Вирок
від 01.07.2019 по справі 752/2982/19
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

справа № 752/2982/19

провадження №: 1-кс/752/6305/19

У Х В А Л А

про тимчасовий доступ до речей і документів

01.07.2019 року слідчий суддя Голосіївського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання прокурора відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , у кримінальному провадженні №42018000000002894, відомості щодо якого 20.11.2018 внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 209 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів,

ВСТАНОВИВ:

В провадження слідчого судді надійшло клопотання прокурора, в якому він просить надати тимчасовий доступ до речей і документів, які знаходяться у володінні АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 , з можливістю ознайомитись та вилучити у посадових осіб зазначеного банку наступних документів, що містять охоронювану законом, а саме банківську таємницю:

-карток із зразками підпису ОСОБА_4 , і.п.н. НОМЕР_2 ; ОСОБА_5 , і.п.н. НОМЕР_3 ; ОСОБА_6 , і.п.н. НОМЕР_4 ; ОСОБА_7 , і.п.н. НОМЕР_5 ; ОСОБА_8 , і.п.н. НОМЕР_6 ;

-реєстру руху коштів за розрахунковими рахунками ОСОБА_4 , і.п.н. НОМЕР_2 - № НОМЕР_7 (українська гривня, ЄВРО, долар США, російський рубль); ОСОБА_5 , і.п.н. НОМЕР_3 - № НОМЕР_8 (українська гривня, ЄВРО, долар США, російський рубль); ОСОБА_6 , і.п.н. НОМЕР_4 - № НОМЕР_9 (українська гривня, ЄВРО, долар США, російський рубль); ОСОБА_7 , і.п.н. НОМЕР_5 - № НОМЕР_10 (українська гривня, ЄВРО, долар США, російський рубль); ОСОБА_8 , і.п.н. НОМЕР_6 - № НОМЕР_11 (українська гривня, ЄВРО, долар США, російський рубль), з дати відкриття по дату винесення ухвали в електронному вигляді на електронних носіях із зазначенням дати, часу, номеру платіжного документу, назви операції та повних даних про контрагента;

-всіх документів, які стали підставою для відкриття розрахункових рахунків та містяться у відповідних справах банківської установи: ОСОБА_4 , і.п.н. НОМЕР_2 ; ОСОБА_5 , і.п.н. НОМЕР_3 ; ОСОБА_6 , і.п.н. НОМЕР_4 ; ОСОБА_7 , і.п.н. НОМЕР_5 ; ОСОБА_8 , і.п.н. НОМЕР_6 ;

-документів (заяв, повідомлень, листів, вхідної/вихідної кореспонденції, інших документів), які стали підставою для видачі довідок із зазначенням інформації про зняття грошових коштів з рахунків наступних фізичних осіб: ОСОБА_4 , і.п.н. НОМЕР_2 ; ОСОБА_5 , і.п.н. НОМЕР_3 ; ОСОБА_6 , і.п.н. НОМЕР_4 ; ОСОБА_7 , і.п.н. НОМЕР_5 ; ОСОБА_8 , і.п.н. НОМЕР_6 , які в подальшому надавались останніми на митних постах України для перевезення (переміщення) готівкових грошових коштів закордон;

-довідок, які видавались банківською установою та в подальшому надавалися фізичними особами: ОСОБА_4 , і.п.н. НОМЕР_2 ; ОСОБА_5 , і.п.н. НОМЕР_3 ; ОСОБА_6 , і.п.н. НОМЕР_4 ; ОСОБА_7 , і.п.н. НОМЕР_5 ; ОСОБА_8 , і.п.н. НОМЕР_6 , на митні пости України під час перевезення (переміщення) готівкових грошових коштів закордон.

Прокурор обґрунтовує клопотання тим, що Генеральною прокуратурою України здійснюється процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні № 42018000000002894 від 20.11.2018 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених частиною 2 статті 364, частиною 3 статті 209 Кримінального кодексу України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що злочинна група, до складу якої входять співробітники митниці та прикордонної служби, які зловживаючи своїм службовим становищем, з метою одержання неправомірної вигоди всупереч інтересам служби, вступили в злочинну змову з громадянами України, сприяють останнім у незаконному перевезенні (переміщенні) через митний кордон України готівкових грошових коштів, які в подальшу легалізуються на території країн Європейського Союзу.

Прокурор зазначав, що вищевказана незаконна схема, щодо переміщення готівкових грошових коштів через митний кордон України, була організована у період з 2013 року по теперішній час, невстановленою на даний час групою осіб.

Крім того, досудовим розслідуванням встановлено, що фізичні особи громадяни України, через митні пости та пункти пропуску вивозять готівкові валютні цінності, що в еквіваленті перевищують 10 000 Євро. При вивозі готівкових валютних цінностей громадяни України надають довідки з банківських установ про зняття готівки з власних рахунків, що дає дозвіл на вивіз коштів згідно чинного законодавства. Маючі на меті незаконне вивезення коштів та подальшу їх легалізацію за межами країни, громадяни України вступаючи в злочину змову з працівниками банку та співробітниками митниці надають підроблені довідки або недіючі (строк дії закінчився).

Під час досудового розслідування, виявлено факти надання на митницях довідок за 2015 рік та підроблених довідок з банківських установ в яких у громадян відсутні відкриті рахунки, що є порушенням діючого законодавства, відповідно до постанови НБУ від 27.05.2008 N 148 термін дії документів, що підтверджують зняття готівки в банківській установі становить 90 діб.

Суми готівкових коштів які громадяни України вивозять за межи України складають від 40 до 600 тис. доларів США/Євро за одну подорож.

Прокурор зазначав, що загальним результатом функціонування вищезазначеної схеми є несплата податків організаторами злочинної схеми, приховування незаконного вивозу готівкових коштів шляхом маскування, та подальша їх легалізації на митній території країн Європи, а також службове зловживання, факти корупції співробітників митниці та прикордонної служби на території України. В результаті вказаних дій до бюджету України не сплачено податку на дохід з фізичних осіб України, та військовий збір в особливо великих розмірах.

В ході здійснення досудового розслідування було отримано інформацію, під час аналізу якої встановлено, що громадянами України, а саме: ОСОБА_4 , і.п.н. НОМЕР_2 ; ОСОБА_5 , і.п.н. НОМЕР_3 ; ОСОБА_6 , і.п.н. НОМЕР_4 ; ОСОБА_7 , і.п.н. НОМЕР_5 ; ОСОБА_8 , і.п.н. НОМЕР_6 , декларуються значні суми готівкових валютних цінностей, що перевищують 10 000 Євро. Готівкові грошові кошти вказаними особами переміщуються до різних країн Європи.

Однак, згідно інформації отриманої з органів Державної фіскальної служби України, встановлено, що зазначені громадяни за останні три роки отримали доходів у значно менших розмірах, ніж ними було переміщено через державний кордон. Тобто, походження переміщених значних сум готівкових грошових коштів офіційно ніяк не підтверджено та джерела отримання не встановленні.

Крім того, отримано інформацію, що вказані особи між собою пов`язані, частина з них являється прямими родичами, вони мають одні й ті ж самі джерела доходів, працюють на підприємствах пов`язаних між собою та являються посадовими особами цих підприємств.

Також, досудовим розслідуванням встановлено, що перелічені вище особи мають банківські рахунки за кордоном, на яких розміщені депозитні кошти, частина коштів надійшла готівкою з України, а частина була перевезена особисто ними.

Крім цього, групою вказаних осіб в країнах Європейського союзу було придбано ряд об`єктів нерухомості. Однак, при цьому ними не було надано обґрунтованих пояснень банкам про походження їхніх матеріальних цінностей.

Також, отримано інформацію, що зазначені особи, здійснюють операції з готівкою на суми, які в декілька разів перевищують суми офіційно задекларованих ними доходів, наявні підстави підозрювати вказаних осіб у здійсненні прихованої підприємницької діяльності та ухиленні від сплати податків.

Прокурор зазначав, що у органу досудового розслідування наявні достатні підстави вважати, що описана злочинна схема, до якої можуть бути причетні перелічені вище особи, забезпечує незаконне виведення готівкових грошових коштів за кордон та подальшу їх легалізацію в країнах Європи.

Також, в ході досудового розслідування встановлено, що для проведення операцій з обготівкування грошових коштів та під час перетину державного кордону, ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , користуються рахунками та надають довідки з однієї й тієї ж банківської установи, а саме: АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ).

Досудовим розслідуванням встановлено розрахункові рахунки, які використовуються вказаними особами: ОСОБА_4 , і.п.н. НОМЕР_2 - № НОМЕР_7 ; ОСОБА_5 , і.п.н. НОМЕР_3 - № НОМЕР_8 ; ОСОБА_6 , і.п.н. НОМЕР_4 - № НОМЕР_9 ; ОСОБА_7 , і.п.н. НОМЕР_5 - № НОМЕР_10 ; ОСОБА_8 , і.п.н. НОМЕР_6 - № НОМЕР_11 , відкриті в АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ).

Прокурор переконаний, що вказані документи мають доказове значення в кримінальному провадженні та необхідні для проведення відповідних експертиз (в тому числі почеркознавчих) і іншими способами, крім розкриття зазначеної банківської таємниці, довести обставини кримінального правопорушення, неможливо, в зв`язку з чим постала необхідність в отриманні тимчасового доступу до речей та документів, які перебувають у володіння в АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Також прокурор просив розглянути клопотання без виклику особи, у якої необхідно отримати інформацію та в порядку ч. 7 ст. 163 КПК України надати розпорядження про надання можливості вилучення документів.

В судове засідання прокурор не з`явився, подав заяву про розгляд клопотання без його участі, клопотання підтримав та просив його задовільнити.

Слідчий суддя визнав за можливе провести розгляд даного клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться документи, оскільки прокурором доведено наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів.

Відповідно до ч. 5 ст. 27 КПК України під час судового розгляду та у випадках, передбачених цим Кодексом, під час досудового розслідування забезпечується повне фіксування судового засідання та процесуальних дій за допомогою звуко- та відеозаписувальних технічних засобів. Офіційним записом судового засідання є лише технічний запис, здійснений судом у порядку, передбаченому цим Кодексом.

Згідно ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Положеннями ч. 1 ст. 107 КПК України визначено, що рішення про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час досудового розслідування приймає особа, яка проводить відповідну процесуальну дію.

Таким чином, слідчий суддя визнав за можливо розглянути клопотання за відсутності прокурора та без фіксування судового засідання за допомогою звуко- та відеозаписувальних технічних засобів.

Слідчий суддя, дослідивши клопотання та документи, якими воно обґрунтовується, вважає необхідним задовольнити клопотання частково, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження. Пунктом 5 частини 2 статті 131 КПК України передбачені такі види заходів забезпечення кримінального провадження зокрема тимчасовий доступ до речей і документів.

Положеннями ч. 1 ст. 159 КПК України визначено, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи, зокрема, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Положеннями ч. 6 ст. 163 КПК України визначено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Крім того, слід зазначити, що відповідно до ч. 7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Слідчий суддя, аналізуючи вище викладене, беручи до уваги, що документи дозвіл на тимчасовий доступ до яких просить надати прокурор мають суттєве значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, прийшов до висновку про наявність достатніх підстав для можливості надання дозволу на тимчасовий доступ до оригіналів вищезазначених документів, оскільки матеріалами клопотання обґрунтовано доведено, що іншими способами неможливо довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів.

Разом з тим, прокурором не доведено необхідність надання дозволу на тимчасовий доступ до документів за дорученням співробітникам оперативного підрозділу, оскільки у відповідності до приписів та положень КПК України, слідчий та прокурор самостійно може надати відповідні доручення на проведення слідчих та процесуальних дій.

Враховуючи вищевикладене, клопотання підлягає задоволенню частково.

Керуючись ст.ст. 163, 164, 372 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів - задовольнити частково.

Надати прокурору відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , слідчим, які здійснюють розслідування кримінального провадження №42018000000002894, відомості щодо якого 20.11.2018 внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 209 КК України, прокурорам, які здійснюють процесуальне керівництво у даному кримінальному провадженні, тимчасовий доступ до речей і документів, які знаходяться у володінні АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 , з можливістю ознайомитись та вилучити документи у посадових осіб зазначеного банку, а саме наступних документів, що містять охоронювану законом, а саме банківську таємницю:

-карток із зразками підпису ОСОБА_4 , і.п.н. НОМЕР_2 ; ОСОБА_5 , і.п.н. НОМЕР_3 ; ОСОБА_6 , і.п.н. НОМЕР_4 ; ОСОБА_7 , і.п.н. НОМЕР_5 ; ОСОБА_8 , і.п.н. НОМЕР_6 ;

-реєстру руху коштів за розрахунковими рахунками ОСОБА_4 , і.п.н. НОМЕР_2 - № НОМЕР_7 (українська гривня, ЄВРО, долар США, російський рубль); ОСОБА_5 , і.п.н. НОМЕР_3 - № НОМЕР_8 (українська гривня, ЄВРО, долар США, російський рубль); ОСОБА_6 , і.п.н. НОМЕР_4 - № НОМЕР_9 (українська гривня, ЄВРО, долар США, російський рубль); ОСОБА_7 , і.п.н. НОМЕР_5 - № НОМЕР_10 (українська гривня, ЄВРО, долар США, російський рубль); ОСОБА_8 , і.п.н. НОМЕР_6 - № НОМЕР_11 (українська гривня, ЄВРО, долар США, російський рубль), з дати відкриття по дату винесення ухвали в електронному вигляді на електронних носіях із зазначенням дати, часу, номеру платіжного документу, назви операції та повних даних про контрагента;

-всіх документів, які стали підставою для відкриття розрахункових рахунків та містяться у відповідних справах банківської установи: ОСОБА_4 , і.п.н. НОМЕР_2 ; ОСОБА_5 , і.п.н. НОМЕР_3 ; ОСОБА_6 , і.п.н. НОМЕР_4 ; ОСОБА_7 , і.п.н. НОМЕР_5 ; ОСОБА_8 , і.п.н. НОМЕР_6 ;

-документів (заяв, повідомлень, листів, вхідної/вихідної кореспонденції, інших документів), які стали підставою для видачі довідок із зазначенням інформації про зняття грошових коштів з рахунків наступних фізичних осіб: ОСОБА_4 , і.п.н. НОМЕР_2 ; ОСОБА_5 , і.п.н. НОМЕР_3 ; ОСОБА_6 , і.п.н. НОМЕР_4 ; ОСОБА_7 , і.п.н. НОМЕР_5 ; ОСОБА_8 , і.п.н. НОМЕР_6 , які в подальшому надавались останніми на митних постах України для перевезення (переміщення) готівкових грошових коштів закордон;

-довідок, які видавались банківською установою та в подальшому надавалися фізичними особами: ОСОБА_4 , і.п.н. НОМЕР_2 ; ОСОБА_5 , і.п.н. НОМЕР_3 ; ОСОБА_6 , і.п.н. НОМЕР_4 ; ОСОБА_7 , і.п.н. НОМЕР_5 ; ОСОБА_8 , і.п.н. НОМЕР_6 , на митні пости України під час перевезення (переміщення) готівкових грошових коштів закордон.

Визначити строк дії ухвали тривалістю один місяць, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Посадовим та службовим особам АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » надати (забезпечити) тимчасовий доступ до речей і документів, зазначеним в ухвалі особам.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення. Вона є обов`язковою для осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні, а також для всіх фізичних та юридичних осіб, органів державної влади та місцевого самоврядування, їх службових осіб, і підлягає виконанню на всій території України.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів, слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подане під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення01.07.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу86606796
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —752/2982/19

Вирок від 20.10.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Ухвала від 07.10.2020

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Глиняний Віктор Петрович

Вирок від 16.06.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 05.07.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 29.01.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 29.01.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 01.07.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 01.07.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 01.07.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 01.07.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні