Постанова
від 22.01.2020 по справі 480/4545/19
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Д О Д А Т К О В Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 січня 2020 р. Справа № 480/4545/19

Сумський окружний адміністративний суд у складі судді Гелети С.М., розглянувши в порядку письмового провадження у приміщенні суду в м. Суми адміністративну справу за позовом керівника Шосткинської місцевої прокуратури Сумської області в інтересах держави до відділу освіти, молоді та спорту Шалигинської селищної ради Глухівського району Сумської області, третя особа - опорний заклад освіти Шалигинської селищної ради "Шалигинська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів" Глухівського району Сумської області про зобов`язання вчинити дії,-

В С Т А Н О В И В:

У провадженні суду перебувала адміністративна справа за позовом керівника Шосткинської місцевої прокуратури до відділу освіти, молоді та спорту Шалигинської селищної ради Глухівського району Сумської області, третя особа - опорний заклад освіти Шалигинської селищної ради "Шалигинська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів" Глухівського району Сумської області про зобов`язання вчинити дії.

Рішенням суду від 22.01.2020 позов задоволено. Зобов`язано відділ освіти, молоді та спорту Шалигинської селищної ради Глухівського району Сумської області звернутись до Шалигинської селищної ради Глухівського району Сумської області з питанням оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки під будівлями та спорудами Опорного закладу освіти Шалигинської селищної ради "Шалигинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів" Глухівського району Сумської області, розташованого за адресою: Сумська область, Глухівський район, смт. Шалигине, вул. Шкільна, 2, орієнтовною площею 2 га та Сварківської філії Опорного закладу освіти Шалигинської селищної ради "Шалигинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів" Глухівського району Сумської області, розташованої за адресою: Сумська область, Глухівський район, с. Сваркове, вул. Миколаївська, 7, орієнтовною площею 2,5 га.

09.04.2020 до суду надійшла заява заступника керівника Шосткинської місцевої прокуратури про повернення 50 % сплаченого судового збору. Заява мотивована тим, що оскільки відповідач визнав позов, з урахуванням положень ч. 1 ст. 142 КАС України поверненню підлягає 50 % судового збору, сплаченого при зверненні до суду.

Дослідивши матеріали справи та доводи поданої заяви, суд вважає, що вона підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Відповідно до ч. 3 ст. 252 КАС України суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове судове рішення в тому самому складі протягом десяти днів з дня надходження відповідної заяви. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення.

Враховуючи те, що справа була розглянута, а рішення ухвалено за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення її учасників, заява заступника керівника Конотопської місцевої прокуратури про повернення 50 % судового збору розглядається судом без повідомлення сторін.

Відповідно до ч. 1 ст. 142 КАС України у разі вирішення справи шляхом примирення, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу п`ятдесяти відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Згідно з ч. 3 ст. 7 Закону України "Про судовий збір" у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 244 КАС України під час ухвалення рішення суд вирішує як розподілити між сторонами судові витрати.

Рішенням Сумського окружного адміністративного суду від 22.01.2020 задоволено позовні вимоги керівника Шосткинської місцевої прокуратури до відділу освіти, молоді та спорту Шалигинської селищної ради. При цьому, як зазначено в рішенні відділ освіти, молоді та спорту у своєму відзиві позовні вимоги підтримав, тобто відповідач фактично визнав позов.

Указаний відзив від 02.12.2019 № 02-10/1038 надійшов до суду 09.12.2019 (а.с. 93).

Однією із умов повернення 50 % судового збору відповідно до ст. 142 КАС України є визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті.

Відповідно до ч. 2 ст. 262 КАС України розгляд справи по суті за правилами спрощеного позовного провадження починається з відкриття першого судового засідання. Якщо судове засідання не проводиться, розгляд справи по суті розпочинається через тридцять днів, а у випадках, визначених статтею 263 цього Кодексу, - через п`ятнадцять днів з дня відкриття провадження у справі.

Суд зазначає, що ухвалою від 15.11.2019 провадження у справі було відкрито за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи. Тобто розгляд справи по суті розпочався після 16.12.2019, оскільки судове засідання по справі призначено не було.

Відповідач визнав позов 09.12.2019, направивши до суду відзив. Таким чином відділ освіти, молоді та спорту Шалигинської селищної ради визнав позов до початку розгляду справи по суті.

З огляду на викладене вище, суд доходить висновку про наявність підстав повернення 50 % судового збору, сплаченого при зверненні до суду із даним позовом.

За подання позовної заяви по даній справі, платіжним дорученням від 23.10.2019 № 1611, прокуратурою Сумської області було сплачено 1921,00 грн. судового збору (а.с. 4). Таким чином поверненню підлягає 50 % суми судового збору в розмірі 960,50 грн.

Керуючись ст. ст. 246, 250, 252, 255 КАС України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Заяву заступника керівника Шосткинської місцевої прокуратури про повернення п`ятдесяти відсотків судового збору - задовольнити.

Ухвалити додаткове рішення по адміністративній справі за позовом керівника Шосткинської місцевої прокуратури Сумської області в інтересах держави до відділу освіти, молоді та спорту Шалигинської селищної ради Глухівського району Сумської області, третя особа - опорний заклад освіти Шалигинської селищної ради "Шалигинська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів" Глухівського району Сумської області про зобов`язання вчинити дії.

Повернути з Державного бюджету України (Сумська міська отг/Адмін.окружн.суд/22030101; код отримувача (код ЄДРПОУ): 37970593; банк отримувача: Казначейство України (ЕАП); рахунок отримувача: UA878999980313151206084018540; код класифікації доходів бюджету: 22030101) на користь Прокуратури Сумської області (40000, м. Суми, вул. Герасима Кондратьєва, 33, код ЄДРПОУ 03527891) 960,50 грн. судового збору, сплаченого при поданні позову.

Додаткове рішення може бути оскаржене до Другого апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення. Апеляційні скарги до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи подаються через Сумський окружний адміністративний суд.

Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строк апеляційного оскарження, передбачений ст. 295 КАС України, продовжуються на строк дії такого карантину.

Додаткове рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне рішення складено 10.04.2020.

Суддя С.М. Гелета

СудСумський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.01.2020
Оприлюднено13.04.2020
Номер документу88695706
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —480/4545/19

Ухвала від 15.04.2020

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

С.М. Гелета

Постанова від 22.01.2020

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

С.М. Гелета

Рішення від 22.01.2020

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

С.М. Гелета

Ухвала від 15.11.2019

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

С.М. Гелета

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні