Ухвала
від 14.01.2020 по справі 398/336/19
ОЛЕКСАНДРІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 398/336/19

провадження №:2/398/70/20

УХВАЛА

Іменем України

"14" січня 2020 р., Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

у складі головуючого судді Ніколаєва М.В.,

з участю секретаря судового засідання Василяки І.І.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в місті Олександрія цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , в інтересах якого діє адвокат Гулян Яніна Вікторівна, до ОСОБА_2 , треті особи: орган опіки та піклування в особі Служби у справах дітей Олександрійської міської ради Кіровоградської області, Новомиколаївська сільська рада Новоукраїнського району Кіровоградської області як орган опіки та піклування про визначення місця проживання дитини, та зустрічним позовом ОСОБА_2 , в інтересах якої діє адвокат Міхальова Вікторія Вікторівна, до ОСОБА_1 , треті особи: орган опіки та піклування в особі Служби у справах дітей Олександрійської міської ради Кіровоградської області, Новомиколаївська сільська рада Новоукраїнського району Кіровоградської області як орган опіки та піклування, про визначення місця проживання дитини,

В С Т А Н О В И В :

Представник позивача звернулася до суду з позовом в інтересах позивача до ОСОБА_2 , в якому просить визначити місце проживання дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , разом з батьком ОСОБА_1 за його місцем проживання, та передати дитину батьку.

В обґрунтування позовних вимог посилається на те, що з 17.08.2013 року позивач перебував у зареєстрованому шлюбі з відповідачкою, сторони мають неповнолітню доньку ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . З народження дитина була зареєстрована та проживала разом з позивачем та відповідачкою, за місцем їх спільного проживання були створені всі необхідні умови, донька була оточена любов`ю та теплом рідних, дитина відвідувала дитячий садок. 28.12.2018 року відповідачка самовільно, без погодження з позивачем, без будь-якого попередження забрала їх доньку та виїхала в невідомому напрямку. За допомогою правоохоронних органів вдалося встановити місце перебування відповідачки, яка разом з дитиною зупинилася у знайомих в с. Новомиколаївка Новоукраїнського району Кіровоградської області. Вважає, що відповідачка не враховує інтересів дитини, що негативно впливає на її моральний стан. За його місцем проживання створені всі умови для нормального проживання та виховання дитини, тому просить визначити місце проживання неповнолітньої доньки з ним.

Ухвалою Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області від 28.02.2019 року у справі відкрито провадження в порядку загального позовного провадження, призначено підготовче судове засідання. Залучено до участі у справі третю особу на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, Новомиколаївську сільську раду Новоукраїнського району Кіровоградської області як орган опіки та піклування.

22.03.2019 року відповідачка ОСОБА_2 подала до суду зустрічну позовну заяву до ОСОБА_1 , в якій просить визначити місце проживання дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , біля матері ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Вимоги зустрічного позову мотивує тим, що в 2011 році познайомилась з позивачем, переїхала разом з ним до м. Олександрії, де проживали разом в його квартирі спільно з його матір`ю. ІНФОРМАЦІЯ_3 у них народилася донька ОСОБА_3 . 17.08.2013 року між ними був укладений шлюб. В 2016 році ОСОБА_1 поїхав працювати до м. Дніпра, додому приїздив раз на два місяці, фактично з цього періоду з донькою не проживав та її вихованням не займався. З часом почали проявлятися приховані ним захоплення грою в ігрових автоматах , що покладало на родину додатковий тягар по зайвим фінансовим витратам, постійно просив позичити йому гроші, виникали непорозуміння, сварки, помітно погіршилися стосунки . Крім того, свекруха намагалася усунути її від виховання їх дитини, погрожувала позбавити її батьківських прав та відібрати дитину. Оскільки шлюбні відносини між сторонами не склалися, ОСОБА_2 вирішила змінити місце проживання. 27.12.2018 року вона звернулася до суду з заявою про розірвання шлюбу з позивачем. Судовим наказом Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області від 23.01.2019 року з ОСОБА_1 стягнуто аліменти на її користь на утримання дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . На даний час ОСОБА_2 проживає в с. Новомиколаївка Новоукраїнського району Кіровоградської області, дитина проживає разом з нею та знаходиться на її утриманні, за місцем проживання створені всі необхідні умови для виховання дитини. Вона офіційно працевлаштована, має стабільний дохід, позитивно характеризується за місцем роботи. Зміна місця проживання не вплинула на моральний та емоційний стан доньки, завдяки їх з донькою міцному емоційному зв`язку, дитина швидко адаптувалася в нових умовах проживання, стала спокійною, врівноваженою, почала відвідувати дошкільний навчальний заклад. Вважає, що дитина повинна проживати з матір`ю, а тому просить визначити місце проживання дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за місцем її проживання.

Ухвалою Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області від 27.03.2019 року зустрічний позов був прийнятий до спільного розгляду із первісним позовом.

В підготовче судове засідання позивач за первісним позовом (відповідач за зустрічним) ОСОБА_1 та відповідач за первісним позовом (позивач за зустрічним) ОСОБА_2 не з`явилися, подали до суду спільну заяву на затвердження мирової угоди у справі № 398/336/19, в якій просили закрити провадження у справі, укладену та підписану мирову угоду від 13 січня 2020 року з метою врегулювання спору на основі взаємних поступок, також сторони подали заяви в яких просили в підготовчому судовому засіданні затвердити укладену між ними мирову угоду від 13 січня 2020 року без їх участі.

Представник органу опіки та піклування в особі служби у справах дітей Олександрійської міської ради Кіровоградської області в підготовче судове засідання не з`явився, подала заяву про розгляд справи без участі представника органу опіки та піклування, зазначила, що ознайомлена з проектом укладеної між сторонами мирової угоди та не заперечує проти її затвердження.

Представник Новомиколаївської сільської ради Новоукраїнського району Кіровоградської області в підготовче судове засідання не з`явився, подав заяву про розгляд справи без участі представника сільської ради.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає за можливе затвердити мирову угоду, виходячи з наступного.

Як вбачається з поданої спільної заяви про укладення мирової угоди, остання стосується лише їх прав та обов`язків.

За умовами мирової угоди, яка підписана 13 січня 2020 року, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 (далі разом - сторони), які діють свідомо, добровільно, за взаємною згодою і попередньою домовленістю, розуміючи значення своїх дій та їх правові наслідки на підставі ч.7.ст 49 Цивільного процесуального кодексу України, дійшли до згоди укласти Мирову Угоду про наступне:

1. Дана Мирова Угода укладається Сторонами з метою врегулювання спору по цивільній справі №398/336/19 щодо визначення місця проживання дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка перебуває в провадженні Олександрійського міськрайонного суду за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи - Служба у справах дітей Олександрійської міської ради, Новомиколаївська сільська рада Новоукраїнського району Кіровоградської області про визначення місця проживання дитини та за зустрічним позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 треті особи - Служба у справах дітей Олександрійської міської ради, Новомиколаївська сільська рада Новоукраїнського району Кіровоградської області.

2. Сторони погодили між собою та визначили місце проживання дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , з матір`ю ОСОБА_2 , за адресою проживання матері в межах Кіровоградської області.

3. ОСОБА_2 , при наявності наміру змінити своє місце проживання разом з дитиною, зобов`язується повідомити ОСОБА_1 нову адресу свого нового місця проживання.

4. Сторони, враховуючи розпорядження Новоукраїнської районної державної адміністрації Кіровоградської області №259-р від 09 вересня 2019 року погодили між собою спосіб участі ОСОБА_1 у спілкуванні та вихованні дитини та визначили його шляхом встановлення систематичних побачень із донькою, ОСОБА_3 , в наступному порядку:

- один раз на три тижні з 15:00 год. п`ятниці до 16:00 год. неділі. В зазначений час ОСОБА_1 , за умови задовільного стану здоров`я дитини, може забирати доньку з місця фактичного проживання до місця проживання батька з наступним поверненням дитини до фактичного місця проживання матері.

- щороку в період літніх (шкільних) канікул - з 01 липня по 31 липня з можливістю забирати доньку з місця фактичного проживання до місця фактичного проживання батька , в тому числі, з можливістю спільного відпочинку батька та доньки на морі чи інших курортних місцях чи місцях відпочинку;

- щороку в період весняних шкільних канікул з можливістю забирати доньку з місця фактичного проживання до місця проживання батька;

- щороку половину зимових канікул за сприятливих погодних умов;

5. ОСОБА_2 бере на себе зобов`язання завчасно повідомляти ОСОБА_1 про неможливість його чергового побачення з донькою, що може бути пов`язано зі станом здоров`я дитини чи іншими поважними причинами, які перешкоджають побаченню та надати в такому випадку інший день батьку для спілкування з дитиною, який визначається за домовленістю сторін.

6. Встановити право ОСОБА_1 на безперешкодне щоденне спілкування з дитиною засобами телефонного зв`язку, скайп зв`язку та вайберу .

7. Сторони зобов`язуються діяти в інтересах дитини в межах законодавства України, узгоджувати всі свої дії щодо розвитку, лікування, оздоровлення та навчання дитини.

8. Умови цієї мирової угоди є обов`язковими для кожної із сторін.

9. У разі невиконання ОСОБА_2 умов даної угоди та створення перешкод ОСОБА_1 в спілкуванні з донькою, ОСОБА_1 має право направити ухвалу суду про затвердження цієї мирової угоди до органів державної виконавчої служби для примусового виконання.

10. Судові витрати у цивільній справі № №398/336/19 сторони домовилися залишити по фактично понесеним.

11. Сторони підтверджують, що вищевикладені умови відповідають їх волевиявленню і породжують настання бажаних наслідків, які відповідають їх дійсним намірам та інтересам дитини.

12. Сторони заявляють, що ні в процесі укладення цієї мирової угоди, ні в процесі виконання її умов не були, не будуть і не можуть бути порушені права будь-яких третіх осіб, в тому числі й держави.

13. Дана Мирова угода вступає в силу з дати підписання Сторонами та визнання її судом.

14. Сторони, що підписали Дану Мирову угоду, домовились повідомити про це суд, подавши спільну заяву про визнання Мирової угоди із закриттям провадження у справі, додавши до заяви 1 (один) примірник Мирової угоди.

15. Зміст п.5 ч.1 ст.255, ч.2 ст. 256 Цивільного процесуального кодексу України та наслідки закриття провадження у справі, передбачені ст. 256 ЦПК України Сторонам відомі. 16. Мирову угоду укладено в 3 (трьох) оригінальних примірниках , які мають рівну юридичну силу, по одному для кожної із сторін угоди та Олександрійського міськрайонного суду.

Зазначена мирова угода долучена до справи.

Згідно ч. 7 ст. 49 ЦПК України сторони можуть укласти мирову угоду на будь-якій стадії цивільного процесу.

Відповідно до вимог ч.1 та ч.2 ст. 207 ЦПК України мирова угода укладається сторонами з метою врегулювання спору на підставі взаємних поступок і має стосуватися лише прав та обов`язків сторін. У мировій угоді сторони можуть вийти за межі предмета спору за умови, що мирова угода не порушує прав чи охоронюваних законом інтересів третіх осіб. Сторони можуть укласти мирову угоду і повідомити про це суд, зробивши спільну письмову заяву, на будь-якій стадії судового процесу.

З матеріалів справи вбачається, що сторони з метою врегулювання спору на основі взаємних поступок, які стосуються лише прав та обов`язків сторін, уклали у справі мирову угоду та просили суд її затвердити, про що вони зробили спільну заяву, подавши її до суду.

Згідно з ч.3 ст.207 ЦПК України , до ухвалення судового рішення у зв`язку з укладенням сторонами мирової угоди суд роз`яснює сторонам наслідки такого рішення, перевіряє, чи не обмежені представники сторін вчинити відповідні дії. У відповідності до ч.4 та ч.5 ст. 207 ЦПК України , укладена сторонами мирова угода затверджується ухвалою суду, в резолютивній частині якої зазначаються умови угоди. Затверджуючи мирову угоду, суд цією ж ухвалою одночасно закриває провадження у справі.

Суд постановляє ухвалу про відмову у затвердженні мирової угоди і продовжує судовий розгляд, якщо: 1) умови мирової угоди суперечать закону чи порушують права чи охоронювані законом інтереси інших осіб, є невиконуваними; або 2) одну із сторін мирової угоди представляє її законний представник, дії якого суперечать інтересам особи, яку він представляє.

Суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо сторони уклали мирову угоду і вона затверджена судом (п. 5 ч.1 ст. 255 ЦПК України ).

Частиною 2 ст.256 ЦПК України передбачено, що у разі закриття провадження у справі повторне звернення до суду з приводу спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається.

Враховуючи, що мирова угода укладена сторонами не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, вчинена в інтересах обох сторін, суд у відповідності до ст. 207 , п. 5 ч.1 ст. 255 ЦПК України ухвалою закриває провадження у справі. Відповідно до вимог ст. 208 ЦПК України виконання мирової угоди здійснюється особами, які її уклали, в порядку і в строки, передбачені цією угодою. Ухвала про затвердження мирової угоди є виконавчим документом та має відповідати вимогам до виконавчого документу, встановленим Законом України Про виконавче провадження . У разі невиконання затвердженої судом мирової угоди ухвала суду про затвердження мирової угоди може бути подана для її примусового виконання в порядку, передбаченому законодавством для виконання судових рішень.

Враховуючи, що мирова угода, укладена сторонами, не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, вчинена в інтересах обох сторін, суд у відповідності до п.5 ч.1 ст. 255 , ст.. 256 ЦПК України ухвалою закриває провадження у справі.

Керуючись ст. 207 , п.5 ч.1 ст. 255 , ст. 256 ЦПК України,

П О С Т А Н О В И В:

Затвердити мирову угоду, укладену між ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП НОМЕР_1 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 ) та ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 ), за якою сторони вирішили, що:

1. Дана Мирова Угода укладається Сторонами з метою врегулювання спору по цивільній справі №398/336/19 щодо визначення місця проживання дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка перебуває в провадженні Олександрійського міськрайонного суду за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи - Служба у справах дітей Олександрійської міської ради, Новомиколаївська сільська рада Новоукраїнського району Кіровоградської області про визначення місця проживання дитини та за зустрічним позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 треті особи - Служба у справах дітей Олександрійської міської ради, Новомиколаївська сільська рада Новоукраїнського району Кіровоградської області.

2. Сторони погодили між собою та визначили місце проживання дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , з матір`ю ОСОБА_2 , за адресою проживання матері в межах Кіровоградської області.

3. ОСОБА_2 , при наявності наміру змінити своє місце проживання разом з дитиною, зобов`язується повідомити ОСОБА_1 нову адресу свого нового місця проживання.

4. Сторони, враховуючи розпорядження Новоукраїнської районної державної адміністрації Кіровоградської області №259-р від 09 вересня 2019 року погодили між собою спосіб участі ОСОБА_1 у спілкуванні та вихованні дитини та визначили його шляхом встановлення систематичних побачень із донькою, ОСОБА_3 ,в наступному порядку:

- один раз на три тижні з 15:00 год. п`ятниці до 16:00 год. неділі. В зазначений час ОСОБА_1 , за умови задовільного стану здоров`я дитини, може забирати доньку з місця фактичного проживання до місця проживання батька з наступним поверненням дитини до фактичного місця проживання матері.

- щороку в період літніх (шкільних) канікул - з 01 липня по 31 липня з можливістю забирати доньку з місця фактичного проживання до місця фактичного проживання батька , в тому числі, з можливістю спільного відпочинку батька та доньки на морі чи інших курортних місцях чи місцях відпочинку;

- щороку в період весняних шкільних канікул з можливістю забирати доньку з місця фактичного проживання до місця проживання батька;

- щороку половину зимових канікул за сприятливих погодних умов;

5. ОСОБА_2 бере на себе зобов`язання завчасно повідомляти ОСОБА_1 про неможливість його чергового побачення з донькою, що може бути пов`язано зі станом здоров`я дитини чи іншими поважними причинами, які перешкоджають побаченню та надати в такому випадку інший день батьку для спілкування з дитиною, який визначається за домовленістю сторін.

6. Встановити право ОСОБА_1 на безперешкодне щоденне спілкування з дитиною засобами телефонного зв`язку, скайп зв`язку та вайберу .

7. Сторони зобов`язуються діяти в інтересах дитини в межах законодавства України, узгоджувати всі свої дії щодо розвитку, лікування, оздоровлення та навчання дитини.

8. Умови цієї мирової угоди є обов`язковими для кожної із сторін.

9. У разі невиконання ОСОБА_2 умов даної угоди та створення перешкод ОСОБА_1 в спілкуванні з донькою, ОСОБА_1 має право направити ухвалу суду про затвердження цієї мирової угоди до органів державної виконавчої служби для примусового виконання.

10. Судові витрати у цивільній справі № №398/336/19 сторони домовилися залишити по фактично понесеним.

11. Сторони підтверджують, що вищевикладені умови відповідають їх волевиявленню і породжують настання бажаних наслідків, які відповідають їх дійсним намірам та інтересам дитини.

12. Сторони заявляють, що ні в процесі укладення цієї мирової угоди, ні в процесі виконання її умов не були, не будуть і не можуть бути порушені права будь-яких третіх осіб, в тому числі й держави.

13. Дана Мирова угода вступає в силу з дати підписання Сторонами та визнання її судом.

14. Сторони, що підписали Дану Мирову угоду, домовились повідомити про це суд, подавши спільну заяву про визнання Мирової угоди із закриттям провадження у справі, додавши до заяви 1 (один) примірник Мирової угоди.

15. Зміст п.5 ч.1 ст.255, ч.2 ст. 256 Цивільного процесуального кодексу України та наслідки закриття провадження у справі, передбачені ст. 256 ЦПК України Сторонам відомі.

16. Мирову угоду укладено в 3 (трьох) оригінальних примірниках, які мають рівну юридичну силу, по одному для кожної із сторін угоди та Олександрійського міськрайонного суду.

Провадження у справі за позовом за позовом ОСОБА_1 , в інтересах якого діє адвокат Гулян Яніна Вікторівна, до ОСОБА_2 , треті особи: орган опіки та піклування в особі Служби у справах дітей Олександрійської міської ради Кіровоградської області, Новомиколаївська сільська рада Новоукраїнського району Кіровоградської області як орган опіки та піклування про визначення місця проживання дитини, та зустрічним позовом ОСОБА_2 , в інтересах якої діє адвокат Міхальова Вікторія Вікторівна, до ОСОБА_1 , треті особи: орган опіки та піклування в особі Служби у справах дітей Олександрійської міської ради Кіровоградської області, Новомиколаївська сільська рада Новоукраїнського району Кіровоградської області як орган опіки та піклування, про визначення місця проживання дитини, закрити.

Роз`яснити сторонам, що відповідно до положень ч. 2 ст. 256 ЦПК України у разі закриття провадження у справі повторне звернення до суду з приводу спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих підстав не допускається.

Ухвала про затвердження мирової угоди є виконавчим документом.

У разі невиконання затвердженої судом мирової угоди ухвала суду про затвердження мирової угоди може бути подана для її примусового виконання в порядку, передбаченому законодавством для виконання судових рішень.

Ухвала може бути оскаржена до Кропивницького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Учасники справи:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП НОМЕР_1 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 ;

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 ;

Орган опіки та піклування Олександрійської міської ради Кіровоградської області, місцезнаходження: Кіровоградська область, м. Олександрія, пр. Соборний, буд. 59, код ЄДРПОУ 30564550;

Новомиколаївська сільська рада Новоукраїнського району Кіровоградської області як орган опіки та піклування, місцезнаходження: Кіровоградська область, Новоукраїнський район, с. Новомиколаївка, вул. Центральна, 61, код за ЄДРПОУ 04366206.

Повний текст ухвали складено 14 січня 2020 року.

Суддя М.В. Ніколаєв

СудОлександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення14.01.2020
Оприлюднено19.01.2020
Номер документу86980504
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —398/336/19

Ухвала від 14.01.2020

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Ніколаєв М. В.

Ухвала від 27.03.2019

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Ніколаєв М. В.

Ухвала від 28.02.2019

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Ніколаєв М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні