Рішення
від 13.01.2020 по справі 724/1903/19
ХОТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 724/1903/19 Провадження № 2/724/36/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 січня 2020 року Хотинський районний суд Чернівецької області в складі:

головуючого судді: Руснак А.І.

секретаря судового засідання: Татарчук Л.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Хотині Чернівецької області справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Служба у справах дітей Хотинської районної державної адміністрації про стягнення аліментів та позбавлення батьківських прав, -

ВСТАНОВИВ:

05 листопада 2019 року позивач ОСОБА_1 звернулася до Хотинського районного суду Чернівецької області з позовною заявою до ОСОБА_2 про стягнення аліментів та позбавлення батьківських прав.

В обґрунтування позову зазначає, що в період 2007-2011 року вона перебувала в шлюбі з відповідачем. Так, 23 лютого 2011 року шлюб між ними було розірвано. Від даного шлюбу ІНФОРМАЦІЯ_1 в них із відповідачем ОСОБА_2 народився син ОСОБА_3 .

Зазначає, що відповідач, як батько, на протязі останніх десяти років не надає фінансової допомоги на утримання сина. Їх спільний син проживає разом із нею та знаходиться на повному її утриманні. Хоча, відповідач зобов`язаний приймати участь у матеріальному утриманні сина ОСОБА_3 , однак ігнорує передбачені законодавством положення щодо обов`язкового утримання дитини до її повноліття та ухиляється від виконання свого батьківського обов`язку.

Вказує, що проживаючи окремо від них, відповідач ОСОБА_2 , як батько, не піклується їхнім сином, не цікавиться про його фізичний, духовний і моральний розвиток, та щодо підготовки його до самостійного життя.

При цьому, джерелом існування їх сім`ї є часткова допомога її батьків та доходи від реалізації сільськогосподарської продукції, зібраної із присадибної ділянки, також вона періодично виїжджає за кордон на роботу.

Зазначає, що їхній син, як і більшість дітей, інколи хворіє у весняно-осінній період, швидко росте, що потребує постійних фінансових затрат на одяг, також потрібні кошти на харчування, тощо, але вона не в змозі самостійно забезпечити дитині утримання.

За таких обставин, вона вважає, що відповідач ОСОБА_2 має виконувати належним чином свої батьківські обов`язки по утриманню сина, а саме сплачувати аліменти.

Так, їй відомо, що ОСОБА_2 , будучи працездатною особою, періодично виїжджає до праці в Республіку Польща, де отримує значний дохід, який витрачає на власні потреби.

Крім того, зазначає, що відповідач із часу розлучення ухиляється від виконання своїх обов`язків по вихованню їхнього сина ОСОБА_3 , адже взагалі не зустрічається з ним та на протязі останніх десяти років навіть не дзвонить, не запитує про його стан здоров`я, за ці роки жодного разу не поцікавився питанням оздоровлення дитини влітку, успіхами в навчанні, відвідуванням гуртків, тощо.

На підставі вищевикладеного, просить суд стягувати із відповідача ОСОБА_2 на її користь аліменти на утримання сина ОСОБА_3 у розмірі однієї четверті заробітку, але не менше п`ятдесяти відсотків від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи стягувати від дня пред`явлення заяви до суду та до досягнення дитиною повноліття, а також позбавити ОСОБА_2 батьківських прав щодо неповнолітнього сина ОСОБА_3 .

Позивач ОСОБА_1 у судове засідання не з?явилася, проте надала суду заяву, в якій просила слухати справу в її відсутності, позовні вимоги підтримує повністю.

Відповідач ОСОБА_2 у судове засідання неодноразово не з`явився, про дату, час і місце його проведення був повідомлений належним чином, про причини неявки не повідомив.

Представник третьої особи Служби у справах дітей Хотинської РДА - Варвус О.П. в судове засідання не з`явилася, проте надала суду заяву, в якій просить слухати справу в її відсутності, позовні вимоги визнає повністю.

Згідно ч. 4 ст. 223 ЦПК України, у разі повторної неявки в судове засідання відповідача, повідомленого належним чином, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів (постановляє заочне рішення).

Відповідно до ст. 280 ч. 1 ЦПК України, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов: відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання; відповідач не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; відповідач не подав відзив; позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

З урахуванням наведених обставин, відповідно до ст. 280 ЦПК України суд ухвалює заочне рішення.

Вивчивши та дослідивши матеріали справи, матеріальне становище сторін у справі, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 являється батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією свідоцтва про народження, серії НОМЕР_1 від 20.08.2019 року (а.с. 10).

Відповідно до копії свідоцтва про розірвання шлюбу серії НОМЕР_2 , ОСОБА_2 та ОСОБА_1 розірвали свій шлюб 23 лютого 2011 року (а.с. 9).

Із довідки виконкому Шиловецької сільської ради № 1451 від 24.10.2019 року вбачається, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 зареєстрована в АДРЕСА_1 . До складу її сім`ї входять: дочка ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , син ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Діти проживають разом із матір`ю та знаходяться на її утриманні (а.с. 11).

Згідно акту обстеження житлово-побутових умов від 23.09.2019 року, в склад сім`ї ОСОБА_1 входять: дочка ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ; син ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . ОСОБА_1 зареєстрована за даною адресою в будинку, що належить її бабусі ОСОБА_8 , однак на даний час проживає разом із дітьми в будинку свого брата ОСОБА_9 за адресою: АДРЕСА_2 . Житлові умови в будинку, де фактично проживає ОСОБА_1 задовільні. Є умови для проживання дітей. Будинок опалюється дровами, є дві житлові кімнати, ванна та господарські прибудови. Зі слів ОСОБА_1 вона сама виховує та утримує двох неповнолітніх дітей. Батько її молодшого сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 не проживає разом із сім`єю, не провідує дитину на протязі майже десяти років, не сплачує аліменти та не допомагає фінансово (а.с. 12).

Із довідки виконавчого комітету Росохацької сільської ради № 579 від 26.09.2019 року вбачається, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 являється жителем АДРЕСА_4, до складу його сім`ї входять: матір ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_7 та брат ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_8 (а.с. 13).

Відповідно до характеристики виконавчого комітету Росохацької сільської ради, ОСОБА_2 , 1987 року народження, розлучений, зареєстрований та проживає в АДРЕСА_4. На даний час не працює, ніякого майна немає та не займається веденням селянського господарства (а.с. 14).

Так, жодних доказів про неспроможність відповідачем сплачувати аліменти суду не надано.

При цьому, судом встановлено, що відповідач ОСОБА_2 є працездатним, а отже може та повинен надавати матеріальну допомогу своїй дитині, однак в добровільному порядку її не надає.

Крім того, відповідно до характеристики Шиловецької ЗОШ І-ІІІ ступенів, ОСОБА_3 , 2009 року народження, учень 5 класу, навчається на низькому та середньому рівнях, не завжди готується до уроків. ОСОБА_3 дружить із однолітками, виконує всі доручення, любить фізичну культуру та інформатику, бере участь у спортивних змаганнях. Батько вихованням сине не займається, до школи не приходить (а.с. 18).

Відповідно до характеристики виконкому Шиловецької сільської ради Хотинського району за № 305 від 11.10.2019 року, ОСОБА_1 зарекомендувала себе з позитивної сторони, по характеру спокійна, доброзичлива. На даний час офіційно ніде не працює, періодично працює по найму, на утриманні має двоє малолітніх дітей. Із сусідами знаходиться в добросусідських відносинах. В зловживанні спиртними напоями та вживанні наркотичних засобів не спостерігалася (а.с. 19).

Згідно довідки Хотинської ЦРЛ від 12.09.2019 року, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 на диспансерному обліку в лікаря-психіатра не перебуває (а.с. 21).

Із довідки лікаря-нарколога Хотинської ЦРЛ від 12.09.2019 року, ОСОБА_1 в наркологічному кабінеті не зареєстрована (а.с. 22).

Рішенням виконавчого комітету Шиловецької сільської ради Хотинського району № 28/9 від 25.09.2019 року, було рекомендовано розглянути питання на комісії з питань захисту прав дитини та дати висновок про доцільність позбавлення батьківських прав гр. ОСОБА_2 , жителя АДРЕСА_4, так як він на протязі десяти років не займається вихованням сина ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , не провідує його, не забезпечує його фінансово та матеріально, аліментів не сплачує (а.с. 17).

Відповідно до висновку комісії з питань захисту прав дитини Хотинської РДА від 29.10.2019 року № 22-481-02-25, було вирішено за доцільне позбавити батьківських прав ОСОБА_2 , жителя АДРЕСА_4 відносно його неповнолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 15-16).

Отже, як встановлено судом, відповідач ухиляється від своїх обов`язків по утриманню дитини, не дбає про нього, негативно ставиться до виконання батьківських обов`язків, не цікавиться успіхами дитини у навчанні, вихованні, станом його здоров`я, не піклується про фізичний та духовний розвиток дитини, матеріальної допомоги не надає.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 164 Сімейного Кодексу України, мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо буде встановлено, що вони ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Таким чином, наведені обставини, встановлені матеріалами справи дають підстави для позбавлення батьківських прав відповідача ОСОБА_2 по відношенню до його малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

При цьому, суд роз`яснює відповідачу ОСОБА_2 , що останній у випадку зміни своєї поведінки та обставин, що були підставою для позбавлення його батьківських прав, відповідно до ст. 169 СК України має право на звернення до суду з позовом про поновлення батьківських прав.

В той же час відповідно до ч. 2 ст. 166 СК України особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини.

Статтями 141, 180 СК України, ст. 8 Закону України "Про охорону дитинства" зазначено, що мати, батько мають рівні права та обов`язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебувають вони у шлюбі між собою, що кожен із батьків повинен приймати участь в утриманні дитини до досягнення нею повноліття. Кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку.

Відповідно до ч. 1 ст. 182 СК України при визначенні розміру аліментів суд враховує:

1) стан здоров`я та матеріальне становище дитини;

2) стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів;

3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина;

3-1) наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштів;

3-2) доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів;

4) інші обставини, що мають істотне значення.

2. Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Згідно ст. 8 Закону України Про охорону дитинства кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України.

Крім того, відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 27 Конвенції ООН про права дитини від 20 листопада 1989 року, яка ратифікована постановою Верховної Ради України № 789-ХІІ від 27 лютого 1991 року та набула чинності для України 27 вересня 1991 року, держава визнає право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Батьки або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

Згідно із ч. 3 ст. 181 СК України, за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Відповідно ч.ч. 1, 5 ст. 183 СК України, частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом. Той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину - однієї чверті, на двох дітей - однієї третини, на трьох і більше дітей - половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину.

Згідно ст.ст. 12, 81 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності, кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Позивач ОСОБА_1 обґрунтовує свої позовні вимоги тим, що на даний час відповідач ОСОБА_2 ухиляється від забезпечення малолітнього сина.

Судом враховується, що відповідач є молодою, працездатною особою, а тому має змогу працювати, отримувати дохід і надавати матеріальну допомогу на утримання дитини.

Визначаючи розмір аліментів, суд виходить з того, що неповнолітній син ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 - проживає з позивачем і знаходиться на її утриманні, а відповідач є працездатною особою.

За таких обставин, враховуючи те, жодних доказів про неспроможність відповідачем сплачувати аліменти суду не надано, тому позовні вимоги ОСОБА_1 щодо стягнення із відповідача ОСОБА_2 на її користь, аліментів, на утримання неповнолітнього сина у розмірі однієї чверті заробітку (доходу), але не менше 50 (п`ятдесяти) відсотків від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісяця, починаючи з дня подачі позову до суду та до досягнення дитиною повноліття, підлягають задоволенню у повному обсязі

При цьому, у відповідності до ст. 141 ЦПК України з відповідача ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 слід стягнути судовий збір у розмірі 768,40 гривень.

Крім того, з відповідача ОСОБА_2 в дохід держави підлягає стягненню судовий збір в розмірі 840,80 гривень.

На підставі викладеного, та керуючись ст. ст. 164, 166, 167 СК України, ст. ст. 4, 5, 12, 13,77, 78, 80, 89, 141, 223, 263-265, 268, 280-289 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживаючої за адресою: АДРЕСА_2 , паспорт серії НОМЕР_3 , ІПН НОМЕР_4 до ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_3 , третя особа: Служба у справах дітей Хотинської районної державної адміністрації, адреса: м. Хотин, вул. Кобилянської, 2а, Чернівецької області, код ЄДРПОУ 04062191 про стягнення аліментів та позбавлення батьківських прав - задовольнити.

Позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_4 батьківських прав відносно неповнолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Роз`яснити відповідачу ОСОБА_2 , що останній у випадку зміни своєї поведінки та обставин, що були підставою для позбавлення його батьківських прав, відповідно до ст. 169 СК України має право на звернення до суду з позовом про поновлення батьківських прав.

Стягувати із ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_3 на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживаючої за адресою: АДРЕСА_2 , паспорт серії НОМЕР_3 , ІПН НОМЕР_4 аліменти на утримання неповнолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у розмірі однієї чверті заробітку (доходу), але не менше 50 (п`ятдесяти) відсотків від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісяця, та не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку, починаючи із 05.11.2019 року та до повноліття дитини.

Допустити негайне виконання судового рішення в межах платежу за один місяць.

Стягнути із ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_3 на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживаючої за адресою: АДРЕСА_2 , паспорт серії НОМЕР_3 , ІПН НОМЕР_4 судовий збір в розмірі 768,40 грн.

Стягнути із ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_3 в дохід держави судовий збір в розмірі 840,80 гривень.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Чернівецького апеляційного суду, а у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено 13.01.2020 року.

Суддя: А.І. Руснак

СудХотинський районний суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення13.01.2020
Оприлюднено14.01.2020
Номер документу86871520
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —724/1903/19

Ухвала від 26.06.2020

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Руснак А. І.

Ухвала від 19.06.2020

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Єфтеньєв О. Г.

Ухвала від 12.06.2020

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Єфтеньєв О. Г.

Ухвала від 09.06.2020

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Єфтеньєв О. Г.

Ухвала від 13.05.2020

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Єфтеньєв О. Г.

Ухвала від 14.04.2020

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Єфтеньєв О. Г.

Ухвала від 06.03.2020

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Єфтеньєв О. Г.

Ухвала від 07.02.2020

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Єфтеньєв О. Г.

Рішення від 13.01.2020

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Руснак А. І.

Ухвала від 13.01.2020

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Руснак А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні