Рішення
від 21.01.2020 по справі 339/326/19
БОЛЕХІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №339/326/19

17

2-о/339/1/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 січня 2020 року м. Болехів

Болехівський міський суд Івано-Франківської області в складі:

головуючого - судді Головенко О. С.

секретаря судового засідання Латик В.Є.

за участю заявника ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Долинська районна державна нотаріальна контора про встановлення факту належності правовстановлюючого документу,-

встановив:

02 грудня 2019 року ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою, в якій просить встановити факт належності правовстановлюючих документів її матері ОСОБА_2 а саме: державних актів на право власності на земельні ділянки серії ЯД №817226, ЯД №825146, ЯД №825298, в яких неправильно зазначено прізвище матері ОСОБА_1 замість правильного ОСОБА_1 , що є перешкодою для оформлення спадщини.

Мати ОСОБА_5 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на час її смерті вона була зареєстрована та проживала разом з матір`ю по АДРЕСА_1 , а тому вважається такою, що прийняла спадщину.

Однак, як спадкоємець за заповітом, не може формити спадкове право на вказані державні акти через неправильно вказане прізвище спадкодавця.

Звернулася до нотаріуса, яка рекомендувала вирішити вказане питання в судовому порядку.

03 січня 2020 року ухвалою суду за заявою ОСОБА_1 замінено заінтересовану особу з Долинської районної державної нотаріальної контори на Міжрічанську сільську раду. (а.с.43).

Представник заінтересованої особи Міжрічанської сільської ради в судове засідання з`явився, подав заяву, в якій просить засідання проводити у його відсутності, та вказав, що не заперечує проти позову (а.с.46).

Такі дії не суперечать вимогам ст.211 ЦПК України, згідно якої учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Заслухавши вступне слово заявника, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає до задоволення з наступних підстав.

Встановлено, що рішенням Міжрічанської сільської ради від 27 червня 2006 року №24 погоджено проект організації території земельних ділянок та уточнену площу земель, які підлягають розподілу на земельні частки. Погоджено вилучені з паювання під польові дороги земельні ділянки, погоджено протокол розподілу земельних ділянок між власниками, передачу у власність власникам земельних ділянок та видачу державних актів для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (а.с.8).

Рішенням Болехівської міської ради від 06 липня 2006 року №32-06/06 погоджено проект організації земельних часток (паїв), затверджено протокол розподілу земельних ділянок між власниками земельних ділянок та передано у власність власникам сертифікатів право на земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 491.60 га (а.с.9).

У списку осіб, яким передано земельні ділянки під №1299,1300, 1301 значиться ОСОБА_6 , ідентифікаційний код НОМЕР_1 (а.с.10).

Зокрема, 20 листопада 2008 року на ім"я ОСОБА_6 , видано :

- державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯД №817226, яка розташована на території Міжрічанської сільської ради Болехівської міської ради Івано-Франківської області, цільове призначення: ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 0.5742 га;

- державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯД №825146, яка розташована на території Міжрічанської сільської ради Болехівської міської ради Івано-Франківської області, цільове призначення: ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 0.3049 га;

- державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯД №825298, яка розташована на території Міжрічанської сільської ради Болехівської міської ради Івано-Франківської області, цільове призначення: ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 0.2463 га.

Згідно свідоцтва про смерть ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в с.Міжріччя (а.с.16) і після її смерті відкрилася спадщина на належне їй майно, зокрема, вказані земельні ділянки.

Як зазначено в ст. 1216 ЦК України спадкування є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до іншої особи (спадкоємця).

Згідно з положеннями частин 1,2 ст. 1220, ч.1 ст.1222, ч.3 ст.1223 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи, часом відкриття спадщини в такому випадку є день смерті особи. Спадкоємцями можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття cпадщини. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Частинами 1,3 ст. 1268, ч.1 ст.1269, ч.1 ст.1270 ЦК передбачено, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав із спадкодавцем на час відкриття спадщини вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ст.1270 Кодексу він не заявив про відмову від неї. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини. Для прийняття спадщини встановлюється строк шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

За змістом зазначених норм прийняття особою спадщини обумовлюється або постійним проживанням спадкоємця із спадкодавцем на час відкриття спадщини, або, в разі відсутності наведених вище обставин, поданням до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини у визначений ч.1 ст.1270 ЦК строк.

Встановлено, що заявниця ОСОБА_1 є єдиною дочкою у ОСОБА_5 , що підтверджено матеріалами справи ( а.с.7,34).

Окрім того, за життя мати ОСОБА_5 розпорядилася своїм майном, склавши заповіт в користь дочки, яка на час її смерті була зареєстрована та проживала разом з матір`ю по АДРЕСА_1 , а тому ОСОБА_1 вважається такою, що прийняла спадщину (а.с. 11-12,14).

Однак, будучи єдиним спадкоємцем після смерті матері, ОСОБА_1 , не може оформити спадкові права на вказані земельні ділянки, власником яких була її мати, через допущену помилку в написанні прізвища матері в правовстановлюючих документах - Державних актах.

Вимога пункту 6 частини 1 статті 315 ЦПК України вказує, що суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Відповідно до частини 2 статті 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Згідно із п. 12 Постанови Пленуму Верховного Суду України "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення" N 5 від 31.03.95 року при розгляді справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по-батькові, місце і час народження якої, зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по-батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, вказаними у свідоцтві про народження або в паспорті, у тому числі, факту належності правовстановлюючого документа, в якому допущені помилки у прізвищі, імені, по батькові або замість імені чи по батькові зазначені ініціали, суд повинен запропонувати заявникові подати докази про те, що правовстановлюючий документ належить йому.

Заявниця вказала, що внести виправлення в державні акти на право власності на земельні ділянки, власником яких є її мати ОСОБА_5 відділ у м.Болехів міськрайонного управління у Долинському районі та м.Болехів Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області відмовився в зв"язку з тим, що чинним законодавством не передбачено внесення будь-яких змін та виправлень до державних актів на право приватної власності на землю після смерті особи.

Згідно пенсійного посвідчення мати заявниці зазначена як ОСОБА_5 (а.с.13).

Таке ж прізвище матері ОСОБА_5 зазначено також у заповіті, складеному 15.03.2013року в користь заявниці та свідоцтві про смерть.

Проте, у вказаних вище державних актах на землю ЯД №817226, ЯД №825146, ЯД №825298 власник земельних ділянок зазначений - ОСОБА_6 .

Оскільки виправити допущені помилки в написанні прізвища власника земельних ділянок в позасудовому порядку неможливо, то суд приходить до висновку, що заява ОСОБА_1 про встановлення факту належності правовстановлюючого документу- Державних актів на на право власності на земельні ділянки підлягає задоволенню.

Відповідно до вимог ч.7 ст. 294 ЦПК України судові витрати заявнику не відшкодовуються.

З врахуванням наведеного, керуючись ст. 293-294, 315, 319 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Міжрічанська сільська рада про встановлення факту належності правовстановлюючого документу задоволити.

Встановити факт належності ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 правовстановлюючих документів, виданих 20 листопада 2008 року :

- державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯД №817226, яка розташована на території Міжрічанської сільської ради Болехівської міської ради Івано-Франківської області, цільове призначення: ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 0.5742 га;

- державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯД №825146, яка розташована на території Міжрічанської сільської ради Болехівської міської ради Івано-Франківської області, цільове призначення: ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 0.3049 га;

- державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯД №825298, яка розташована на території Міжрічанської сільської ради Болехівської міської ради Івано-Франківської області, цільове призначення: ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 0.2463 га.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Івано-Франківського апеляційного суду через Болехівський міський суд.

Якщо в судовому засіданні оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, то зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Найменування та ім`я сторін, їх місцезнаходження та проживання:

ОСОБА_1 - АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

Міжрічанська сільська рада - с. Міжріччя Болехівської міської ради Івано-Франківської області, код ЄДРПОУ 04355987.

Дата складання повного тексту рішення - 21 січня 2020 року.

Суддя Головенко О.С.

СудБолехівський міський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення21.01.2020
Оприлюднено22.01.2020
Номер документу87046893
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —339/326/19

Рішення від 21.01.2020

Цивільне

Болехівський міський суд Івано-Франківської області

Головенко О. С.

Рішення від 21.01.2020

Цивільне

Болехівський міський суд Івано-Франківської області

Головенко О. С.

Ухвала від 03.01.2020

Цивільне

Болехівський міський суд Івано-Франківської області

Головенко О. С.

Ухвала від 16.12.2019

Цивільне

Болехівський міський суд Івано-Франківської області

Головенко О. С.

Ухвала від 02.12.2019

Цивільне

Болехівський міський суд Івано-Франківської області

Головенко О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні