Рішення
від 16.01.2020 по справі 277/1027/19
ЄМІЛЬЧИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 277/1027/19

Номер рядка звіту 17

РІШЕННЯ

іменем України

"16" січня 2020 р. смт Ємільчине

Ємільчинський районний суд Житомирської області

в складі: головуючого - судді Греська В.А.

при секретарі с/з Євтушок М.Т.

з участю представника позивача Процюка В.П.

відповідача ОСОБА_2

представника відповідача ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у смт Ємільчине справу за позовом АТ Житомиробленерго в особі Ємільчинського РЕМ до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості, -

в с т а н о в и в:

АТ Житомиробленерго в особі Ємільчинського РЕМ звернулося до суду з позовом до ОСОБА_2 , в якому просило стягнути з відповідача на свою користь заборгованість за спожиту електроенергію в сумі 46176,93 грн. та судовий збір в сумі 1921 грн. Вимоги мотивує тим, що 11.09.2008 року за №352 укладено договір про постачання електричної енергії між Ємільчинським РЕМ та ФОП ОСОБА_2 . Відповідно до умов даного договору позивач постачає електричну енергію відповідачу на об`єкт кафе ІНФОРМАЦІЯ_2 в АДРЕСА_1 , а відповідач оплачує її вартість та здійснює інші платежі згідно з умовами договору та додатками до договору, що є невід`ємними частинами.

09.02.2018 року відповідач припинив підприємницьку діяльність фізичної особи-підприємця та не повідомив про це позивача.

Позивач зазначив, що відповідно до умов договору для визначення договірних величин споживання електричної енергії та потужності на наступний рік споживач не пізніше 1-го листопада поточного року надає постачальнику електричної енергії відомості про розмір очікуваного споживання електричної енергії. 08.11.2016 року відповідачем подано Додаток №1 Обсяги постачання електричної енергії споживачу та субспоживачу на 2017 рік, зокрема на грудень 2017 року обсяг постачання електричної енергії встановлено - 2000 кВТ.

Відповідач відповідно до умов договору має право протягом розрахункового періоду звернутися до постачальника електричної енергії за регульованим тарифом із заявою щодо коригування договірної величини споживання електричної енергії.

Споживач зобов`язаний самостійно знімати та надавати постачальнику показники розрахункових електролічильників за формою згідно з Додатком №9, а також оформити звіт про використану електричну енергію і в перший день наступного розрахункового періоду надати його постачальнику за встановленою формою.

У разі неможливості отримання постачальником електричної енергії даних про спожиту електроенергію в зазначений термін визначення обсягу спожитої електроенергії здійснюється за середньодобовим обсягом споживання за попередній розрахунковий період з подальшим перерахунком у разі надання даних протягом наступного розрахункового періоду.

Відповідач в порушення правил та умов договору звіти за спожиту електроенергію за грудень 2017 року, січень, лютий, березень 2018 року не надав, із заявою щодо коригування договірної величини споживання електричної енергії не звертався.

Оскільки відповідач в порушення правил та договору своєчасно не надав звіти про спожиту електроенергію за грудень 2017 року, січень, лютий, березень 2018 року, а тривалість періоду розрахунку за середньодобовим обсягом споживання відповідно до п.6.39 Правил не може перевищувати одного повного розрахункового періоду, то позивачем визначено кількість спожитої електроенергії відповідачем за грудень 2017 року, січень, лютий, березень 2018 року виходячи з дозволеної потужності струмоприймачів і кількістю годин їх використання на загальну кількість 16892 кВт/год.

Відповідно до договору загальна потужність до використання по кафе ІНФОРМАЦІЯ_2 становить 20,5 кВт/год.

Позивачем проведено розрахунок заборгованості відповідача, відповідно до якого загальна сума боргу відповідача перед позивачем становить 46176,93 грн.

Відповідач надав суду відзив на позовну заяву, в якому просив відмовити у задоволенні позову АТ Житомиробленерго , в особі Ємільчинського РЕМ, за безпідставністю, зазначивши, що здійснені та надані позивачем розрахунки за активну електроенергію суттєво різняться з фактичними показниками лічильника обліку спожитої ним електроенергії, яким обладнана будівля кафе ІНФОРМАЦІЯ_2 в АДРЕСА_1 . Заявлена позивачем до стягнення сума заборгованості за спожиту електроенергію суттєво перевищує фактично облікований обсяг спожитої електроенергії.

Відповідач також зазначив, що 12.03.2018 року о 15 годині працівниками Ємільчинського РЕМ, без зняття показників електролічильника, документального оформлення та попереднього повідомлення, знеструмлено будівлю кафе ІНФОРМАЦІЯ_2 . Знеструмлення електролічильника унеможливило йому самостійно зняти та надати суду в якості доказу точні фактичні показники обсягу спожитої ним електроенергії.

Представник позивача надав відповідь на відзив, в якому зазначив, що відповідач підтверджує існування договірних відносин між ним та позивачем. Споживач самостійно зобов`язаний самостійно знімати та надавати постачальнику показники розрахункових електролічильників за формою згідно з Додатком №9 та самостійно оформити звіт про використану електричну енергію і в перший день наступного розрахункового періоду надати його постачальнику за встановленою формою. Оскільки відповідач не надав Ємільчинському РЕМ звіти про фактично спожиту електроенергію за спірний період, то позивач застосував вимоги п.6.39 ПКЕЕ, як імперативну норму закону, відповідно до якої й діяв. Відповідачу 27.02.2018 року рекомендованим листом направлялося попередження про припинення електропостачання, яке відповідач проігнорував, як і всі листи відправлені до цього. Припинення постачання електроенергії в кафе ІНФОРМАЦІЯ_2 здійснювалося представниками Ємільчинського РЕМ в законний спосіб та у відповідності до вимог підпункту 3 п.7.5 Глави 7 ПКЕЕ. Зняття показників лічильника при припиненні електропостачання не є обов`язковою нормою.

В запереченні на відповідь на відзив відповідач зазначив, що і на даний час не заперечує проти договірних відносин із позивачем, однак зазначав про порушення умов цього договору з боку позивача, єдиного постачальника послуг в галузі електрозабезпечення в даному регіоні, який використовуючи своє монопольне становище на ринку продажу електроенергії, безпідставно нав`язує кабальні умови споживачам таких послуг. Представник позивача у відповіді на відзив підтверджує як сам факт відключення від мережі електропостачання будівлі кафе ІНФОРМАЦІЯ_2 , проведеного 12.03.2018 року, так і факт того, що він не був вчасно повідомленим про відключення, оскільки не отримував таке повідомлення. В момент відключення не були зняті показники фактично спожитої електроенергії із електронного засобу її обліку. Посилання позивача про те, що зняти показники лічильника не мали змоги по причині того, що кафе було зачиненим, а відповідач був відсутній при відключені електроенергії, вважає безпідставними. Знеструмлення кафе ІНФОРМАЦІЯ_2 відбувалося не лише в присутності власника, а ще щонайменше 50 осіб, які були присутні в кафе на поминальному обіді. Він як власник кафе просив працівників Ємільчинського РЕМ зняти показники лічильника та впевнитися у відсутності заборгованості. Посилання позивача на п.6.39 ПКЕЕ не є переконливим.

В судовому засіданні представник позивача підтримав позовні вимоги в повному обсязі.

Відповідач, його представник в судовому засіданні позовні вимоги не визнали, просили відмовити у задоволенні позовних вимог АТ Житомиробленерго .

Вислухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, заяви по суті справи, суд приходить до висновку, що позов обгрунтований та підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 5 Закону України Про засади функціонування ринку електричної енергії України (чинного на час виникнення договірних відносин між позивачем та відповідачем) суб`єкти ринку електричної енергії здійснюють свою діяльність на ринку електричної енергії на договірних засадах. Для забезпечення функціонування ринку електричної енергії укладаються, зокрема, договори про постачання електричної енергії.

Матеріалами справи встановлено, що 11.09.2008 року між Ємільчинським РЕМ (Постачальник), в особі директора Барановського П.М., що діє на підставі доручення ВАТ ЕК Житомиробленерго та ПП ОСОБА_2 (Споживач) укладено договір №352 про постачання електричної енергії до кафе ІНФОРМАЦІЯ_2 , що розташований в АДРЕСА_1 , відповідно до п.1 якого постачальник постачає електричну енергію споживачу, а споживач оплачує постачальнику електричної енергії її вартість та здійснює інші платежі згідно з умовами цього договору та додатками до нього, що є його невід`ємними частинами. Клас напруги споживача визначається рівнем напруги на межі балансової належності електромереж постачальника та споживача і при напрузі 0,4 кВ становить 24.

Відповідно до ст.714 ЦК України за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

09.02.2018 року відповідач припинив підприємницьку діяльність фізичної особи-підприємця, що підтверджується детальною інформацією про фізичну особу ОСОБА_2 (а. с. 23-24)

Згідно додатку №15 до договору №352 від 11.09.2008 року дозволена до використання потужність для ПП ОСОБА_2 в кафе ІНФОРМАЦІЯ_2 рівна 20,5 кВт, з них: силове навантаження, фактична потужність кВт - 8, середньодобова кількість годин роботи - 8; освітлення, фактична потужність кВт - 2, середньодобова кількість годин роботи - 8; електроопалення, фактична потужність кВт - 10,5, середньодобова кількість годин роботи - 8; період роботи електрообладнання - 6 днів на тиждень.

Відповідно до п.5.1 договору для визначення договірних величин споживання електричної енергії та потужності на наступний рік споживач не пізніше 1 листопада поточного року надає постачальнику електричної енергії відомості про розмір очікуваного споживання електричної енергії (Додаток №1 Обсяги постачання електричної енергії споживачу та субспоживачу ).

У разі ненадання споживачем зазначених відомостей у встановлений термін розмір очікуваного споживання електричної енергії (потужності) на наступний рік установлюється постачальником електричної енергії на рівні фактичних обсягів споживання електроенергії відповідних періодів поточного року.

З Додатку №1 до договору №352 слідує, що ФОП ОСОБА_2 08.11.2016 року подав обсяги електричної енергії, що постачається по місяцях на 2017 рік в кількості по 2 тис. кВт/год на кожен місяць (а. с. 19).

Відповідно до пп.3.2.1 договору споживач має право на зміну (коригування) договірних величин споживання електричної енергії у порядку, визначеному умовами розділу 5 цього договору.

Згідно п.4.4 ПКЕЕ, затверджених постановою НКРЕ №28 від 31.07.1996 р. (з наступними змінами і доповненнями) споживач має право протягом розрахункового періоду звернутися до постачальника електричної енергії за регульованим тарифом із заявою щодо коригування договірної величини споживання електричної енергії.

Постачальник електричної енергії за регульованим тарифом протягом п`яти робочих днів від дня отримання звернення розглядає заяву споживача, приймає рішення за цим зверненням та не пізніше шостого робочого дня від дня отримання звернення письмово повідомляє споживача про результати розгляду заяви. У разі коригування за заявою споживача договірної величини споживання обсягу електричної енергії здійснюється відповідне коригування договірної граничної величини споживання електричної потужності. Датою коригування вважається дата попередньої оплати додатково заявлених обсягів активної електричної енергії. Скоригована гранична величина споживання електричної потужності дійсна з дня проведення коригування.

За результатами розгляду споживачу надсилається повідомлення про рівні відкоригованих договірних величин або обґрунтована відмова здійснення коригування. Повідомлення про рівні відкоригованих договірних величин обсягу споживання та електричної потужності є невід`ємною частиною договору.

Як зазначено у позовній заяві за грудень 2017 року, січень, лютий, березень 2018 року відповідач не надавав звіти про спожиту електричну енергію, із заявами про коригування договірних величин споживання електричної енергії не звертався.

У відповідності до п.2.2.4 договору споживач зобов`язується знімати та надавати постачальнику показники розрахункових електролічильників за формою згідно з Додатком №9.

Відповідно до п.п. 1, 2 Додатку №4 покази засобів обліку фіксуються о 23 годині 7 числа кожного розрахункового місяця; споживач зобов`язаний самостійно здійснити зняття показів розрахункових приладів, оформити звіт про використану електричну енергію (Додаток №9) і в перший день наступного розрахункового періоду надати його постачальнику за встановленою формою та адресою.

Згідно п.2.2.3 договору споживач зобов`язується своєчасно сплачувати за використану електричну енергію, а також вносити всі інші платежі за розрахунковий період відповідно до встановленої системи обліку електроенергії, класу напруги та за діючими на період розрахунку тарифами у грошовій формі та іншими формами розрахунків згідно з чинним законодавством України; розрахунковим періодом вважається період з 8 числа по 7 число включно і вказаний період прирівнюється до періоду дії тарифу (календарного місяця).

Відповідач в порушення умов договору звіти за спожиту електроенергію за грудень 2017 року, січень-березень 2018 року за встановленою формою не надав, із заявою щодо коригування договірної величини споживання електричної енергії до позивача не звертався.

Згідно Додатку №4 до договору №352 споживач зобов`язаний самостійно здійснити зняття показів розрахункових приладів, оформити звіт про використану електричну енергію і в перший день наступного розрахункового періоду надати його постачальнику за встановленою формою та адресою: АДРЕСА_1 ; у випадку ненадання даних про спожиту електроенергію в зазначений строк, визначення обсягу спожитої електроенергії здійснюється за середньодобовим споживанням за попередній період.

Тривалість періоду розрахунку за середньодобовим обсягом споживання електричної енергії не повинен перевищувати одного повного розрахункового періоду, після чого розрахунок обсягу спожитої електричної енергії здійснюється постачальником за величиною дозволеної потужності струмоприймачів та кількістю годин їх використання без подальшого перерахунку.

Аналогічна норма міститься і в п.6.39 Правил користування електричною енергією, затверджених постановою НКРЕ №28 від 31.07.1996р (далі - Правила), у разі неможливості отримання постачальником електричної енергії даних про спожиту електричну енергію в зазначений термін (за винятком порушення роботи розрахункового обліку) визначення обсягу спожитої електричної енергії за поточний розрахунковий період здійснюється за середньодобовим обсягом споживання за попередній розрахунковий період з подальшим перерахунком у разі надання даних протягом наступного розрахункового періоду. Тривалість періоду розрахунку за середньодобовим обсягом споживання електричної енергії до отримання показів розрахункових засобів обліку має не перевищувати одного повного розрахункового періоду, після чого розрахунок обсягу спожитої електричної енергії здійснюється постачальником електричної енергії за величиною дозволеної потужності струмоприймачів та кількістю годин їх використання без подальшого перерахунку. У цьому разі відновлення розрахунків за розрахунковими засобами обліку здійснюється після спільного складання акта, у якому фіксуються покази розрахункових засобів обліку електричної енергії.

З рахунків за активну електроенергію: №13736 від 12.12.2017 року за грудень 2017 року слідує, що ПП ОСОБА_2 необхідно сплатити разом, в т. ч. ПДВ, 10893,95 грн. за електроенергію (активну) в кількості 4264 кВт/год (а. с. 25); №1476 від 19.01.2018 року за січень 2018 року - ПП ОСОБА_2 необхідно сплатити разом, в т. ч. ПДВ, 11699,69 грн. за електроенергію (активну) в кількості 4264 кВт/год (а. с. 26); №2233 від 12.02.2018 року за лютий 2018 року - ПП ОСОБА_2 необхідно сплатити разом, в т. ч. ПДВ, 12437,99 грн. за електроенергію (активну) в кількості 4428 кВт/год (а. с. 27); №3411 від 12.03.2018 року за березень 2018 року - ПП ОСОБА_2 необхідно сплатити разом, в т. ч. ПДВ, 11145,30 грн. за електроенергію (активну) в кількості 3936 кВт/год (а. с. 28).

Матеріали справи містять докази надіслання відповідачу листів позивача з вимогами про оплату відповідачем заборгованості з доданими до них рахунками (а.с. 25- 30), які відповідач залишив без відповіді та задоволення.

Відповідач свої зобов`язання щодо оплати виставлених рахунків за активну електроенергію вчасно та в повному обсязі не виконав, внаслідок чого у нього утворилась заборгованість перед позивачем за активну електричну енергію за період з грудня 2017 по березень 2018 року включно в загальній сумі 46176,93 грн.

Відповідно до ст.509 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Згідно ст.ст. 525, 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться; одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Таким чином вислухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, докази і пояснення, викладені у заявах по суті справи, суд приходить до висновку, що позовні вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню.

З відповідача підлягає стягненню на користь позивача, сплачений ним при подачі позовної заяви, судовий збір.

На підставі викладеного, Правил користування електричною енергією, затверджених постановою НКРЕ №28 від 31.07.1996 р., ст. ст. 509, 525, 526, 714 ЦК України та керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 141, 258, 259, 263-265, 354, 355 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в:

Позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого в АДРЕСА_2 , ІПН НОМЕР_1 , на користь АТ Житомиробленерго на р/р НОМЕР_2 , Житомирське обласне управління АТ Ощадбанк , МФО 311647, код 22048622, отримувач Ємільчинський РЕМ, заборгованість за спожиту електроенергію в сумі 46176 (сорок шість тисяч сто сімдесят шість) грн. 93 коп. та на р/р НОМЕР_3 в ПАТ Перший інвестиційний банк м. Житомир, МФО 300506, код 22048600, сплачений позивачем при подачі позовної заяви судовий збір в розмірі 1921 (одна тисяча дев`ятсот двадцять одна) грн., а всього кошти в сумі 48097 (сорок вісім тисяч дев`яносто сім) грн. 93 коп.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Житомирського апеляційного суду через Ємільчинський районний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя /підпис/

Копія вірна:

Суддя: В. А. Гресько

Дата ухвалення рішення16.01.2020
Оприлюднено17.01.2020
Номер документу86938192
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —277/1027/19

Постанова від 22.04.2020

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Галацевич О. М.

Постанова від 22.04.2020

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Галацевич О. М.

Ухвала від 28.02.2020

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Галацевич О. М.

Ухвала від 28.02.2020

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Галацевич О. М.

Ухвала від 24.02.2020

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Галацевич О. М.

Рішення від 16.01.2020

Цивільне

Ємільчинський районний суд Житомирської області

Гресько В. А.

Ухвала від 16.01.2020

Цивільне

Ємільчинський районний суд Житомирської області

Гресько В. А.

Ухвала від 03.01.2020

Цивільне

Ємільчинський районний суд Житомирської області

Гресько В. А.

Ухвала від 26.11.2019

Цивільне

Ємільчинський районний суд Житомирської області

Гресько В. А.

Ухвала від 26.11.2019

Цивільне

Ємільчинський районний суд Житомирської області

Гресько В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні