Рішення
від 22.01.2020 по справі 480/4545/19
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 січня 2020 р. Справа № 480/4545/19

Сумський окружний адміністративний суд у складі судді Гелети С.М., розглянувши у письмовому провадженні в порядку спрощеного позовного провадження у приміщенні суду в м. Суми адміністративну справу за позовом керівника Шосткинської місцевої прокуратури Сумської області в інтересах держави до відділу освіти, молоді та спорту Шалигинської селищної ради Глухівського району Сумської області, третя особа - опорний заклад освіти Шалигинської селищної ради "Шалигинська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів" Глухівського району Сумської області про зобов`язання вчинити дії,-

В С Т А Н О В И В:

Прокурор звернувся до суду з позовною заявою до відділу освіти, молоді та спорту Шалигинської селищної ради Глухівського району Сумської області (далі - відповідач, відділ освіти, молоді та спорту Шалигинської селищної ради), третя особа - опорний заклад освіти Шалигинської селищної ради "Шалигинська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів" Глухівського району Сумської області, в якій просить зобов`язати відділ освіти, молоді та спорту Шалигинської селищної ради звернутись на сесію Шалигинської селищної ради Глухівського району Сумської області з питанням оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки під будівлями та спорудами Опорного закладу освіти Шалигинської селищної ради "Шалигинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів" Глухівського району Сумської області, розташованого за адресою: Сумська область, Глухівський район, смт. Шалигине, вул. Шкільна, 2, орієнтовною площею 2 га та Сварківської філії Опорного закладу освіти Шалигинської селищної ради "Шалигинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів" Глухівського району Сумської області, розташованої за адресою: Сумська область, Глухівський район, с. Сваркове, вул. Миколаївська, 7, орієнтовною площею 2,5 га.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач не здійснив заходів щодо оформлення прав на земельні ділянки, які знаходиться під будівлями опорного закладу освіти Шалигинської селищної ради "Шалигинська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів" Глухівського району Сумської області та Сварківської філії Опорного закладу освіти Шалигинської селищної ради "Шалигинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів". Відсутність правовстановлюючих документів на земельні ділянки, на яких знаходяться зазначені освітні заклади, може призвести до надання їх іншим особам, зокрема для цілей, не пов`язаних із навчально-виховним процесом, що є порушенням ст. 80 Закону України "Про освіту".

Відділ освіти, молоді та спорту Шалигинської селищної ради подав до суду відзив у якому позовні вимоги підтримав. Також відповідач зазначив, що в листопаді 2019 року Шалигинською селищною радою були надані дозволи на розроблення проектів землеутрою для відведення земельних ділянок на яких розташовані Опорний заклад освіти Шалигинської селищної ради "Шалигинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів" Глухівського району Сумської області та Сварківська філія Опорного закладу освіти Шалигинської селищної ради "Шалигинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів" Глухівського району Сумської області. Третя особа письмових пояснень на позов не надала.

Ухвалою від 15.11.2019 відкрито провадження, розгляд справи призначено за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши надані сторонами докази в їх сукупності, суд задовольняє позовні вимоги, виходячи із настпуного.

Судом встановлено, що рішенням Шалигінської селищної ради від 29.12.2016 розпочато роботу Шалигінської селищної ради, утвореної в результаті об`єднання територіальних громад та проведення реорганізації шляхом приєднання Сварківської, Соснівської, Стариківської, Ходинської сільських рад, що увійшли до складу Шалигінської селищної об`єднаної територіальної громади до Шалигінської селищної ради (а.с. 76-79).

Пунктом 1 зазначеного рішення передбачено, що Шалигінська селищна рада є правонаступником всіх майнових прав та обов`язків рад, які припиняються.

Рішенням Шалигінської селищної ради від 30.12.2016 з 01.01.2017 в комунальну власність Шалигінської селищної ради прийнято загальноосвітні навчальні заклади, в тому числі Комунальний заклад "Шалигинська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів" та Комунальний заклад "Сварківський навчально-виховний комплекс: загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, дошкільний заклад "Пізнайко" (а.с. 80-81).

Пунктом 2 вказаного рішення передбачено майно, зазначене в п. 1 (освітні заклади), передати на баланс відділу освіти, молоді та спорту Шалигинської селищної ради після його державної реєстрації та закріпити на праві оперативного управління з укладанням відповідних договорів.

Рішенням Шалигінської селищної ради від 29.08.2018 визнано опорним закладом освіти Шалигінської селищної ради через перейменування Комунального закладу "Шалигинська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів" в опорний заклад освіти Шалигинської селищної ради "Шалигинська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів" Глухівського району Сумської області та затверджено його статут.

Також утворено Сварківську філію "Опорного закладу освіти Шалигинської селищної ради "Шалигинська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів" Глухівського району Сумської області (а.с. 82-85).

Із копії листа Шалигинської селищної ради від 05.09.2019 № 02-15/558 вбачається, що "Опорний заклад освіти Шалигинської селищної ради "Шалигинська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів" перебуває на балансі відділу освіти, молоді та спорту Шалигинської селищної ради з 2017 року, а земельна ділянка, яка знаходиться під указаним навчальним закладом з філією включно перебуває у комунальній власності, однак правовстановлюючі документи відсутні.

Крім того, згідно з листом відділу освіти, молоді та спорту Шалигинської селищної ради від 04.10.2019 № 02-10/787, "Опорний заклад освіти Шалигинської селищної ради "Шалигинська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів" та його філія знаходяться в комунальній власності Шалигинської селищної ради, а будівлі та споруди, які використовуються цими закладами перебувають на балансі відділу освіти з 2017 року (а.с. 70).

Таким чином, права на земельні ділянки під "Опорним закладом освіти Шалигинської селищної ради "Шалигинська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів" та Сварківською філією "Опорного закладу освіти Шалигинської селищної ради "Шалигинська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів" на момент розгляду справи не оформлені відповідно до закону.

Суд зазначає, що відповідно до ч. 3 ст. 66 Закону України "Про освіту" сільські, селищні ради: відповідають за реалізацію державної політики у сфері освіти та забезпечення якості освіти на відповідній території, забезпечення доступності дошкільної та початкової освіти; мають право засновувати заклади освіти, реорганізовувати і ліквідовувати їх, забезпечують їх діяльність та розвиток; оприлюднюють офіційну звітність про всі отримані та використані кошти, а також перелік і вартість товарів, робіт, послуг, спрямованих на потреби кожного із заснованих ними закладів освіти, та інші видатки у сфері освіти; здійснюють інші повноваження у сфері освіти, передбачені законом.

Згідно з ч. 1 ст. 80 Закону України "Про освіту" до майна закладів освіти та установ, організацій, підприємств системи освіти належать:

нерухоме та рухоме майно, включаючи будівлі, споруди, земельні ділянки, комунікації, обладнання, транспортні засоби, службове житло тощо;

майнові права, включаючи майнові права інтелектуальної власності на об`єкти права інтелектуальної власності, зокрема інформаційні системи, об`єкти авторського права та/або суміжних прав;

інші активи, передбачені законодавством.

Майно закладів освіти та установ, організацій, підприємств системи освіти належить їм на правах, визначених законодавством.

Частина 2 ст. 80 Закону України "Про освіту" передбачає, що порядок, умови та форми набуття закладами освіти прав на землю визначаються Земельним кодексом України.

Відповідно до ст. 12 Земельного кодексу України до повноважень сільських, селищних, міських рад належить розпорядженнями землями територіальних громад.

Згідно з п. 34 ч. 1 ст. 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" до виключної компетенції сільських, селищних, міських рад відноситься вирішення відповідно до закону питань регулювання земельних відносин.

Право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав. Право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" (статті 125, 126 Земельного кодексу України).

Порядок надання земельних ділянок державної або комунальної власності у користування визначається статтею 123 Земельного кодексу України.

Право користування земельною ділянкою оформляється відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень".

Так, відповідно до статей 3, 4 Закону право постійного користування земельною ділянкою підлягає обов`язковій державній реєстрації. Інформація про права на нерухоме майно та їх обтяження підлягає внесенню до Державного реєстру прав. Права на нерухоме майно та їх обтяження, які підлягають державній реєстрації відповідно до цього Закону, виникають з моменту такої реєстрації.

Як встановлено судом, відділ освіти, молоді та спорту Шалигинської селищної ради є балансоутримувачем майна "Опорного закладу освіти Шалигинської селищної ради "Шалигинська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів" та його Сварківської філії.

Опорний заклад освіти Шалигинської селищної ради "Шалигинська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів" Глухівського району Сумської області знаходиться за адресою: Сумська область, Глухівський район, смт. Шалигине, вул. Шкільна, 2 та розташована на земельній ділянці орієнтовною площею 2 га.

Сварківська філія Опорного закладу освіти Шалигинської селищної ради "Шалигинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів" Глухівського району Сумської області, знаходиться за адресою: Сумська область, Глухівський район, с. Сваркове, вул. Миколаївська, 7, та розташована на земельній ділянці орієнтовною площею 2,5 га.

Однак, як встановлено судом, правовстановлюючі документи на земельні ділянки під вказаними навчальними закладами відсутні.

Відповідно до ч. 6 ст. 25 Закону України "Про освіту" засновник закладу освіти зобов`язаний: забезпечити утримання та розвиток матеріально-технічної бази заснованого ним закладу освіти на рівні, достатньому для виконання вимог стандартів освіти та ліцензійних умов; у разі реорганізації чи ліквідації закладу освіти забезпечити здобувачам освіти можливість продовжити навчання на відповідному рівні освіти; забезпечити відповідно до законодавства створення в закладі освіти безперешкодного середовища для учасників освітнього процесу, зокрема для осіб з особливими освітніми потребами.

Згідно з ч. 4 ст. 80 Закону України "Про освіту" об`єкти та майно державних і комунальних закладів освіти не підлягають приватизації чи використанню не за освітнім призначенням, крім надання в оренду з метою надання послуг, які не можуть бути забезпечені безпосередньо закладами освіти, пов`язаних із забезпеченням освітнього процесу або обслуговуванням учасників освітнього процесу, з урахуванням визначення органом управління можливості користування державним нерухомим майном відповідно до законодавства.

При цьому, рішеннями Шалигинської селищної ради від 08.11.2019 "Опорному закладу освіти Шалигинської селищної ради "Шалигинська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів" надано дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею 2 га із земель громадської забудови у смт. Шалигине по вул. Шкільній, 2 для будівництва та обслуговування будівель закладів освіти - Опорного закладу освіти Шалигинської селищної ради "Шалигинська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів" (а.с. 95-96).

Крім того, "Опорному закладу освіти Шалигинської селищної ради "Шалигинська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів" надано дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею 2 га із земель громадської забудови у селі Сваркове Глухівського району по вул. Миколаївській, 9 для будівництва та обслуговування будівель закладів освіти - Сварківської філії Опорного закладу освіти Шалигинської селищної ради "Шалигинська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів" в межах населеного пункту (а.с. 97-98).

Враховуючи викладене вище, суд задовольняє позовні вимоги керівника Шосткинської місцевої прокуратури Сумської області в інтересах держави щодо зобов`язання відділу освіти, молоді та спорту Шалигинської селищної ради звернутись до Шалигинської селищної ради Глухівського району Сумської області з питанням оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки під будівлями та спорудами Опорного закладу освіти Шалигинської селищної ради "Шалигинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів" та Сварківської філії Опорного закладу освіти Шалигинської селищної ради "Шалигинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів".

Керуючись ст.ст. 90, 139, 143, 241- 246, 250, 255, 295 КАС України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов керівника Шосткинської місцевої прокуратури Сумської області в інтересах держави до відділу освіти, молоді та спорту Шалигинської селищної ради Глухівського району Сумської області, третя особа - опорний заклад освіти Шалигинської селищної ради "Шалигинська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів" Глухівського району Сумської області про зобов`язання вчинити дії - задовольнити.

Зобов`язати відділ освіти, молоді та спорту Шалигинської селищної ради Глухівського району Сумської області (41470, Сумська область, Глухівський район, смт. Шалигине, вул. 40 років Перемоги, 11, код ЄДРПОУ 41065771) звернутись до Шалигинської селищної ради Глухівського району Сумської області з питанням оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки під будівлями та спорудами Опорного закладу освіти Шалигинської селищної ради "Шалигинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів" Глухівського району Сумської області, розташованого за адресою: Сумська область, Глухівський район, смт. Шалигине, вул. Шкільна, 2, орієнтовною площею 2 га та Сварківської філії Опорного закладу освіти Шалигинської селищної ради "Шалигинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів" Глухівського району Сумської області, розташованої за адресою: Сумська область, Глухівський район, с. Сваркове, вул. Миколаївська, 7, орієнтовною площею 2,5 га.

Рішення може бути оскаржено до Другого апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення. Апеляційні скарги до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи подаються через Сумський окружний адміністративний суд.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне рішення складено 22.01.2020.

Суддя С.М. Гелета

СудСумський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.01.2020
Оприлюднено24.01.2020
Номер документу87073123
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —480/4545/19

Ухвала від 15.04.2020

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

С.М. Гелета

Постанова від 22.01.2020

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

С.М. Гелета

Рішення від 22.01.2020

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

С.М. Гелета

Ухвала від 15.11.2019

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

С.М. Гелета

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні