Постанова
від 03.12.2019 по справі 501/1745/18
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження: 22-ц/813/3168/19

Номер справи місцевого суду: 501/1745/18

Головуючий у першій інстанції Петрюченко М. І.

Доповідач Сєвєрова Є. С.

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03.12.2019 року м. Одеса

Одеський апеляційний суд у складі колегії:

головуючого - Сєвєрової Є.С.,

суддів: Ващенко Л.Г., Вадовської Л.М.,

за участю секретаря - Чепрас А.І.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1

відповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю ХІНКАЛІ

розглянув у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Іллічівського міського суду Одеської області від 26 листопада 2018 року у складі судді Петрюченко М.І.,

в с т а н о в и в:

У липні 2018 року ОСОБА_1 звернувся до суду із позовом до ТОВ ХІНКАЛІ про захист авторських прав та просить суд захистити авторські права ОСОБА_1 , порушені шляхом публічного показу контрафактних примірників стільців ІНФОРМАЦІЯ_1 ТОВ ХІНКАЛІ , а саме: стягнути з ТОВ ХІНКАЛІ на користь позивача суму компенсації за порушення майнових авторських прав у розмірі 208 000,00 грн.; судові витрати, пов`язані із розглядом цивільної справи, покласти на ТОВ ХІНКАЛІ .

В обґрунтування позовних вимог позивач посилався на те, що йому стало відомо, що у ресторанному закладі AL MEZZE , що знаходиться за адресою: м. Одеса, вул. Катерининська,8/10, в якому здійснює свою підприємницьку діяльність ТОВ ХІНКАЛІ , незаконно здійснюється публічний показ контрафактних примірників твору дизайну та ужиткового мистецтва - стільців ІНФОРМАЦІЯ_1 , виключні майнові права на який належать правовласнику ОСОБА_1 . Дані дії являються незаконними, суперечать чинному законодавству про авторське право та суміжні права, порушують виключні майнові авторські права суб`єкта авторського права. Після виявлення правопорушення уповноваженим представником правовласника ОСОБА_2 було складено акт порушення авторського права від 18.06.2018, який також було підписано свідком ОСОБА_3 .

Рішенням Іллічівського міського суду Одеської області від 26 листопада 2018 року у задоволенні позову відмовлено.

Не погодившись з зазначеним рішенням, ОСОБА_1 подав апеляційну скаргу,в якій просить його скасувати і ухвалити нове, яким позов задовольнити та судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покласти на відповідача.

Апеляційна скарга обґрунтована тим, що у судовому засіданні вставлено, що ОСОБА_1 є автором збірки творів ужиткового мистецтва ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується Свідоцтвом про реєстрацію авторського права на твір НОМЕР_2 від 16.11.2015. 25.11.2015 на ім`я ОСОБА_1 зареєстрований патент № НОМЕР_1 на промисловий зразок стілець . З рішенням суду в цій частині позивач погоджується та не оскаржує його в апеляційному порядку. Відповідно до додатку 1 до висновку №25/06 від 25.06.2018, фахівець чітко зазначає, що порівнював стілець ІНФОРМАЦІЯ_1 , автором яких є позивач, та фото стільця, який було використано у ресторані AL MEZZE . Тому висновки суду про те, що неможливо визначити, фотографії якого саме стільця порівнювалися зі стільцем, автором якого є позивач, не відповідають обставинам справи, що в свою чергу є підставою для скасування судового рішення. Відеофіксація, акт порушення авторського права від 18.06.2018 та висновок спеціаліста №25/06 від 25.06.2018 дають змогу дійти висновку, фотографії якого саме стільця порівнювалися зі стільцем, автором якого є позивач, і прямо вказують на порушення відповідачем виключних авторських прав позивача.

15.04.2019 відповідач надав суду відзив на апеляційну скаргу, в якому просив відмовити в її задоволенні, а рішення - залишити без змін.

Заслухавши суддю-доповідача, дослідивши доводи, наведенні в апеляційній скарзі, перевіривши на підставі встановлених фактичних обставин справи застосування судом першої інстанції норм матеріального і процесуального права, апеляційний суд приходить до наступних висновків.

Матеріали справи свідчать, що ОСОБА_1 видане свідоцтво від 16.11.2015 НОМЕР_2 про реєстрацію авторського права на твір Збірка творів ужиткового мистецтва ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Отже, об`єктом авторського права позивача є твір Збірка творів ужиткового мистецтва ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Позивачу також виданий патент від 25.11.2015 НОМЕР_1 на промисловий зразок стілець у відповідності до ЗУ Про охорону прав на промислові зразки .

30.11.2016 між ТОВ ХІНКАЛІ та ОСОБА_4 укладено договір позики за яким, товариство одержало стільці барні ІНФОРМАЦІЯ_3 та ІНФОРМАЦІЯ_4 , які були придбані ОСОБА_7 в інтернет магазині ІНФОРМАЦІЯ_5 на сайті ІНФОРМАЦІЯ_6. та оплачені на підставі електронних замовлень платіжною картою.

Вказані стільці використовуються для обслуговування клієнтів у ресторанному закладі AL MEZZE , що розташований за адресою АДРЕСА_1 .

На думку позивача здійснюючи публічний показ у ресторанному закладі контрафактних примірників твору дизайну та ужиткового мистецтва - стільців ІНФОРМАЦІЯ_1 , виключні майнові права на який належать правовласнику ОСОБА_1 є порушенням його авторського права.

На підтвердження доводів позивач надав акт виявлення факту публічного показу дизайну та ужиткового мистецтва стільців ІНФОРМАЦІЯ_1 ; відеозапис, здійснений його представником у ресторанному закладі AL MEZZE , в якому здійснює свою діяльність відповідач, а також висновок спеціаліста №25/06 від 25.06.2018.

Відмовляючи в задоволенні позову, суд першої інстанції виходив з того, що відсутні достатні підстави вважати, що відповідачем порушені права.

Такий висновок суду ґрунтується на законі, відповідає фактичним обставинам у справі.

Так, з висновку спеціаліста видно, що твори ужиткового мистецтва ОСОБА_1 мають низку особливостей, що відсутні в інших досліджувальних стільцях, про що наведений перелік відмінностей. Відтак висновок спеціаліста про те, що стільці є відтворенням є суперечливим, і не може бути покладений в основу рішення суду.

Контрафактність виробу предполагає відтворення всіх суттєвих ознак зразка, що охороняється, у цій справі встановлено, що стільці мають відмінності.

Крім того, з матеріалів справи не слідує, що відповідач будь-яким чином порушує авторське право позивача, а саме використовує Збірку творів ужиткового мистецтва ІНФОРМАЦІЯ_2 , розповсюджує, опубліковує, відтворює будь-яким способом.

Натомість, представник відповідача барні стільці ІНФОРМАЦІЯ_3 та стільці ІНФОРМАЦІЯ_7 придбав в інтернет-магазині ІНФОРМАЦІЯ_5 на сайті ІНФОРМАЦІЯ_6. шляхом їх вибору запропонованому на сайті та сплатив їх вартість на підставі електронних замовлень, меблі були передані покупцю, директору підприємства ОСОБА_7 , як фізичній особі.

Отже, відповідач у даному випадку є добросовісним набувачем стільців, придбаних в інтернет-магазині, які використовує за прямим їх призначенням у закладі, а тому доводи позивача про те, що відповідач своїми діями щодо демонстрування стільців порушує його авторські права, є помилковими.

За таких обставин апеляційний суд приходить до висновку, що рішення суду відповідає фактичним обставинам справи, є обґрунтованим, доводи апеляційної скарги не спростовують висновків суду, а тому не вбачається підстав для скасування рішення суду.

Керуючись ст.ст. 374, 375, 382, 383, 384 ЦПК України, суд

постановив:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 залишити без задоволення.

Рішення Іллічівського міського суду Одеської області від 26 листопада 2018 року залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з моменту прийняття, може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повний текст складений 02.01.2020.

Головуючий:

Судді:

Дата ухвалення рішення03.12.2019
Оприлюднено03.01.2020
Номер документу86747679
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —501/1745/18

Постанова від 03.12.2019

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Сєвєрова Є. С.

Постанова від 03.12.2019

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Сєвєрова Є. С.

Ухвала від 05.04.2019

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Сєвєрова Є. С.

Ухвала від 04.02.2019

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Сєвєрова Є. С.

Рішення від 06.12.2018

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Петрюченко М. І.

Рішення від 26.11.2018

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Петрюченко М. І.

Ухвала від 03.09.2018

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Петрюченко М. І.

Ухвала від 04.07.2018

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Петрюченко М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні