Рішення
від 11.12.2019 по справі 265/7781/19
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.МАРІУПОЛЯ

Справа №265/7781/19

Провадження №2/265/2047/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 грудня 2019 року місто Маріуполь

Орджонікідзевський районний суд міста Маріуполя Донецької області у складі:

головуючого судді - Міхєєвої І.М.,

за участю секретаря судового засідання - Красноухова А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Маріуполі цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельник кооператив "Комфорт-Маріуполь 2007" про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за заповітом ,

В С Т А Н О В И В :

08 листопада 2019 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовними вимогами до Обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельник кооператив "Комфорт-Маріуполь 2007" , (далі ОК ЖБК "Комфорт-Маріуполь 2007 ) про визнання права власності на кооперативну квартиру в порядку спадкування за заповітом. В обґрунтування позовних вимог вказувала, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , який за життя заповів їй все належне йому майно і вона є єдиним його спадкоємцем. Після смерті ОСОБА_2 залишилось спадкове майно у вигляді кооперативної квартири АДРЕСА_1 . Будинок в якому знаходиться спадкова квартира відноситься до ОК ЖБК "Комфорт-Маріуполь 2007 , колишній ЖБК Приазовський - членом якого з 1966 року був ОСОБА_2 , за час свого життя останній повністю сплатив пайові внески за вказану кооперативну квартиру, однак свідоцтво про право власності не отримав.

На даний момент позивач бажає оформити свої спадкові права, як спадкоємець за заповітом після смерті ОСОБА_2 . Однак, відсутність правовстановлюючого документу на вказану квартиру, є перешкодою для отримання нею свідоцтва про право на спадщину за заповітом, після смерті ОСОБА_2 .

Спадок позивач прийняла шляхом подачі заяви до нотаріальної контори, однак нотаріусом було винесено постанову про відмову у видачі свідоцтва про право на спадкування за заповітом, в зв`язку з відсутністю прововстановлючого документа на спадкове майно. За таких обставин вона змушена звернутися до суду за захистом своїх прав та інтересів, та просить визнати за нею право власності на квартиру АДРЕСА_2 в порядку спадкування за заповітом, після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 .

В судове засідання представник позивача ОСОБА_3 , діючий на підставі нотаріально посвідченої довіреності та адвокат Горелов А.Є., діючий на підставі ордеру, не з`явилися, подали заяву про розгляд справи без їх участі, просили суд задовольнити позовні вимоги в повному обсязі.

Представник відповідача - голова правління ОК ЖБК "Комфорт-Маріуполь 2007 Зінченко Т.Г. в судове засідання не з`явився, надала суду заяву про розгляд справи без її участі, проти задоволення позовних вимог не заперечувала.

За клопотанням представника позивача судом на підставі ухвали суду від 26 листопада 2019 року у приватного нотаріуса Маріупольського міського нотаріального округа Борисевич Т.С. була витребувана копія спадкової справи після смерті ОСОБА_2 .

З`ясувавши позиції сторін, дослідивши письмові матеріали справи, суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог за наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджено свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим 05 березня 2019 року Яготинським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Київській області. (а.с.16).

Згідно заповіту від 26 лютого 2019 року, посвідченого приватним нотаріусом Маріупольського міського нотаріального округу Борисевич Т.С. та зареєстрованому в реєстрі за № 117, ОСОБА_2 заповів ОСОБА_1 все належне йому майно. (а.с.15). Згідно витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі, вказаний заповіт є чинним.

Після смерті ОСОБА_2 нотаріусом Маріупольського міського нотаріального округу Борисевич Т.С. відкрито спадкову справу за № 33/2019. Спадщину прийняла, подавши заяву про прийняття спадщини 18 червня 2019 року спадкоємець за заповітом ОСОБА_1 , зазначивши, що окрім неї інших спадкоємців передбачених ст. 1241 ЦК України не має. Зазначені обставини підтверджені копією спадкової справи.

Відповідно до довідки Маріупольського бюро технічної інвентаризації від 04.09.2019 року, право власності на квартира АДРЕСА_1 зареєстровано не було.

Згідно технічного паспарту, складеного Міським бюро технічної інвентаризації-Маріупольська нерухомість 04 квітня 2019 року, квартира АДРЕСА_1 є трьохкімнатною, житлова площа квартири становить 39,3 кв.м., загальна 57,1 кв.м. (19-23).

Згідно довідки ЖБК Приазовський , член ЖБК ОСОБА_2 повністю сплатив фактичну вартість квартири АДРЕСА_1 в сумі 4179 руб. (а.с.18)

За даними довідки ОК ЖБК "Комфорт-Маріуполь 2007 , ОСОБА_2 з травня 1966 року по 01 березня 2019 року був членом ЖБК Приазовський правонаступником якого з 06.03.2007 року є ОК ЖБК "Комфорт-Маріуполь 2007 . ОСОБА_2 є власником квартири АДРЕСА_1 , оскільки станом на 1981 рік повністю сплатив вартість квартири в сумі 4179 руб. (37-40)

Постановою приватного нотаріуса Маріупольського міського нотаріального округу Борисевич Т.С. від 10.09.2019 року, ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину зазаповітом, після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 на квартиру за АДРЕСА_1 , оскільки у спадкоємця відсутні належним чином оформлені правовстанолюючи документи на спадкове майно. (а.с.36)

Відповідно до ст.ст. 321, 328 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні. Право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно з п.6 Постанови Пленуму Вищого Спеціалазованого Суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ за № 5 від 07.02.2014 року Про судову практику в справах про захист права власності та інших речових прав , суди повинні мати на увазі, що законом може бути встановлений інший момент (підстава) набуття права власності. Зокрема, у разі повного внесення пайових внесків за квартиру, дачу, гараж, іншу будівлю або приміщення, надані члену житлового, житлово-будівельного, дачного, гаражного чи іншого кооперативу або товариства.

За положеннями ст.15 Закону України Про власність , який діяв до 27 квітня 2007 року, член житлового, житлово-будівельного, дачного, гаражного чи іншого кооперативу або товариства, який повністю вніс свій пайовий внесок за квартиру, дачу, гараж, іншу будівлю або приміщення, надані йому в користування, набуває права власності на це майно.

В п.5-1 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 18 вересня 1987 року за №9 Про практику застосування судами законодавства про житлово-будівельні кооперативи зазначено, що згідно ст.15 Закону України Про власність , член ЖБК, який повністю вніс свій пайовий внесок за квартиру, надану йому в користування, набуває права власності на квартиру і в праві розпоряджатися нею на свій розсуд.

Відповідно до ст. 1233 ЦК України, заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті.

Згідно ч.1 ст. 1234 ЦК України, заповідач маже призначити своїми спадкоємцями одну або кілька фізичних осіб, незалежно від наявності у нього з цими особами сімейних, родинних відносин, а також інших учасників цивільних відносин.

Згідно ст. 1220 ЦК України часом відкриття спадщини є день смерті спадкодавця

Відповідно до ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Статтями 1268, 1269 ЦК України передбачено, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

Осіб, які б мали право на обов`язкову долю у спадщині померлого ОСОБА_2 , відповідно до ст. 1241 ЦК Україні, судом не встановлено.

Відповідно до ч. 1 ст. 1298 ЦК свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення шести місяців із часу відкриття спадщини, тому спір про спадкування може бути вирішений лише після закінчення цього строку.

Як роз`яснив пленум Верховного Суду України № 7 від 30 травня 2008 року Про судову практику у справах про спадкування у п. 23 свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину, вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Прийняття спадщини спадкоємцем, який звертається з вимогою про визнання права власності на спадкове майно, має встановлюватись належними доказами: копіями документів із спадкової справи, якщо така справа заводилася нотаріусом, довідками з житлово-експлуатаційних організацій, сільських, селищних рад за місцем проживання спадкодавця.

Визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку, в тому числі й у випадку визначення судом за позовом спадкоємця додаткового строку для прийняття спадщини.

Аналізуючи зібрані по справі докази позовні вимоги ОСОБА_1 підлягають задоволенню в повному обсязі, оскільки факт належності квартири померлому ОСОБА_2 знайшов своє підтвердження в судовому засіданні, а також з урахуванням того, що позивач звернулася в установленому порядку до нотаріальної контори для прийняття спадщини, але нотаріус відмовив у видачі свідоцтва про право на спадщину, тому позов є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Керуючисьст.ст. 263-265 ЦПК України , суд,

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до Обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельник кооператив "Комфорт-Маріуполь 2007" про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за заповітом задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності в порядку спадкування за заповітом на квартиру АДРЕСА_1 , загальна площа 57,1 кв.м., житлова 39,3 кв.м., після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження у випадках, передбачених ст. 354 ЦПК України.

Рішення суду може бути оскаржено шляхом подачі апеляційної скарги до Донецького апеляційного суду через Орджонікідзевський районний суд міста Маріуполя Донецької області

Із повним текстом рішення суду можна ознайомитися в Єдиному реєстрі судових рішень за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ІНН НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_3 .

Відповідач: Обслуговуючий кооператив "Житлово-будівельник кооператив "Комфорт-Маріуполь 2007", ЄРДПОУ 34908538, адреса: м. Маріуполь. бул. Меотиди,22.

Повний текст судового рішення складено 20 грудня 2019 року.

Суддя І.М. Міхєєва

Дата ухвалення рішення11.12.2019
Оприлюднено25.12.2019
Номер документу86603094
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за заповітом

Судовий реєстр по справі —265/7781/19

Ухвала від 31.01.2020

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Маріуполя

Міхєєва І. М.

Рішення від 11.12.2019

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Маріуполя

Міхєєва І. М.

Рішення від 11.12.2019

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Маріуполя

Міхєєва І. М.

Ухвала від 26.11.2019

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Маріуполя

Міхєєва І. М.

Ухвала від 11.11.2019

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Маріуполя

Міхєєва І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні