Ухвала
від 16.01.2020 по справі 320/3415/19
ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД Справа № 320/3415/19

УХВАЛА

16 січня 2020 року м. Київ

Шостий апеляційний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Ключковича В.Ю.,

суддів Парінова А.Б.,

Беспалова О.О.,

розглянувши в порядку письмового провадження заяву Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області в особі відокремленого підрозділу Ірпінського відділення управління про відмову від апеляційної скарги Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області в особі відокремленого підрозділу Ірпінського відділення управління на рішення Київського окружного адміністративного суду від 09 вересня 2019 року (суддя Лисенко В.І.) у справі за позовом ОСОБА_1 до Ірпінського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області про визнання протиправною бездіяльності, -

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернувся до Київського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Ірпінського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області, у якому просив

- бездіяльність Ірпінського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області, що полягає у не виплаті соціальної виплати у вигляді призначеної щомісячної грошової суми в разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку ОСОБА_1 за період з 01.04.2018 по 31.05.2018 (включно) визнати протиправною;

- зобов`язати Ірпінське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області виплатити ОСОБА_1 за період з 01.04.2018 по 31.05.2018 (включно) соціальну виплату у вигляді призначеної щомісячної грошової суми в разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку у розмірі 18869,42 грн.

Рішенням Київського окружного адміністративного суду від 09 вересня 2019 року адміністративний позов задоволено; визнано бездіяльність Ірпінського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області (ЄДРПОУ 41437924), що полягає у не виплаті соціальної виплати у вигляді призначеної щомісячної грошової суми в разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку ОСОБА_1 ( НОМЕР_1 ) за період з 01.04.2018 по 31.05.2018 (включно) протиправною; зобов`язано Ірпінське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області (ЄДРПОУ 41437924) виплатити ОСОБА_1 ( НОМЕР_1 ) за період з 01.04.2018 по 31.05.2018 (включно) соціальну виплату у вигляді призначеної щомісячної грошової суми в разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку у розмірі 18869,42 грн.

Не погоджуючись із вказаним рішенням, Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області в особі відокремленого підрозділу Ірпінського відділення управління подало апеляційну скаргу з підстав неправильного встановлення судом обставин справи та порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, в якій просить скасувати рішення Київського окружного адміністративного суду від 09 вересня 2019 року та прийняти нове рішення, яким відмовити в задоволенні позовних вимог.

Ухвалами Шостого апеляційного адміністративного суду від 03 грудня 2019 року апеляційне провадження у справі відкрито та призначено справу до розгляду на 16 січня 2020 року.

06 грудня 2019 року від начальника Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області Галиця Георгія Костянтиновича надійшла заява про відмову від апеляційної скарги, у якій відповідач просить прийняти відмову від апеляційної скарги, а апеляційне провадження закрити, повернути сплачений судовий збір за подання апеляційної скарги.

Сторони у судове засідання не з`явились, про дату, час і місце судового засідання повідомлені належним чином.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 311 Кодексу адміністративного судочинства України, суд апеляційної інстанції може розглянути справу без повідомлення учасників справи (в порядку письмового провадження) за наявними у справі матеріалами, якщо справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів, у разі неприбуття жодного з учасників справи у судове засідання, хоча вони були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового засідання.

Відповідно до ч. 2 ст. 313 Кодексу адміністративного судочинства України, неявка сторін або інших учасників справи, належним чином повідомлених про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає розгляду справи.

З огляду на викладене, колегія суддів визнала за можливе розглянути справу в порядку письмового провадження.

Згідно ч. 4 ст. 229 КАС України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Перевіривши матеріали справи, колегія суддів вважає, що заява відповідача підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Відповідно до частини 5 ст. 303 КАС України до закінчення апеляційного провадження особа, яка подала апеляційну скаргу, має право відмовитись від неї повністю або частково, а інша сторона має право визнати апеляційну скаргу обґрунтованою у повному обсязі чи в певній частині. Питання прийняття відмови від апеляційної скарги і закриття у зв`язку з цим апеляційного провадження вирішується судом апеляційної інстанції, що розглядає справу, в судовому засіданні. Про прийняття відмови від скарги та закриття у зв`язку з цим апеляційного провадження суд постановляє ухвалу.

У разі закриття апеляційного провадження у зв`язку з відмовою від апеляційної скарги на судове рішення повторне оскарження цього рішення особою, яка відмовилась від скарги, не допускається.

Відповідно до п.1 ч.1 305 КАС України суд апеляційної інстанції закриває апеляційне провадження, якщо після відкриття апеляційного провадження особа, яка подала апеляційну скаргу, заявила клопотання про відмову від скарги, за винятком випадків, коли є заперечення інших осіб, які приєдналися до апеляційної скарги.

Згідно ч. 7 ст. 303 КАС України суд апеляційної інстанції має право не приймати відмову від скарги або її відкликання з підстав, визначених у частинах п`ятій та шостій статті 189 цього Кодексу.

У відповідності до ч. ч. 5, 6 ст. 189 КАС України суд не приймає відмови від позову, визнання позову і продовжує розгляд адміністративної справи, якщо ці дії позивача або відповідача суперечать закону чи порушують чиї-небудь права, свободи або інтереси.

Суд не приймає відмову позивача від позову, визнання позову відповідачем у справі, в якій особу представляє її законний представник, якщо його дії суперечать інтересам особи, яку він представляє.

Колегією суддів встановлено наявність повноважень у начальника Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області Галиця Георгія Костянтиновича звертатися до суду з такою заявою.

З огляду на те, що колегією суддів існування вищезазначених обставин, зазначених у ч. ч. 5, 6 ст. 189 КАС України не встановлено, суд апеляційної інстанції не вбачає перешкод у задоволенні вказаної заяви та закритті апеляційного провадження з цих підстав.

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів приходить до висновку про задоволення заяви начальника Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області Галиця Георгія Костянтиновича про відмову від апеляційної скарги Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області в особі відокремленого підрозділу Ірпінського відділення управління на рішення Київського окружного адміністративного суду від 09 вересня 2019 року, оскільки така відмова не суперечить вимогам чинного законодавства України та не порушує прав та інтересів інших осіб.

Разом з тим, колегія суддів додатково зазначає, що правові наслідки відмови від апеляційної скарги та закриття апеляційного провадження у справі апелянту відмові, та такі йому роз`яснені, що зазначено, також, безпосередньо у заяві.

Відтак, зважаючи на вищевикладене, колегія суддів вважає за необхідне прийняти відмову від апеляційної скарги та закрити апеляційне провадження.

За приписами пункту 5 частини першої статті 7 Закону України "Про судовий збір" від 08.07.2011 №3674-VI сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв`язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях.

Зважаючи на те, що Управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області в особі відокремленого підрозділу Ірпінського відділення управління при зверненні до суду з апеляційною скаргою було сплачено судовий збір у розмірі 1152, 60 грн., що підтверджується платіжним дорученням №7448 від 30 вересня 2019 року, суд приходить висновку про наявність підстав для повернення таких коштів апелянту з Державного бюджету України.

Керуючись ст.ст. 303, 305, 308, 311, 321, 325, 328, 329 КАС України, суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області в особі відокремленого підрозділу Ірпінського відділення управління про відмову від апеляційної скарги на рішення Київського окружного адміністративного суду від 09 вересня 2019 року - задовольнити.

Прийняти відмову Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області в особі відокремленого підрозділу Ірпінського відділення управління про відмову від апеляційної скарги на рішення Київського окружного адміністративного суду від 09 вересня 2019 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Ірпінського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області про визнання протиправною бездіяльності.

Апеляційне провадження у справі №320/3415/19 закрити.

Повернути Управлінню виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області в особі відокремленого підрозділу Ірпінського відділення управління (03148, м. Київ, вул. Сім`ї Стешенків, буд. 2, код ЄДРПОУ 41316012) з Державного бюджету України судовий збір у розмірі 1152 (тисяча сто п`ятдесят дві) грн. 60 (шістдесят) коп., сплаченого згідно платіжного доручення №7448 від 30 вересня 2019 року.

Ухвала набирає законної сили з дати її прийняття та може бути оскаржена шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду у порядку та строки, визначені ст.ст. 329-331 КАС України.

Головуючий суддя В.Ю. Ключкович

Судді А.Б. Парінов

О.О. Беспалов

СудШостий апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.01.2020
Оприлюднено19.01.2020
Номер документу86989261
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —320/3415/19

Ухвала від 16.01.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ключкович Василь Юрійович

Ухвала від 17.12.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ключкович Василь Юрійович

Ухвала від 03.12.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ключкович Василь Юрійович

Ухвала від 03.12.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ключкович Василь Юрійович

Ухвала від 30.10.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Кучма Андрій Юрійович

Рішення від 09.09.2019

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Лисенко В.І.

Ухвала від 09.07.2019

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Лисенко В.І.

Постанова від 07.06.2019

Адмінправопорушення

Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області

Іваненко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні