Ухвала
від 17.01.2020 по справі 752/5653/19
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/5653/19

Провадження №: 1-кс/752/673/20

У Х В А Л А

17.01.2020 року слідчий суддя Голосіївського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання старшого слідчого в ОВС СУ ГУ НП в м. Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу прокуратури м. Києва ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12018100000000677, внесеному 20.07.2018 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст.332 КК України,-

В С Т А Н О В И В :

До провадження слідчого судді надійшло клопотання старшого слідчого в ОВС СУ ГУ НП в м. Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу прокуратури м. Києва ОСОБА_4 , в якому просить продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018100000000677 від 20.07.2018 за ч.2 ст.332 КК України до дванадцяти місяців. Також, слідчий надав клопотання про поновлення строку звернення з клопотанням про продовження строку досудового розслідування.

Слідчий надав заяву про розгляд клопотання за його відсутності, просив клопотання задовольнити з викладених підстав.

У зв`язку з неприбуттям у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі та на підставі ч.4 ст.107 КПК України фіксування кримінального провадження в суді за допомогою технічних засобів не здійснюється.

Відповідно до ч. 5 ст. 294 КПК України, клопотання про продовження строку досудового розслідування подається не пізніше п`яти днів до спливу строку досудового розслідування, встановленого статтею 219 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 2ст. 295-1 КПК Україниу клопотанні про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру зазначаються:

1) найменування (номер) кримінального провадження;

2) всі слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії, проведені під час кримінального провадження;

3) обставини, що перешкоджали здійснити інші необхідні процесуальні дії раніше;

4) строк, необхідний для проведення або завершення процесуальних дій;

5) інші відомості, що обґрунтовують необхідність продовження строку досудового розслідування.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання. При цьому слідчий, прокурор зобов`язані зазначити у відповідному клопотанні найкоротший строк, достатній для потреб досудового розслідування.

Зокрема, частиною 1ст. 294 КПК Українипередбачено, якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

Відповідно до частини другої статті 219 цього Кодексу, строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченомупараграфом 4 глави 24цього Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати:

1) двох місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку;

2) шести місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину невеликої або середньої тяжкості;

3) дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

З клопотання слідчого вбачається, що у провадженні слідчого управління ГУ НП в місті Києві перебувають матеріали кримінального провадження № 12017100000000677, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 20.07.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 332 КК України.

Відповідно до ст. 12 КК України злочин, передбачений ст. 332 ч.2 КК України являється тяжким.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 04.07.2018 в офіс ТОВ «Туристична компанія «Соната - Тревел» (ЄДРПОУ 36353115) по телефону звернулась ОСОБА_5 , яка являється співробітником посольства України в Республіці Сенегал, з проханням підтвердити надання запрошень для туристів в Україну із Республіки Гана від імені ТОВ «Туристична компанія «Соната - Тревел». Після телефонної розмови між володільцем «Туристична компанія «Соната - Тревел» ОСОБА_6 і ОСОБА_7 встановлено, що невстановлені особи від імені ТОВ «Туристична компанія «Соната - Тревел» надали ряд запрошень і туристичних ваучерів для 15 туристів із Республіки Гана. Після чого представник Посольства прислала відскановані копії вказаних документів електронним листом. Після ретельного вивчення копій вказаних документів встановлено, що невстановлені слідством особи, використовуючи логотип ТОВ «Туристична компанія «Соната-Тревел», виготовили підроблені документи і надали їх до Посольства України в Республіці Сенегал з метою забезпечення в`їзду на територію України групи туристів із 15 чоловік. На вказаних документах був підроблений підпис ТОВ «Туристична компанія «Соната - Тревел» ОСОБА_8 і підроблений відтиск печатки Товариства. Крім того, згідно показів засновника ТОВ «Туристична компанія «Соната - Тревел» ОСОБА_6 , з вересня 2017 Товариство не видавало ні одного запрошення для громадян вихідців із країн Африканського континенту. ТОВ «Туристична компанія «Соната - Тревел» являється туроператором на ринку України з 2002 року і здійснює свою діяльність на підставі Ліцензії на туроператорську діяльність, видану Державним агентством України по туризму і курортам № АЕ 272801 от 09.07.2014. Також, в даному кримінальному проваджені допитана в якості свідка директор ТОВ «Туристична компанія «Соната - Тревел» ОСОБА_8 , яка дала аналогічні покази, підтвердивши, що не підписувала вищевказані документи.

Разом з тим закінчити розслідування в термін 18 місяців немає можливості, оскільки необхідно виконати наступне:

-отримати відповідь на направлений запит про міжнародну правову допомогу щодо отримання документів по 44-м громадянам України, які в період 2018-2019 року подали свої документи до Посольства Литовської Республіки для отримання ними Шенгенскої візи в Литовську Республіку;

-призначити та провести почеркознавчі, судово- технічні експертизи документів згідно отриманої відповіді на запит про міжнародну правову допомогу;

-допитати 44 громадян України з приводу обставин подачі ними документів до Посольства Литовської Республіки для отримання ними Шенгенскої візи в Литовську Республіку;

-в установленому законодавством порядку перевірити інформацію, викладену в наданих до Посольства Литовської Республіки документах для отримання Шенгенскої візи в Литовську Республіку;

- в разі встановлення ознак кримінального правопорушення в діях 44 громадян України, які подали завідомо підроблені документи до Посольства Литовської Республіки для отримання ними Шенгенскої візи в Литовську Республіку, оголосити підозру за відповідними статтями Кримінального Кодексу України;

-виконати вимоги ст.290 КПК України.

-отримати висновки призначених у кримінальному провадженні 4-х компютерно- технічних експертиз;

-провести слідчі та розшукові дії, спрямовані на встановлення в діях ОСОБА_9 , ОСОБА_10 і ОСОБА_11 та інших невстановлених слідством осіб інших фактів незаконної легалізації громадян України;

-за результатами проведених слідчих дій, експертиз прийняті процесуальні рішення відносно ОСОБА_9 , ОСОБА_10 і ОСОБА_11 .

Провести вказані слідчі дії та прийняти відповідні рішення у передбачений законом строк не представляється за можливе у зв`язку із необхідністю в значній кількості проведення процесуальних дій та розшуково-оперативних заходів, без яких неможливе всебічно об`єктивне проведення досудового слідства, та завершити досудове розслідування.

Відповідно до ст. 115 КПК України, строки, встановлені цим Кодексом, обчислюються годинами, днями і місяцями. Строки можуть визначатися вказівкою на подію.

При обчисленні строків днями та місяцями не береться до уваги той день, від якого починається строк, за винятком строків тримання під вартою, проведення стаціонарної психіатричної експертизи, до яких зараховується неробочий час та які обчислюються з моменту фактичного затримання, взяття під варту чи поміщення до відповідного медичного закладу.

Згідно з вимогами ст. 117 КПК України, пропущений із поважних причин строк повинен бути поновлений за клопотанням заінтересованої особи ухвалою слідчого судді, суду.

Вісімнадцяти місячний строк досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні закінчується 20.01.2020, а завершити досудове розслідування до спливу вказаного строку не можливо, у зв`язку з необхідністю проведення слідчих (розшукових) дій та прийняття процесуальних рішень.

Так, у кримінальному провадженні з метою прийняття кінцевого процесуального рішення необхідно виконати наступні слідчі (розшукові) та процесуальні дії:

-встановити та допитати можливих очевидців дорожньо-транспортної пригоди;

-допитати в якості свідка ОСОБА_12 ;

-за необхідності провести слідчий експеримент із ОСОБА_12 ;

-призначити та провести судову інженерно-технічну експертизу з встановлення причин та обставин ДТП;

-призначити та провести судову транспортно-трасологічну експертизу;

-провести інші слідчі (розшукові) дії, у яких виникне необхідність.

Обставини, що перешкодили виконати раніше вищевказані процесуальні, слідчі (розшукові) дії плановість та черговість проведення слідчих дій та призначення судових експертиз, а також значна їх кількість.

Проведення вищевказаних процесуальних, слідчих (розшукових) дій під час подальшого досудового розслідування необхідно для всебічного, повного і неупередженого дослідження обставин вчинення кримінального правопорушення.

Враховуючи зазначені обставини справи, слідчий суддя приходить до висновку про обґрунтованість клопотання слідчого та наявність підстав для його задоволення, також вважає за необхідне поновити строк на подачу клопотання про продовження строку досудового розслідування.

Керуючись ст.ст. 219, 294,295-1 КПК України, слідчий суддя,

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання - задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018100000000677 від 20.07.2018 за ч.2 ст.332 КК України до дванадцяти місяців, тобто до 20.01.2021.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.01.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу87070124
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12018100000000677, внесеному 20.07.2018 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст.332 КК України

Судовий реєстр по справі —752/5653/19

Вирок від 15.01.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Ухвала від 17.01.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 15.10.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 18.09.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 18.09.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 18.09.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 18.09.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 18.09.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 18.09.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 18.09.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні