Рішення
від 26.12.2019 по справі 200/13139/19-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 грудня 2019 р. Справа№200/13139/19-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов`янськ, вул. Добровольського, 1

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Кошкош О.О., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Слов`янського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області про протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

Позивач, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (ідентифікаційний код НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) звернувся до Донецького окружного адміністративного суду з позовом до Слов`янського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області (ідентифікаційний код 37803258, 84100, Донецька область, м.Слов`янськ, пл.Соборна, буд. 3) про визнання протиправним та скасування рішення від 16.10.2019 №80 про відмову в призначенні пенсії, зобов`язати повторно розглянути заяву від 07.10.2019 №11158 із зарахуванням до пільгового стажу за списком №2 періодів роботи з 04.02.1985 по 14.08.2005; зобов`язати при обчисленні пенсії врахувати Закон України «Про підвищення шахтарської праці» та те, що позивач був нагороджений відзнаками «Шахтарської слави» І, ІІ, ІІІ ступенів. Позовні вимоги вмотивовані тим, що для призначення пенсії позивачем подана трудова книжка, яка містить необхідні записи про роботу на посадах, які передбачені списком №2. Зазначає, що позивач не може бути позбавлений права на призначення пенсії, у зв`язку із знаходженням архівних установ, що можуть видати довідки, які підтверджують роботи на підприємствах, на території, де органи державної влади тимчасово не здійснюють своїх повноважень.

18 листопада 2019 року ухвалою суду відкрито провадження у справі та призначено розгляд справи в порядку спрощеного провадження.

09 грудня 2019 року ухвалою суду призначено розгляд справи в судовому засіданні на 23 грудня 2019 року.

03 грудня 2019 року до суду надійшов відзив в якому зазначено, що відокремлений підрозділ Групова збагачувальна фабрика Вахрушевська ДП Ровенькиантрацит (ідентифікаційний код 32320704) зареєстровано в м.Ровеньки, тобто, на території населеного пункту, де органи державної влади не здійснюють своїх повноважень. Зазначає про зарахування періодів роботи з 01.01.1999 по 31.12.2000 та з 01.01.2002 по 14.08.2005 по Списку №2 згідно відомостей по спеціальному стажу, та не зарахування періодів з 04.02.1985 по 31.12.1998 та з 01.01.2001 по 31.12.2001 через відсутність уточнюючих довідок. Відмова у призначенні пенсії на пільгових умовах обумовлена відсутністю необхідного пільгового стажу. Просив відмовити у задоволені позовних вимог.

У судове засідання призначене на 23 грудня 2019 року представник позивача з`явився, надав клопотання про розгляд справи без його участі; представник відповідача до суду не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином. За таких обставин суд визнав за можливе розглянути справу за наявними матеріалами в порядку письмового провадження.

Розглянувши заяви по суті суд встановив наступне.

07 жовтня 2019 року ОСОБА_1 звернувся до Слов`янського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області із заявою про призначення пенсії.

16 жовтня 2019 року рішенням Слов`янського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області № 80 ОСОБА_1 відмовлено у призначенні пенсії у зв`язку із відсутністю необхідного пільгового стажу. Визначено, що страховий стаж складає 37 років 05 місяців 07 днів, стаж за Списком №2 складає 05 років 07 місяців 14 днів. Зазначено, що право виходу на пенсію позивач буде мати після досягнення 60 років.

З рішення про відмову у призначенні пенсії та з розрахунку стажу вбачається, що із загального періоду 04.02.1985 - 14.08.2005 до пільгового стажу не зараховані періоди: 04.02.1984-31.12.1998, 01.01.2001-31.12.2001 через відсутність пільгових довідок.

Відповідно пп.2 п.2 до ст. 114 Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування на пільгових умовах пенсія за віком призначається працівникам, зайнятим повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, - після досягнення 55 років і за наявності страхового стажу не менше 30 років у чоловіків, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах.

Працівникам, які не мають стажу роботи з шкідливими і важкими умовами праці, передбаченого абзацом першим цього пункту, але мають не менше половини стажу на зазначених роботах, за наявності передбаченого абзацами першим і п`ятнадцятим - двадцять третім цього пункту відповідного страхового стажу пенсії на пільгових умовах призначаються із зменшенням пенсійного віку, встановленого абзацом першим частини першої статті 26 цього Закону: чоловікам - на 1 рік за кожні 2 роки 6 місяців такої роботи;

Відповідно до статті 62 Закону України "Про пенсійне забезпечення" основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. Порядок підтвердження наявного трудового стажу при відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Питання призначення пенсій на пільгових умовах згідно зі списками № 1 та № 2 деталізоване у Порядку застосування списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженому наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18 листопада 2005 року № 383 (далі - Порядок № 383).

Пунктом 10 Порядку № 383 визначено, що для підтвердження стажу роботи зі шкідливими і важкими умовами праці необхідно подати трудову книжку із оформленими належним чином записами про займану посаду і період виконуваної роботи, виписку із наказу по підприємству про проведення атестації на відповідному робочому місці та, у разі відсутності в трудовій книжці відомостей, що визначають право на пенсію на пільгових умовах, уточнюючу довідку, передбачену пунктом 20 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 року № 637 (далі - Порядок № 637).

Відповідно до пунктів 1, 2 Порядку № 637 основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. За відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами. У разі коли документи про трудовий стаж не збереглися, підтвердження трудового стажу здійснюється органами Пенсійного фонду на підставі показань свідків.

Згідно з пунктом 20 Порядку № 637 у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установлені для окремих категорій працівників, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або їх правонаступників (додаток №5). У довідці має бути вказано: періоди роботи, що зараховуються до спеціального стажу; професія або посада; характер виконуваної роботи; розділ, підрозділ, пункт, найменування списків або їх номери, до яких включається цей період роботи; первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видана зазначена довідка. У разі відсутності правонаступника підтвердження періодів роботи, що зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугою років, установленої для окремих категорій працівників, здійснюється у порядку визначеному Пенсійним фондом України за погодженням з Міністерством праці та соціальної політики України та Міністерством фінансів України.

Атестація робочих місць здійснюється на підприємствах, в організаціях та установах незалежно від форм власності і господарювання згідно з Порядком проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 1 серпня 1992 року № 442 (далі - Порядок), та розробленими на виконання цієї постанови Методичними рекомендаціями для проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженими постановою Міністерства праці України від 1 вересня 1992 року № 41 (далі - Методичні рекомендації).

Відповідно до зазначених нормативних актів основна мета атестації полягає у регулюванні відносин між власником або уповноваженим ним органом і працівниками у галузі реалізації права на здорові й безпечні умови праці, пільгове забезпечення, пільги та компенсації за роботу у несприятливих умовах.

Згідно з пунктом 4 Порядку та підпунктом 1.5 пункту 1 Методичних рекомендацій періодичність проведення атестації робочих місць визначається безпосередньо колективним договором підприємства і проводиться не рідше одного разу на 5 років. Відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації покладається на керівника підприємства чи організації.

Атестація робочих місць відповідно до Порядку та Методичних рекомендацій передбачає: установлення факторів і причин виникнення несприятливих умов праці; санітарно-гігієнічне дослідження факторів виробничого середовища, важкості й напруженості трудового процесу на робочому місці; комплексну оцінку факторів виробничого середовища і характеру праці на відповідність їхніх характеристик стандартам безпеки праці, будівельним та санітарним нормам і правилам; установлення ступеня шкідливості й небезпечності праці та її характеру за гігієнічною класифікацією; обґрунтування віднесення робочого місця до категорії зі шкідливими (особливо шкідливими), важкими (особливо важкими) умовами праці; визначення (підтвердження) права працівників на пільгове пенсійне забезпечення за роботу у несприятливих умовах; складання переліку робочих місць, виробництв, професій та посад із пільговим пенсійним забезпеченням працівників; аналіз реалізації технічних і організаційних заходів, спрямованих на оптимізацію рівня гігієни, характеру і безпеки праці.

Відповідно до положень Порядку відомості про результати атестації робочих місць заносяться до картки умов праці, форма якої затверджується Мінпраці разом з Міністерством охорони здоров`я України. Перелік робочих місць, виробництв, професій і посад з пільговим пенсійним забезпеченням працівників, який складається за результатами проведеної атестації робочих місць, після погодження з профспілковим комітетом затверджується наказом по підприємству, організації і зберігається протягом 50 років. Витяги з наказу додаються до трудової книжки працівників, професії та посади яких внесено до переліку.

Комплексний аналіз норм Закону України від 05 листопада 1991 року № 1788-XII Про пенсійне забезпечення та Порядку дає підстави дійти висновку, що необхідними умовами для виникнення у особи права на пенсійне забезпечення на пільгових умовах відповідно до пункту "б" статті 13 Закону України від 05 листопада 1991 року № 1788-XII Про пенсійне забезпечення є встановлення факту перебування особи на посаді або виконання нею робіт, що містяться у списку № 2, а також документальне підтвердження зайнятості працівника за відповідною професією за результатами атестації умов праці, яке полягає у наявності результатів атестації відповідного робочого місця за умовами праці. Документами, які підтверджують результати атестації робочого місця за умовами праці, можуть бути: карта умов праці, наказ по підприємству про затвердження переліку робочих місць, виробництв, професій і посад з пільговим пенсійним забезпеченням працівників; трудова книжка із записом про витяг із зазначеного наказу або з додатком такого витягу.

Відсутність підтвердження цих обставин не породжує виникнення права на зарахування пільгового стажу та призначення пенсії на пільгових умовах.

Щодо вимог про зарахування до пільгового стажу періодів роботи з 04.02.1985 по 31.12.1998, з 01.01.2001 по 31.12.2001 у відокремленому підрозділі Групова збагачувальна фабрика Вахрушевська ДП Ровенькиантрацит (ідентифікаційний код 32320704) суд зазначає наступне.

В трудовій книжці позивача серії НОМЕР_2 наявні, зокрема, наступні записи: номер 9 - 04.02.1985 - прийнятий машиністом бульдозера 4 розряду, запис - 10 - 03.06.1985 - переведений машиністом бульдозера 5 розряду, запис 11 - 16.10.1987 - переведено машиністом екскаватора 5 розряду, запис 12 - 01.08.1990 - переведено машиністом екскаватора 6 розряду; запис 13 - 30.12.1994 - за результатом атестації робочих місць по умовам труда підтверджено право на пенсію за віком на пільгових умовах по списку №2 машиніста екскаватора (наказ № 272 від 30.12.1994), запис 14 - про перейменування Групової збагачувальної фабрики Вахрушевська ДП Ровенькиантрацит , запис - 15 - 23.09.2002 - про атестацію робочого місця по умовам труда по списку №2 (наказ №175 від 23.09.2002), запис - 16 - про перейменування, запис - 17 - 15.08.2005 - про переведення слюсарем по ремонту дорого-будівельних машин та тракторів 4 розряду.

Підставою для не зарахування до пільгового стажу періодів роботи з 04.02.1985 по 31.12.1998, з 01.01.2001 по 31.12.2001 є відсутність довідок, що підтверджують пільговий стаж позивача.

Позивачем до матеріалів справи долучено копію листа з назвою Довідка, про підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній , в якому міститься інформація щодо періодів роботи ОСОБА_1 на вказаному підприємстві. Суд не приймає до уваги цей лист, з огляду на те, що він не містить необхідних реквізитів для визнання його документом, а саме: найменування установи, що її видала; підпису відповідальної за її складання особи; печатки; вихідних реквізитів (дати складання, номеру).

Водночас, пункт 10 Порядку застосування Списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого 18 листопада 2005 наказом Міністерства праці та соціальної політики України № 383 передбачає, що для підтвердження стажу роботи зі шкідливими і важкими умовами праці необхідно подати трудову книжку із оформленими належним чином записами про займану посаду і період роботи, а у разі відсутності в трудовій книжці таких відомостей уточнюючу довідку, передбачену пунктом 20 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затверджено Постановою КМУ від 12.08.1993 № 637.

Таким чином, лише у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсію на пільгових умовах, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або їх правонаступників. Тому збирання уточнюючих довідок повинно здійснюватись лише у випадках неправильного, неповного або нечіткого заповнення трудової книжки, що робить незрозумілим зроблений запис.

Записи трудової книжки позивача виконані чітко, зрозуміло та в повному обсязі, містять інформацію про періоди роботи та займану посаду, реквізити відповідних наказів, на підставі яких вони внесені, інформацію про атестацію робочих місць, тому в даному випадку надання позивачем довідок на підтвердження пільгового стажу не має бути обов`язковою умовою для такого підтвердження. Крім того, суд зауважує, що підприємство, на якому працював позивач знаходиться на території, де органи державної влади тимчасово не здійснюють своїх повноважень.

Отже, враховуючи записи у трудовій книжці, в т.ч. наявність записів про атестацію робочих місць, суд дійшов висновку, що періоди з 04.02.1985 по 31.12.1998, з 01.01.2001 по 31.12.2001 у відокремленому підрозділі Групова збагачувальна фабрика Вахрушевська ДП Ровенькиантрацит підлягають зарахуванню до пільгового стажу, а рішення про відмову у призначенні пенсії, яке прийнято не обґрунтовано, тобто без врахування всіх обставин, що мають значення, підлягає скасуванню.

З урахуванням викладеного, також підлягає задоволенню позовна вимога про зобов`язання відповідача повторно розглянути заяву про призначення пенсії за віком, як похідна.

Вимоги щодо зарахування до пільгового стажу періодів роботи з 01.01.1999 по 31.12.2000, з 01.01.2002 по 14.08.2005 не підлягають задоволенню, оскільки згідно наданого розрахунку стажу (а.с.60), проведеного за результатом розгляду заяви про призначення пенсії, вказані періоди зараховані до спеціального стажу за Списком №2.

Вимога про зобов`язання управління при обчисленні пенсії врахувати Закон України Про підвищення престижності шахтарської праці , та наявність відзнак Шахтарської слави І, ІІ, ІІ ступенів є також безпідставною, оскільки обчислення пенсії управлінням не здійснювалось. Рішення суду не може прийматися як застереження від будь-яких порушень і також не може бути умовним. Розглядати справу та приймати рішення на майбутнє, приймаючи за наявності неіснуючих порушень суперечить вимогам закону, а тому в цій частині слід відмовити.

З огляду на вищевикладене, суд вважає, що позовні вимоги є частково обґрунтованими та підлягають частковому задоволенню.

Відповідно до ч. 3 ст. 139 КАС України при частковому задоволенні позову судові витрати покладаються на обидві сторони пропорційно до розміру задоволених позовних вимог. При цьому суд не включає до складу судових витрат, які підлягають розподілу між сторонами, витрати суб`єкта владних повноважень на правничу допомогу адвоката та сплату судового збору.

З огляду на те, що ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 18.11.2019 відстрочено сплату судового збору до ухвалення рішення у справі, при цьому, позивачем заявлено дві вимоги немайнового характеру (1. скасування рішення про відмову в призначенні пенсії та зобов`язання повторно розглянути заяву про призначення пенсії; 2. зобов`язання при обчисленні пенсії врахувати відзнаки), а позовні вимоги задоволені частково, суд дійшов висновку щодо стягнення за рахунок бюджетних асигнувань суб`єкта владних повноважень та позивача судових витрат по 768,40 грн.

Керуючись нормами Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до Слов`янського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області про протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії задовольнити частково.

Визнати протиправним та скасувати рішення Слов`янського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області від 16 жовтня 2019 року №80 про відмову у призначенні пенсії ОСОБА_1 .

Зобов`язати Слов`янське об`єднане управління Пенсійного фонду України Донецької області повторно розглянути заяву ОСОБА_1 від 07 жовтня 2019 року №11158 із зарахуванням до пільгового стажу за Списком №2 періодів роботи з 04.02.1985 по 31.12.1998 та з 01.01.2001 по 31.12.2001 у відокремленому підрозділі Групова збагачувальна фабрика Вахрушевська ДП Ровенькиантрацит .

В іншій частині позовних вимог відмовити.

Стягнути з ОСОБА_1 судові витрати в розмірі 768 (сімсот шістдесят вісім) грн. 40 коп. на користь спеціального фонду Державного бюджету України (Державна судова адміністрація України, ідентифікаційний код 3799378, 01601, м. Київ, вул. Липська, 18/5).

Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Слов`янського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області судові витрати в розмірі 768 (сімсот шістдесят вісім) грн. 40 коп. на користь спеціального фонду Державного бюджету України (Державна судова адміністрація України, ідентифікаційний код 3799378, 01601, м. Київ, вул. Липська, 18/5).

Рішення може бути оскаржено протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Першого апеляційного адміністративного суду, з урахуванням підпункту 15.5 пункту 15 частини 1 розділу VII Перехідні положення КАС України.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя О.О. Кошкош

Дата ухвалення рішення26.12.2019
Оприлюднено27.12.2019

Судовий реєстр по справі —200/13139/19-а

Ухвала від 06.08.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кошкош О.О.

Ухвала від 03.06.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кошкош О.О.

Ухвала від 01.06.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кошкош О.О.

Постанова від 25.03.2020

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Ухвала від 23.03.2020

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Ухвала від 30.01.2020

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Ухвала від 30.01.2020

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Ухвала від 30.01.2020

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Рішення від 26.12.2019

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кошкош О.О.

Ухвала від 09.12.2019

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кошкош О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні