Рішення
від 23.12.2019 по справі 925/1272/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 грудня 2019 року м. Черкаси справа № 925/1272/19

Господарський суд Черкаської області у складі головуючого судді Спаських Н.М., із секретарем судового засідання Буднік А.М., за участі представників сторін:

від позивача: Холявчук А.І. - за довіреністю (вільний слухач);

від першого відповідача: не з`явився;

від другого відповідача: не з`явився;

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи за позовом приватного підприємства "Северин" (смт. Маньківка, Черкаська область) до Державної архітектурно-будівельної інспекції України в особі Управління державної архітектурно-будівельної інспекції у Черкаській області (м. Черкаси) та до Маньківської селищної ради Черкаської області (смт. Маньківка, Черкаська область) про визнання права власності на самочинне будівництво

ВСТАНОВИВ:

Заявлено позов про визнання права власності на прибудову літери "а" до адміністративної будівлі літери "А-2", загальною площею 81,9 кв. м. розташовану по вулиці Липинського В`ячеслава, 1 в смт. Маньківка, Маньківського району, Черкаської області на підставі ст. 176 ЦК України.

Справа розглядається за правилами загального позовного провадження.

В засідання з належно оформленими повноваженнями представники сторін не з`явилися. Явка учасників в засідання обов`язковою не визнавалася, а тому спір можливо вирішити за наявними у справі доказами.

Позивач позовні вимоги підтримує, відмови від позову суду не направлено.

Другий відповідач Маньківська селищна рада направила суду відзив на позов № 2358/02-14 від 08.11.2019 (а.с.107), яким позовні вимоги визнає повністю та просить суд розгляд справи проводити без свого представника.

Від першого відповідача Управління ДАБК надійшов відзив на позов (а.с. 118-119) в якому просить суд відмовити позивачу в задоволенні позовних вимог, оскільки пред`явлений позов не стосується суб`єкта владних повноважень - Державної архітектурно-будівельної інспекції України в особі Управління державної архітектурно-будівельної інспекції у Черкаській області, пред`явлені позовні вимоги не стосуються прав та обов`язків інспекції щодо предмета спору, тому Інспекція є неналежним відповідачем.

У відповідності до ст.ст. 13, 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

З`ясувавши обставини справи та перевіривши їх доказами, суд вважає, що позов підлягає до повного задоволення стосовно лише Маньківської селищної ради Черкаської області, а стосовно Державної архітектурно-будівельної інспекції України в особі Управління державної архітектурно-будівельної інспекції у Черкаській області у позові слід відмовити повністю виходячи з такого:

З матеріалів справи вбачається наступне:

23.12.2011 приватне підприємство СЕВЕРИН при проведенні прилюдних торгів предмета іпотеки придбало у власність комплекс нежитлових будівель по вул. Ватутіна,1 (згідно розпорядження Черкаської обласної державної адміністрації №245 від 18.05.2016 року перейменовано вулицю Ватутіна на вулицю Липинського В`ячеслава - а.с. 40 оборот, а.с. 133), який раніше належав ВАТ Маньківський молокозавод .

17.02.2012 приватним нотаріусом Маньківського районного нотаріального округу Старосвітською О.Г. видано свідоцтво (а.с. 39), яким посвідчено, що приватному підприємству "Северин" належить на праві власності нерухоме майно, що складається з комплексу, розташованого за адресою: смт. Маньківка, вул. Ватутіна, № 1 (один) Маньківського району Черкаської області, реєстраційний номер 11924725, який складається з адміністративної будівлі з прибудовою та напівпідвалом, позначеної на плані літерами А-ІІ , а , під А загальною площею 666,9 кв. м, головного корпуса з прибудовою Б-ІІ , б загальною площею 1622,9 кв. м, прохідної-лабораторії В загальною площею 79,1 кв. м., допоміжного корпусу Г загальною площею 435,2 кв. м, гаражів Д загальною площею 75,9 кв. м, насосної Е загальною площею 51,5 кв. м, компресорної Ж загальною площею 204,5 кв. м, котельні З загальною площею 342,1 кв. м, щитової И загальною площею 71,0 кв. м, гаражів К-І загальною площею 55,0 кв. м, огорожі 1, воріт 2, замощення 1, (право власності на самовільно побудовану прибудову а не оформлене), вартістю 705 100 (сімсот п`ять тисяч сто) гривень 00 копійок без ПДВ, яке придбане Приватним підприємством СЕВЕРИН за 705 100,00 (сімсот п`ять тисяч сто) гривень 00 копійок без ПДВ, що раніше належало Відкритому акціонерному товариству Маньківський молокозавод , місцезнаходження якого: смт. Маньківка, вул. Ватутіна, 1, на підставі свідоцтва про право власності, виданого виконавчим комітетом Маньківської селищної ради 05 червня 2002 року за № 55, зареєстроване в Уманському виробничому підрозділі Черкаського обласного об`єднаного бюро технічної інвентаризації 05 червня 2002 року, номер запису 140 в книзі 1.

Як вказано у свідоцтві, право власності на прибудову (це літера "а" до адміністративної будівлі літери "А-2", загальною площею 81,9 кв. м.) не оформлено.

15.03.2019 позивачу КП ЧОБТІ виготовлено технічний паспорт на виробничі будівлі № 1 вул.Липинського В`ячеслава (а.с. 95).

У відповідності до ч. 2 ст. 331 ЦК України право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна). Якщо договором або законом передбачено прийняття нерухомого майна до експлуатації, право власності виникає з моменту його прийняття до експлуатації. Якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації.

Оскільки спірний об`єкт придбано позивачем у складі комплексу майна на прилюдних торгах, то у позивача відсутні дозвільні та проектні документи на забудову.

Позивач по справі, приватне підприємство "СЕВЕРИН" звернулось до Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції в Черкаській області з листом № 432 від 01.10.2019 (а.с. 53) в якому просить зареєструвати декларацію про готовність до експлуатації самочинно збудованого об`єкта (прибудова "а" до адмін. будівлі "А-2" по вул. Липинського В`ячеслава, 1 в смт. Маньківська, Черкаської області).

Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Черкаській області листом від 16.10.2019 № 2661/1023-3.5 (а.с. 54-55) повернуло позивачу декларацію про готовність об`єкта до експлуатації, оскільки позивачем пункти 4, 5, 7, 8, 9, 10, 11,13, 17, 18 декларації не заповнені, не внесено необхідні дані до розділів декларації.

Як вбачається з матеріалів справи, позивач подав на реєстрацію декларацію про готовність до експлуатації самочинно збудованого об`єкта (а.с. 56), на яке визнано право власності за рішенням суду. При цьому у позивача відсутнє рішення суду про визнання за ним права власності на спірний об`єкт як на самочинно збудоване майно.

Відповідно до ч.2 ст. 16 ЦК України, одним із способів захисту цивільного права є його визнання.

Предметом спору у даній справі є визнання права власності на самочинно збудоване нерухоме майно, а, отже, до спірних правовідносин підлягають застосуванню норми Конституції України, Цивільного кодексу України та інших законодавчих актів, які регулюють спірні правовідносини.

Відповідно до частини 4 статті 13 Конституції України, норми якої є нормами прямої дії, держава забезпечує захист прав усіх суб`єктів права власності і господарювання, соціальну спрямованість економіки. Усі суб`єкти права власності рівні перед законом.

Згідно з частиною 4 стат ті 41 Конституції України та частиною 1 статті 321 Цивільного кодексу України, право приватної власності є непорушним та ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

За приписом статті 328 Цивільного кодексу України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно з частиною 1 статті 376 Цивільного кодексу України житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без належного дозволу чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил.

Отже за положенням спеціальної матеріально-правової норми, що міститься в частині першій статті 376 ЦК України, поняття самочинного будівництва визначається через сукупність його основних ознак, за наявності яких об`єкт нерухомості може бути визнаний самочинним, зокрема якщо такий об`єкт: 1) збудований або будується на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети; 2) збудований без належного дозволу чи належно затвердженого проекту; 3) збудований з істотними порушеннями будівельних норм і правил.

Тому наявність хоча б однієї із трьох зазначених у частині першій статті 376 ЦК України ознак свідчить про те, що об`єкт нерухомості є самочинним.

Частиною 5 ст. 376 ЦК України передбачено, що на вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

З вказаної правової норми вбачається, що право власності на самочинне будівництво може бути визнано за умови відведення для цієї мети в установленому порядку забудовнику земельної ділянки або якщо особа, яка здійснила таке будівництво, отримає в установленому порядку земельну ділянку розташовану під збудованим нерухомим об`єктом, такого цільового призначення, яке передбачає можливість будівництва на ній відповідного об`єкту, а також за умови відсутності заперечень з боку власника земельної ділянки (частина 4 статті 376 Цивільного кодексу України) та відсутності порушення в результаті самочинної забудови прав інших осіб.

Поняття самочинного будівництва, а також правові підстави та умови визнання права власності на самочинно збудоване нерухоме майно визначені саме в статті 376 Цивільного кодексу України, яка є спеціальною в регулюванні спірних правовідносин, оскільки унормовує відносини, що виникають у тих випадках, коли вимоги закону та інших правових актів при створенні нової речі (самочинному будівництві) були порушені.

Частиною 8 ст. 39 ЗУ "Про регулювання містобудівної діяльності" передбачено, що експлуатація закінчених будівництвом об`єктів, не прийнятих (якщо таке прийняття передбачено законодавством) в експлуатацію, забороняється.

Позивач надав у справу докази, що 20.01.2014 року між ПП "Северин" та Маньківською селищною радою було укладено договір оренди землі (а.с. 41), за умовами якого позивачу надано у користування земельну ділянку площею 1,5566 га кадастровий номер 7123155100:01:003:0094 під розміщення та експлуатацію основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд.... На земельній ділянці знаходиться об`єкт нерухомого майна, що є власністю позивача на підставі Свідоцтва про придбання нерухомого майна на аукціоні з реалізації заставленого майна № 313 від 17.02.2012. Договір укладено на три роки.

Додатковою угодою від 17.11.2016 (а.с. 45) сторонами договору оренди погоджено, що за вказаним договором в оренду позивачу передається земельна ділянка площею 1,3806 га кадастровий номер 7123155100:01:003:1008 і договір укладено до 2027 року.

Речові права позивача на придбане ним нерухоме майно з прилюдних торгів предмета іпотеки (свідоцтво а.с. 39) зареєстровані у ДР речових прав на нерухоме майно за ПП "Северин" з вказівкою про розташування їх на земельній ділянці кадастровий номер 7123155100:01:003:1008 (а.с. 34-38).

Отже позивач є користувачем (орендарем) земельної ділянки, на якій розташовано спірну прибудову до адміністративної будівлі літ. А-2, яка є складовою частиною належного йому на праві власності комплексу об`єктів нерухомого майна у смт. Маньківка по вул. Липинського В`ячеслава, 1.

Відділом містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства Маньківської районної державної адміністрації зроблено висновок № 130/18-06 від 21.10.2019 (а.с. 72) про відповідність забудови земельної ділянки вимогам містобудівної документації, державним будівельним нормам і правилам. За змістом висновку є відсутньою інформація про отримання прав будівництва прибудови літ "а" площею 81,9 кв.м., тому її будівництво здійснено самочинно. Прибудова відповідає детальному плану відповідної території, розміщення прибудови не порушує права інших осіб та можливість використовувати сусідні земельні ділянки відповідно до цільового призначення. При цьому встановлено, що прибудова збудована у 2010 році та підлягає введенню в експлуатацію через органи ДАБК , що узгоджується із положеннями ст. 39 ЗУ "Про регулювання містобудівної діяльності". У висновку також вказано, що Відділ містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства Маньківської РДА не заперечує щодо визнання та оформлення права власності на прибудову за умови дотримання вимог ст. 39 ЗУ "Про регулювання містобудівної діяльності".

У жовтні 2019 виготовлено та затверджено звіт ФОП Мазурок В.М. про проведення технічного обстеження прибудови літ. "а" до адмінбудівлі літера "А-2" по вул. В`ячеслава Липинського, 1 в смт. Маньківка, Маньківського району, Черкаської області (а.с. 87) з якого вбачається, що за результатами проведеного технічного обстеження стан вказаного об`єкта оцінюється як придатний для нормальної експлуатації, недоліків, які впливають або можуть вплинути на безпечну експлуатацію об`єкта не виявлено.

Згідно довідки Маньківського виробничого відділку комунального підприємства Черкаське обласне об`єднане бюро технічної інвентаризації № 26/16 від 24.10.2019 (а.с. 40) за ПП "Северин" зареєстровано нежитлові будівлі та споруди за № 1 по вул. Липинського В`ячеслава. Загальна площа будівель складається з 3157,3 кв.м. в тому числі самочинно збудована прибудова літ. "а". Право власності на самочинно прибудовану прибудову літ "а", не оформлене та не зареєстроване.

Механізм прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів визначено Порядком прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів, затвердженим постановою КМУ від 13.04.2011 № 461 зі змінами та доповненнями.

Згідно положень вказаного Порядку для здачі об`єктів в експлуатацію подаються окремі декларації про готовність до експлуатації об`єкта, будівництво якого здійснено на підставі будівельного паспорта та про готовність до експлуатації об`єкта, що за класом наслідків (відповідальності) належить до об`єктів з незначними наслідками (СС1). До декларацій вносяться відомості про проектну документацію та про документ, що дає право на виконання будівельних робіт.

Пунктом 10 Порядку також передбачено, що у випадку визнання права власності на самочинно збудований об`єкт за рішенням суду він приймається в експлуатацію згідно з цим Порядком за умови можливості його надійної та безпечної експлуатації за результатами проведення технічного обстеження такого об`єкта. В такому разі до органу ДАБК подається декларація про готовність до експлуатації самочинно збудованого об`єкта, на яке визнано право власності за рішенням суду, форма якої міститься у додатках до Порядку.

Управління державної архітектурно-будівельної інспекції у Черкаській області листом від 03.12.2019 (а.с. 123) роз`яснило позивачу, що його об`єкт самочинного будівництва може бути зданий в експлуатацію лише у випадку наявності рішення суду про визнання права власності на самочинно збудований об`єкт.

Отже враховуючи те, що спірний об`єкт є об`єктом самочинного будівництва згідно положень ст. 376 ЦК України; без здачі його в експлуатацію він не може використовуватися ПП "Северин" за призначенням; за існуючих обставин не може бути прийнятий в експлуатацію без рішення суду про визнання на нього права власності згідно положень Порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів, затвердженим постановою КМУ від 13.04.2011 № 461, то у позивача немає іншого способу захисту права власності, ніж визнання його за рішенням суду на прибудову літери "а" до адміністративної будівлі літери "А-2", загальною площею 81,9 кв. м. розташовану по вулиці Липинського В`ячеслава, 1 в смт. Маньківка, Маньківського району, Черкаської області.

Відносини з приводу самочинного будівництва та можливості визнання на нього права власності врегульовані ст. 376 ЦК України, частиною 5 якої передбачено, що на вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

Отже належним відповідачем у справі в такому випадку є власник земельної ділянки - Маньківська селищна рада, яка передала позивачу в оренду земельну ділянку під комплексом об`єктів нерухомості, до яких входить спірна прибудова.

Маньківська селищна рада порушення своїх прав визнанням за позивачем права власності на прибудову не вбачає, заперечень проти позову не має (а.с.107), спірна прибудова входить до комплексу будівель які належать на праві власності позивачу та придбаний ним з торгів, прибудова знаходиться в межах земельної ділянки, яка передана позивачу в оренду, порушення прав третіх осіб розміщенням спірної прибудови та можливістю її експлутатації судом за матеріалами справи не встановлено.

Державна архітектурно-будівельна інспекція України в особі Управління державної архітектурно-будівельної інспекції у Черкаській області не є належним відповідачем у справі, оскільки будучи лише реєструючим органом не має юридичного інтересу до визнання за позивачем права власності на спірну прибудову, не оспорює таке право позивача та не може впливати чи не визнавати право власності, яке позивач захищає поданим позовом.

З огляду на викладене, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог стосовно лише власника земельної ділянки - Маньківської селищної ради Черкаської області та наявність підстав для їх задоволення в повному обсязі.

У позові до Державної архітектурно-будівельної інспекції України в особі Управління державної архітектурно-будівельної інспекції у Черкаській області слід відмовити повністю як щодо неналежного відповідача.

У відповідності до положень ст. 129 ГПК України, враховуючи відсутність вини Маньківської селищної ради Черкаської області у виникненні спору, судові витрати за подання позову слід повністю покласти на позивача.

Керуючись ст. 238, 240 ГПК України, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю стосовно Маньківської селищної ради Черкаської області (ідентифікаційний код 25659958, Черкаська область, смт. Маньківка, вул. Шевченка, 9).

2. Визнати за Приватним підприємством "Северин" (ідентифікаційний код 31344923, смт. Маньківка, Черкаська область, вул. Соборна, 171) право власності на прибудову літери "а" до адміністративної будівлі літери "А-2", загальною площею 81,9 кв. м. розташовану по вулиці Липинського В`ячеслава, 1 в смт. Маньківка, Маньківського району, Черкаської області.

Стосовно Державної архітектурно-будівельної інспекції України в особі Управління державної архітектурно-будівельної інспекції у Черкаській області (ідентифікаційний код 37471912, м. Черкаси, вул. Небесної Сотні, 31/1) у позові відмовити.

Рішення набирає законної сили в порядку, передбаченому ст. 241 ГПК України.

Рішення може бути оскаржено до Північного апеляційного господарського суду протягом 20 днів.

Повне судове рішення складено 16 січня 2020

Суддя Н.М. Спаських

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення23.12.2019
Оприлюднено20.01.2020
Номер документу86961640
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/1272/19

Рішення від 23.12.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Ухвала від 10.12.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Ухвала від 19.11.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Ухвала від 29.10.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні