Ухвала
від 05.01.2020 по справі 465/4238/19
ФРАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа №465/4238/19

Провадження1-кс/465/74/20

УХВАЛА

про обшук

05.01.20 року м. Львів

слідчий суддя Франківського районного суду м. Львова ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , з участю прокурора ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого СВ Франківського ВП ГУ НП у Львівській області ОСОБА_4 про проведення обшуку,-

встановив:

слідчий Франківського відділу Поліції м. Львова ГУ НП у Львівській області ОСОБА_4 , подала клопотання, погоджене з прокурором Львівської місцевої прокуратурі №3 ОСОБА_3 про проведення обшуку приміщень, в якому заходиться та здійснює господарську діяльність філія ГПУ «Львівгазвидобування» АТ «Укргазвидобування» за адресою: м.Львів, вулиця І.Рубчака, 27, для відшукання оригіналів документів.

Своє клопотання слідчий мотивує тим, що СВ Франківського відділу поліції ГУ Національної поліції у Львівській області проводиться досудове розслідування в кримінальному провадженні №12019140080001890 від 16.07.2019 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.ч.1,2 ст.367, ч.5 ст. 191, ч.4 ч.358, ч.1 ст.366 КК України. Відомості до ЄРДР за вказаним кримінальним провадженням внесено на підставі постанови про виділення матеріалів кримінального провадження, шляхом виділення з матеріалів кримінального провадження №12018140080002335 від 03.08.2018 року.

В ході проведення досудового розслідування в кримінальному провадженні встановлено, що 27.05.2019 року, за результатами проведеної філією ГПУ «Львівгазвидобування» АТ «Укргазвидобування» процедури закупівлі робіт, між TOB «ЕКО Енергія Захід Плюс» та АТ «Укргазвидобування» в особі філії ГПУ «Львівгазвидобування» укладено договір №ЛГВ-524/39-19 на суму 2 967, 002 тис. грн. на проведення робіт з інтенсифікації видобутку вуглеводнів на родовищах ГПУ «Львівгазвидобування», проведення обробки привибійної зони плата з використанням приладу пульсуючого розрядження.

На підставі проведеного моніторингу документації конкурсних торгів, розміщеної у вільному доступі на інтернет ресурсі платформи «Prozorro», поданої учасником процедури закупівлі та, в подальшому, переможцем торгів - TOB «ЕКО Енергія Захід Плюс», встановлено, що в складі вказаної документації конкурсних торгів, на виконання умов документації допорогової закупівлі, оприлюдненої замовником ЕПУ «Львівгазвидобування» через електронну систему закупівель, долучено лист товариства №5 від 07.05.2019 про досвід виконання аналогічних робіт, згідно якого працівниками такого суб`єкта господарювання у 2018 році виконані роботи з обробки привибійної зони пласта з використанням методу пульсуючого розрядження по свердловинах №7 Садковицького газового родовища, №109 Опарського газового родовища, №7 Східно Довгівська Опарського газового родовища з позитивним приростом видобутку газу в розмірі 1,5 тис. - 2,0 тис. м.куб на добу.

Крім того, ТОВ «ЕКО Енергія Захід Плюс» в тендерній пропозиції для участі в допороговій закупівлі ГПУ «Львівгазвидобування» задекларовано досвід виконання аналогічних договорів, укладених 15.06.2017 з ТОВ «ЛТВ Трейд» та 10.05.2017 з ТОВ «ЛАГАБУД» з буріння та експлуатації свердловин. Водночас, як з`ясовано, саме ТОВ «ЕКО Енергія Захід Плюс» згідно відомостей Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб- підприємців та громадських формувань пройшло державну реєстрацію як суб`єкта господарювання лише 13.08.2018 року, проведеної державним реєстратором ОСОБА_5 Київської філії комунального підприємства «Реєстрація нерухомості», з визначеним при створенні видом економічної діяльності виробництво електроенергії.

З огляду на дату створення суб`єкта господарювання, TOB «ЕКО Енергія Захід Плюс» не могло станом на 2017 рік виконувати роботи за угодами, вказаними в додатках до документації конкурсних торгів з допорогової закупівлі в якості досвіду виконання аналогічних договорів. Окрім того, додані до документації торгів відомості про виконані у 2018 році роботи з обробки привибійної зони пласта з використанням методу пульсуючого розрядження по свердловинах №7 Садковицького газового родовища, №109 Опарського газового родовища, №7 Східно - Довгівська Опарського газового родовища не можуть відповідати дійсності, оскільки, як встановлено згідно даних електронної системи закупівель «Prozorro», для проведення робіт з обробки привибійної зони пласта з використанням методу пульсуючого розрядження по свердловинах по вказаних свердловинах ГПУ «Львівгазвидобування» за наслідками проведеної процедури допорогової закупівлі укладено договір №ЛЕВ-658/39-18 від 24.07.2018 з ТОВ «Східно-Європейський Енергетичний Союз».

Відповідно до документації допорогової закупівлі, затвердженої протоколом засідання тендерного комітету ГПУ «Льівгазвидбування» від 16.04.2019 року №ЛЕВ 19П-011 «Роботи з інтенсифікації видобутку вуглеводнів на родовищах ЕПУ «Львівгазвидобування», проведення обробки привибійної зони плата з використанням приладу пульсуючого розрядження», відповідальними за проведення процедури закупівлі та обсяги пропозицій конкурсних торгів учасників є посадові особи Замовника, в тому числі відділу безпеки.

Як встановлено в ході проведення досудового розслідування, 20.05.2019 року, за результатами проведеної філією ГПУ «Львівгазвидобування» АТ «Укргазвидобування» процедури закупівлі робіт, між ТОВ НВП «Нафтовик» та АТ «Укргазвидобування» в особі філії ГПУ «Львівгазвидобування» укладено договір №ЛГВ-512/39-19 на суму 1 417, 0 тис. грн. на проведення робіт з інтенсифікації видобутку вуглеводнів на родовищах ГПУ «Львівгазвидобування», проведення обробки привибійної зони плата з використанням ПАР та легкопроникних систем. Згідно технічного завдання, роботи інтенсифікації шляхом обробки привибійної зони плата з використанням ПАР та легкопроникних систем, які проводяться з використанням колтюбінгової установки ГПУ «Львівгазвидобування», передбачають обробку привибійної зони пласта у 3-х свердловинах. Даних про те, які свердловини потребують інтенсифікації в документації конкурсних торгів допорогової закупівлі Замовником не вказано, що може свідчити про наявність умисних дій посадових осіб замовника в проведенні конкурсу на закупівлю робіт, подальшу оплату за фактично непроведені роботи чи роботи, потреби в проведенні яких не існувало з метою безпідставного витрачання коштів підприємства.

Оприлюдений в електронній системі закупівель також договір, укладений за результатами проведеної філією ГПУ «Львівгазвидобування» АТ «Укргазвидобування» процедури закупівлі робіт, укладений 19.07.2018 між ТОВ «Нафтогазовий центр» та АТ «Укргазвидобування» в особі філії ГПУ «Львівгазвидобування» №ЛГВ-654/39-19 на суму 3 499, 991 тис. грн. на проведення робіт з інтенсифікації видобутку вуглеводнів на родовищах ГПУ «Львівгазвидобування», проведення обробки привибійної зони пласта з використанням ПАР та легкопроникних систем. Згідно технічного завдання, роботи інтенсифікації шляхом обробки привибійної зони плата з використанням ПАР та легкопроникних систем, які проводяться з використанням колтюбінгової установки ГПУ «Львівгазвидобування», передбачають обробку привибійної зони пласта у 6-х свердловинах, серед яких Східно-Довгівська №5 Опарського газового родовища, №20 Опарського газового родовища, №10 Південно-Грабинського газового родовища, №56 Залужанського газового родовища, №28 Пинянського газового родовища, №333 Рудківського газового родовища.

Згідно п.2 технічного завдання, замовником робіт передбачене, що роботи проводяться організаціями, які мають досвід виконання аналогічних договорів на протязі останніх 5-ти років. Якість наданих робіт повинна забезпечити покращення експлуатаційних характеристик свердловин шляхом збільшення дебіту газу після обробки привибійної зони пласта, їх стабільну роботу на протязі 7 днів, відсутність негативного впливу на технічний стан, як передбачено п.7 Технічного завдання та п.п.5.3,5.4 самого договору №ЛГВ-654/39-19.

Водночас, як встановлено згідно наданих Державною службою геології та надр України на вимогу Львівської місцевої прокуратури №3 витягів із звітного балансу запасів корисних копалин (природний газ) за 2016,2017, 2018 роки з формою 6-гр, обсяг видобутку природного газу по Свидницькому газовому родовищу складає в 2016 році - 68 млн. м. куб., в 2017 - 69, а у 2018 - лише 64 млн.м.куб. Видобуток природного газу по Східно - Довгівському газовому родовищу склав: 2016 - 4 млн.м.куб., 2017 - 3, 2018 - 3 млн.м.куб. Тобто, в державній статистичній звітності, що обов`язковою для власних спеціальних дозволів на використання надр, яким являється АТ «Укргазвидобування» та відповідні філії такого, задекларовано зменшення видобутку природнього газу, а тому багатомільйонні витрати на проведення інтенсифікацій можуть свідчити про вчинення кримінальних правопорушень, виведення коштів підприємства за укладеними завідомо незаконними угодами, в тому числі із суб`єктами господарювання, що не володіють спеціальними знаннями та не використовують спеціальну техніку чи обладнання, призначеного для робіт з інтенсифікації вуглеводнів тощо.

Наведені дані державного статистичного спостереження та звітності, зокрема зменшення видобутку природного газу, можуть свідчити про те, що укладені вищеописані угоди із суб`єктами господарювання щодо інтенсифікації видобутку газу насправді покликані на виведення з рахунків АТ «Укргазвидобування» в особі філії ГПУ «Львівгазвидобування» значних сум коштів за нібито проведені роботи, які не проводились та проводитись не мали, в тому числі суб`єктами господарювання, що не мають в своєму складі фахівців, які володіють спеціальними знаннями в галузі видобутку та інтенсифікації природного газу, тощо.

Відтак, з метою встановлення важливих обставин можливого вчинення кримінальних правопорушень Львівською місцевою прокуратурою №3 28.08.2019 року за № 14.36.04-16-54вих-19 на адресу філії ГПУ «Львівгазвидобування» АТ «Укргазвидобування» скеровано вимогу в порядку ст.ст.36,93 КПК України про надання інформації та копій підтверджуючих документів щодо проведених упродовж 2017 - 2019 років робіт з інтенсифікації видобутку газу у вигляді обробки привибійної зони пласта з використанням приладу пульсуючого розрядження в межах свердловини №7 Садковицького газового родовища, №109 Опарського газового родовища, №7 Східно - Довгівська Опарського газового родовища; даних про те, на підставі якого договору, ким та коли проведено такі роботи, результати проведених робіт (збільшення дебіту), долучивши копії підтверджуючих документів; проведених упродовж 2017-2019 років робіт з інтенсифікації видобутку вуглеводневої сировини з нафто-газоконденсатних родовищ згідно патенту України №87024, а також інтенсифікації видобутку вуглеводнів за патентнозахищеними технологіями: проведення обробки привибійної зони пласта з використанням ПАР та легкопроникних систем; відомості про проведену оплату суб`єктам господарювання за проведення упродовж 2017-2019 років робіт з інтенсифікації видобутку вуглеводнів шляхом обробки привибійної зони пласта з використанням приладу пульсуючого розрядження, інтенсифікації видобутку вуглеводневої сировини з нафто-газоконденсатних родовищ згідно патенту України №87024, а також інтенсифікації видобутку вуглеводнів за патентнозахищеними технологіями: проведення обробки привибійної зони пласта з використанням ПАР та легкопроникних систем, долучивши копії документів про оплату, актів приймання виконаних робіт та інших документів, що стали підставою для оплати таких робіт; відомості щодо виконання станом серпень 2019 угоди №ЛГВ-524/39-19 від 27.05.2019, укладеної з ТОВ «Еко Енергія Захід Плюс», долучивши копії актів виконаних робіт, відомостей про оплату та кінцевих результатів випробувань після проведення інтенсифікації тощо.

Однак, у відповідь на вказану вимогу Львівської місцевої прокуратури №3, 03.09.2019 року за №2-2-2-01-1991 філією ГПУ «Львівгазвидобування» АТ «Укргазвидобування» направлено лист з роз`ясненнями чинного кримінального процесуального законодавства України та відмовою у наданні інформації та копій документів, які можуть мати важливе значення в кримінальному провадженні.

Оскільки лист філії ГПУ «Львівгазвидобування» АТ «Укргазвидобування» від 03.09.2019 за №2-2-2-01-1991 не містив законних підстав відмови в наданні запитуваної інформації, відсутності інших даних про віднесення запитуваної інформації до охоронюваної законом таємниці, в тому числі до конфіденційної інформації у вигляді комерційної таємниці, 12.09.2019 року на адресу філії Львівською місцевою прокуратурою №3 направлено повторну вимогу про надання інформації та копій підтверджуючих документів, в порядку ст.36,93 КПК України із роз`ясненнями чинного процесуального законодавства України.

Філією ГПУ «Львівгазвидобування» АТ «Укргазвидобування» в порушення вимог кримінального процесуального законодавства України, 04.10.2019 року до Львівської місцевої прокуратури №3 направлено лист (відповідь) №2-2-2-01-2249, згідно якого посадовими особами вказаного суб`єктом господарювання відмовлено в наданні запитуваної інформації через відсутність повноважень прокурора щодо збирання доказів відповідно до Закону України «Про прокуратуру» та чинного КПК України.

З огляду на викладене, а також свідоме нехтування уповноваженими посадовими та службовими особами філії ГПУ «Львівгазвидобування» АТ «Укргазвидобування» вимогами чинного кримінального процесуального законодавства, самостійного тлумачення норм КПК України на власний розсуд з метою приховування інформації та документів, в яких можуть міститись відомості щодо неправомірних дій як самих посадових та службових осіб філії так і посадових чи службових осіб суб`єктів господарювання за фіктивними угодами, на думку слідчого виникає необхідність в отриманні дозволу слідчого судді на обшук приміщення філії ГПУ «Львівгазвидобування» АТ «Укргазвидобування» з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінальних правопорушень, відшукування документів щодо проведених допорогових закупівель, укладених договорів та документів про їх виконання, а також інших документів, що передували підготовці та проведенню конкурсів, укладенню договорів, документі, що передбачені в укладених договорах, як умови виконання та подальшого прийняття виконаних робіт, актів приймання- передачі, оплати робіт з метою використання таких документів як доказів в кримінальному провадженні та суді.

В судовому засіданні прокурор клопотання про проведення обшуку підтримав, вважає його обгрунтованим та просить таке задовольнити.

Згідно ст.234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч.1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Так, з витягу ЄРДР №12019140080001890, який долучений до клопотання не вбачається, що відомості внесені відносно діяльності ТОВ «Еко Енергія Захід Плюс», оскільки в тій формі, як вони внесені до ЄРДР, можуть стосуватися невизначеного кола осіб.

Крім того, у відповідності до вимог п.8 ч.3 ст.234 КПК України, у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом.

Однак, слідчим, в порушення зазначеної вимоги закону, не обґрунтовано неможливість отримання вказаних у клопотання документів за допомогою інших слідчих дій.

Разом з тим, відшукувані слідчим документи стосуються не лише діяльності філії ГПУ «Львівгазвидобування» АТ «Укргазвидобування», а й ТОВ «Еко Енергія Захід Плюс», однак із запитом в порядку ст.93 КПК України прокурор звертався лише на адресу філії ГПУ «Львівгазвидобування» АТ «Укргазвидобування», обґрунтування неможливості звернутись із таким же запитом до ТОВ «Еко Енергія Захід Плюс» в клопотанні відсутнє.

Враховуючи вищенаведене, слідчим та прокурором не доведено наявність достатніх підстав вважати, що за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення документів, які мають значення для досудового розслідування, а також заходом, пропорційним втручанню в діяльність юридичної особи, а відтак, вважаю, що у задоволенні такого слід відмовити.

З наведених міркувань та керуючись ст. ст. 234, 235 КПК України,-

ухвалив:

у задоволенні клопотання старшого слідчого Франківського ВП ГУНП у Львівській області ОСОБА_4 про проведення обшуку в межах кримінального провадження ЄРДР №12019140080001890 від 16.07.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.367, ч.2 ст.367, ч.5 ст.191, ч.4 ст.358, ч.1 ст.366 КК України відмовити.

Ухвала остаточна та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Франківського

районного суду м. Львова ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення05.01.2020
Оприлюднено06.02.2023
Номер документу86803572
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —465/4238/19

Ухвала від 03.02.2020

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Марків Ю. С.

Ухвала від 05.01.2020

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Марків Ю. С.

Ухвала від 05.01.2020

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Марків Ю. С.

Ухвала від 26.12.2019

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Марків Ю. С.

Ухвала від 26.12.2019

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Марків Ю. С.

Ухвала від 26.12.2019

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Марків Ю. С.

Ухвала від 26.12.2019

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Марків Ю. С.

Ухвала від 16.09.2019

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Марків Ю. С.

Ухвала від 16.09.2019

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Марків Ю. С.

Ухвала від 16.09.2019

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Марків Ю. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні