Рішення
від 13.01.2020 по справі 679/1150/17
НЕТІШИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2-і/679/1/2020

Справа № 679/1150/17

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 січня 2020 року м. Нетішин

Нетішинський міський суд Хмельницької області у складі:

судді Гавриленко О.М.,

присяжних Парахіної В.В., Сороченко О.М.,

секретар судового засідання Василюк Л.С.,

номер справи 679/1150/19,

учасники справи:

заявник ОСОБА_1 ,

заінтересована особа - орган опіки та піклування виконавчого комітету Нетішинської міської ради Хмельницької області,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Нетішин цивільну справу за клопотанням ОСОБА_1 про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, заінтересована особа - орган опіки та піклування виконавчого комітету Нетішинської міської ради Хмельницької області,

за участю представника органу опіки та піклування Нетішинської міської ради Хмельницької області Риштун І.А.,

ВСТАНОВИВ:

У грудні 2019 року ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про продовження строку дії рішення про визнання ОСОБА_2 недієздатною, посилаючись на те, що остання рішенням Нетішинського міського суду Хмельницької області від 15 січня 2018 року була визнана недієздатною. Мотивуючи потребу у продовженні строку дії означеного рішення заявниця зазначила, що ОСОБА_2 перебуває під її опікою, оскільки через свою хворобу продовжує не усвідомлювати значення своїх дій, керувати ними та потребує постійного стороннього догляду.

Крім цього, ОСОБА_1 подала клопотання про призначення судової психіатричної експертизи для визначення на даний час психічного стану її доньки ОСОБА_2 та здатності усвідомлювати нею значення своїх дій

Ухвалою судді Нетішинського міського суду Хмельницької області від 18 грудня 2019 року у даній цивільній справі з розгляду клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною відкрито провадження та призначено судовий розгляд.

Ухвалою Нетішинського міського суду Хмельницької області від 23 грудня 2019 року по даній справі призначено амбулаторну судово-психіатричну експертизу

Інші процесуальні дії у справі судом не здійснювалися.

У судовому засіданні ОСОБА_1 підтримала подане клопотання та просила його задовольнити.

Представник заінтересованої особи у судовому засіданні проти задоволення клопотання не заперечувала.

Заслухавши пояснення заявника, заінтересовану особу, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, суд вважає, що клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною підлягає задоволенню з огляду на таке.

Судом установлено, що рішенням Нетішинського міського суду Хмельницької області від 15 січня 2018 року ОСОБА_2 визнано недієздатною та строк дії такого рішення визначено до 15 січня 2020 року.

Враховуючи вимоги ст. 300 ЦПК України про те, що строк дії рішення про визнання особи недієздатною не може перевищувати 2 років, заявниця ОСОБА_1 звернулась до суду з даним клопотанням, в якому просить продовжити строк дії рішення Нетішинського міського суду Хмельницької області від 15 січня 2018 року про визнання недієздатною ОСОБА_2 посилаючись на те, що остання продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

У відповідності зі ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Як передбачено ст. 300 ЦПК України, суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна. Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною першою цієї статті.

Судово-психіатрична експертна комісія на підставі вивчення медичної документації та обстеження прийшла висновку, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , страждає стійким хронічним психічним розладом у формі важкої розумової відсталості. Внаслідок вищевказаного психічного захворювання ОСОБА_2 не розуміє значення своїх дій, не може керувати ними та потребує встановлення опіки пожиттєво. Вказаний висновок №1 від 02 січня 2020 року зроблено при проведенні судово-психіатричного огляду ОСОБА_2 (арк. спр. 45-45).

Враховуючи, що ОСОБА_2 продовжує страждати стійким хронічним психічним розладом у формі важкої розумової відсталості, у зв`язку з вказаним захворюванням не спроможна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, суд приходить висновку про наявність підстав для продовження строку дії рішення про визнання ОСОБА_2 недієздатною.

Керуючись ст. ст. 12, 13, 81, 263-265, 295-300 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання ОСОБА_1 про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, заінтересована особа - орган опіки та піклування виконавчого комітету Нетішинської міської ради Хмельницької області, задовольнити.

Продовжити до 13 січня 2022 року строк дії рішення Нетішинського міського суду Хмельницької області від 15 січня 2018 року про визнання недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає в АДРЕСА_1 , та призначення над нею опікуна її матері ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Хмельницького апеляційного суду або через Нетішинський міський суд Хмельницької області (відповідно до п.п. 15.5 п. 15 ч. 1 Перехідних положень Цивільного процесуального кодексу України в редакції Закону №2147-VIII від 03 жовтня 2017 року) протягом тридцяти днів.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заявниця ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Заінтересована особа орган опіки та піклування Нетішинської міської ради Хмельницької області, місцезнаходження: 30100, Хмельницька область, м. Нетішин, вул. Шевченка, 1, ЄДРПОУ 23563237.

Повне судове рішення складено 13 січня 2020 року.

Суддя О.М. Гавриленко

Присяжні В.В. Парахіна

О.М. Сороченко

СудНетішинський міський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення13.01.2020
Оприлюднено14.01.2020
Номер документу86865220
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —679/1150/17

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Ухвала від 07.12.2023

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Ухвала від 04.12.2023

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Ухвала від 04.12.2023

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Рішення від 29.12.2021

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Ухвала від 10.12.2021

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Рішення від 13.01.2020

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Гавриленко О. М.

Ухвала від 23.12.2019

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Гавриленко О. М.

Ухвала від 18.12.2019

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Гавриленко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні