Рішення
від 13.01.2020 по справі 403/618/19
УСТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №403/618/19

Провадження №2-о/403/1/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 січня 2020 року Устинівський районний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого: Годованець І. А.

при секретарі: Дорошенко В.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Устинівка справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Докучаєвська сільська рада Устинівського району Кіровоградської області, про встановлення факту, що має юридичне значення, -

В С Т А Н О В И В :

Заявником ОСОБА_1 подано до суду заяву про встановлення факту, що має юридичне значення. В заяві зазначається, що заявник не має іншої можливості виправити помилку у правовстановлюючому документі запису прізвища, який посвідчує факт, що має юридичне значення.

У судове засідання заявник ОСОБА_1 не з`явилася, подала письмову заяву про проведення судового розгляду справи у її відсутність, просить задовольнити зазначені в заяві вимоги про встановлення факту, що має юридичне значення.

У судове засідання представник заінтересованої особи - Докучаєвської сільської ради не з`явився, про день та час судового розгляду справи по суті повідомлений, заяви про відкладення, проведення у його відсутність судового засідання чи про причини неявки не подано.

Ознайомившись з матеріалами справи, судом встановлено наступні обставини. Частиною 1 ст.293, ч.ч.1,2,3 ст.294 ЦПК України передбачено, що окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав. Під час розгляду справ окремого провадження суд зобов`язаний роз`яснити учасникам справи їхні права та обов`язки, сприяти у здійсненні та охороні гарантованих Конституцією і законами України прав, свобод чи інтересів фізичних або юридичних осіб, вживати заходів щодо всебічного, повного і об`єктивного з`ясування обставин справи. З метою з`ясування обставин справи суд може за власною ініціативою витребувати необхідні докази. Справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом. Справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

У Державному акті на право приватної власності на землю, серія: ІV-КР №006884, виданого 29 грудня 2001 року Докучаєвською сільською радою Устинівського району Кіровоградської області року, прізвище ім`я по батькові власника земельної ділянки записано, як ОСОБА_1 .

У паспорті громадянина України, виданого 14 січня 1998 року Новобузьким РВ УМВС України в Миколаївській області, прізвище, ім`я та по батькові заявника записано, як ОСОБА_1 .

Пунктом 6 ч.1 ст.315 ЦПК України передбачено, що суд розглядає справи про встановлення факту: належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті. Абзацом 1 пункту 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року №5 Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення встановлено, що звернути увагу судів на те, що відповідно до статей 255, 271 ЦПК України в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно із законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто, від них залежать виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Під час розгляду справи встановлено, що у Державному акті на право приватної власності на землю, по батькові,заявника, як власника земельної ділянки, записано, як ОСОБА_1 , коли у паспорті громадянина України її по батьковізаписано, як ОСОБА_1 . Матеріалами справи встановлено, що ОСОБА_1 , як член реорганізованого коллективного сільськогосподарського підприємства отримала у власність земельну частку (пай). При встановлених обставинах, у заявника ОСОБА_1 немає іншої можливості виправити помилку у записі прізвища у правовстановлюючому документі для проведення державної реєстрації права оренди землі. У ОСОБА_1 немає іншої можливості одержати новий правовстановлюючий документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення, і в порядку п.6 ч.1 ст.256 ЦПК України зазначені в заяві вимоги підлягають задоволенню.

Відповідно до ч.7 ст.294 ЦПК України, при ухваленні судом рішення по справах окремого провадження, судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом. Керуючись ст.ст.319, 263-265 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Заяву задовольнити. Встановити факт належності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у Державному акті на право приватної власності на землю, серія: ІV-КР №006884, виданого 29 грудня 2001 року Докучаєвською сільською радою Устинівського району Кіровоградської області року, запису по батькові, як ОСОБА_1 , як такого, що належить ОСОБА_1 , як одній і тій же особі.

Відповідно до ч.7 ст.294 ЦПК України, при ухваленні судом рішення по справах окремого провадження, судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом. На рішення може бути подано апеляційну скаргу на протязі тридцяти днів з дня його проголошення. Апеляційна скарга подається безпосередньо до Кропивницького апеляційного суду.

Суддя Устинівського районного суду

Кіровоградської області І. А. Годованець

СудУстинівський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення13.01.2020
Оприлюднено14.01.2020
Номер документу86861773
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —403/618/19

Рішення від 13.01.2020

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Годованець І. А.

Ухвала від 24.12.2019

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Годованець І. А.

Ухвала від 11.12.2019

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Годованець І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні