків, за користування кредитом в період з дати виникнення дебетового сальдо на поточному рахунку клієнта при закритті банківського дня клієнт сплачує відсотки, виходячи з процентної ставки, розмір якої залежить від терміну користування кредитом (диференційована процентна ставка). Порядок розрахунків відсотків:

За сумами кредиту, отриманими з 01.05.2015 за користування кредитом у період з дати виникнення дебетового сальдо на поточному рахунку Позичальника при закритті банківського дня клієнт сплачує Банку за користування кредитом відсотки в розмірі 33 (тридцять три) % річних.

За сумами кредиту, отриманими з 10.02.2017 , при наявності дебетового сальдо на поточному рахунку Позичальника при закритті банківського дня, проводиться нарахування відсотків за користування кредитом у розмірі 28 (двадцять вісім) % річних для договорів, забезпечених порукою, 34 (тридцять чотири) % річних для договорів, не забезпечених порукою. Списання нарахованих відсотків проводиться по 1-х числах кожного місяця, за попередній місяць.

За сумами кредиту, отриманими з 01.05.2015 у разі непогашення кредиту впродовж 30 днів з дати закінчення періоду, в який дебетове сальдо підлягало обнулінню, починаючи з 31-го дня після дати закінчення періоду, в який дебетове сальдо підлягало обнулінню, кредит вважається простроченим, а грошові зобов`язання клієнта з погашення заборгованості вважаються порушеними. При порушенні клієнтом будь-якого з грошових зобов`язань клієнт сплачує Банку відсотки за користуванням кредитом у розмірі 66 (шістдесят шість) % річних від суми залишку непогашеної заборгованості. У разі порушення клієнтом будь-якого з грошових зобов`язань і при реалізації права банку на встановлення іншого терміну повернення кредиту, передбаченого Умовами, клієнт сплачує банку пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми залишку непогашеної заборгованості за кожен день прострочення, виходячи з 360 днів у році. Сплата пені здійснюється з наступного дня, наступного за датою порушення зобов`язань.

За сумами кредиту, отриманими з 10.02.2017 у разі непогашення кредиту впродовж 30 днів з дати закінчення періоду , в який дебетове сальдо підлягало обнулінню, починаючи з 31 -го дня після дати закінчення періоду , в який дебетове сальдо підлягало обнулінню, кредит вважається простроченим, а грошові зобов`язання клієнта з погашення заборгованості вважаються порушеними. При порушенні клієнтом будь-якого з грошових зобов`язань клієнт сплачує Банку відсотки за користуванням кредитом у розмірі 56 (п`ятдесят шість) % річних від суми залишку непогашеної заборгованості для договорів забезпечених порукою, 68 (шістдесят вісім) % річних для договорів незабезпечених порукою. У разі порушення клієнтом будь-якого з грошових зобов`язань і при реалізації права банку на встановлення іншого терміну повернення кредиту, передбаченого Умовами, клієнт сплачує банку пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми залишку непогашеної заборгованості за кожен день прострочення, виходячи з 360 днів у році. Сплата пені здійснюється з наступного дня, наступного за датою порушення зобов`язань.

Під "непогашенням кредиту" мається на увазі не виникнення на поточному рахунку нульового сальдо при закритті банківського дня (п. 3.2.1.4.1.4 Умов)

Розрахунок відсотків за користування кредитом проводиться щодня, починаючи з моменту утворення на поточному рахунку дебетового сальдо при закритті банківського дня, за кількість днів користування кредитними коштами, виходячи з 360 днів у році. Розрахунок відсотків проводиться до повного погашення заборгованості за кредитом, на суму залишку заборгованості за кредитом. День повернення кредиту в часовий інтервал нарахування відсотків не включається. Нарахування відсотків здійснюється в дату сплати (п. 3.2.1.4.9. Умов).

Сплата відсотків за користування кредитом, розрахованих згідно п.п. 3.2.1.4.1 - 3.2.1.4.2, проводиться в порядку, зазначеному в п.п. 3.2.1.1.1, 3.2.1.2.1.4, 3.2.1.2.2.8. Відсотки, несплачені після закінчення періоду безперервного користування кредитом, вважаються простроченими (крім випадків розірвання кредиту згідно з п. 3.2.1.2.3.4). Сплата відсотків може бути проведена клієнтом також з інших належних йому рахунків у встановленому законом порядку (п. 3.2.1.4.3 Умов).

За своєю юридичною природою укладений сторонами договір є змішаним договором здійснення банківських операцій, який містить елементи договору банківського рахунку та кредитного договору.

У відповідності до чинного законодавства, банками здійснюється фінансове посередництво у формі банківських операцій, зокрема розрахункових, кредитних (ст.339 ГК України).

Розрахункові операції банків спрямовані на забезпечення взаємних розрахунків між учасниками господарських відносин, а також інших розрахунків у фінансовій сфері (ч.1 ст.341 ГК України), а кредитні операції полягають у розміщені банками від свого імені, на власних умовах та на власний ризик залучених коштів юридичних осіб (позичальників) та громадян (ст.345 ГК України). Для здійснення розрахунків суб`єкти господарювання зберігають грошові кошти в установах банків на відповідних рахунках (ч.2 ст.341 ГК України).

За договором банківського рахунка банк зобов`язується приймати і зараховувати на рахунок, відкритий клієнтові (володільцеві рахунка), грошові кошти, що йому надходять, виконувати розпорядження клієнта про перерахування і видачу відповідних сум з рахунка та проведення інших операцій за рахунком (ч.1 ст.1066 ЦК України). Клієнт зобов`язаний сплатити плату за виконання банком операцій за рахунком клієнта, якщо це встановлено договором (ч.4 ст.1068 ЦК України). Якщо відповідно до договору банківського рахунка банк здійснює платежі з рахунка клієнта, незважаючи на відсутність на ньому грошових коштів (кредитування рахунка), банк вважається таким, що надав клієнтові кредит на відповідну суму від дня здійснення цього платежу. Права та обов`язки сторін, пов`язані з кредитуванням рахунка, визначаються положеннями про позику та кредит (параграфи 1 і 2 глави 71 ЦК України), якщо інше не встановлено договором або законом (ст.1069 ЦК України).

За кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти. До відносин за кредитним договором застосовуються положення параграфа 1 глави 71 ЦК України, якщо інше не встановлено параграфом 2 глави 71 ЦК України і не випливає із суті кредитного договору (ст. 1054 ЦК України).

На виконання умов договору Банком установлено для ТОВ "КАСВЕЙ" кредитний ліміт у розмірі 75000 грн., починаючи з 25.06.2018, що випливає з довідки Приватбанку про розмір встановлених кредитних лімітів щодо відповідача-1 та виписок з особового рахунку ТОВ "Агровед-М" (правонаступником якого є ТОВ "КАСВЕЙ") за загальний період 26.07.2018-11.06.2019.

Із виписок з особового рахунку ТОВ "Агровед-М" (правонаступником якого є ТОВ "КАСВЕЙ") та розрахунку заборгованості також випливає, що кредитний ліміт товариством використано у період 25.06-26.07.2018, проте платежів на виконання грошових зобов`язань за договором товариство не здійснювало з 16.08.2018, і тому на даний час за останнім обліковується заборгованість з повернення кредитних коштів у сумі 60 152 грн. 15коп.

З розрахунком такої заборгованості суд погоджується.

Із цих же розрахунків заборгованості випливає, що Банком у період 25.06-26.07.2018 нараховані відсотки, виходячи із ставки 21 % річних, а у період 25.06.2018-31.03.2019 - виходячи із ставки 42 % річних, а всього товариством за період 25.06.2018-21.03.2019 не сплачено відсотків у сумі 16000 грн. 47 коп., і суд погоджується з поданим Банком розрахунком указаної суми.

Ураховуючи викладене, суд визнає доведеним, що ТОВ "КАСВЕЙ" порушено зобов`язання за укладеним з Банком договором банківського обслуговування, внаслідок чого утворилася заборгованість з повернення кредитних коштів у сумі 60152 грн. 15 коп. та заборгованість зі сплати відсотків за користування кредитом у сумі 16000 грн. 47 коп.

Також, Банком нараховано пеню на підставі умов укладеного сторонами кредитного договору та чинного законодавства України в сумі 11486 грн. 56 коп. за період з 31.07.2018 по 21.05.2019.

Суд вважає обґрунтованими подані Банком розрахунки пені за період 31.07.2018 по 21.05.2019 в сумі 11486 грн. 56 коп.

Ураховуючи викладене, суд визнає доведеним, що ТОВ "КАСВЕЙ" порушено зобов`язання за укладеним з Банком договором банківського обслуговування, внаслідок чого утворилася заборгованість з повернення кредитних коштів у сумі 60152 грн. 15 коп., заборгованість зі сплати відсотків за користування кредитом у сумі 16000 грн. 47 коп. та пені за несвоєчасне виконання зобов`язань у сумі 11486 грн. 56коп.

На забезпечення виконання зобов`язань ТОВ "Агровед-М" (правонаступником якого є ТОВ "КАСВЕЙ") за договором банківського обслуговування, Банком укладено з громадянином ОСОБА_1 договір поруки від 22.01.2018 № P1516622009401911801 (далі - догові поруки), згідно умов якого громадянин ОСОБА_1 (поручитель) поручився своїм майном за виконання ТОВ "КАСВЕЙ" зобов`язань за договором банківського обслуговування.

Умовами договору поруки передбачено наступне.

Предметом договору є надання поруки поручителем перед кредитором за виконання ТОВ "Агровед-М" (правонаступником якого є ТОВ "КАСВЕЙ") (боржником) зобов`язань за угодами приєднання до:

1.1.1 розділу 3.2.1 "Кредитний ліміт" Умов, (далі - "Угода 1"), по сплаті: а) процентної ставки за користування кредитом: за період користування кредитом згідно п. 3.2.1.4.1.2 "Угоди 1" - 21 % річних; за період користування кредитом згідно п. 3.2.1.4.1.3 "Угоди 1" - 42 % річних; б) комісійної винагороди згідно п. 3.2.1.1.17 "Угоди 1" в розмірі 3 % від суми перерахувань; в) винагороди за використання Ліміту відповідно до п. 3.2.1.4.4. "Угоди 1" 1-го числа кожного місяця у розмірі 0,5% від суми максимального сальдо кредиту, що існувало на кінець банківського дня за попередній місяць; г) кредиту в розмірі 10000 грн.

Якщо під час виконання "Угоди 1" зобов`язання боржника, забезпечені цим договором, збільшуються, внаслідок чого збільшується обсяг відповідальності поручителя, поручитель при укладенні цього договору дає свою згоду на збільшення зобов`язань за "Угодою 1" в розмірі таких збільшень. Додаткові узгодження про такі збільшення з поручителем не потрібні (п. 1.1 договору поруки).

Поручитель відповідає перед кредитором за виконання зобов`язань за "Угодою 1 та Угодою 2" в тому ж розмірі, що і боржник, включаючи сплату кредиту, процентів, нарахованих за користування кредитом, винагород, штрафів, пені та інших платежів, відшкодування збитків; поручитель відповідає перед кредитором всіма власними коштами та майном, яке належить йому на праві власності (п. 1.2 договору поруки).

Згідно з п. 2.1.2. договору поруки у випадку невиконання боржником якого-небудь зобов`язання, передбаченого п. 1.1 цього договору, кредитор має право направити поручителю вимогу із зазначенням невиконаного (их) зобов`язання (нь).

Ненаправлення кредитором вказаної вимоги не є перешкодою та не позбавляє права кредитора звернутися до суду з вимогою виконати взяті на себе поручителем зобов`язання або вимагати від поручителя виконання взятих на себе зобов`язань іншими способами. Поручитель відповідає перед кредитором як солідарний боржник у випадку невиконання боржником зобов`язань за "Угодою-1 і/або Угодою-2" незалежно від факту направлення чи ненаправлення кредитором поручителю передбаченої даним пунктом вимоги.

Сторонами погоджено, що порука за договором припиняється через 15 років після його укладення. У випадку виконання боржником та/або поручителем всіх зобов`язань за "Угодою 1 і/або Угодою-2" договір поруки припиняє свою дію (п. 4.1 договору поруки).

Зміст договору поруки, укладеного Банком з громадянином Тернюком, узгоджується з умовами розділу 3.2.1.3 Умов, які є частиною договору банківського обслуговування, укладеного Банком з ТОВ "КАСВЕЙ", згідно яких забезпеченням виконання зобов`язань по поверненню клієнтом кредиту є, зокрема, надання поруки Поручителем/ями або зазначеним у "Заяві про відкриття поточного рахунку та картки із зразками підписів та відбитка печатки" або надавши згоду на поруку через системи електронного зв`язку клієнта та банка (зокрема системи інтерет клієнт-банк Приват-24 або інші), за виконання клієнтом зобов`язань з повернення кредиту, сплати процентів за користування кредитним лімітом та на умовах, визначених в розділі 3.18 Умов. Порука дійсна з моменту повідомлення Банком Поручителя/лів про розмір встановленого клієнту кредитного ліміту або в письмовій формі або через встановлені засоби електронного зв`язку Банку і клієнта (системи клієнт-банк, Інтернет - банку, Приват-24, мобільний додаток Приват-24 , sms- повідомленнями або інших). При цьому вважається, що Поручитель/і з умовами надання кредиту та поруки ознайомлений. Якщо під час виконання зобов`язання клієнта, що забезпечені порукою, збільшуються, внаслідок чого збільшується обсяг відповідальності Поручителя/ів, Поручитель/і дає свою попередню згоду на збільшення зобов`язань за зобов`язаннями клієнта в розмірі таких збільшень. Додаткових узгоджень про такі збільшення з Поручителем/ями не потрібно (п.п. 3.2.1.3.2-3.2.1.3.2.1 Умов).

Поручитель відповідає перед Банком за виконання зобов`язань клієнта в тому ж розмірі, що і клієнт, включаючи сплату кредиту, відсотків за користування кредитом, штрафів, пені та інших платежів, відшкодування збитків. У випадку невиконання клієнтом зобов`язань за кредитним договором, клієнт і Поручитель відповідають перед Банком як солідарні боржники. В разі порушення будь-якого зобов`язання клієнта по поверненню кредиту Банк у будь-який час може звернутися за захистом своїх порушених прав до суду у встановленому законодавством порядку (п.п. 3.2.1.3.2.3-3.2.1.3.2.5 Умов).

Отже, зобов`язання ТОВ "КАСВЕЙ" за договором банківського обслуговування забезпечені порукою громадянина ОСОБА_1 за договором поруки.

Цивільним законодавством визначено, що за договором поруки поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання ним свого обов`язку. Поручитель відповідає перед кредитором за порушення зобов`язання боржником. Порукою може забезпечуватися виконання зобов`язання частково або у повному обсязі (ч.ч. 1, 2 ст. 553 ЦК України).

У разі порушення боржником зобов`язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя. Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки (ч.ч. 1, 2 ст. 554 ЦК України).

У разі солідарного обов`язку боржників (солідарних боржників) кредитор має право вимагати виконання обов`язку частково або в повному обсязі як від усіх боржників разом, так і від будь-кого з них окремо. Кредитор, який одержав виконання обов`язку не в повному обсязі від одного із солідарних боржників, має право вимагати недоодержане від решти солідарних боржників. Солідарні боржники залишаються зобов`язаними доти, доки їхній обов`язок не буде виконаний у повному обсязі (ч.ч. 1, 2 ст. 543 ЦК України).

У відповідності до ч.1 ст.193 ГК України, суб`єкти господарювання повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору.

Положеннями ст.ст. 525, 526, 629 ЦК України передбачено, що зобов`язання має виконуватися відповідно до умов договору та вимог ЦК України. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається. Договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Ураховуючи викладене, суд визнає, що вимоги Банку про стягнення в солідарному порядку з ТОВ "КАСВЕЙ", як боржника за договором банківського обслуговування, та громадянина ОСОБА_1 , як поручителя за виконання боржником зобов`язань за договором банківського обслуговування, заборгованостей з повернення кредитних коштів та зі сплати відсотків за користування кредитом у зазначених вище сумах - є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Отже, позов належить задовольнити повністю.

Господарським процесуальним законодавством передбачено покладання судових витрат, зокрема, витрат на оплату позовної заяви судовим збором, у разі задоволення позову, на відповідача (ст. 129 ГПК України).

Витрати на оплату позовної заяви судовим збором складають суму 1921 грн., яка підтверджується поданим Банком платіжним дорученням від 22.05.2019 № ZZ422B00F7. Зазначена сума відповідає розміру судового збору, визначеному Законом України "Про судовий збір", а тому в такій сумі витрати позивача належить відшкодувати за рахунок відповідачів.

Керуючись ст.ст. 232, 233, 236-238 ГПК України, суд

В И Р І Ш И В:

1. Позов публічного акціонерного товариства комерційний банк "Приватбанк" задовольнити повністю.

2. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "КАСВЕЙ" (55213, Миколаївська область, м.Первомайськ, вул.Сидора Білого, буд. 116, код ЭДРПОУ 41431488) та громадянина ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ) на користь акціонерного товариства Комерційний банк "ПРИВАТБАНК" (вул. Грушевського, 1Д, м. Київ, 01001, ідентифікаційний код 14360570) у солідарному порядку грошові кошти в загальній сумі 87639 (вісімдесят сім тисяч шістсот тридцять дев`ять) грн. 18 коп., із яких: 60152 (шістдесят тисяч сто п`ятдесят дві) грн. 15 коп. - заборгованість з повернення кредитних коштів; 16000 (шістнадцять тисяч) грн. 47 коп. - заборгованість зі сплати відсотків за користування кредитом, 11486 (одинадцять тисяч чотириста вісімдесят шість) грн. 56 коп. - пені за несвоєчасність виконання зобов`язань, а також грошові кошти на відшкодування судових витрат у справі з оплати позовної заяви судовим збором у сумі 1921 (одна тисяча дев`ятсот двадцять одна) грн.

Рішення може бути оскаржено до Південно-Західного апеляційного господарського суду через Господарський суд Миколаївської області протягом 20 днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя С.М. Коваль

Дата ухвалення рішення09.12.2019
Оприлюднено23.12.2019
Номер документу86530025
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —920/683/19

Судовий наказ від 09.01.2020

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль С.М.

Судовий наказ від 09.01.2020

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль С.М.

Рішення від 09.12.2019

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль С.М.

Ухвала від 09.10.2019

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль С.М.

Ухвала від 12.09.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Заєць Світлана Володимирівна

Ухвала від 24.07.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Заєць Світлана Володимирівна

Ухвала від 03.07.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Заєць Світлана Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні