Ухвала
від 10.01.2020 по справі 2-н-132/2010
СУМСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа №2-н-132/2010 Головуючий у суді у 1 інстанції - Ковальова О. О. Номер провадження 22-ц/816/325/20 Суддя-доповідач - Ткачук С. С. Категорія -

У Х В А Л А

10 січня 2020 року м. Суми

Сумський апеляційний суд у складі судді

Ткачук С. С., розглянувши матеріали за апеляційною скаргою ОСОБА_1

на ухвалу Охтирського міськрайонного суду Сумської області від 25 листопада 2019 року

у справі за заявою ОСОБА_1 про скасування судового наказу №2 н 132 від 15 вересня 2010 року, заінтересована особа - Товариство з обмеженою відповідальністю Брок-Енергія ,

в с т а н о в и в:

Ухвалою Охтирського міськрайонного суду Сумської області від 25.11.2019 року заяву ОСОБА_1 про скасування судового наказу повернуто без розгляду.

Вказане судове рішення ОСОБА_1 оскаржила в апеляційному порядку, подавши апеляційну скаргу, яка не відповідає вимогам ст. 356 ЦПК України та з пропуском строку на апеляційне оскарження, заявивши клопотання про поновлення такого строку, а також про звільнення від сплати судового збору.

Відповідно до ч. 1 ст. 352 ЦПК України учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Відповідно до положень ст. 354 ЦПК України апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Так, з матеріалів справи вбачається, що питання про повернення заяви ОСОБА_1 без розгляду вирішено судом без повідомлення учасників справи, повне судове рішення складено 25.11.2019 року та отримано заявником 03.12.2019 року (а.с. 7), тому строк на апеляційне оскарження може бути поновлений у разі подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення повного рішення, тобто до 18.12.2019 року, проте зі штампу місцевого суду вбачається, що апеляційна скарга подана лише 26.12.2019 року, тому відсутні підстави для поновлення строку на апеляційне оскарження ухвали суду відповідно до ч. 2 ст. 354 ЦПК України.

Заявляючи клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження ухвали Охтирського міськрайонного суду Сумської області від 25.11.2019 року, ОСОБА_1 посилається на пропуск такого строку, у зв`язку з відсутністю вільного доступу до засобів друку, матеріальними труднощами, великим обсягом роботи, яка потребує отримання нею певних нових знань та значного обсягу часу для реагування на протиправні дії стягувачів і суддів.

Проте вказані обставини не є поважними причинами пропуску строку на оскарження ухвали суду у розумінні ч. 3 ст. 354 ЦПК України, оскільки не є об`єктивними, незалежними від волі заявника обставинами.

Європейський суд з прав людини зауважив, що вирішення питання щодо поновлення строку на оскарження перебуває в межах дискреційних повноважень національних судів, однак такі повноваження не є необмеженими. Від судів вимагається вказувати підстави (PONOMARYOV v. UKRAINE, № 3236/03, § 41, ЄСПЛ, від 03.04.2008 року). Право на суд, одним із аспектів якого є право доступу, не є абсолютним і може підлягати обмеженням; їх накладення дозволене за змістом, особливо щодо умов прийнятності апеляційної скарги. Проте такі обмеження повинні застосовуватись з легітимною метою та повинні зберігати пропорційність між застосованими засобами та поставленою метою (VOLOVIK v. UKRAINE, № 15123/03, § 53, 55, ЄСПЛ, від 06.12.2007 року). Норми, які регулюють строки подання скарг, безсумнівно, спрямовані на забезпечення належного здійснення правосуддя і юридичної визначеності. Заінтересовані особи мають розраховувати на те, що ці норми будуть застосовані (PERETYAKA AND SHEREMETYEV v. UKRAINE, № 17160/06 та N 35548/06, § 34, ЄСПЛ, від 21.12.2010 року).

Отже, вказані підстави для поновлення строку на апеляційне оскарження ухвали Охтирського міськрайонного суду Сумської області від 25.11.2019 року апеляційним судом визнаються неповажними.

Згідно з ч.ч. 3,4 ст. 357 ЦПК України, апеляційна скарга залишається без руху також у випадку, якщо вона подана після закінчення строків, установлених статтею 354 цього Кодексу, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані неповажними. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали особа має право звернутися до суду апеляційної інстанції з заявою про поновлення строку або вказати інші підстави для поновлення строку.

Якщо заяву не буде подано особою в зазначений строк або вказані нею підстави для поновлення строку на апеляційне оскарження будуть визнані неповажними, суд відмовляє у відкритті апеляційного провадження у порядку, встановленому статтею 358 цього Кодексу.

Оскільки підстави, вказані ОСОБА_1 для поновлення строку на апеляційне оскарження ухвали суду, визнані неповажними, заявник має право протягом десяти днів з дня вручення ухвали, звернутися до суду апеляційної інстанції з заявою, вказавши в ній інші підстави для поновлення строку на апеляційне оскарження. Якщо ці підстави для поновлення строку на апеляційне оскарження будуть визнані неповажними, у відкритті апеляційного провадження буде відмовлено.

Також, ОСОБА_1 заявлено клопотання про звільнення від сплати судового збору, обґрунтоване правом кожної особи на звернення до суду, гарантоване Конституцією України, а також скрутним матеріальним станом заявника.

Відповідно до ч.ч. 1, 3 ст. 136 ЦПК України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі. З підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до сплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати.

Відповідно до положень ст. 8 Закону України Про судовий збір , враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням звільнити від сплати судового збору за умови, що розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу заявника за попередній календарний рік.

Відповідно до ст.ст. 12, 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Враховуючи викладене, клопотання ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору за подання апеляційної скарги у справі не підлягає задоволенню, оскільки скаржником не було надано будь-яких доказів, що підтверджують її скрутний майновий стан.

Крім того, слід зазначити, що скаржник не позбавлений можливості повторно звернутись до апеляційного суду з клопотанням про звільнення від сплати судового збору, надавши апеляційному суду належні докази, які підтверджують її скрутний майновий стан чи заявити клопотання про відстрочення або розстрочення сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі, відповідно до ст. 8 Закону України Про судовий збір .

Відповідно до п.п. 9) п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України Про судовий збір за подання до суду фізичною особою апеляційної скарги на ухвалу суду ставка судового збору складає 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а саме 384,20 грн.

Відповідно до п. 3 ч. 4 ст. 356 ЦПК України до апеляційної скарги додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановленому порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно з ч. 2 ст. 357 ЦПК України до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 356 цього Кодексу, застосовуються положення статті 185 цього Кодексу.

Відповідно до ч.2, 3 ст. 185 ЦПК України, в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Враховуючи викладене, ОСОБА_1 за апеляційний перегляд ухвали суду необхідно сплатити судовий збір в сумі 384,20 грн на рахунок на рахунок:

номер рахунку (ІВАN): UА598999980313171206080018540;

код за ЄДРПОУ: 37970593;

отримувач: Сумська міська ОТГ/Апеляц.суд/22030101;

банк отримувача: Казначейство України (ЕАП);

Призначення платежу - *;101; реєстраційний номер облікової картки платника податків (в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номеру облікової картки платника і має відповідну відмітку в паспорті то зазначається серія та номер паспорта громадянина України); Судовий збір, за заявою ОСОБА_1 , на ухвалу від 25.11.2019 по справі №2-н-132/2010, Сумський апеляційний суд.

Оригінал квитанції про сплату судового збору надати Сумському апеляційному суду.

Крім того, п. 2 ч. 4 ст. 356 ЦПК України зобов`язує заявника апеляційної скарги додати копії скарги та доданих письмових матеріалів відповідно до кількості учасників справи, тому скаржнику необхідно надіслати апеляційному суду копії апеляційної скарги з доданими письмовими матеріалами відповідно до кількості учасників справи.

Виходячи з викладеного вище, апеляційну скаргу ОСОБА_1 слід залишити без руху та надати десятиденний строк з дня отримання ухвали про залишення апеляційної скарги без руху для усунення зазначених вище недоліків.

Керуючись ст.ст. 185, 356, 357 ЦПК України, -

у х в а л и в:

Клопотання ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору за подання апеляційної скарги у справі залишити без задоволення.

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 на ухвалу Охтирського міськрайонного суду Сумської області від 25 листопада 2019 року залишити без руху.

Надати ОСОБА_1 строк не більше десяти днів з дня отримання ухвали про залишення апеляційної скарги без руху для звернення до суду апеляційної інстанції з заявою, вказавши інші підстави для поновлення строку, а також роз`яснити, що якщо заяву не буде подано в зазначений строк або вказані підстави для поновлення строку на апеляційне оскарження будуть визнані неповажними, у відкритті апеляційного провадження буде відмовлено.

Надати ОСОБА_1 строк не більше десяти днів з дня вручення ухвали про залишення апеляційної скарги без руху для сплати судового збору в сумі 384,20 грн та виконання вимог п. 2 ч. 4 ст. 356 ЦПК України, а також роз`яснити, що у разі невиконання цих вимог, апеляційна скарга вважатиметься неподаною та буде повернута.

Копію ухвали направити ОСОБА_1 (а.с. 8).

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Сумського апеляційного суду С.С. Ткачук

СудСумський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення10.01.2020
Оприлюднено11.01.2020
Номер документу86822651
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-н-132/2010

Ухвала від 06.02.2020

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Ткачук С. С.

Ухвала від 04.02.2020

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Ухвала від 03.02.2020

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Ткачук С. С.

Ухвала від 03.02.2020

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Ткачук С. С.

Ухвала від 10.01.2020

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Ткачук С. С.

Ухвала від 25.11.2019

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Ковальова О. О.

Судовий наказ від 11.08.2010

Цивільне

Дубровицький районний суд Рівненської області

Сидоренко З.С.

Судовий наказ від 17.12.2010

Цивільне

Пологівський районний суд Запорізької області

Іванченко М. В.

Судовий наказ від 20.10.2010

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Совгира І. В.

Судовий наказ від 06.08.2010

Цивільне

Ізюмський міськрайонний суд Харківської області

Бутенко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні