Ухвала
від 26.12.2019 по справі 916/2102/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"26" грудня 2019 р.м. Одеса Справа № 916/2102/19

Господарський суд Одеської області у складі судді Невінгловської Ю.М.

при секретарі судового засідання: Горнович Л.О.

за участю:

від позивача: не з`явились;

від відповідача: не з`явились;

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Товариства з обмеженою відповідальністю „Мераіс» за вх. №2-6156/19 про розподіл судових витрат подану у справі №916/2102/19

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю „Мераіс» (адреса місцезнаходження: 65101, м. Одеса, вул. Інглезі, буд. 6-В, офіс 4; поштова адреса: 65122, м. Одеса, а/с 88);

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю „Лідер Індастрі Трейдінг» (68093, Одеська обл., м. Чорноморськ, с. Малодолинське, вул. Шмідта, 48)

про стягнення 107006,04 грн.

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду Одеської області від 11.12.2019р. по справі №916/2102/19 позов Товариства з обмеженою відповідальністю „Мераіс» було задоволено та стягнуто з відповідача 107006,04 грн. боргу та 1921,00 грн. судового збору.

16.12.2019р. позивачем було подано до суду заяву вх. ГСОО №2-6156/19, в якій він просив суд вирішити питання про розподіл судових витрат у справі №916/2102/19 та стягнути з відповідача понесені ТОВ „Мераіс» витрати на професійну правничу допомогу адвоката у розмірі 25000,00 грн.

Ухвалою суду від 19.12.2019р. вищевказану заяву судом було призначено до розгляду в засіданні суду на 26.12.2019 року.

У судове засідання від 26.12.2019 року представники сторін не з`явились, між тим, повідомлялись про дату час та місце судового засідання, шляхом надіслання ухвали суду на відповідну адресу сторін.

У судовому засіданні 26.12.2019 року судом було проголошено вступну та резолютивну частину додаткового рішення, повний текст якого буде складено 27.12.2019 року.

Розглянувши клопотання ТОВ „Мераіс» про розподіл судових витрат, суд дійшов висновку про її задоволення, з огляду на таке:

Відповідно до п.3 ч.1 ст. 244 Господарського процесуального кодексу України суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати.

Згідно з ч.8 ст.129 Господарського процесуального кодексу України, розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

Так, разом з позовною заявою ТОВ „Мераіс» було подано до суду попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат (вх. ГСОО №14747/19), в якому, зокрема, було зазначено, що витрати на професійну правничу допомогу адвоката у відповідності до договору про надання правничої допомоги №29-01/19 від 29.01.2019 року становить 25000,00 грн. Водночас, у даному попередньому розрахунку позивачем було зроблено заяву, в порядку ст.129 Господарського процесуального кодексу України, що докази понесення судових витрат будуть подані ним до суду після ухвалення рішення суду.

В подальшому, а саме 16.12.2019р. позивачем було подано до суду відповідну заяву про розподіл судових витрат з правничої допомоги вх. ГСОО №2-6156/19, згідно якої просив суд стягнути з відповідача судові витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 25000,00 грн. Крім того, до вказаної заяви позивачем було додано, зокрема, докази понесення зазначених витрат.

Відповідно до ч. 1, 3 ст. 123 Господарського процесуального кодексу України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать, зокрема, витрати на професійну правничу допомогу.

Положеннями ч. 1-3 ст. 126 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат. Для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Згідно ч.1 ст.26 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» , адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги. Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути: 1) договір про надання правової допомоги; 2) довіреність; 3) ордер; 4) доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

Як вбачається з матеріалів справи, згідно витягу з договору №29-01/19, 29.01.2019р. між ТОВ „Мераіс» (клієнт) та Адвокатським об`єднанням „Юріс Феррум» (адвокатське об`єднання) було укладено договір про надання правової допомоги №29-01/19 (надалі - договір), згідно умов якого клієнт доручає, а адвокатське обєднання прийняло на себе зобов`язання надавати правову допомогу в обсязі та на умовах, передбачених даним договором, що пов`язана з представництвом та захистом інтересів клієнта у господарській справі (стосовно стягнення заборгованості за надані транспортно-експедиторські послуги на підставі договору), що розглядатиметься у Господарському суді Одеської області за участі клієнта у якості позивача (до отримання адвокатським об`єднанням судового рішення (рішення, ухвали) у господарській справі.

За умовами п. 1.2 договору, клієнт зобов`язується в порядку та на умовах, визначених у цьому договорі, прийняти та оплатити належним чином згідно умов даного договору надану правову допомогу.

Пунктом 1.3 договору визначено, що сторони домовилися, що від адвокатського об`єднання на виконання доручення за цим договором призначено адвоката Гніздовську Ганну Михайлівну та помічників адвоката Гніздовську Надію Миколаївну та Киреєву Наталію Сергіївну.

Відповідно до п. 4.1 договору, загальна сума гонорару за цим договором становить 25000,00 грн.

Із змісту п. 4.2 та п. 4.3 договору вбачається, що клієнт зобов`язаний виплатити частину гонорару у вигляді авансу продовж 5-ти робочих днів з дня укладення цього договору на підставі наданого адвокатським об`єднанням рахунку на оплату. Сума авансу становить 15000,00 грн. без ПДВ. Залишок гонорару клієнт оплачує в гривнях на підставі виставленого адвокатським об`єднанням рахунку після отримання адвокатським об`єднанням судового рішення (рішення, ухвали) у господарській справі (стосовно стягнення заборгованості за надані транспортно-експедиторські послуги на підставі договору).

За умовами п. 4.7 договору, за результатами надання правової допомоги складається акт, що підписується представниками кожної сторони. В акті вказується обсяг наданої адвокатським об`єднанням правової допомоги та її вартість. Акт надсилається клієнту адвокатським об`єднанням факсимільним зв`язком, поштою або надається клієнту особисто.

У відповідності до п. 4.10 договору, до суми гонорару, вказаній в п. 4.1 даного договору, не входять витрати, необхідні для виконання доручення за цим договором, а саме: судовий збір, витрати на відправлення поштових повісток та кореспонденції, державний збір за отримання копії документів для виконання доручення. Зазначені витрати узгоджуються сторонами з наданням з боку адвокатського об`єднання підтверджуючих банківських документів про здійснення вказаних витрат.

В підтвердження надання та оплати за надані адвокатом адвокатського об`єднання послуг, у сумі 25000,00 грн. відповідачем було надано відповідні документи, а саме акт наданої правової допомоги №1 від 07.11.2019р., акт наданої правової допомоги №2 від 11.12.2019р. до договору №29-01/19 від 29.01.2019р. (а.с.188-189 з оборотом), банківські виписки про сплату грошових коштів у розмірі 25000,00 грн. (а.с. 185-187).

Відповідно до ст. 30 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність", гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час.

За приписами ч. 4 ст. 126 Господарського процесуального кодексу України, розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

У разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами (ч. 5 ст. 126 ГПК України).

При цьому, суд зазначає, що обов`язок доведення неспівмірності витрат на правничу допомогу, в силу приписів ч. 6 ст. 126 Господарського процесуального кодексу України покладений саме на відповідача. Між тим, в порушення вимог ст. 73-74 Господарського процесуального кодексу України відповідачем не надано до суду жодних належних та допустимих доказів в підтвердження неспівмірності розміру витрат на правничу допомогу, заявлених позивачем до стягнення та необхідності зменшення судом таких витрат.

Враховуючи викладене вище, суд дійшов висновку про задоволення заяви Товариства з обмеженою відповідальністю „Мераіс» про розподіл судових витрат, пов`язаних з наданням правничої допомоги у справі №916/2102/19.

Керуючись ст.ст.123, 129, 241, 244 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю „Мераіс» за вх. №2-6156/19 про розподіл судових витрат подану у справі №916/2102/19 - задовольнити.

2.Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю „Лідер Індастрі Трейдінг» (68093, Одеська обл., м. Чорноморськ, с. Малодолинське, вул. Шмідта, 48; код ЄДРПОУ 40515493) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю „Мераіс» (адреса місцезнаходження: 65101, м. Одеса, вул. Інглезі, буд. 6-В, офіс 4; поштова адреса: 65122, м. Одеса, а/с 88; код ЄДРПОУ 41569890) 25000/двадцять п`ять тисяч/ грн. судових витрат на професійну правничу допомогу адвоката.

Рішення суду набирає законної сили в порядку ст. 241 ГПК України та може бути оскаржено в апеляційному порядку до Південно-західного апеляційного господарського суду через Господарський суд Одеської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом 20 днів з дня складення повного судового рішення.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 27 грудня 2019 р.

Суддя Ю.М. Невінгловська

Дата ухвалення рішення26.12.2019
Оприлюднено02.01.2020
Номер документу86660318
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 107006,04 грн

Судовий реєстр по справі —916/2102/19

Ухвала від 26.12.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Невінгловська Ю.М.

Рішення від 11.12.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Невінгловська Ю.М.

Ухвала від 19.12.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Невінгловська Ю.М.

Ухвала від 11.11.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Невінгловська Ю.М.

Ухвала від 15.10.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Невінгловська Ю.М.

Ухвала від 25.09.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Невінгловська Ю.М.

Ухвала від 11.09.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Невінгловська Ю.М.

Ухвала від 19.08.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Невінгловська Ю.М.

Ухвала від 29.07.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Невінгловська Ю.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні