Ухвала
від 09.01.2020 по справі 331/5583/19
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Провадження № 1-кс/331/107/2020

Справа № 331/5583/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

9 січня 2020 року місто Запоріжжя

Слідчий суддя Жовтневого районного суду міста Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю: секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , представників володільця майна адвоката ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , розглянувши клопотання старшого слідчого в ОВС 2-го відділення слідчого відділу Управління СБ України в Запорізькій області ОСОБА_3 про арешт майна в рамках кримінального провадження № 2201908000000000073 , данні про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 27.12.2019 року за ч.1 ст. 272 КК України,

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий 2-го відділення слідчого відділу Управління СБ України в Запорізькій області ОСОБА_3 в рамках вищезазначеного кримінального провадження звернувся до слідчого судді з клопотанням, в якому просить накласти арешт на вантажний автомобіль «DAF», д/н НОМЕР_1 з причепом д/н НОМЕР_2 , який належить ТОВ « Трансгаз логістик», із встановленими 27 газовими балонами та установкою із системою керування газовими балонами.

Клопотання мотивовано тим, що 27.12.2019 року до ЄРДР внесені дані про те, що група осіб, діючи умисно, в порушення вимог законодавства України у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки, без отримання дозволів на виконання, не дотримуючись встановлених правил безпеки під час виконання робіт з підвищеної небезпекою на підприємстві, організували протиправну діяльність нелегальних Автозаправних Станцій ( АЗС) та Автозаправних Газових Станцій/Пунктів ( АЗГП, АЗГС), якими фактично надають послуги у сфері торгівлі скрапленим газом та пальним на території Запорізької області.

Такі дії органом досудового розслідування кваліфіковані за ч.1 ст. 272 УК України.

30.12.2019 року СВ УСБУ в Запорізькій області отримано повідомлення № 59/6-1740нт від 29.12.2019 року про те, що на території м. Запоріжжя, на заправній станції, яка належить ТОВ « Єврогазтрейд-Експо» за адресою : м. Запоріжжя, вул.Феросплавна,1, здійснюється збут нафтопродуктів та паливно мастильних матеріалів , в тому числі й вибухонебезпечного газу. Зазначений об`єкт відноситься до об`єктів підвищеної небезпеки, а діяльність на ньому проводиться із порушенням встановлених норм безпеки, що в свою чергу створює передумови для настання надзвичайних подій : вибухів та пожеж.

30.12.2019 року, в порядку ч.3 ст. 233 КПК України,у зв`язку із створеною небезпекою для життя та здоров`я людей проведено огляд мобільної станції ( пересувний автогазозаправник, далі ПАГЗ), що знаходиться за адресою : м. Запоріжжя, вул. Феросплавна, 1, в ході якого був виявлений ряд суттєвих порушень.

Крім того, на території ПАГЗ було виявлено металевий бокс (гараж), в якому знаходиться автомобільний причіп, на якому встановлено компресорну установку для збільшення тиску подачі газу. Біля гаражу, на відстані 1.5 метрів знаходиться вантажний причіп, д/н НОМЕР_3 , на якому кріпиться 27 газових балонів та установка з системою керування газовими балонами. Поблизу даного причепу знаходився вантажний автомобіль «DAF», д/н НОМЕР_1 , з причепом д/н НОМЕР_2 , який належить ТОВ « Трансгаз логістик», на якому також встановлені 27 газових балонів та установка з системою керування газовими балонами, який було вилучено, як предмет можливого вчинення злочину, а саме здійснював заправку вибухонебезпечним газом автозаправочний газовий пересувач, який є об`єктом підвищеної небезпеки, зберігає та реалізує газ з порушенням встановлених правил безпеки, що в свою чергу створює передумови до настання надзвичайних подій, а саме вибухів та пожеж.

30.12.2019 року даний вантажний автомобіль та причеп було передано на відповідальне зберігання ПП « Явір-2000» та територію АТ « Запоріжгаз» за адресою : м. Запоріжжя, вул. Південне шосе,52.

Посилаючись на частини 1,2 ст.170, ч.1 ст. 171 КПК України, та у зв`язку з тим, що виявлені та вилучені речі є предметом кримінального правопорушення, слідчий вважає, що на них має бути накладено арешт.

В суді слідчий клопотання підтримав та просив його задовольнити ; представники володільця вилученого майна проти клопотання заперечують та просять у його задоволенні відмовити.

Слідчий суддя, вислухавши доводи слідчого, представників володільця вилученого майна, перевіривши їх матеріалами справи,приходить до такого.

В суді встановлено, що Слідчим відділом УСБУ в Запорізькій області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 2201908000000000073 , данні про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 27.12.2019 року за ч.1 ст. 272 КК України,

Згідно наявного в матеріалах справи витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань вбачається, що 27 грудня 2019 року до ЄРДР були внесені дані про те, що група осіб, діючи умисно, в порушення вимог законодавства України у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки, без отримання дозволів на виконання, не дотримуючись встановлених правил безпеки під час виконання робіт з підвищеної небезпекою на підприємстві, організували протиправну діяльність нелегальних Автозаправних Станцій ( АЗС) та Автозаправних Газових Станцій/Пунктів ( АЗГП, АЗГС), якими фактично надають послуги у сфері торгівлі скрапленим газом та пальним на території Запорізької області.

Такі дії органом досудового розслідування кваліфіковані за ч.1 ст. 272 УК України.

30.12.2019 року СВ УСБУ в Запорізькій області отримано повідомлення № 59/6-1740нт від 29.12.2019 року про те, що на території м. Запоріжжя, на заправній станції, яка належить ТОВ « Єврогазтрейд-Експо» ( код ЄДРПОУ 37140119) за адресою : м. Запоріжжя, вул.Феросплавна,1, здійснюється збут нафтопродуктів та паливно мастильних матеріалів , в тому числі й вибухонебезпечного газу. Зазначений об`єкт відноситься до об`єктів підвищеної небезпеки, а діяльність на ньому проводиться із порушенням встановлених норм безпеки, що в свою чергу створює передумови для настання надзвичайних подій : вибухів та пожеж.

30 грудня 2019 року, на підставі постанови старшого слідчого в ОВС 2-го відділення СВ УСБУ в Запорізькій області ОСОБА_3 від 30.12.2019 р. про проникнення до житла чи іншого володіння в порядку ч.3 ст. 233 КПК України, було проведено огляд мобільної станції ( пересувний автогазозаправник, далі ПАГЗ), що знаходиться за адресою : м. Запоріжжя, вул. Феросплавна, 1, в ході якого був виявлений ряд суттєвих порушень.

З протоколу огляду від 13.12.2019 року вбачаться, що на території ПАГЗ було виявлено металевий бокс (гараж), в якому знаходився автомобільний причіп, на якому встановлено компресорну установку для збільшення тиску подачі газу. Біля гаражу, на відстані 1.5 метрів знаходився вантажний причіп, д/н НОМЕР_3 , на якому кріпиться 27 газових балонів та установка з системою керування газовими балонами. Поблизу даного причепу знаходився вантажний автомобіль «DAF», д/н НОМЕР_1 , з причепом д/н НОМЕР_2 , який належить ТОВ « Трансгаз логістик», на якому також встановлені 27 газових балонів та установка з системою керування газовими балонами, який було вилучено, як предмет можливого вчинення злочину, а саме здійснював заправку вибухонебезпечним газом автозаправочний газовий пересувач, який є об`єктом підвищеної небезпеки, зберігає та реалізує газ з порушенням встановлених правил безпеки, що в свою чергу створює передумови до настання надзвичайних подій, а саме вибухів та пожеж.

30.12.2019 року даний вантажний автомобіль та причеп було передано на відповідальне зберігання ПП « Явір-2000» та територію АТ « Запоріжгаз» за адресою : м. Запоріжжя, вул. Південне шосе,52.

Необхідність накладення арешту на вилучений під час огляду об`єкт рухомого майна, а саме : вантажний автомобіль «DAF», д/н НОМЕР_1 з причепом д/н НОМЕР_2 , із встановленими 27 газовими балонами та установкою із системою керування газовими балонами мотивована слідчим тим, що вказана річ є предметом кримінального правопорушення. Крім того, як на правову підставу заявленої вимоги слідчий посилається на ч.2 ст. 170 КПК України, вказуючи на те, що в даному конкретному випадку арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів.

Відповідно до ч.1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/ або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

З наявних в матеріалах справи документів, вбачається, що вилучений вантажний автомобіль «DAF», д/н НОМЕР_1 з причепом д/н НОМЕР_2 , належить на праві власності ТОВ « ТРАНС ГАЗ ЛОГІСТИК» ( код юридичної особи 37294119; місцезнаходження : м.Київ,вул..Хрещатик, буд.6, офіс 703).

Згідно договору № ПАТ/2016/01 від 01 серпня 2016 року ТОВ «ТРАНС ГАЗ ЛОГІСТИК» надає ТОВ « ЄВРОГАЗТРЕЙД-ЕКСПО» послуги з перевезення вантажу автомобільним транспортом.

Згідно Дозволу № 145.17.32 від 17 січня 2017 року ТОВ «ТРАНС ГАЗ ЛОГІСТИК» дозволяється виконувати : газонебезпечні роботи та роботи у вибухопожежонебезпечних зонах; зберігання балонів із стисненим ( природний газ-метан) газом.

Вищевказані документи підтверджують пояснення представників володільця вилученого майна відносно того, що між ТОВ « Єврогазтрейд-Експо», якій належить заправна станція, яка розташована за адресою : м. Запоріжжя, вул.. Феросплавна, 1, та ТОВ « ТРАНС ГАЗ ЛОГІСТИК» існують договірні правовідносини. В день проведення огляду, а саме 30.12.2019 року ТОВ « ТРАНС ГАЗ ЛОГІСТИК» доставив на територію вказаної заправної станції на належному йому на праві власності вантажному автомобілі «DAF», д/н НОМЕР_1 з причепом д/н НОМЕР_2 , газові балони.

Отже, в суді встановлено, що вилучене спірне майно в рамках вищевказаного кримінального провадження, порушеного за ч.1 ст. 272 КПК України, не містить ознак речового доказу, оскільки в суді не встановлена та сукупність підстав чи розумних підозр, які б вказували на нього, як на доказ злочину, короткий виклад обставин якого, міститься у Витязі з ЄРДР від 27.12.2019 року по вищевказаному кримінальному провадженню.

Не встановлені в суді і інші , передбачені статтею 170 КПК України, умови для накладення арешту на вищевказане майно, у зв`язку з чим клопотання слідчого задоволенню не підлягає.

Керуючись статтями 2,7,9,117,170-173 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

У задоволенні клопотання старшого слідчого в ОВС 2-го відділення слідчого відділу Управління СБ України в Запорізькій області ОСОБА_3 про арешт майна в рамках кримінального провадження № 2201908000000000073, данні про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 27.12.2019 року за ч.1 ст. 272 КК України, відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

09.01.2020

Дата ухвалення рішення09.01.2020
Оприлюднено06.02.2023
Номер документу86834504
СудочинствоКримінальне
Сутьяке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 27.12.2019 року за ч.1 ст. 272 КК України

Судовий реєстр по справі —331/5583/19

Ухвала від 17.06.2020

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Пивоварова Ю. О.

Ухвала від 17.06.2020

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Пивоварова Ю. О.

Ухвала від 09.06.2020

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Пивоварова Ю. О.

Ухвала від 29.05.2020

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Пивоварова Ю. О.

Ухвала від 29.05.2020

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Пивоварова Ю. О.

Ухвала від 29.05.2020

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Пивоварова Ю. О.

Ухвала від 29.05.2020

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Пивоварова Ю. О.

Ухвала від 30.04.2020

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Скользнєва Н. Г.

Ухвала від 30.04.2020

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Скользнєва Н. Г.

Ухвала від 15.04.2020

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Скользнєва Н. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні