Ухвала
від 13.01.2020 по справі 918/86/17
ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницького, 59

УХВАЛА

про повернення апеляційної скарги

"13" січня 2020 р. Справа № 918/86/17

Північно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії:

Головуючого судді Саврій В.А.

судді Дужич С.П.

судді Миханюк М.В.

за апеляційною скаргою Публічного акціонерного товариства "Банк Національний кредит" на рішення Господарського суду Рівненської області від 05.11.19р. (повний текст 15.11.2019р.) у справі №918/86/17 (суддя Романюк Р.В.)

за заявою Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного акціонерного товариства "Банк Національний Кредит" Волкова Олександра Юрійовича

про визнання недійсним результатів аукціону з продажу майна банкрута

у справі про визнання Приватного підприємства "Фламінго-Тойс" банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду Рівненської області від 05.11.2019р. у задоволенні заяви Публічного акціонерного товариства "Банк Національний Кредит" в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного акціонерного товариства "Банк Національний Кредит" Волкова Олександра Юрійовича про визнання недійсним результатів аукціону, проведеного 22.05.2018 року Універсальною біржею "Україна - Захід" з продажу майна банкрута Приватного підприємства "Фламіного-Тойс"- відмовлено.

Не погоджуючись з прийнятим рішенням, Публічне акціонерне товариство "Банк Національний Кредит" звернулося з апеляційною скаргою до Північно-західного апеляційного господарського суду. В апеляційній скарзі просить поновити строк.

Відповідно до п.2 ч.3 ст.258 ГПК України, до апеляційної скарги додаються докази сплати судового збору.

За змістом ч.2 ст.123 ГПК України, розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюється законом.

У відповідності до ст.2 Закону України "Про судовий збір", платники судового збору - громадяни України, іноземці, особи без громадянства, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні) та фізичні особи - підприємці, які звертаються до суду чи стосовно яких ухвалене судове рішення, передбачене цим Законом.

Згідно ч.1 ст.4 Закону України "Про судовий збір" (в редакції, чинній на момент подання позову), судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Згідно з ч.2 ст.4 Закону України "Про судовий збір" за подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру судовий збір підлягає сплаті в 1 розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб, за подання позовної заяви майнового характеру - 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 150 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

У відповідності до приписів пп.4 п.2 ч.2 ст.4 Закону України "Про судовий збір", судовий збір за подання до господарського суду апеляційної скарги на рішення суду; апеляційних скарг у справі про банкрутство становить - 150 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

В даному випадку розмір судового збору за подання апеляційної скарги становить - 5286 грн.

Апелянтом не було додано до скарги доказів сплати судового збору.

З огляду на викладене, ухвалою Північно-західного апеляційного господарського суду від 23.12.2019р. апеляційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Банк Національний кредит" на рішення Господарського суду Рівненської області від 05.11.19р. - залишено без руху. Запропоновано апелянту - Публічному акціонерному товариству "Банк Національний кредит" усунути встановлені при поданні апеляційної скарги недоліки: подати оригінал доказу сплати судового збору у встановленому законом порядку та розмірі протягом - 10 днів із дня вручення ухвали про залишення апеляційної скарги без руху.

28.12.2019р. на адресу Північно-західного апеляційного господарського суду повернулося рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення, з якого вбачається, що вказану ухвалу суду апелянт отримав - 26.12.2019р. (уповноважений за довіреністю).

Таким чином, 10-денний строк, наданий ухвалою суду для усунення недоліків апеляційної скарги, з врахуванням вихідних, закінчився - 08.01.2020р.

При цьому, судом враховано Нормативи і нормативні строки пересилання поштових відправлень та поштових переказів, затверджених Наказом Міністерства інфраструктури України 28.11.2013р. №958 щодо нормативних строків пересилання поштових відправлень та надано скаржнику ще додатковий відповідний строк для поштового обігу кореспонденції.

Однак, станом на 11.01.2020р., (дату винесення даної ухвали) скаржник вимог ухвали від 23.12.2019р. не виконав та не подав до суду апеляційної інстанції доказів сплати судового збору у встановленому порядку та розмірі.

При цьому, 09.01.2020р. на адресу суду апеляційної інстанції від апелянта надійшло клопотання у якому останній просить продовжити термін для усунення недоліків апеляційної скарги строком на 20 днів.

В обґрунтування даного клопотання апелянт зазначає, що 19.12.2019р. відбувся електронний аукціон по продажу активів ПАТ "Банк Національний кредит", до якого входив, у тому числі, договір про надання відновлювальної кредитної лінії №05.1-4ю/2014/2-1 від 15.01.2014р., укладений між Банком та ПП Фламінго-Тойс . Переможець аукціону - ТОВ Фінансова компанія Арбо Фінанс (код ЄДР 40131717). Відповідно до п.3 розділу VII Положення щодо організації продажу активів (майна) банків, що ліквідуються, затвердженого рішенням виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб №388 від 24.03.2016р., Банк укладає договір купівлі-продажу активу (майна) протягом 20 робочих днів з дня формування протоколу відкритих торгів (аукціону) з можливістю продовження такого строку за рішенням Фонду у разі отримання Фондом обгрунтованого подання від банку та надходження на рахунок такого банку до кінця вісімнадцятого робочого дня з дати формування протоколу від переможця відкритих торгів (аукціону) повної оплати коштів за лот (загальний строк не може перевищувати 132 робочих днів та не може закінчуватися пізніше завершення строку ліквідації банку), забезпечує проведення розрахунків відповідно до нього та протягом наступного робочого дня після дня проведення розрахунків інформує про завершення розрахунків уповноважений структурний підрозділ Фонду. Згідно ч.2 ст.127 ГПК України, встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

Колегія суддів, розглянувши клопотання про продовження терміну для усунення недоліків апеляційної скарги строком на 20 днів, вважає, що дане клопотання не підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Як зазначалося вище, ухвалою суду апеляційної інстанції від 23.12.2019р. у даній справі апеляційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Банк Національний кредит" залишено без руху та надано апелянту десятиденний термін для усунення недоліків, а саме: подати до суду апеляційної інстанції докази сплатити судового збору за подання апеляційної скарги.

Відповідно до частини 2 статті 174 Господарського процесуального кодексу України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Відтак, ухвалою суду апеляційної інстанції від 23.12.2019р. надано апелянту достатній та максимальний строк для усунення недоліків, передбачений нормами процесуального права, а саме - частиною 2 статті 174 ГПК України.

Крім того, Північно-західний апеляційний господарський суд зазначає, що продовження терміну для усунення недоліків апеляційної скарги не передбачений Господарським процесуальним кодексом України.

Згідно частини 2 статті 260 ГПК України, до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 258 цього Кодексу, застосовуються положення статті 174 цього Кодексу.

Відповідно до частини 4 статті 174 ГПК України, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Частинами 6-8 статті 260 ГПК України визначено, що питання про повернення апеляційної скарги суд апеляційної інстанції вирішує протягом п`яти днів з дня надходження апеляційної скарги або з дня закінчення строку на усунення недоліків. Про повернення апеляційної скарги постановляється ухвала, яка може бути оскаржена в касаційному порядку.

Копія ухвали про повернення апеляційної скарги надсилається учасникам справи у порядку, визначеному статтею 242 цього Кодексу. Скаржнику надсилається копія ухвали про повернення апеляційної скарги разом з апеляційною скаргою та доданими до скарги матеріалами. Копія апеляційної скарги залишається в суді апеляційної інстанції.

Враховуючи, що скаржником не усунуто недоліки апеляційної скарги у строки, встановлені в ухвалі суду від 23.12.2019р. про залишення апеляційної скарги без руху, суд апеляційної інстанції повертає Публічному акціонерному товариству "Банк Національний кредит" апеляційну скаргу на рішення Господарського суду Рівненської області від 05.11.19р. у справі №918/86/17.

При цьому, колегія суддів звертає увагу, що скаржник має можливість повторно звернутися із своєю апеляційною скаргою, усунувши вказані судом недоліки та подавши обгрунтоване клопотання про поновлення пропущеного процесуального строку на апеляційне оскарження.

Керуючись статтями 174, 234, 235, 260 Господарського процесуального кодексу України, апеляційний господарський суд -

У Х В А Л И В:

1. Відмовити у задоволенні клопотання Публічного акціонерного товариства "Банк Національний кредит" про продовження строку для усунення недоліків апеляційної скарги на 20 днів.

2. Апеляційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Банк Національний кредит" на рішення Господарського суду Рівненської області від 05.11.19р. у справі №918/86/17 повернути заявнику разом з доданими до неї документами - всього на 21 аркушах, конверт.

3. Матеріали справи №918/86/17 повернути Господарському суду Рівненської області.

4. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та може бути оскаржена до Верховного Суду в порядку та у строк відповідно до статей 287-291 Господарського процесуального кодексу України.

Головуючий суддя Саврій В.А.

Суддя Дужич С.П.

Суддя Миханюк М.В.

Дата ухвалення рішення13.01.2020
Оприлюднено15.01.2020
Номер документу86878508
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання Приватного підприємства "Фламінго-Тойс" банкрутом

Судовий реєстр по справі —918/86/17

Ухвала від 25.09.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 13.02.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 21.01.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 21.01.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 13.01.2020

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Саврій В.А.

Ухвала від 23.12.2019

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Саврій В.А.

Рішення від 05.11.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Р.В.

Ухвала від 31.10.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Р.В.

Ухвала від 28.10.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Р.В.

Ухвала від 23.10.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні