Рішення
від 23.12.2019 по справі 371/216/19
МИРОНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

23.12.2019 Єдиний унікальний № 371/216/19

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 грудня 2019 року м. Миронівка

ЄУН 371/216/19

Провадження № 2-о/371/9/19

Миронівський районний суд Київської області в складі :

головуючого судді Капшук Л.О.,

присяжних Пилипко Г.В., Козачук Т.І.,

за участі :

секретаря судових засідань Семерей Л.М.,

заявника ОСОБА_1 ,

представника заявника ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа орган опіки та піклування Карапишівської сільської ради Миронівського району Київської області, про визнання особи недієздатною та встановлення опіки,

В С Т А Н О В И В :

Короткий зміст заявлених вимог

Заявник звернувся до суду з заявою про визнання недієздатним її дочки ОСОБА_3 , посилаючись на ті обставини, що вона страждає на хронічне стійке психічне захворювання, через хворобу не розуміє значення своїх дій та не може керувати ними. З 15 травня 1993 року їй встановлено ІІ групу інвалідності. Дочка проживає з нею, потребує постійного догляду. Вона забезпечує дочку доглядом та лікуванням, постійно опікується нею. Визнання дочки недієздатною їй необхідно для оформлення над нею опіки, оскільки за станом здоров`я дочка не може самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки. Просила визнати ОСОБА_3 недієздатною та призначити її опікуном недієздатної.

Ухвалою судді Миронівського районного суду Київської області від 2 квітня 2019 року відкрито провадження в справі.

11 квітня 2019 року в справі призначено судово-психіатричну експертизу та провадження у справі на час проведення експертизи зупинено.

14 листопада 2019 року ухвалою судді Миронівського районного суду Київської області поновлено провадження у справі.

Аргументи учасників справи

В судовому засіданні заявник та представник заявника доводи заяви підтримали, посилаючись на обставини, викладені в поданій до суду заяві.

Представник заінтересованої особи органу опіки та піклування Карапишівської сільської ради Миронівського району Київської області в судове засідання не з`явився, сільський голова звернувся до суду із заявою про розгляд справи у відсутності представника сільської ради.

Фактичні обставини справи

В судовому засіданні встановлені факти, які вказують на наявність у ОСОБА_3 психічних розладів. Джерелом фактів є медична документація, згідно якої ОСОБА_3 встановлено діагноз: тяжка розумова відсталість. За станом здоров`я вона потребує постійного стороннього догляду.

Дані обставини підтверджені довідкою, виданою поліклінічним відділенням Миронівської Центральної районної лікарні 19 грудня 2018 року, висновком про стан здоров`я, фізичний та розумовий стан особи, яка потребує опіки, від 2 січня 2019 року.

Суд визнає особу недієздатною лише при встановленні судово-психіатричною експертизою наявності медичного та юридичного (психологічного) критерію.

Відповідно до висновку судово-психіатричного експерта № 155-ц від 30 жовтня 2019 року ОСОБА_3 страждає на хронічний, стійкий психічний розлад - важку розумову відсталість внаслідок хвороби Дайна, F-72.1 за МКХ-10. За своїм психічним станом ОСОБА_3 усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними не може.

З наданих заявником письмових доказів вбачається, що вона є матір`ю ОСОБА_3 , за медичним висновком має стан здоров`я, що дозволяє їй виконувати обов`язки опікуна. Заявник надає та може надавати ОСОБА_3 необхідний догляд, що буде відповідати інтересам недієздатної.

Вказані обставини підтверджені копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданим Карапишівською сільською радою Миронівського району Київської області 15 червня 1977 року, висновком Миронівської центральної районної лікарні від 2 січня 2019 року про стан здоров`я громадянина, даними довідки Карапишівської сільської ради Миронівського району Київської області № 97 від 21 січня 2019 року про склад сім`ї заявника, актом обстеження житлово-побутових умов сім`ї № 02-31-36 від 21 січня 2019 року, даними довідок Кагарлицького об`єднаного управління Пенсійного фонду України Київської області № 85 та № 86 від 28 січня 2019 року.

Мотиви суду та застосовані норми права

Суд, заслухавши пояснення заявника, представника заявника, дослідивши письмові матеріали справи, оцінивши зібрані у справі докази в їх сукупності, дійшов висновку, що заяву належить задовольнити.

Цивільна дієздатність фізичної особи - це її здатність своїми діями набувати для себе цивільні права і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов`язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання.

Відповідно до положень частини 1 статті 39 ЦК України суд може визнати фізичну особу недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу нездатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Згідно статті 40 ЦК України фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

Зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для визнання ОСОБА_3 недієздатною.

Визнання судовим рішенням особи недієздатною позбавляє її можливості приймати участь у правовідносинах, тому такій особі призначається опікун.

Згідно статей 41, 58 ЦК України над фізичними особами, які визнані недієздатними, встановлюється опіка.

За положеннями статті 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до статті 300 ЦПК України суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Орган опіки та піклування Карапишівської сільської ради Миронівського району Київської області склав висновок про доцільність призначення опікуном ОСОБА_3 заявника, яка є її матір`ю, має постійне місце проживання, задовільні умови проживання.

Такі обставини підтверджені висновком від 21 січня 2019 року.

Заявник в поданій до суду заяві та в судовому засіданні дає згоду на призначення її опікуном дочки.

Заявник може надати ОСОБА_3 необхідний догляд, що буде відповідати інтересам недієздатної.

Згідно правил частини 6 статті 300 ЦПК України строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Відповідно до частини 7 вказаної статті клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

Суд вважає необхідним роз`яснити заявнику вказані процесуальні правила.

На підставі викладеного, ст.ст. 39, 40, 41, 58, 60 ЦК України, керуючись ст.ст. 19, 76 - 81, 89, 95, 229, 258, 259, 263 - 265, 268, 293, 294, 299, 300, 354, 355 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В :

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа орган опіки та піклування Карапишівської сільської ради Миронівського району Київської області, про визнання особи недієздатною та встановлення опіки задовольнити повністю.

Визнати недієздатною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка народилася в селі Карапиші Миронівського району Київської області та проживає по АДРЕСА_1 .

Встановити над ОСОБА_3 опіку.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживаючу по АДРЕСА_1 , опікуном недієздатної ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Строк дії рішення про визнання ОСОБА_3 недієздатною визначити у два роки, тобто до 23 грудня 2021 року.

Роз`яснити заявнику, що клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, тобто не пізніше ніж 8 грудня 2021 року.

Рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Відповідно до п.п. 15.5 п. 1 Розділу ХШ Перехідні положення ЦПК України в новій редакції до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник: ОСОБА_1 , паспорт серії НОМЕР_2 , виданий Миронівським РВ ГУ МВС України в Київській області 26 березня 1997 року, ідентифікаційний номер НОМЕР_3 , адреса зареєстрованого місця проживання: АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа: Орган опіки та піклування Карапишівської сільської ради Миронівського району Київської області, код ЄДРПОУ 04362556, адреса місцезнаходження : Київська область, Миронівський район, село Карапиші, вулиця Незалежності, 23.

Суддя підпис Л.О. Капшук

Присяжні: підпис Г.В.Пилипко

підпис Т.І.Козачук

Згідно з оригіналом

Суддя Л.О.Капшук

Дата ухвалення рішення23.12.2019
Оприлюднено08.01.2020
Номер документу86775556
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною та встановлення опіки

Судовий реєстр по справі —371/216/19

Рішення від 23.12.2019

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

Рішення від 23.12.2019

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

Ухвала від 14.11.2019

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

Ухвала від 11.04.2019

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

Ухвала від 02.04.2019

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні