Ухвала
від 20.12.2019 по справі 635/3583/13-ц
ХАРКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 635/3583/13-ц

Провадження по справі № 2зз/635/45/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про скасування заходів забезпечення позову

20 грудня 2019 року сел. Покотилівка Харківського району Харківської області

Харківський районний суд Харківської області у складі:

головуючий суддя - Бобко Т.В.

секретар судових засідань - Ус Ю.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання представника ОСОБА_1 - адвоката Ольховського Михайла Миколайовича про скасування заходів забезпечення позову по цивільній справі за позовом Харківського міжрайонного прокурора в інтересах держави в особі Державної інспекції сільського господарства в Харківській області до Васищевської селищної ради Харківського району Харківської області, ОСОБА_2 , треті особи - Управління Держземагенства у Харківському районі Харківської області, Реєстраційна служба Харківського районного управління юстиції про визнання незаконними рішень, визнання недійсними державних актів, -

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Харківського районного суду Харківської області знаходилася зазначена цивільна справа.

Ухвалою Харківського районного суду Харківської області від 17 квітня 2013 року накладений арешт на земельну ділянку площею 0,15га, розташовану на землях Васищевської селищної ради з кадастровим номером 6325156400:00:006:0014.

Ухвалою Харківського районного суду Харківської області від 10 вересня 2013 року провадження у справі за позовом Харківського міжрайонного прокурора в інтересах держави в особі Державної інспекції сільського господарства в Харківській області до Васищевської селищної ради Харківського району Харківської області, ОСОБА_2 , треті особи - Управління Держземагенства у Харківському районі Харківської області, Реєстраційна служба Харківського районного управління юстиції про визнання незаконними рішень, визнання недійсними державних актів закрито.

16 грудня 2019 року представник ОСОБА_1 - адвокат Ольховський М.М. звернувся до суду із клопотанням про скасування заходів забезпечення позову по цивільній справі за позовом Харківського міжрайонного прокурора в інтересах держави в особі Державної інспекції сільського господарства в Харківській області до Васищевської селищної ради Харківського району Харківської області, ОСОБА_2 , треті особи - Управління Держземагенства у Харківському районі Харківської області, Реєстраційна служба Харківського районного управління юстиції про визнання незаконними рішень, визнання недійсними державних актівУхвалою Харківського районного суду Харківської області від 17 квітня 2013 року накладений арешт на земельну ділянку площею 0,15га, розташовану на землях Васищевської селищної ради з кадастровим номером 6325156400:00:006:0014.

Відповідно до ч. 1 ст. 158 ЦПК України суд може скасувати заходи забезпечення позову з власної ініціативи або за вмотивованим клопотанням учасника справи.

Разом з тим, ОСОБА_1 , в інтересах якого із клопотанням про скасування заходів забезпечення позову звертається до суду адвокат Ольховський М.М., не був учасником цивільної справи за позовом Харківського міжрайонного прокурора в інтересах держави в особі Державної інспекції сільського господарства в Харківській області до Васищевської селищної ради Харківського району Харківської області, ОСОБА_2 , треті особи - Управління Держземагенства у Харківському районі Харківської області, Реєстраційна служба Харківського районного управління юстиції про визнання незаконними рішень, визнання недійсними державних актів, а тому не є особою, яка може звертатися до суду з клопотанням про скасування заходів забезпечення позову.

Враховуючи викладене, суд вважає необхідним повернути ОСОБА_1 його клопотання про скасування заходів забезпечення позову.

Однак, оскільки під час постановлення ухвали Харківського районного суду Харківської області від 10 вересня 2013 року, судом не було вирішено питання щодо скасування заходів забезпечення позову одночасно з ухваленням рішення про закриття провадження у справі, суд, керуючись вимогами ч.ч.1,9 ст. 158 ЦПК України, вважає необхідним вирішити питання щодо скасування заходів забезпечення позову з власної ініціативи.

15 грудня 2017 року набрав чинності Закон України Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів № 2147-VIII від 03 жовтня 2017 року, відповідно до якого Цивільний процесуальний кодекс викладений в новій редакції.

Відповідно до п.9 ч.1 розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України в редакції 03 жовтня 2017 року, яка набула чинності 15 грудня 2017 року, справи у судах першої та апеляційної інстанцій, провадження у яких відкрито до набрання чинності цією редакцією Кодексу, розглядаються за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу .

Виходячи з вимог ч. 2 ст. 158 ЦПК України, за змістом якої клопотання про скасування заходів забезпечення позову розглядається в судовому засіданні не пізніше п`яти днів з дня надходження його до суду , суд розглядає клопотання про скасування заходів забезпечення позову за відсутності учасників судового провадження, які були повідомлені про дату, час та місце розгляду клопотання про скасування заходів забезпечення позову.

Враховуючи, що розгляд клопотання про скасування заходів забезпечення позову відбувався у відсутність сторін, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Ухвала Харківського районного суду Харківської області від 10 вересня 2013 року про закриття провадження у справі провадження за позовом Харківського міжрайонного прокурора в інтересах держави в особі Державної інспекції сільського господарства в Харківській області до Васищевської селищної ради Харківського району Харківської області, ОСОБА_2 , треті особи - Управління Держземагенства у Харківському районі Харківської області, Реєстраційна служба Харківського районного управління юстиції про визнання незаконними рішень, визнання недійсними державних актів набрала законної сили 16 вересня 2013 року.

Відповідно до вимог ч.ч. 9, 10 ст. 158 ЦПК України, у випадку залишення позову без розгляду, закриття провадження у справі або у випадку ухвалення рішення щодо повної відмови у задоволенні позову суд у відповідному судовому рішенні зазначає про скасування заходів забезпечення позову. У такому разі заходи забезпечення позову зберігають свою дію до набрання законної сили відповідним рішенням або ухвалою суду.

Враховуючи викладене, оскільки ухвала Харківського районного суду Харківської області від 10 вересня 2013 року, якою закрито провадження у справі, набрала законної сили, виходячи з положень ст. 18 ЦПК України, яка передбачає обов`язковість судових рішень, суд вважає, що подальше застосування заходів забезпечення позову є недоцільним та порушує права власника майна, на яке накладено арешт.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст. 158 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В:

Клопотання представника ОСОБА_1 - адвоката Ольховського Михайла Миколайовича про скасування заходів забезпечення позову по цивільній справі за позовом Харківського міжрайонного прокурора в інтересах держави в особі Державної інспекції сільського господарства в Харківській області до Васищевської селищної ради Харківського району Харківської області, ОСОБА_2 , треті особи - Управління Держземагенства у Харківському районі Харківської області, Реєстраційна служба Харківського районного управління юстиції про визнання незаконними рішень, визнання недійсними державних актів - повернути заявнику ОСОБА_1 .

Скасувати заходи забезпечення позову, які було вжито ухвалою Харківського районного суду Харківської області від 17 квітня 2013 року по цивільній справі за позовом Харківського міжрайонного прокурора в інтересах держави в особі Державної інспекції сільського господарства в Харківській області до Васищевської селищної ради Харківського району Харківської області, ОСОБА_2 , треті особи - Управління Держземагенства у Харківському районі Харківської області, Реєстраційна служба Харківського районного управління юстиції про визнання незаконними рішень, визнання недійсними державних актів в частині накладення арешту на земельну ділянку площею 0,15 га, розташовану на землях Васищевської селищної ради з кадастровим номером 6325156400:00:006:0014.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги до Харківського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня складання судового рішення.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, апеляційні касаційні скарги подаються учасниками справи до або через Харківський районний суд Харківської області.

Суддя Т.В. Бобко

СудХарківський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення20.12.2019
Оприлюднено25.12.2019
Номер документу86610778
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —635/3583/13-ц

Ухвала від 20.12.2019

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Бобко Т. В.

Ухвала від 10.09.2013

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Бобко Т. В.

Ухвала від 17.04.2013

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Бобко Т. В.

Ухвала від 17.04.2013

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Бобко Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні