Ухвала
від 24.12.2019 по справі 922/4197/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

"24" грудня 2019 р. м ХарківСправа № 922/4197/19

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Ольшанченка В.І.

розглянувши матеріали

позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Політех Пром Плюс" (м. Київ) до Державного підприємства "Завод "Електроважмаш" (м. Харків) простягнення 11083045,20 грн,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Політех Пром Плюс" (заявник, позивач) надало Господарському суду Харківської області позовну заяву до Державного підприємства "Завод "Електроважмаш" (відповідач), в якій просить стягнути з Державного підприємства "Завод "Електроважмаш" (61089, місто Харків, проспект Московський, будинок 299; ідентифікаційний код: 00213121) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Політех Пром Плюс" (01042, місто Київ, бульвар Марії Приймаченко,будинок 1/27, офіс 304/1; ідентифікаційний код: 41041840) основний борг в розмірі 10500000,00 грн, пеню у розмірі 557180,00 грн, 10600,00 грн інфляційних втрат та проценти річних у розмірі 15265,20 грн.

Також позивач просить стягнути з відповідача на свою користь судовий збір у розмірі 166245,68 грн та витрати на професійну правничу допомогу.

Свої позовні вимоги обґрунтовує неналежним виконанням відповідачем своїх зобов`язань за договором №238-03/504-ВК від 04.04.2019 щодо оплати отриманого товару.

Відповідно до ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити: 1) найменування суду першої інстанції, до якого подається заява; 2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців); відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти; 3) зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються; 4) зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них; 5) виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову; 6) відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору - у випадку, якщо законом встановлений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору; 7) відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися; 8) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви; 9) попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи; 10) підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Попри те, ТОВ "Політех Пром Плюс" у позовній заяві не вказано правової природи коштів, які він просить стягнути з відповідача як "основний борг", розміру пені, періодів та сум нарахованих відповідачу коштів.

Також у позовній заяві не зазначено відомі номери засобів зв`язку позивача та відповідача, офіційних електронних адрес та адреси електронної пошти сторін.

Крім того, заявник у позовній заяві не вказав відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися.

До того ж, у позовній заяві не зазначено попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи.

Також, суд зазначає, що в статті 164 ГПК України встановлено перелік документів, що додаються до позовної заяви.

Так, згідно з ч. 2 ст. 164 ГПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Проте, подані заявником копії документів, в якості додатків до позову, що підтверджують обставини, якими заявник обґрунтовує свої вимоги не відповідають вимогам статті 91 ГПК України (копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який заходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення). Також не відповідають приписам пункту 5.27 Національного стандарту України "Державна уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів. ДСТУ 4163-2003", затвердженого наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики №55 від 07.04.2003 (відмітка про засвідчення копії документа складається зі слів: "Згідно з оригіналом", назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії; засвідчуватись повинна кожна сторінка документу з відтиском печатки юридичної особи).

Так, подані заявником копії додатків до позову не є засвідченими належним чином.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Отже, до позовної заяви повинні додаватися оригінали документів, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Однак, заявник в якості документів, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, до позовної заяви додав копію платіжного доручення №572 від 18.12.2019 на суму 166245,68 грн, засвідчену позивачем.

Відтак, позивачем подано позовну заяву без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164 ГПК України.

За таких обставин, суд вважає за необхідне залишити без руху позовну заяву ТОВ "Політех Пром Плюс".

Керуючись статтями 162, 164, 174, 232 - 235 ГПК України,

УХВАЛИВ:

1. Залишити без руху позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Політех Пром Плюс".

2. Надати Товариству з обмеженою відповідальністю "Політех Пром Плюс" строк 10 днів з дня вручення йому цієї ухвали для усунення недоліків, а саме на подання Господарському суду Харківської області:

- платіжного доручення №572 від 18.12.2019 на суму 166245,68 грн;

- належним чином засвідчених копій всіх доданих до позову документів, з додержанням вимог Національного стандарту України "Державна уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів. ДСТУ 4163-2003", затвердженого наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики №55 від 07.04.2003, а у разі якщо інструкціями з діловодства, які діють у відповідних органах, підприємствах, установах і організаціях, установлено додаткові вимоги щодо оформлення копій, - також і цих вимог;

- письмового уточнення редакції позовних вимог щодо правової природи коштів під назвою "основний борг", розміру пені, періодів та сум нарахованих відповідачу коштів;

- докази відправки уточнення відповідачу;

- попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи;

- відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;

- відомі номери засобів зв`язку позивача та відповідача, офіційних електронних адрес та адреси електронної пошти сторін;

- докази відправки всіх документів та заяв відповідачу.

Роз`яснити, що якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Повне судове рішення складено та підписано 24.12.2019.

Суддя В.І. Ольшанченко

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі - http:// reyestr.court.gov.ua.

Дата ухвалення рішення24.12.2019
Оприлюднено02.01.2020
Номер документу86717005
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/4197/19

Рішення від 13.04.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Ольшанченко В.І.

Ухвала від 01.04.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Ольшанченко В.І.

Ухвала від 16.03.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Ольшанченко В.І.

Ухвала від 26.02.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Ольшанченко В.І.

Ухвала від 10.02.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Ольшанченко В.І.

Ухвала від 27.01.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Ольшанченко В.І.

Ухвала від 13.01.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Ольшанченко В.І.

Ухвала від 24.12.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Ольшанченко В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні