Ухвала
від 28.12.2019 по справі 710/1320/19
ШПОЛЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №710/1320/19

Номер провадження 2/710/551/19

УХВАЛА

про витребування доказів

28.12.2019 м. Шпола

Суддя Шполянського районного суду Черкаської області Побережна Н.П., розглянувши заяву по справі за позовом фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , СПОП Відродження про визнання недійсним договору оренди землі,

ВСТАНОВИВ:

09.10.2019 до Шполянського районного суду Черкаської області надійшла дана позовна заява, в якій фізична особа - підприємець ОСОБА_1 просить визнати недійсним договір оренди землі, договір оренди землі, укладений 26.10.2018 між ОСОБА_2 та Сільськогосподарським Приватно-Орендним Підприємством ВІДРОДЖЕННЯ за № 118, на земельну ділянку площею 3,2666 га, кадастровий номер 7125787200:03:001:0042, який зареєстрований державним реєстратором Виконавчого комітету Васильківської сільської ради Шполянського району Черкаської області 29.10.2018 р. номер запису про державну реєстрацію іншого речового права №28689374.

Ухвалою судді Шполянського районного суду Черкаської області від 05.11.2019 було відкрито провадження у справі. Справу віднесено до малозначної. Розгляд справи вирішено проводити за правилами спрощеного позовного провадження.

Ухвалою судді Шполянського районного суду Черкаської області від 23.12.2019 позовну заяву було залишено без руху та надано строк для усунення виявлених недоліків.

Представником позивача було подано заяву 27.12.2019, в якій міститься прохання витребувати у сектора з питань надання адміністративних послуг Шполянської РДА Черкаської області копію договору оренди землі укладеного 26.10.2018 року між ОСОБА_2 та СПОП Відродження .

Згідно ст. 12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість, сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом. Згідно ч.7 ст. 81 ЦПК України, суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Стаття 95 ЦПК України передбачає, що письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього.

Відповідно до ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

В заяві зазначено, що позивач у своєму позові вказував на той факт, що він звертався до сектора з питань надання адміністративних послуг Шполянської РДА Черкаської області з метою отримання копії оскаржуваного договору оренди землі укладеного між відповідачами, але отримав відмову №11 від 01.10.2019, в якій зазначено, що витребування документів здійснюється виключно за рішенням суду.

Суддею встановлено, що згідно листа сектору з питань надання адміністративних послуг Шполянської районної державної адміністрації вих. №11 від 01.10.2019 адресованого ФОП ОСОБА_1 , зазначено, що витребування (вилучення) реєстраційних справ або документів із них здійснюється виключно за рішенням суду. (а.с.16).

Відповідно до ст.17 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень реєстраційна справа формується у паперовій та електронній формі після відкриття розділу на об`єкт нерухомого майна у Державному реєстрі прав та внесення до нього відомостей про речові права на нерухоме майно та їх обтяження, про об`єкти та суб`єктів цих прав та зберігається протягом всього часу існування об`єкта.

Реєстраційній справі присвоюється реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна.

Реєстраційна справа включає документи у паперовій та електронній формі, на підставі яких проведено реєстраційні дії, а також документи, сформовані за допомогою програмних засобів ведення Державного реєстру прав у процесі проведення таких реєстраційних дій.

Документи, на підставі яких проведено реєстраційні дії та які підлягають поверненню заявнику, зберігаються у реєстраційній справі у формі електронних копій документів, виготовлених шляхом сканування під час проведення реєстраційних дій.

Державний реєстратор, який не перебуває у трудових відносинах з суб`єктом державної реєстрації прав, що забезпечує зберігання реєстраційних справ у паперовій формі, та провів державну реєстрацію прав, забезпечує передачу реєстраційної справи у паперовій формі або документів, що були видані, оформлені або отримані ним під час проведення такої реєстрації, до відповідного суб`єкта державної реєстрації прав, який забезпечує зберігання реєстраційних справ у паперовій формі відповідно до цієї статті.

Витребування (вилучення) реєстраційних справ або документів із них здійснюється виключно за рішенням суду.

Згідно п.25 Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2015 № 1127, в редакції станом на 22.06.2018, заява, що долучалася до документів, поданих для державної реєстрації прав, інші заяви, що подавалися суб`єкту державної реєстрації прав або нотаріусу, документ, що підтверджує сплату адміністративного збору за державну реєстрацію прав, а також інші документи, що були отримані у паперовій формі державним реєстратором під час розгляду заяви та не підлягають поверненню заявнику, долучаються до відповідної реєстраційної справи або зберігаються суб`єктом державної реєстрації прав, нотаріусом протягом трьох років. У разі коли за результатом розгляду заяви проведено державну реєстрацію прав, суб`єкт державної реєстрації прав, що не наділений повноваженнями із забезпечення зберігання реєстраційних справ, та нотаріус передають в порядку, встановленому Мін`юстом, документи, визначені в абзаці першому цього пункту, а у разі проведення державної реєстрації права власності з відкриттям розділу в Державному реєстрі прав - сформовану реєстраційну справу суб`єкту державної реєстрації прав, що забезпечує зберігання реєстраційних справ. Згідно п.1 розділу VIII Порядку формування та зберігання реєстраційних справ, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України від 18.11.2016 № 3267/5, зареєстровано в Міністерстві юстиції України від 18 листопада 2016 за № 1499/29629, доступ до документів реєстраційної справи відповідно до статті 17 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень забезпечує посадова особа із зберігання реєстраційних справ відповідного суб`єкта, що забезпечує зберігання реєстраційних справ.

Відповідно до ч. 3 ст. 84 ЦПК України суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Вивчивши письмові матеріали справи, зваживши доводи викладені в клопотанні та врахувавши те, що необхідність витребування обґрунтована неможливістю самостійного зібрання означених доказів для доведення обставин справи, якими позивач обґрунтовує свою позицію у справі, суд приходить до висновку, що клопотання відповідає вимогам закону, тому на підставі ст.84 ЦПК України з метою повного і всебічного з`ясування обставин справи, суд вважає необхідним задовольнити клопотання про витребування письмових доказів від Сектору з питань надання адміністративних послуг Шполянської районної державної адміністрації, а саме: копії договору оренди землі від 26.10.2018, укладеного між ОСОБА_2 та Сільськогосподарським Приватно-Орендним Підприємством ВІДРОДЖЕННЯ за № 118, на земельну ділянку площею 3,2666 га, кадастровий номер 7125787200:03:001:0042, який зареєстрований державним реєстратором Виконавчого комітету Васильківської сільської ради Шполянського району Черкаської області 29.10.2018, номер запису про державну реєстрацію іншого речового права №28689374.

Керуючись ст. ст.83, 84, 258, 260, 261 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Задовольнити клопотання позивача про витребування доказів.

Витребувати від:

- Сектору з питань надання адміністративних послуг Шполянської районної державної адміністрації Черкаської області (вул. Лозуватська, 60 м. Шпола, Черкаської області, 20603), копію договору оренди землі від 26.10.2018, укладеного між ОСОБА_2 та Сільськогосподарським Приватно-Орендним Підприємством ВІДРОДЖЕННЯ за № 118, на земельну ділянку площею 3,2666 га, кадастровий номер 7125787200:03:001:0042, який зареєстрований державним реєстратором Виконавчого комітету Васильківської сільської ради Шполянського району Черкаської області 29.10.2018, номер запису про державну реєстрацію іншого речового права №28689374.

Зобов`язати посадових осіб, Сектору з питань надання адміністративних послуг Шполянської районної державної адміністрації, Черкаської області, які забезпечують зберігання реєстраційних справ відповідно до Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , в п`ятиденний строк з моменту отримання даної ухвали надати суду зазначений доказ.

Роз`яснити посадовим особам Сектору з питань надання адміністративних послуг Шполянської районної державної адміністрації, Черкаської області, що відповідно до ст.84 ЦПК України, будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Призначити судове засідання на 11 годину 29.01.2020.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Н.П. Побережна

СудШполянський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення28.12.2019
Оприлюднено29.12.2019
Номер документу86720038
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —710/1320/19

Рішення від 26.03.2020

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Ухвала від 28.12.2019

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Ухвала від 23.12.2019

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Ухвала від 05.11.2019

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні