Рішення
від 22.01.2020 по справі 467/1383/19
АРБУЗИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 467/1383/19

2-о/467/4/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22.01.2020 року Арбузинський районний суд Миколаївської області в складі:

головуючого - судді Кірімової М.М.

за участю секретаря судового засідання Сіваченко Ю.І.

представника заявника ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Арбузинка цивільну справу за заявою ОСОБА_2 , заінтересована особа: Новоселівська сільська рада Арбузинського району Миколаївської області про встановлення факту постійного проживання з спадкодавцем на час відкриття спадщини,

ВСТАНОВИВ :

ОСОБА_2 в інтересах якого діє адвокат Багдасарян А.Ю. звернувся до суду з заявою про встановлення факту постійного проживання разом з спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Свої вимоги мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер дідусь заявника ОСОБА_3 , який був зареєстрований та проживав за адресою: АДРЕСА_1 .

Заявник зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , однак на момент смерті дідуся проживав з ним понад рік, оскільки останній був літньою людиною та потребував допомоги.

Після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина до складу якої входить земельна ділянка площею 7,01га,розташована в межах території Новоселівської сільської ради Арбузинського району Миколаївської області, надана для ведення особистого селянського господарства, яка належала йому на праві власності згідно державного акту на право власності на землю серії І-МК № 019132, виданого 29.12.2001 року Новоселівською сільською радою народних депутатів.

Заявник є спадкоємцем за заповітом після смерті дідуся. 08 листопада 2019 року заявник вернувся до приватного нотаріуса Арбузинського районного нотаріального округу Миколаївської області Грицаєнко Л.М. щодо надання роз`яснення про порядок спадкування земельної ділянки після смерті ОСОБА_3 .

Згідно роз`яснення № 636/01-16 від 08.11.2019 року, заявнику, як спадкоємець ОСОБА_3 , було роз`яснено, що строк для подання заяви про прийняття спадщини спадкоємцем, який не проживав постійно з спадкодавцем на момент відкриття спадщини, пропущений. Заявнику рекомендовано звернутись до суду для надання заявнику додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини.

Заявник не може довести, інакше як в судовому порядку, факт постійного проживання разом з дідусем на час його смерті, оскільки вони фактично зареєстровані за різними адресами. Зазначена обставина є перешкодою в реалізації спадкових прав заявника.

В зв`язку з зазначеним просив суд встановити факт постійного проживання ОСОБА_2 на час відкриття спадщини разом із спадкоємцем ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , за адресою: АДРЕСА_1 , з 01 серпня 2014 року до 08 червня 2018 року.

У судовому засіданні представник заявника підтримав заявлені вимоги та просив їх задовольнити, оскільки встановлення факту постійного проживання заявника з спадкоємцем на час відкриття спадщини необхідно для реалізації права заявника на спадщину.

Від представника заінтересованої до судового засідання надійшла заява про слухання справи за його відсутності, проти задоволення заяви не заперечував.

Вислухавши думку представника заявника, свідків ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , вивчивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

Згідно копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 та його батьками є ОСОБА_6 та ОСОБА_7 (а.с. 10)

Відповідно до копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Новоселівка Арбузинського району Миколаївської області (а.с. 11).

У відповідності до копії заповіту, посвідченого 17.01.2018 року секретарем Новоселівської сільської ради Арбузинського району Миколаївської області, зареєстрованого в реєстрі за № 1, ОСОБА_3 на випадок своєї смерті заповів земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована в межах території Новоселівської сільської ради Арбузинського району Миколаївської області та належить йому згідно Державного акту на право приватної власності на землю серії І-МК № 019132, виданого на підставі рішення 16 сесії 23 скликання Новоселівської сільської ради від 28.12.2001 року і зареєстрованого в Книзі записів реєстрації державних актів на право приватної власності на землю за № 408, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ідентифікаційний номер НОМЕР_3 (а.с. 12).

Згідно копії державного акту на право приватної власності на землю серії І-МК № 019132 ОСОБА_3 на праві приватної власності належала земельна ділянка площею 7,01 га на території Новоселівської сільської ради Арбузинського району Миколаївської області для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (а.с. 13).

У відповідності до роз`яснення приватного нотаріуса Арбузинського районного нотаріального округу Миколаївської області Грицаєнко Л.М., ОСОБА_2 роз`яснено, що ним пропущено строк для прийняття спадщини та рекомендовано звернутись до суду для надання йому додаткового строку достатнього для подання заяви про прийняття спадщини (а.с. 14).

Відповідно до копії інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підстави про право на спадщину) № 58236027 від 08.11.2019 року інформація у спадковому реєстрі відсутня (а.с. 15).

У відповідності до копії довідки Новоселівської сільської ради № 537 від 18.11.2019 року ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , на день смерті проживав за адресою: АДРЕСА_1 з внуком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 . Разом поживали з липня 2014 року та вели спільне господарство (а.с. 16).

Відповідно до копі свідоцтва про народження серії НОМЕР_4 ОСОБА_8 народилась ІНФОРМАЦІЯ_7 та її батьками є ОСОБА_3 та ОСОБА_9 (а.с. 17).

У відповідності до копії свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_5 ОСОБА_8 внаслідок укладення шлюбу отримала прізвище ОСОБА_10 (а.с. 18).

Згідно повідомлення приватного нотаріуса Арбузинського районного нотаріального округу Миколаївської області Грицаєнко Л.М. № 661/01-16 від 28.11.2019 року зазначається, що нею як приватним нотаріусом спадкова справа не заводилась, а тому надати копію спадкової справи на майно ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , немає можливості (а.с. 27).

Відповідно до копії інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підстави про право на спадщину) № 58944518 від 09.01.2020 року інформація у спадковому реєстрі відсутня (а.с. 39).

Допитаний в судовому засіданні в якості свідка ОСОБА_4 суду пояснив, що з померлим жив по сусідству та знав його більше тринадцяти років. Заявника знає дитинства. Заявник з літа 2014 року з родиною проживає по АДРЕСА_1 . До 2014 року заявник проживав в с. Мар`янівка Арбузинського району. ОСОБА_3 був дідом заявника.

ОСОБА_5 , допитаний в судовому засіданні в якості свідка, повідомив що в с. Новоселівка Арбузинського району проживає близько 12 років. ОСОБА_3 був його сусідом. Заявника знає як сусіда, який переїхав жити до ОСОБА_3 влітку 2014 році разом із родиною та проживає за вказаною адресою постійно. ОСОБА_3 був дідом заявника.

Згідно ч. 1 ст. 234 ЦПК України, п.п. 4, 12 Постанови Пленуму Верховного Суду України за № 5 від 31 березня 1995 року Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав за відсутності іншого порядку встановлення цих фактів.

У відповідності до ч. 3 ст. 1258 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 ЦК, він не заявив про відмову від неї.

Відповідно до п. 2 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 Про судову практику у справах про спадкування якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення факту постійного проживання разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Відповідно до п. 23 вказаної Постанови якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку з чим нотаріус відмовив особі в оформлені спадщини, спадкоємець має право звернутися в суд з заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

На підставі викладеного, суд приходить до висновку, що представником заявника було доведено в судовому засіданні, наявність факту постійного проживання заявника разом зі спадкодавцем ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , на час відкриття спадщини. Розумних сумнівів щодо достовірності даної обставини у суду немає.

Керуючись ст.ст. 3, 5, 8, 10, 11, 57-60, 212-215 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_2 , заінтересована особа: Новоселівська сільська рада Арбузинського району Миколаївської області про встановлення факту постійного проживання з спадкодавцем на час відкриття спадщини - задовольнити.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , на час відкриття спадщини, разом із спадкодавцем ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 , з 01 серпня 2014 року по 08 червня 2018 року.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Миколаївського апеляційного суду через Арбузинський районний суд.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник: ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_8 , ідентифікаційний номер НОМЕР_3 , зареєстрований та проживає в АДРЕСА_1 ).

Заінтересована особа: Новоселівська сільська рада Арбузинського району Миколаївської області (ЄДРПОУ 04376423, Миколаївська область, Арбузинський район, с. Новоселівка, вул. Центральна, 35)

Суддя Арбузинського

районного суду О.М. Кірімова

Дата ухвалення рішення22.01.2020
Оприлюднено22.01.2020
Номер документу87057076
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту постійного проживання з спадкодавцем на час відкриття спадщини

Судовий реєстр по справі —467/1383/19

Рішення від 22.01.2020

Цивільне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Кірімова О. М.

Ухвала від 03.01.2020

Цивільне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Кірімова О. М.

Ухвала від 26.11.2019

Цивільне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Кірімова О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні