Рішення
від 08.01.2020 по справі 500/5487/19
ІЗМАЇЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 500/5487/19

Провадження № 2/946/1013/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 січня 2020 року

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

в складі: головуючого судді - Швець В.М.

за участю: секретаря судового засідання - Кузьменко О.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду міста Ізмаїла в загальному порядку цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про встановлення факту та визнання права власності на спадкове майно, зустрічним позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , ОСОБА_3 про визнання права власності на спадкове майно,-

ВСТАНОВИВ:

Позивачка ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом, яким просила встановити факт родинних відносин, а саме те, що вона є дочкою ОСОБА_4 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , а також просила визнати за нею в порядку спадкування за законом після смерті батька ОСОБА_4 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , та брата ОСОБА_5 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 право власності на земельну ділянку площею 3,30 гектарів, що знаходиться на території Муравлівської сільської ради Ізмаїльського району Одеської області, наданої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, земельну ділянку площею 0,52 гектарів, що знаходиться на території Муравлівської сільської ради Ізмаїльського району Одеської області, наданої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Позовні вимоги обґрунтовані тим, що отримати свідоцтво про право на спадщину за законом неможливо у зв`язку із тим, що відсутній доказ родинних відносин із спадкодавцем ОСОБА_4 , а також відсутній оригінал державного акту на земельну ділянку.

ОСОБА_2 звернувся до суду із зустрічним позовом та просить визнати за ним в порядку спадкування за законом після смерті батька ОСОБА_5 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 , право власності на земельну ділянку площею 3,12 гектарів, що знаходиться на території Муравлівської сільської ради Ізмаїльського району Одеської області, наданої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, земельну ділянку площею 0,52 гектарів, що знаходиться на території Муравлівської сільської ради Ізмаїльського району Одеської області, наданої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Позовні вимоги обґрунтовані тим, що отримати свідоцтво про право на спадщину за законом неможливо у зв`язку із тим, що відсутні оригінали правовстановлюючих документів на земельні ділянки.

Ухвалою Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області від 26 липня 2019 року провадження у справі відкрито.

В судове засідання позивач за первісним позовом ОСОБА_1 не з`явилась, надала суду заяву про розгляд справи за її відсутності, якою позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить позов задовольнити, зустрічний позов визнає в повному обсязі.

Позивач за зустрічним позовом ОСОБА_2 до судового засідання не з`явився, надав заяву з проханням розглянути справу за його відсутності, первісні позовні вимоги визнає в повному обсязі, не заперечує проти їх задоволення, зустрічні позовні вимоги підтримує.

Відповідач за первісним та зустрічним позовами ОСОБА_3 до судового засідання не з`явився, надав заяву з проханням розглянути справу за його відсутності, первісні та зустрічні позовні вимоги визнає в повному обсязі, не заперечує проти їхнього задоволення.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що первісний та зустрічний позовнеобхідно задовольнити, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України - кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно до ч. 1 ст. 5 ЦПК України - здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Відповідно до ч. 3 ст. 12 ЦПК України - кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Статтею 76 ЦПК України визначено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

В судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_4 належала земельна ділянка площею 3,30 гектарів, що знаходиться на території Муравлівської сільської ради Ізмаїльського району Одеської області, наданої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, земельна ділянка площею 0,52 гектарів, що знаходиться на території Муравлівської сільської ради Ізмаїльського району Одеської області, наданої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, які належали померлому на підставі державного акту серії ЯГ № 913761, виданого 24.10.2007 р. Ізмаїльською райдержадміністрацією,зареєстрованого в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю за № 010752100253.

Відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 29.10.2007 року, виданого Муравлівською сільською радою Ізмаїльського району Одеської області, ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Після смерті ОСОБА_4 згідно ст.1220 ЦК України відкрилася спадщина на спадкове майно, до якої входить земельна ділянка площею 3,30 гектарів та земельна ділянка площею 0,52 гектарів, що знаходяться на території Муравлівської сільської ради Ізмаїльського району Одеської області та були надані для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України - спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Статтею 1217 ЦК України визначено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно ч. 1 ст. 1220 ЦК України - спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

Відповідно до ч. 1 ст. 1222 ЦК України - спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

За життя спадкодавець заповіту не залишав, що підтверджено Інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) за № 56867064 від 16.07.2019 року, згідно якої інформація про заповіт складений та посвідчений від імені ОСОБА_4 відсутня.

Відповідно до ст. 1258 ЦК України спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків встановлених статтею 1259 цього Кодексу.

Спадкоємцями за законом першої черги відповідно до ст. 1261 ЦК України після смерті ОСОБА_4 є:

- донька ОСОБА_1 , що підтверджено свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 , виданим 20 березня 2019 року Малиновським районним у місті Одесі відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Одеській області, відповідно до якого батьком ОСОБА_1 вказаний ОСОБА_6 ;

- донька ОСОБА_7 , яка своєю заявою від 17.04.2008 року відмовилася від прийняття спадщини після померлого ОСОБА_4 ;

- син ОСОБА_5 , що підтверджено відповідним записом акту про народження № 12 від 03 травня 1969 року, складеного виконавчим комітетом Муравлівської сільської ради Ізмаїльського району Одеської області, який у передбачений законом строк звернувся із заявою про прийняття спадщини після померлого ОСОБА_4 , однак свідоцтва про право на спадщину не отримав.

Згідно до ч. 1 ст. 1270 ЦК України - для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Частиною 1 статті 1269 ЦК України - спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Як було встановлено в судовому засіданні, позивач ОСОБА_1 у передбачений ст. 1270 ЦК України строк звернулась до Ізмаїльської державної нотаріальної контори Одеської області із заявою про прийняття спадщини, що підтверджено заявою від 01 квітня 2008 року, тому вважається такою, що фактично прийняла спадщину відповідно до вимог ст. 1269 ЦК України.

Син спадкодавця ОСОБА_5 у передбачений ст. 1270 ЦК України строк також звернувся до Ізмаїльської державної нотаріальної контори Одеської області із заявою про прийняття спадщини, що підтверджено заявою від 07 березня 2008 року, тому вважається таким, що фактично прийняв спадщину відповідно до вимог ст. 1269 ЦК України, однак свідоцтва про право на спадщину не отримав. Як вбачається зі свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 , виданого 20 жовтня 2014 року Відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Ізмаїльського міськрайонного управління юстиції в Одеській області, ОСОБА_5 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Після смерті ОСОБА_5 відкрилась спадщина, яка складається з земельної ділянки площею 3,12 гектарів, що знаходиться на території Муравлівської сільської ради Ізмаїльського району Одеської області, наданої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва; земельної ділянки площею 0,52 гектарів, що знаходиться на території Муравлівської сільської ради Ізмаїльського району Одеської області, наданої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, які належали померлому на підставі державного акту серії ЯГ № 913630, виданого 24.10.2007 р. Ізмаїльською райдержадміністрацією, зареєстрованого в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю за № 010752100249; 1/2 частки земельної ділянки площею 3,30 гектарів, що знаходиться на території Муравлівської сільської ради Ізмаїльського району Одеської області, наданої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 5122083800:01:001:0189, та 1/2 частки земельної ділянки площею 0,52 гектарів, що знаходиться на території Муравлівської сільської ради Ізмаїльського району Одеської області, наданої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 5122083800:01:002:0207, які він прийняв після смерті батька ОСОБА_4 .

За життя спадкодавець ОСОБА_5 заповіту не залишав, що підтверджено Інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) за № 56828405 від 11.07.2019 року, згідно якої інформація про заповіт складений та посвідчений від імені ОСОБА_5 відсутня.

Спадкоємцями за законом першої черги відповідно до ст. 1261 ЦК України після смерті ОСОБА_5 є:

- син ОСОБА_2 , що підтверджено відповідним свідоцтвом про народження серії НОМЕР_4 , виданим 04 листопада 1996 року Муравлівською сільською радою Ізмаїльського району Одеської області, який на час відкриття спадщини був неповнолітньою особою і у відповідності до п. 4 ст. 1268 ЦК України прийняв спадщину.

- син ОСОБА_3 ,що підтверджено відповідним свідоцтвом про народження серії НОМЕР_5 , виданим 01 жовтня 1993 року Муравлівською сільською радою Ізмаїльського району Одеської області, який звернувся до приватного нотаріуса Веліксар Т.І. з заявою про прийняття спадщини лише 11.07.2019 року з пропуском встановленого ст. 1270 ЦК України строку, зі спадкодавцем не проживав, зареєстрованим з ним не був, що підтверджується довідками Муравлівської сільської ради № 633 від 22.11.2017 року № 439 від 11.07. 2019 року, та вважається таким, що спадщину не прийняв.

16.07.2019 року ОСОБА_2 звернувся з заявою до приватного нотаріуса Ізмаїльського районного нотаріального округу Одеської області Веліксар Т.І. про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом після померлого ОСОБА_5 , однак, як вбачається з листа приватного нотаріуса № 725/02-14 від 05.09.2019 року видати свідоцтво про право на спадщину на майно неможливо в зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на земельні ділянки.

ОСОБА_2 не заперечує проти визнання за ОСОБА_1 права власності на 1/2 частину земельної ділянки площею 3,30 гектарів та 1/2 частину земельної ділянки площею 0,52 гектарів, які залишилися після смерті ОСОБА_5 .

Згідно із п. 23 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30.05.2008 року № 7 "Про судову практику у справах про спадкування", за наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутись до суду за правилами позовного провадження.

Приймаючи до уваги що іншим (крім судового) шляхом захистити права позивачів неможливо, суд приходить до висновку про обґрунтованість заявлених позивачами вимог про встановлення факту та визнання права власності на спадкове майно та права позивачів на спадщину такими, що підлягають захисту, в зв`язку з чим задовольняє позови.

Судом не виявлено обставин, що суперечать закону або порушують права, свободи чи інтереси інших осіб.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 133, 141, 259, 263-265 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП: НОМЕР_6 , адреса проживання: АДРЕСА_1 ) до ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП: НОМЕР_7 , адреса реєстрації: АДРЕСА_2 ), ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП: НОМЕР_8 , адреса проживання: АДРЕСА_2 ) про встановлення факту та визнання права власності на спадкове майно - задовольнити.

Встановити факт родинних відносин, а саме те, що ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , є батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 та померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_5 , право власності на:

- земельну ділянку площею 3,30 гектарів, що знаходиться на території Муравлівської сільської ради Ізмаїльського району Одеської області, наданої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 5122083800:01:001:0189, (державний акт серії ЯГ № 913761, виданий 24.10.2007 р. Ізмаїльською районною державною адміністрацією,зареєстрований в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 010752100253),

- земельну ділянку площею 0,52 гектарів, що знаходиться на території Муравлівської сільської ради Ізмаїльського району Одеської області, наданої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 5122083800:01:002:0207, (державний акт серії ЯГ № 913761, виданий 24.10.2007 р. Ізмаїльською районною державною адміністрацією,зареєстрований в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 010752100253).

Зустрічний позов ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП: НОМЕР_7 , адреса реєстрації: АДРЕСА_2 ) до ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП: НОМЕР_6 , адреса проживання: АДРЕСА_1 ), ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП: НОМЕР_8 , адреса проживання: АДРЕСА_2 ) про визнання права власності на спадкове майно - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_2 в порядку спадкування за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_5 право власності на:

- земельну ділянку площею 3,12 гектарів, що знаходиться на території Муравлівської сільської ради Ізмаїльського району Одеської області, наданої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 5122083800:01:001:0301, (державний акт серії ЯГ № 913630, виданий 24.10.2007 р. Ізмаїльською районною державною адміністрацією,зареєстрований в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 010752100249),

- земельну ділянку площею 0,52 гектарів, що знаходиться на території Муравлівської сільської ради Ізмаїльського району Одеської області, наданої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 5122083800:01:002:0208, (державний акт серії ЯГ № 913630, виданий 24.10.2007 р. Ізмаїльською районною державною адміністрацією,зареєстрований в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 010752100249).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга подається апеляційному суду через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, а на ухвалу суду - протягом п`ятнадцяти днів з дня його (її) проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складено та підписано 08.01.2020 року.

Суддя: В.М.Швець

СудІзмаїльський міськрайонний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення08.01.2020
Оприлюднено10.01.2020
Номер документу86797374
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —500/5487/19

Рішення від 08.01.2020

Цивільне

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Швець В. М.

Ухвала від 25.11.2019

Цивільне

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Швець В. М.

Ухвала від 30.09.2019

Цивільне

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Швець В. М.

Ухвала від 26.07.2019

Цивільне

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Швець В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні