Рішення
від 09.01.2020 по справі 527/2238/19
ГЛОБИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 527/2238/19

провадження 2/527/65/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 січня 2020 року м. Глобине

Глобинський районний суд Полтавської області в складі:

головуючої судді - Павлійчук А.В.,

за участю секретаря судового засідання - Бутко В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Глобине цивільну справу № 527/2238/19 за позовом представника позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , за участю третьої особи: Кринківської сільської ради Глобинського району Полтавської області про визнання договору оренди землі №7 від 01.02.2019 року недійсним,-

ВСТАНОВИВ:

11 жовтня 2019 року представник позивача звернувся до суду з позовом до відповідача про визнання договору оренди землі №7 від 01.02.2019 року недійсним, в якому прохав визнати договір оренди землі №7 датований 01.02.2019 року, з додатками, укладений між ОСОБА_1 та ОСОБА_3 , зареєстрований у Кринківській сільській раді Глобинського району (запис від 20.03.2019 року номер запису про право (в державному реєстрі прав) 30822528) щодо земельної ділянки площею 4,3909 га кадастровий номер №5320687500:00:002:0044, яка розташована на території Пузиківської сільської ради Глобинського району Полтавської області - недійсним та скасувати його державну реєстрацію; стягнути з відповідача на користь ОСОБА_1 судові витрати.

В обґрунтування позову представник позивача вказав, що ОСОБА_1 є власником земельної ділянки, площею 4,39 га, яка розташована на території Пузиківської сільської ради Глобинського району, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер №5320687500:00:002:0044, згідно державного акта на право приватної власності на землю (серія ІІ-ПЛ №045124). 01.02.2019 відповідач запропонував позивачу підписати договір оренди землі № 7, з орендною платою 5500 грн. за гектар. Даний договір був зареєстрований Кринківською сільською радою 20.03.2019 року. На підтвердження даного договору ОСОБА_3 дав ОСОБА_1 , написану ним власноручно розписку, в якій зобов`язується сплачувати орендну плату в розмірі 5500 грн. за гектар. ОСОБА_1 бажає розірвати із відповідачем вищевказаний договір, у зв`язку із тим, що в підписаному позивачем договорі оренди землі, відповідачем було перероблено першу сторінку підписаного договору та зазначено вже в п. 9 Договору орендну плату у розмірі 4413 грн. 52 коп., що не відповідає дійсності та досягнутій з відповідачем домовленості. Така перероблена без відому позивача редакція оспорюваного договору і була зареєстрована з заниженою орендною платою. Отже оспорюваний договір №7 порушує право власності позивачки, порушує право на отримання обумовленої орендної плати, є неузгодженим по істотним умовам, у зв`язку з чим є недійсним.

Позивач та її представник в судове засідання не з`явилися, представник позивача направив заяву про розгляд справи за їх відсутності, позовні вимоги підтримали та просили їх задовольнити.

Відповідач в судове засідання не з`явився, надав до суду відзив, в якому прохав в задоволенні позову відмовити в повному обсязі, розгляд справи прохав проводити за його відсутності.

Представник третьої особи у судове засідання не з`явився, належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, направив заяву про розгляд справи за його відсутності, з позовною заявою згодні.

Відповідно до ч. 3 ст. 211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Відповідно до вимог ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши, відповідно до ст.ст. 89, 263 ЦПК України, докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів встановив наступне.

Відповідно до Державного акту на право приватної власності на землю серії ІІ-ПЛ № 045124, виданого 29.01.1998 року, зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право власності на землю за № 208, ОСОБА_1 є власником земельної ділянки з кадастровим номером №5320687500:00:002:0044 площею 4,39 га, передану для сільськогосподарського використання, що розташована на території с. Пузикове Пузиківської сільської Ради.

01 лютого 2019 року між орендодавцем ОСОБА_1 та орендарем ОСОБА_3 було укладено договір оренди землі.

Відповідно до п 1. Орендодавець надає, а Орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться на території Пузиківської сільської ради, Глобинського району, Полтавської області.

Згідно п. 8. Договір укладено на 7 років. Після закінчення строку договору орендар має переважне право поновлення його на новий строк. У цьому разі орендар повинен не пізніше ніж за 90 днів до закінчення строку дії договору повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію.

Згідно п. 9. Орендна плата вноситься орендарем у формі та розмірі: : в грошовій формі в розмірі 3 % від вартості земельної ділянки: 4413,52 грн.

Відповідно до п. 10. Обчислення розміру орендної плати за земельні ділянки приватної власності здійснюється з урахуванням індексації.

Відповідно до п. 11. Орендна плата вноситься у такі строки до 15 березня наступного року.

Згідно п. 36. Зміна умов договору здійснюється у письмовій формі за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору спір розв`язується у судовому порядку.

Згідно п. 37. Дія договору припиняється у разі:

-закінчення строку, на який його було укладено;

-придбання орендарем земельної ділянки у власність;

-викупу земельної ділянки для суспільних потреб або примусового відчуження

земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому

законом;

-ліквідації юридичної особи-орендаря.

Договір припиняється також в інших випадках, передбачених законом.

Пунктом 38. Передбачено, що дія договору припиняється шляхом його розірвання за: взаємною згодою сторін.

Відповідно до п. 39. Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається

Відповідно п. 41. За невиконання або неналежне виконання договору сторони несуть відповідальність відповідно до закону та цього договору.

Згідно Акту прийому-передачі земельної ділянки від 01 лютого 2019 року, що є не від`ємною частиною договору від 01.02.2019 року ОСОБА_3 прийняв а ОСОБА_1 передала земельну ділянку 4,3909 га, яка розташована на території Пузиківської сільської ради Глобинськогот району Полтавської області.

Договір оренди землі зареєстрований у Кринківській сільській раді Глобинського району Полтавської області, про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 20 березня 2019 року за № 30822528.

23 березня 2019 року ОСОБА_3 написав розписку ОСОБА_1 про те, що зобов`язуюсь сплачувати їй орендну плату за землю згідно договору оренди землі № 5,6,7 у сумі 5500 грн. за гектар.

Відповідно до ст.3 Закону України Про оренду землі оренда землі - це засноване на договорі строкове, платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для здійснення підприємницької та іншої діяльності.

Згідно зі ст. 13 Закону України Про оренду землі , договір оренди землі це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння, користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Як вбачається з п. в) ч. 1 ст. 96 Земельного кодексу України, землекористувачі зобов`язані своєчасно сплачувати земельний податок або орендну плату.

Згідно ст. 409 Цивільного кодексу України, власник земельної ділянки має право на одержання плати за користування нею. Розмір плати, її форма, умови, порядок та строки її виплати встановлюються договором.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 21 Закону України Про оренду землі , орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі. Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди.

Відповідно до ч. 3 ст. 31 Закону України Про оренду землі , договір оренди може бути достроково розірваний на вимогу однієї зі сторін договору за рішенням суду в порядку встановленому законом.

Згідно із ст. 141 ЗК України підставою для припинення права користування земельною ділянкою є: а) добровільна відмова від права користування земельною ділянкою; б) вилучення земельної ділянки у випадках, передбачених цим Кодексом; в) припинення діяльності релігійних організацій, державних чи комунальних підприємств, установ та організацій; г) використання земельної ділянки способами, які суперечать екологічним вимогам; ґ) використання земельної ділянки не за цільовим призначенням; д) систематична несплата земельного податку або орендної плати; е) набуття іншою особою права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, які розташовані на земельній ділянці; є) використання земельної ділянки у спосіб, що суперечить вимогам охорони культурної спадщини; ж) передача приватному партнеру, концесіонеру нерухомого майна, розміщеного на земельній ділянці, що перебуває в користуванні державного або комунального підприємства та є об`єктом державно-приватного партнерства або об`єктом концесії .

Правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо він підписаний його стороною (сторонами) (ч.2 ст.207 ЦК України).

Відповідно до ч.1 ст.215 ЦК України, Підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою - третьою, п`ятою та шостою статті 203 цього Кодексу.

Статтею 203 ЦК України унормовано загальні вимоги, додержання яких є необхідним для чинності правочину:

1. Зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам.

2. Особа, яка вчиняє правочин, повинна мати необхідний обсяг цивільної дієздатності.

3. Волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі.

4. Правочин має вчинятися у формі, встановленій законом.

5. Правочин має бути спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним.

6. Правочин, що вчиняється батьками (усиновлювачами), не може суперечити правам та інтересам їхніх малолітніх, неповнолітніх чи непрацездатних дітей.

Частина перша статті 638 ЦК України передбачає, що договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору.

Відповідно до ч. 6 ст. 627 Цивільного кодексу України, сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Як вбачається з ч. 1 ст. 628 Цивільного кодексу України, зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Згідно зі ст. 651 Цивільного кодексу України, зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Ст. 81 ЦПК України регламентовано, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Згідно ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили.

Враховуючи викладене, а також те, що недійсність договору встановлюється з моменту укладення (ст.236 ЦК) - доказуванню підлягають обставини, станом на дату укладення, а не при укладенні додаткових угод чи намірів їх укласти, у задоволенні позову слід відмовити.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 3,13-15,21, 24, 31, 32 ЗУ Про оренду землі , ст.ст. 96 Земельного кодексу України, ст.ст. 409, 525, 599, 651, 626, 628, 629, 638, Цивільного кодексу України , ст. ст. 12, 13, 81, 76-81, 141, 223, 263-265 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

В задоволені позову представника позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , за участю третьої особи: Кринківської сільської ради Глобинського району Полтавської області про визнання договору оренди землі №7 від 01.02.2019 року недійсним- відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Полтавського апеляційного суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне найменування сторін:

Позивач - ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , паспорт серія НОМЕР_1 , рнокпп: НОМЕР_2 );

Представник позивача - ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 , рнокпп: НОМЕР_3 );

Відповідач - ОСОБА_3 ( АДРЕСА_3 , паспорт серія НОМЕР_4 , рнокпп: НОМЕР_5 ).

Третя особа - Кринківська сільська рада Глобинського району Полтавської області (Полтавська область Глобинський район, с. Великі Кринки, вул. Полтавська, 19, ЄДРПОУ: 22549790).

Повний текст рішення складено 15 січня 2020 року.

Суддя А. В. Павлійчук

СудГлобинський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення09.01.2020
Оприлюднено16.01.2020
Номер документу86916745
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —527/2238/19

Постанова від 12.03.2020

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Карпушин Г. Л.

Ухвала від 24.02.2020

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Карпушин Г. Л.

Ухвала від 07.02.2020

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Карпушин Г. Л.

Рішення від 09.01.2020

Цивільне

Глобинський районний суд Полтавської області

Павлійчук А. В.

Рішення від 09.01.2020

Цивільне

Глобинський районний суд Полтавської області

Павлійчук А. В.

Ухвала від 05.12.2019

Цивільне

Глобинський районний суд Полтавської області

Павлійчук А. В.

Ухвала від 16.10.2019

Цивільне

Глобинський районний суд Полтавської області

Павлійчук А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні