Ухвала
від 15.01.2020 по справі 522/15069/19
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

15.01.2020

Справа № 522/15069/19

Провадження 1-кс/522/308/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 січня 2020 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1

за участю секретаря - ОСОБА_2 ,

розглянувши у судовому засіданні клопотання прокурора Одеськоїмісцевої прокуратури№3 ОСОБА_3 , внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019160000000440 від 21.08.2019 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст. 190, ч.4 ст. 190 КК України, про арешт майна,

за участю сторін кримінального провадження:

прокурора - ОСОБА_3 ,

адвоката - ОСОБА_4 ,

представників власника майна: - ОСОБА_5 , ОСОБА_6 ,

ВСТАНОВИВ:

Згідно клопотання, у провадженні слідчого відділу Приморського ВП в м. Одесі ГУ НП в Одеській області перебувають матеріали досудового розслідування внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019160000000440 від 21.08.2019 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст. 190, ч.4 ст. 190 КК України.

Досудовим розслідуванням, відповідно до заяв ОСОБА_7 , ОСОБА_8 встановлено що ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ ХАНБЕР є замовником будівництва Житлового комплексу Граф, що розташований за адресою: м. Одеса, вулиця Морська, будинок 8а.

Протягом останнього часу щодо майна ТОВ ХАНБЕР та третіх осіб, ОСОБА_9 вживаються заходи, спрямовані на заволодіння чужим майном протиправним шляхом. В діях ОСОБА_9 вбачаються ознаки кримінальних правопорушень, передбачених ст.ст. 190, 356, 358 Кримінального кодексу України.

Так 25 березня 2014 року ТОВАРИСТВОМ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ ХАНБЕР було укладено з Одеською міською радою Договір оренди землі, у відповідності з умовами якого ТОВ ХАНБЕР було передано в користування земельну ділянку площею 0,2651 га, що розташована за адресою: місто Одеса, вулиця Віце-Адмірала Азарова, 6/ вулиця Морська, 8.

В подальшому ТОВ ХАНБЕР було отримано усю проектну та дозвільну документацію щодо будівництва багатоповерхового житлового будинку з підземним паркінгом та вбудованими громадськими приміщеннями по вул. Віце адмірала Азарова, 6/ Морська, 8, в м. Одесі.

22 жовтня 2015 року між ТОВ ХАНБЕР та ОБСЛУГОВУЮЧИМ КООПЕРАТИВОМ ЕКОДОМ-1 було укладено Договір про співпрацю № 1, у відповідності з умовами якого сторони договору домовилися об`єднати зусилля під час будівництва багатоповерхового житлового будинку з підземним паркінгом та вбудованими громадськими приміщеннями по вул. Віце адмірала Азарова, 6/ Морська, 8, в м. Одесі.

15 грудня 2015 року ТОВ ХАНБЕР та ОБСЛУГОВУЮЧИМ КООПЕРАТИВОМ ЕКОДОМ-1 було укладено Додаткову угоду № 1 до Договору про співпрацю № 1 від 22 жовтня 2015 року.

В результаті підписання вказаної Додаткової угоди, було змінено пункт 2.1 Договору про співпрацю, який було викладено в наступній редакції: 2.1. З огляду на те, що на момент укладення даного Договору Сторона-1 отримала наступні документи:

- Договір оренди земельної ділянки;

- Проектну документацію на будівництво об`єкта;

- Експертний звіт щодо розгляду проектної документації в частині міцності, надійності та довговічності об`єкту будівництва по проекту;

- Декларацію про початок виконання будівельних робіт, зареєстровану Департаментом Державної архітектурно-будівельної інспекції в Одеській області;

-Умови і обмеження містобудування та архітектури м Одеси,

а фінансування Будівництва Об`єкту відбувається за рахунок Сторони-1 і Сторони-2, Сторони домовилися про наступне:

2.1.1. всі Приміщення створені в результаті Будівництва Об`єкту належать Стороні-1.

2.2.2. Сторона-2 здійснює, за попередньою письмовою згодою Сторони-1, продаж Приміщень Об`єкту (прав на них) на підставі договорів пайової участі, відповідно до чинного законодавства України та отримує грошові кошти від такого продажу, які спрямовуються виключно на Будівництво об`єкта. Сторона-2 не має права здійснювати продаж Приміщень Об`єкту або будь-яке інше відчуження прав на Приміщення без отримання погодження Сторони-1.

2.2.3. Приміщення, що не продані Стороною-2 після введення Об`єкту в експлуатацію, можуть бути продані Стороною-1 або оформлені у власність Сторони-1.

2.2.4. Згода Сторони-1, вказана в п.2.2.2 Договору, оформлюється у вигляді протоколу Загальних зборів Сторони-1.

Отже підписанням цієї Додаткової угоди був уточнений порядок взаємодії ТОВ ХАНБЕР з ОК ЕКОДОМ-1, а саме уточнено наступні моменти:

- Всі приміщення, що збудовані або будуються в багатоповерховому житловому будинку з підземним паркінгом та вбудованими громадськими приміщеннями по вул. Віце адмірала Азарова, 6/ Морська, 8 є власністю Замовника будівництва ТОВ ХАНБЕР;

- ОК ЕКОДОМ-1 здійснює продаж приміщень виключно за попереднього погодження ТОВ ХАНБЕР, яке має бути виражене у вигляді відповідного протоколу загальних зборів;

- Грошові кошти, які отримує ОК ЕКОДОМ-1 спрямовуються виключно на будівництво багатоповерхового житлового будинку з підземним паркінгом та вбудованими громадськими приміщеннями по вул. Віце адмірала Азарова, 6/ Морська, 8

- У випадку якщо після введення багатоповерхового житлового будинку з підземним паркінгом та вбудованими громадськими приміщеннями по вул. Віце адмірала Азарова, 6/ Морська, 8 в експлуатацію, залишаться приміщення, які не будуть відчуженні ОК ЕКОДОМ-1, ТОВ ХАНБЕР має право або самостійно від власного імені продати такі приміщення або зареєструвати на них право власності.

Пункт 4.5. Статуту ОК ЕКОДОМ-1 передбачає Вступ до складу Членів Кооперативу здійснюється на підставі письмової заяви за рішенням Голови Кооперативу, затвердженого Загальними зборами Членів Кооперативу та шляхом внесення відповідних змін до Статуту.

Вступ до складу Асоційованих членів Кооперативу здійснюється за рішенням Голови Кооперативу на підставі письмової заяви про вступ до Кооперативу, оформленої у вигляді окремого документу довільної форми та/або договору про сплату пайових внесків у Кооператив, в якому визначається порядок, розмір та умови сплати пайових та інших внесків.

Рішення Голови Кооперативу вважається прийнятим за умови погодження ним заяви про вступ до Кооперативу та/або підписання Головою Кооперативу договору про сплату пайових внесків у Кооператив та сплати особою, яка має намір стати Асоційованим членом Кооперативу, вступного внеску в розмірі та на умовах визначених договором про сплату пайових внесків у Кооператив.

Рішення Голови Кооперативу про прийняття особи до складу Асоційованих членів Кооперативу затверджується Загальними зборами членів Кооперативу протягом п`ятнадцяти робочих днів з моменту прийняття Головою Кооперативу такого рішення.

Для кожного нового Члена (Асоційованого члена) Кооперативу рішення Загальних зборів членів Кооперативу, Голови Кооперативу, є обов`язковими.

Таким чином для укладення договору про сплату пайових внесків у ОК ЕКОДОМ-1, необхідно вчинити наступний порядок дій:

1. Потенційний покупець звертається до ОК ЕКОДОМ-1 з клопотанням щодо придбання майнових прав на приміщення;

2. ОК ЕКОДОМ-1 звертається до ТОВ ХАНБЕР, як замовника будівництва та власника усіх майнових прав на приміщення у багатоповерховому житловому будинку з підземним паркінгом та вбудованими громадськими приміщеннями по вул. Віце адмірала Азарова, 6/ Морська, 8, в м. Одесі з інформацією щодо наявності потенційного покупця приміщення.

3. ТОВ ХАНБЕР розглядає заяву та приймає на загальних зборах рішення щодо погодження продажу ОК ЕКОДОМ-1 приміщення у багатоповерховому житловому будинку з підземним паркінгом та вбудованими громадськими приміщеннями по вул. Віце адмірала Азарова, 6/ Морська, 8, в м. Одесі.

4. ОК ЕКОДОМ-1 укладає з покупцем договір пайової участі, що свідчить про бажання покупця стати асоційованим членом кооперативу та про рішення голови кооперативу прийняти асоційованого члена до кооперативу.

5. Загальні збори ОК ЕКОДОМ-1 на протязі 15 робочих днів з моменту підписання договору про сплату пайових внесків у кооператив затверджують рішення голови кооперативу про прийняття особи до асоційованих членів кооперативу.

Лише чітке послідовне дотримання вказаних дій може свідчити про правомірність будь-якого правочину щодо придбання особою майнових прав на нерухоме майно. Порушення будь-якого з пунктів, тягне за собою неправомірність правочину.

Щодо підроблення документів з метою незаконного заволодіння нерухомим майном

28 грудня 2018 року багатоповерховий житловий будинок з підземним паркінгом та вбудованими громадськими приміщеннями по вул. Віце адмірала Азарова, 6/ Морська, 8, в м. Одесі було введено в експлуатацію в результаті чого відбулася реєстрація прав власності ПАТ ЗНВКІФ ХАННЕР-СХІД, АТ ЗНВКІФ ЕКО КАПІТАЛ, ОСОБА_10 , та ОСОБА_11 (далі Заінтересовані особи) на нерухоме майно.

Станом на сьогоднішній день учасниками ОК ЕКОДОМ-1 виступають:

- ОСОБА_9 ;

- ОСОБА_12 ;

- ТОВ РЕАЛТІ ТРЕЙД.

ОСОБА_9 є головою кооперативу починаючи з 15.04.2016 року.

Починаючи з 02 серпня 2019 року ОСОБА_13 вчиняє дії спрямовані на захоплення нерухомості, що належить третім особам, а також на захоплення підприємства ОК «Екодом-1» в цілому.

ОСОБА_13 звернулася в правоохоронні органи, які в її інтересах заборонили ОК «Екодом-1» проводити будь-які реєстраційні дії щодо зміни учасників і голови кооперативу. Це явно незаконне рішення фактично блокує роботу підприємства, що просто заборонено законодавством.

13 серпня 2019 року ОСОБА_13 увірвалася в оточенні невідомих осіб на територію ЖК «Граф» з вимогою зупинити роботи з благоустрою території та віддати документи підприємства ОК «Екодом-1». ОСОБА_13 погрозами намагалася зобов`язати іншого члена ОК, ОСОБА_14 , поїхати до нотаріуса і вийти зі складу учасників.

16 серпня 2019 року ТОВ ХАНБЕР стало відомо про ту обставину, що 19 серпня 2019 року Комісією з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації буде розглядатися скарга адвоката ОСОБА_4 в інтересах ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 від 02.08.2019, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 06.08.2019 за № 27049-33-19, з доповненнями до неї від 09.08.2019, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 12.08.2019 за № 27790-33-19.

В основу вказаної скарги лягло те, що (копія скарги додається):

Заявники, мої клієнти ( ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 ) є асоційованими членами обслуговуючого кооперативу Екодом-1 (код ЄДРПОУ 39538271).

Так, вищевказаними особами було підписано з ОК «Екодом-1» окремі договори з додатками про сплату пайових внесків.

За вищевказаними договорами, кооператив зобов`язався організувати будівництво житлового будинку з підземним паркінгом по вул. віце- АДРЕСА_1 за рахунок внесків Учасників кооперативу та в подальшому передати останнім квартири, нежитлові приміщення, паркінги та всі документи для державної реєстрації прав на нерухоме майно.

Всі договори від імені обслуговуючого кооперативу було підписано особисто головою Кооперативу ОСОБА_9 .

Відповідними договорами, є наступні:

1. Договір між Обслуговуючим кооперативом «Екодом-1», в особі голови кооперативу ОСОБА_9 та ОСОБА_15 , об`єкт нерухомості по вул. віце-Адмірала Азарова, 6/Морська, 8 в м. Одесі, № 68А, загальною площею 78 кв.м.

2. Договір між Обслуговуючим кооперативом «Екодом-1», в особі голови кооперативу ОСОБА_9 , та ОСОБА_16 , об`єкт нерухомості по вул. віце-Адмірала Азарова, 6/Морська, 8 в м. Одесі, № 77, загальною площею 103,9 кв.м.

3. Договір між Обслуговуючим кооперативом «Екодом-1», в особі голови кооперативу ОСОБА_9 та ОСОБА_16 , об`єкт нерухомості по вул. віце-Адмірала Азарова, 6/Морська, 8 в м. Одесі, № 79, загального площею 169,4 кв.м.

4. Договір між Обслуговуючим кооперативом «Екодом-1», в особі голови кооперативу ОСОБА_9 та ОСОБА_17 , об`єкт нерухомості по вул. віце-Адмірала Азарова, 6/Морська, 8 в м. Одесі, № 52А, загальною площею 78,6 кв.м.

5. Договір між Обслуговуючим кооперативом «Екодом-1», в особі голови кооперативу ОСОБА_9 та ОСОБА_17 , об`єкт нерухомості по вул. віце-Адмірала Азарова, 6/Морська, 8 в м. Одесі, № 65А, загальною площею 82,6 кв.м.

6. Договір між Обслуговуючим кооперативом «Екодом-1», в особі голови кооперативу ОСОБА_9 та ОСОБА_17 , об`єкт нерухомості по вул. віце-Адмірала Азарова, 6/Морська, 8 в м. Одесі, № 50А, загальною площею 77 кв.м.

7. Договір між Обслуговуючим кооперативом «Екодом-1», в особі голови кооперативу ОСОБА_9 та ОСОБА_17 , об`єкт нерухомості по вул. віце-Адмірала Азарова, 6/Морська, 8 в м. Одесі, № 47А, загальною площею 106 кв.м.

8. Договір між Обслуговуючим кооперативом «Екодом-1», в особі голови кооперативу ОСОБА_9 та ОСОБА_18 , об`єкт нерухомості по вул. віце-Адмірала Азарова, 6/Морська, 8 в м. Одесі, № 67А, загальною площею 69,1 кв.м.

9. Договір між Обслуговуючим кооперативом «Екодом-1», в особі голови кооперативу ОСОБА_9 та ОСОБА_19 , об`єкт нерухомості по вул. віце-Адмірала Азарова, 6/Морська, 8 в м. Одесі, № 78, загальною площею 72,4 кв.м.

10. Договір між Обслуговуючим кооперативом «Екодом-1», в особі голови кооперативу ОСОБА_9 , та ОСОБА_19 , об`єкт нерухомості по вул. віце-Адмірала Азарова, 6/Морська, 8 в м. Одесі, № 75, загальною площею 79,8 кв.м.

11. Договір між Обслуговуючим кооперативом «Екодом-1», в особі голови кооперативу ОСОБА_9 та ОСОБА_20 , об`єкт нерухомості по вул. віце-Адмірала Азарова, 6/Морська, 8 в м. Одесі, № 22Б, загальною площею 120,4 кв.м.

12. Договір між Обслуговуючим кооперативом «Екодом-1», в особі голови кооперативу ОСОБА_9 та ОСОБА_20 , об`єкт нерухомості по вул. віце-Адмірала Азарова, 6/Морська, 8 в м. Одесі, № 45Б, загальною площею 120 кв.м.

13. Договір між Обслуговуючим кооперативом «Екодом-1», в особі голови кооперативу ОСОБА_9 та ОСОБА_21 , об`єкт нерухомості по вул. віце-Адмірала Азарова, 6/Морська, 8 в м. Одесі, № 23А, загальною площею 58,6 кв.м.

14. Договір між Обслуговуючим кооперативом «Екодом-1», в особі голови кооперативу ОСОБА_9 та ОСОБА_21 , об`єкт нерухомості по вул. віце-Адмірала Азарова, 6/Морська, 8 в м, Одесі, № 58А, загальною площею 103,8 кв.м.

15. Договір між Обслуговуючим кооперативом «Екодом-1», в особі голови кооперативу ОСОБА_9 та ОСОБА_21 , об`єкт нерухомості по вул. віце- АДРЕСА_1 , № 56Б, загальною площею 44,6 кв.м.

Отримавши необхідні документи, для реєстрації права власності на квартири, від Обслуговуючого кооперативу «Екодом-1» заявники звернулися до державного реєстратора з заявами про державну реєстрацію.

Однак, державним реєстратором було відмовлено у державній реєстрації прав з посиланням на те, що у державному реєстрі містяться відомості про право власності на їх квартири, які зареєстровані за іншими, невідомими особами.

ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 подали абсолютно необґрунтовані скарги оскільки:

1. Ані ТОВ Ханбер, ані засновники ОК ЕКОДОМ-1 ОСОБА_12 та ТОВ РЕАЛТІ ТРЕЙД не розуміють хто є ці особи;

2. ТОВ ХАНБЕР не надавав згоду на відчуження вказаним особам майнових прав;

3. Загальні збори ОК ЕКОДОМ-1 не приймали вказаних осіб до складу асоційованих членів

4. Вказані особи не сплачували грошові кошти на рахунки ОК ЕКОДОМ-1.

В зв`язку з цим будь-які претензії з боку цих осіб є необґрунтованими та надуманими. При цьому наявність такої скарги свідчить лише про той факт, що ОСОБА_9 незаконно, поза межами своїх повноважень, фактично підробила документи з метою заволодіння чужим майном через підставних осіб.

На теперішній час від Потерпілої ОСОБА_12 надійшло клопотання від 25.11.2019 про необхідність вжиття заходів забезпечення, а саме накладання арешту на майно право на яке вищезазначеною злочинною групою отримано шахрайським шляхом.

Згідно клопотання встановлено що заявнику стало відомо з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, 31.07.2019 р. державним реєстратором Коноплянської сільської ради Іванівського району Одеської області ОСОБА_22 була проведена незаконна реєстрація права власності на ряд об`єктів нерухомості (квартир та парко-місць), розташованих в ЖК «ГРАФ» заадресою: АДРЕСА_2 , на пов`язаних з ОСОБА_9 осіб: ОСОБА_23 , ОСОБА_19 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 .

Документи реєстратору на реєстрацію квартир за ОСОБА_23 подавав один із адвокатів ОСОБА_9 ОСОБА_24 .

Натомість, ОСОБА_16 , ОСОБА_17 та ОСОБА_19 фігурували у скарзі іншого адвоката ОСОБА_9 ОСОБА_4 , поданій у серпні 2019 року до Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації, з неправдивими відомостями про законних власників окремих об`єктів в ЖК «ГРАФ» (відомості про визначені факти, у тому числі, віднесені до предмету розслідування по к/п № 42019160000000441).

Відповідно до окремих рішень державного реєстратора Коноплянської сільської ради Іванівського району Одеської області ОСОБА_22 від 01 серпня 2019 року:

За ОСОБА_23 здійснено реєстрацію права власності нанаступні об`єкти:

квартиру

АДРЕСА_3 , загальною площею 60,4 кв.м., житловою площею 27,5 кв.м., розташовану на 10 поверсі будинку за адресою: АДРЕСА_2 .

парко-місце № 8, загальною площею 16,0 кв.м., розташоване в підвалі будинку за адресою: АДРЕСА_2 .

парко-місце № 9, загальною площею 16,2 кв.м., розташоване в підвалі будинку за адресою: АДРЕСА_2 .

парко-місце № НОМЕР_1 , загальною площею 15,3 кв.м., розташоване в підвалі будинку за адресою: АДРЕСА_2 .

За ОСОБА_17 зареєстровано право власності на об`єкти:

квартиру

АДРЕСА_4 , загальною площею 52,9 кв.м., житловою площею 11,0 кв.м., розташовану на 12 поверсі будинку за адресою: АДРЕСА_2 .

парко-місце № 3, загальною площею 16,0 кв.м., розташоване в підвалі будинку за адресою: АДРЕСА_2 .

парко-місце № 4, загальною площею 16,0 кв.м., розташоване в підвалі будинку за адресою: АДРЕСА_2 .

парко-місце № 5, загальною площею 16,1 кв.м., розташоване в підвалі будинку за адресою: АДРЕСА_2 .

За ОСОБА_19 зареєстровано право власності на парко-місце № НОМЕР_2 , загальною площею 16,2 кв.м., та парко-місце № НОМЕР_3 , загальною площею 17,0 кв.м., розташовані в підвалі будинку за адресою: АДРЕСА_2 .

Крім того, згідно з відомостями з Єдиного державного реєстру речових прав на нерухоме майно, встановлено, що право власності на квартиру АДРЕСА_5 , наразі зареєстровано за ОСОБА_25 .

При цьому, встановлено, що визначений об`єкт нерухомості було відчужено ОСОБА_25 знову ж таки ОСОБА_19 , згідно з посвідченим приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу ОСОБА_26 договором купівлі-продажу від 14.08.2019 р. № 2864 (див.докази у додатку № 11).

За ОСОБА_16 зареєстровано право власності на парко-місце АДРЕСА_6 (див. докази у додатку № 12).

Вказані реєстрації є цілком незаконними та протиправними, оскільки відповідно до відомостей ОК «ЕКОДОМ-1» та Реєстру пайовиків Кооперативу, з громадянами ОСОБА_23 , ОСОБА_19 , ОСОБА_16 та ОСОБА_17 ніколи не підписувалося договорів про сплату пайових внесків в ОК«ЕКОДОМ-1», жодних грошових коштів на рахунок Кооперативу від них також ніколи не надходило.

Майнові права на перераховані вище об`єкти закріплені в ОК «ЕКОДОМ-1» за наступними особами асоційованими членами Кооперативу:

Відтак, згідно з укладеним договором про сплату пайових внесків в ОК «ЕКОДОМ-1» від28.04.2016 р. № 84, майнові права на квартиру АДРЕСА_7 у повному обсязі оплачені та, відповідно, закріплені за ОСОБА_27 .

За ОСОБА_27 також закріплені майнові права на машино-місця № НОМЕР_4 та № НОМЕР_5 , розташовані в підвалі будинку за адресою:

АДРЕСА_8 , розташована на 10 поверсі будинку за адресою: АДРЕСА_2 , згідно з укладеним договором про сплату пайових внесків в ОК «ЕКОДОМ-1» № 10/5а від26.03.2018 р., закріплена за асоційованим членом Кооперативу Красноруцькою Аміною Сергіївною.

На виконання взятих зобов`язань, ОСОБА_28 оплатила на рахунок ОК«ЕКОДОМ-1» вартість визначеного об`єкту.

ОК «ЕКОДОМ-1» було внесено зміни до нумерації об`єктів в будинку, та відповідно квартири за договорами від 28.04.2016 р. № 84, від 26.03.2018 р. № 10/5а, наразі, існують під номерами 39б та 55а відповідно.

Після завершення будівництва та прийняття Об`єкту в експлуатацію, до так званої «системної папки» в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, вказані об`єкти також поміщено під визначеними номерами.

Майнові права на машино-місце № 27, загальною площею 15,4 кв.м., за адресою: м.Одеса, вул. Морська, буд. 8а, оплачені та закріплені за асоційованим членом ОК «ЕКОДОМ-1» - АТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «ЕКО-КАПІТАЛ» (ідентифікаційний код: 40884976), відповідно до умов договору про сплату пайових внесків в ОК«ЕКОДОМ-1» № 27 від 17.12.2018 р. (див. докази у додатках № 23- № 24).

Відповідно до умов укладеного між ОК «ЕКОДОМ-1» та ТОВ «ХАНБЕР» договору про співпрацю № 1 від 22.10.2015 р., та додаткової угоди № 1 від 15.12.2015 р. до нього, квартири АДРЕСА_9 та № 61б, а також парко-місця № 3, АДРЕСА_10 , АДРЕСА_11 , № 14, АДРЕСА_12 та № 21 належить компанії ТОВ«ХАНБЕР» - замовнику відповідного будівництва (як такі, що не були реалізовані Кооперативом).

У п.п. 2.2.3. додаткової угоди № 1 від 15.12.2015 р. до договору про співпрацю № 1 від 22.10.2015 р. визначено, що приміщення, які не продані ОК «ЕКОДОМ-1» після введення будинку в експлуатацію, можуть бути продані ТОВ «ХАНБЕР» або оформлені у його власність.

Зважаючи на вже існуючий факт відчуження ОСОБА_19 квартири АДРЕСА_5 , на користь ОСОБА_25 , у ОК «ЕКОДОМ-1» існують об`єктивні побоювання, що й інші об`єкти нерухомості в ЖК «ГРАФ», право власності на які, наразі, незаконно зареєстровано за ОСОБА_23 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 та ОСОБА_19 , можуть бути також незаконно відчужені, у найближчий час.

В судовомузасіданні прокурорклопотання підтримав,посилаючись навикладені вньому обставинита просивйогозадовольнити.

Адвокат ОСОБА_4 проти накладення арешту на зазначене майно не заперечував, але просив залишити право користування за власниками.

Передставники власникамайна ОСОБА_5 та ОСОБА_6 підтримали клопотання прокурора.

Розглянувши клопотання, вивчивши матеріали які обґрунтовують його доводи, заслухавши думку прокурора та інших учасників судового процесу, суд вважає, що клопотання підлягає задоволенню частково, з наступних підстав.

Відповідно до п.1 ч.2 ст. 170 КПК України, арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів.

Відповідно ч. 3ст. 170 КПК України, у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Згідно ст. 98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Так, клопотання прокурора про арешт майна, відповідає вимогам ст. 171 КПК України.

З клопотання та наданих до нього матеріалів, вбачаються підстави у зв`язку з якими потрібно здійснити арешт майна, а саме з метою забезпечення збереження вилучених у кримінальному провадженні речей та документів, які за обставинами кримінального провадження є речовими доказами, відповідають критеріям, зазначеним уст. 98 КПК України, зокрема використані як засоби вчинення кримінального правопорушення та зберегли на собі його сліди та є предметом злочину, тобто є доказом злочину, та можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

Згідно з ч.1 ст. 131 КПК України, захід забезпечення кримінального провадження застосовується з метою досягнення дієвості цього провадження.

При цьому, завданням арешту майна є запобігання можливості приховування або знищення, оскільки його незастосування може призвести до втрати доказів, що перешкоджатиме розслідуванню та встановленню істини у кримінальному провадженні.

Прокурором в клопотанні конкретно вказаний перелік майна, на яке належить накласти арешт, а також до нього додані документи, якими він обґрунтовує його доводи.

Таким чином, суд вважає, що клопотання є законним, обґрунтованим, та підлягає задоволенню.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 170-173, 376 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора Одеськоїмісцевої прокуратури№3 ОСОБА_3 проарешт майна задовольнити частково.

Накласти арешт заборонивши будь-яким суб`єктам державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, які уповноважені здійснювати реєстраційні дії в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, у тому числі, нотаріусам та іншим акредитованим суб`єктам державної реєстрації, здійснювати будь-які реєстраційні дії щодо наступних об`єктів нерухомості:

- квартири АДРЕСА_13 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1885146451101);

- квартири АДРЕСА_14 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1885124051101);

- квартири АДРЕСА_15 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1884904651101);

- квартири АДРЕСА_16 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1884835351101);

- квартири АДРЕСА_5 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1884524751101);

- парко-місця № 8, загальною площею 16,0 кв.м., розташованого в підвалі будинку за адресою: місто Одеса, вул. Морська, буд. 8а (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1885032651101);

- парко-місця № 9, загальною площею 16,2 кв.м., розташованого в підвалі будинку за адресою: місто Одеса, вул. Морська, буд. 8а (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1885049051101);

- парко-місця № НОМЕР_1 , загальною площею 15,3 кв.м., розташованого в підвалі будинку за адресою: місто Одеса, вул. Морська, буд. 8а (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1885074151101);

- парко-місця № 3, загальною площею 16,0 кв.м., розташованого в підвалі будинку за адресою: АДРЕСА_2 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1884948251101);

- парко-місця № 4, загальною площею 16,0 кв.м., розташованого в підвалі будинку за адресою: АДРЕСА_2 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1884995151101);

- парко-місця № НОМЕР_6 , загальною площею 16,1 кв.м., розташованого в підвалі будинку за адресою: АДРЕСА_2 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1884972051101);

- парко-місця № НОМЕР_2 , загальною площею 16,2 кв.м., розташованого в підвалі будинку за адресою: АДРЕСА_2 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1884780151101);

- парко-місця № НОМЕР_3 , загальною площею 17,0 кв.м., розташованого в підвалі будинку за адресою: АДРЕСА_2 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1884754751101);

-парко-місця № НОМЕР_7 , загальною площею 15,4 кв.м., розташованого в підвалі будинку за адресою: АДРЕСА_2 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1885032651101).

В частині заборони користування приміщеннями відмовити.

Дозволити ОСОБА_23 користування :

-квартирою АДРЕСА_13 .

-квартирою АДРЕСА_14 .

-парко-місцем АДРЕСА_2 , загальною площею 16,0 кв.м., розташоване в підвалі будинку за адресою: АДРЕСА_2 .

-парко-місцем № НОМЕР_5 , загальною площею 16,2 кв.м., розташоване в підвалі будинку за адресою: АДРЕСА_2 .

-парко-місцем АДРЕСА_17 , загальною площею 15,3 кв.м., розташоване в підвалі будинку за адресою: АДРЕСА_2 .

Дозволити ОСОБА_29 користування:

-квартирою

АДРЕСА_18 11,0 кв.м., розташовану на 12 поверсі будинку за адресою: м. Одеса, вул. Морська, буд. 8а.

-парко-місцем АДРЕСА_19 , загальною площею 16,0 кв.м., розташоване в підвалі будинку за адресою: АДРЕСА_2 .

-парко-місцем АДРЕСА_10 , загальною площею 16,0 кв.м., розташоване в підвалі будинку за адресою: АДРЕСА_2 .

парко-місцем № НОМЕР_6 , загальною площею 16,1 кв.м., розташоване в підвалі будинку за адресою: АДРЕСА_2 .

Дозволити ОСОБА_19 користуватись парко-місцем № НОМЕР_2 , загальною площею 16,2 кв.м., та парко-місце № НОМЕР_3 , загальною площею 17,0 кв.м., розташовані в підвалі будинку за адресою: АДРЕСА_2 .

Дозволити ОСОБА_25 користуватись квартирою АДРЕСА_5 .

Дозволити ОСОБА_16 користуватись парко-місцем № НОМЕР_7 , загальною площею 15,4 кв.м., розташоване в підвалі будинку за адресою: АДРЕСА_2 .

Підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом.

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її оголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Подання апеляційної скарги на ухвалу слідчого судді зупиняє набрання нею законної сили, але не зупиняє її виконання.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення15.01.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу86944497
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна,

Судовий реєстр по справі —522/15069/19

Ухвала від 27.05.2020

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Прібилов В. М.

Ухвала від 19.05.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 28.04.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 28.04.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 15.01.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 15.01.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 08.11.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 18.10.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 18.10.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 16.09.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні