Ухвала
від 21.01.2020 по справі 525/1057/19
ВЕЛИКОБАГАЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 525/1057/19

У Х В А Л А

про проведення підготовчого засідання у справі

21.01.2020 року сел. Велика Багачка

Великобагачанський районний суд Полтавської області в складі: головуючого-судді Хоролець В.В., при секретарі Хоменко М.М., з участю представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Ступніка С.В., відповідача ОСОБА_2 , розглянувши на підготовчому засіданні матеріали цивільної справи за позовом ОСОБА_1 та Фермерського господарства Юліана до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_2 , Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області та Державного кадастрового реєстратора відділу у Великобагачанському районі ГУ Держгеокадастру у Полтавській області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог Великобагачанська селищна рада Великобагачанського району Полтавської області про скасування державної реєстрації земельних ділянок з одночасним скасуванням кадастрових номерів земельних ділянок, зобов`язання вчинити дії, -

в с т а н о в и в:

В провадженні Великобагачанського районного суду Полтавської області знаходиться цивільна справа за позовом ОСОБА_1 та Фермерського господарства Юліана до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_2 , Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області та Державного кадастрового реєстратора відділу у Великобагачанському районі ГУ Держгеокадастру у Полтавській області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог Великобагачанська селищна рада Великобагачанського району Полтавської області про скасування державної реєстрації земельних ділянок з одночасним скасуванням кадастрових номерів земельних ділянок, зобов`язання вчинити дії.

Загальне позовне провадження у справі відкрито ухвалою судді Великобагачанського районного суду від 13.09.2019 року і підготовче засідання у справі призначено на 26.11.2019 року (враховуючи навантаження справ, які знаходяться у провадженні судді Хоролець В.В., оскільки з 01.09.2018 року всі справи згідно системи авторозподілу передавалися лише одному судді Хоролець В.В., так як інших суддів, які б мали право здійснювати судочинство з 01.09.2018 року по 13.12.2019 року в суді не було), яке в подальшому було відкладено в зв`язку з тим, що в період часу з 11 год. 22 листопада по 04 грудня 2019 року суддя Великобагачанського районного суду Полтавської області перебував на стаціонарному лікуванні, тому процесуальний рух по справах не здійснювався (справа не розглядалася). Підготовче засідання було відкладено на 21.01.2020 року.

Після відкриття провадження у справі, судом було направлено копію позовної заяви з додатками на адресу відповідачів у справі та третьої особи, яким встановлено строк для подання відзиву на позов (для відповідачів) та письмових пояснень щодо позову (для третьої особи у справі); вбачається, що всі учасники справи отримали копію позовної заяви з додатками. Крім цього, на стадії відкриття провадження у справі було задоволено клопотання позивача у справі Мірошниченка та витребувано відповідні докази з ПП Лада-Інформ , однак будь-яка інформація до суду від даного підприємства не надходила.

Також, на письмовий запит суду 27.09.2019 року до суду надійшов лист Відділу у Великобагачанському районі ГУ ДГК у Полтавській області.

Вбачається, що відповідач у справі Головне управління Держгеокадастру в Полтавській області 30.09.2019 року отримав копію позовної заяви з додатками (а.с.133). 05.11.2019 року засобами поштового зв`язку на адресу суду від представника даного відповідача у справі ОСОБА_5 надійшов Відзив на позовну заяву з відповідними додатками, які приєднано до матеріалів справи. Даний відзив був направлений засобами поштового зв`язку позивачу та іншим учасникам по справі за місцем їх проживання та знаходження, який останні отримали.

19.11.2019 року засобами поштового зв`язку від представника приватного підприємства Довіра 1 адвоката Бондаренко О.В. надійшло клопотання про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні відповідача ОСОБА_3 - Приватного підприємства Довіра 1 . Дане клопотання приєднане до матеріалів справи (а.с.а.с.153-161).

19.11.2019 року засобами поштового зв`язку від представника приватного підприємства Великобагачанський комбікормовий завод адвоката Бондаренко О.В. надійшло клопотання про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні відповідачів ОСОБА_4 та ОСОБА_6 Якимовича - Приватного підприємства Великобагачанський комбікормовий завод . Дане клопотання приєднане до матеріалів справи (а.с.а.с.162-174).

21.11.2019 року засобами електронного зв`язку на адресу суду надійшла Відповідь на відзив на позовну заяву з додатками від представника позивача ОСОБА_1 адвоката Ступніка С.В., яка приєднана до матеріалів справи (а.с.а.с.175-182).

В підготовчому засідання 21.01.2020 року представник позивача у справі ОСОБА_1 - адвокат Ступнік С.В. підтримав доводи позовної заяви, висловив свою думку з приводу положень ст.197 ЦПК України, також висловив свою позицію з приводу поданого відзиву на позовну заяву, думку щодо залучення до участі у справі третіх осіб та просив призначити справу до судового розгляду.

Відповідач ОСОБА_2 в підготовчому засіданні 21.01.2020 року не заперечував проти призначення справи до судового розгляду, вказав, що відзив на позов він не подавав, належна йому земельна ділянка знаходиться в оренді ПП Великобагачанський комбікормовий завод ; також не заперечував проти призначення справи до судового розгляду та не заперечив проти залучення до участі у справі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору.

Інші відповідачі у справі ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , а також представник ГУ ДГК у Полтавській області та Державний кадастровий реєстратор відділу у Великобагачанському районі, а також представник третьої особи Великобагачанської селищної ради в підготовче засідання не з`явилися, вони належним чином судом сповіщенні про день і час проведення даного виду засідання у справі, клопотань про відкладення підготовчого засідання суду не подавали.

Відповідно до ч.1 ст.189 ЦПК України, завданням підготовчого провадження є: остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з`ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню та зібрання відповідних доказів; вирішення відводів; визначення порядку розгляду справи; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Коло питань, які вирішуються на підготовчому засіданні визначено положеннями ст.197 ЦПК України.

Відповідно до змісту норм ч.2 ст.197 ЦПК України, у підготовчому засіданні суд, зокрема, у разі необхідності заслуховує уточнення позовних вимог та заперечень проти них та розглядає відповідні заяви; вирішує питання про вступ у справу інших осіб, заміну неналежного відповідача, залучення співвідповідача, об`єднання справ і роз`єднання позовних вимог, прийняття зустрічного позову, якщо ці питання не були вирішені раніше; може роз`яснювати учасникам справи, які обставини входять до предмета доказування, які докази мають бути подані тим чи іншим учасником справи; з`ясовує, чи повідомили сторони про всі обставини справи, які їм відомі; з`ясовує, чи надали сторони докази, на які вони посилаються у позові і відзиві, а також докази, витребувані судом чи причини їх неподання; вирішує питання про витребування додаткових доказів та визначає строки їх подання, вирішує питання про забезпечення доказів, якщо ці питання не були вирішені раніше; вирішує питання про призначення експертизи, виклик у судове засідання експертів, свідків, залучення перекладача, спеціаліста; вирішує заяви та клопотання учасників справи; встановлює строки для подання відповіді на відзив та заперечення; встановлює строк для подання пояснень третіми особами та відповіді учасників справи на такі пояснення.

В підготовчому засіданні 21.01.2020 року суд в порядку ст.53 ЦПК України обговорив з учасниками справи питання про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - Приватного підприємство Довіра 1 (сел. Велика Багачка Великобагачанського району Полтавської області, вул. Каштанова, 124, код ЄДРПОУ 34110935), оскільки з матеріалів справи вбачається, що між ОСОБА_3 та ПП Довіра 1 наявні орендні правовідносини відповідно земельної ділянки, яка стосується доводів позовної заяви та заявлених позовних вимог позивача ОСОБА_1 до даної фізичної особи-відповідача. Також, суд обговорив з учасниками справи питання про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - Приватного підприємства Великобагачанський комбікормовий завод (сел. Велика Багачка Великобагачанського району Полтавської області, вул. Каштанова, 124, код ЄДРПОУ 32738656), оскільки з матеріалів справи вбачається (і на це також посилався в підготовчому засіданні відповідач ОСОБА_2 ), що між ним ( ОСОБА_2 ) та іншим відповідачем у справі ОСОБА_4 з одної сторони та ПП Великобагачанський комбікормовий завод з іншої сторони наявні орендні правовідносини відповідно земельних ділянок, які стосуються доводів позовної заяви та заявлених позовних вимог і належать відповідачам-фізичним особам ОСОБА_4 та ОСОБА_2 .

Відповідно до положень ч.3 ст.53 ЦПК України, якщо суд при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору.

Тобто, з урахуванням вищевикладеного, враховуючи предмет та характер правовідносин, що виникли між сторонами, змісту заявлених позовних вимог, які можуть стосуватися інтересів ПП Довіра 1 та ПП Великобагачанський комбікормовий завод (оскільки земельні ділянки відповідачів у справі-фізичних осіб перебувають в оренді вищевказаних юридичних осіб), суд вважає, що з метою повного та всебічного розгляду справи є передбачені законом підстави для залучення до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору Приватного підприємства Довіра 1 (сел. Велика Багачка Великобагачанського району Полтавської області, вул. Каштанова, 124, код ЄДРПОУ 34110935) та Приватного підприємства Великобагачанський комбікормовий завод (сел. Велика Багачка Великобагачанського району Полтавської області, вул. Каштанова, 124, код ЄДРПОУ 32738656), оскільки рішення у справі може вплинути на права та обов`язки вищевказаних юридичних осіб, які здійснюють право оренди належних відповідачам у справі-фізичним особам земельних ділянок.

Відповідно до ч.1 ст.200 ЦПК України, у підготовчому засіданні суд постановляє ухвалу (ухвали) про процесуальні дії, що необхідно вчинити до закінчення підготовчого провадження та початку судового розгляду справи по суті.

Згідно п.3 ч.2 ст.200 ЦПК України, за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Суд, заслухавши пояснення учасників справи, які з`явилися в підготовче засідання у справі, виконавши положення ст.ст.53,189,197 ЦПК України, з огляду на здійснення всіх дій, необхідних для забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи по суті, вважає за можливе закрити підготовче провадження та призначити справу до судового розгляду по суті у відкритому судовому засіданні. При цьому, залученим третім особам у справі необхідно направити копію позовної заяви ОСОБА_7 для надання процесуальної можливості подати свої письмові пояснення щодо поданої позовної заяви протягом п`ятнадцяти днів з часу отримання позовної заяви та даної ухвали суду; відповідно, у разі подання такого пояснення, стороні позивача у справі необхідно надати аналогічний час для можливості подання відповіді на пояснення третьої особи у справі, відповідно, у такий спосіб буде дотримано принцип рівності учасників справи та свободи у розпорядженні своїми процесуальними правами.

Цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін (ч.1 ст.12 ЦПК України). Відповідно до ч.3 ст.12 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

У розумінні цивільно-процесуального закону предмет позову - це матеріально-правова вимога позивача, стосовно якої він просить ухвалити рішення, у матеріальному розумінні - це певна річ (об`єкт), щодо якої виник спір.

Відповідно до ч.1 ст.83 ЦПК України, сторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. За нормою ч.1 ст.84 ЦПК України (витребування доказів), учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Відповідно до вимог ч.6 ст.84 ЦПК України, будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

В силу імперативних положень ч.2 ст.43 ЦПК України, учасники справи, зокрема, зобов`язані сприяти своєчасному, всебічному, повному та об`єктивному встановленню всіх обставин справи та подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом та судом, не приховувати докази .

Отже, з метою повного з`ясування всіх обставин справи, попереднього невиконання відповідного запиту суду про надання інформації та з`ясування обставин, які підлягають доведенню в ході судового розгляду справи по суті, суд вважає за необхідне до судового розгляду справи по суті витребувати у відповідних органів відповідну інформацію, яка стосується спірних правовідносин, що виникли між сторонами.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст.43,53,83,84,189,197-200,247,260,261 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в :

Залучити до участі в даній цивільній справі за позовом ОСОБА_1 та Фермерського господарства Юліана до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області та Державного кадастрового реєстратора відділу у Великобагачанському районі ГУ Держгеокадастру у Полтавській області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог Великобагачанська селищна рада Великобагачанського району Полтавської області про скасування державної реєстрації земельних ділянок з одночасним скасуванням кадастрових номерів земельних ділянок, зобов`язання вчинити дії в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору Приватне підприємство Довіра 1 (сел. Велика Багачка Великобагачанського району Полтавської області, вул. Каштанова, 124, код ЄДРПОУ 34110935) та Приватне підприємство Великобагачанський комбікормовий завод (сел. Велика Багачка Великобагачанського району Полтавської області, вул. Каштанова, 124, код ЄДРПОУ 32738656), направивши даним третім особам копію позовної заяви та даної ухвали, надавши право протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання даної ухвали з копією позовної заяви направити свої пояснення щодо позову в порядку, передбаченому ст.ст.181,192 ЦПК України.

Підготовче провадження у даній цивільній справі закрити.

Цивільну справу за позовом ОСОБА_1 та Фермерського господарства Юліана до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області та Державного кадастрового реєстратора відділу у Великобагачанському районі ГУ Держгеокадастру у Полтавській області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору Великобагачанська селищна рада Великобагачанського району Полтавської області, ПП Довіра 1 та ПП Великобагачанський комбікормовий завод про скасування державної реєстрації земельних ділянок з одночасним скасуванням кадастрових номерів земельних ділянок, зобов`язання вчинити дії призначити до судового розгляду по суті у відкритому судовому засіданні в залі Великобагачанського районного суду Полтавської області на узгоджену з учасниками справу дату 10 год. 45 хв. 25.02.2020 року.

Резервною датою наступного судового засідання вважати узгоджену дату 11 год. 18 березня 2020 року.

Повторно витребувати у ПП Лада-Інформ (36029, м. Полтава, вулиця Соборності, 54, к.24) в строк до 24.02.2020 року копію проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок від 2000 року, виконаної даним підприємством ( ОСОБА_8 ) щодо земельної ділянки з кадастровим номером 5320255100:00:003:0039 (замовник ОСОБА_9 ). Попередити дану юридичну особу про безпідставне невиконання даної ухвали суду в частині надання суду необхідної інформації та документів.

Витребувати у Відділі у Великобагачанському районі ГУ ДГК у Полтавській області в строк до 20.02.2020 року інформацію (Витяг) про те, кому належить земельна ділянка з кадастровим номером 5320285300:00:004:0623. Попередити даний відділ про безпідставне невиконання даної ухвали суду в частині надання суду необхідної інформації та документів.

Витребувати у третьої особи у справі Великобагачанській селищній раді Полтавської області в строк до 20.02.2020 року всю документацію, яка стала підставою для реєстрації 10.12.2018 року за даною радою права комунальної власності щодо земельної ділянки з кадастровим номером 5320255100:00:004:2182. Попередити дану юридичну особу про безпідставне невиконання даної ухвали суду в частині надання суду необхідної інформації та документів.

Копію даної ухвали суду направити учасникам та особам, у яких витребовуються документи - для виконання.

Про час і місце судового засідання повідомити учасників справи в порядку, передбаченому ст.ст.128-131 ЦПК України.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України - http://court.gov.ua/fair/sud1602.

Ухвала не підлягає оскарженню окремо від рішення суду. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення.

Суддя В.В.Хоролець

СудВеликобагачанський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення21.01.2020
Оприлюднено22.01.2020
Номер документу87027612
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —525/1057/19

Ухвала від 27.09.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Чумак О. В.

Ухвала від 16.09.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Чумак О. В.

Рішення від 15.07.2024

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Ячало Ю. І.

Рішення від 15.07.2024

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Ячало Ю. І.

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Ячало Ю. І.

Ухвала від 10.08.2023

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Ячало Ю. І.

Ухвала від 07.08.2023

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Ячало Ю. І.

Ухвала від 07.08.2023

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Ячало Ю. І.

Ухвала від 26.05.2023

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Ячало Ю. І.

Ухвала від 26.04.2023

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Ячало Ю. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні