Ухвала
від 23.01.2020 по справі 927/984/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

23 січня 2020 року м. Чернігівсправа №927/984/16

Господарський суд Чернігівської області у складі судді Белова С.В., розглянувши справу

за заявою голови ліквідаційної комісії боржника

Боржник: Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансові системи", проспект Миру, 49-а, м. Чернігів, 14005, код ЄДРПОУ 31809830

Кредитор: Головне управління Державної фіскальної служби у м. Києві

вул. Шолуденка, 33/19, м. Київ, 04116, код ЄДРПОУ 39439980

Кредитор: Публічне акціонерне товариство "Банк Петрокоммерц-Україна",

04053, м. Київ, вул. Січових Стрільців (колишня вул. Артема), 15,

прим. ПАТ "КБ Надра"

предмет спору: про порушення справи про банкрутство

Учасники справи не з`явились

31 жовтня 2016 року ухвалою господарського суду порушено провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансові системи" в порядку ст.95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" за заявою голови ліквідаційної комісії боржника, введено мораторій на задоволення вимог кредиторів.

Постановою Господарського суду Чернігівської області від 28 листопада 2016 року Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансові системи" було визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено голову ліквідаційної комісії боржника Стук І.М. (провулок Нахімова, 50, м. Чернігів, 14000).

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 18 січня 2017 року визнано грошові вимоги ДПІ у Дніпровському районі Головного Управління ДФС у м. Києві в загальній сумі 28804,02 грн, а також вимоги Публічного акціонерного товариства "Банк Петрокоммерц - Україна" в загальній сумі 49629968,70 грн. Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 01 лютого 2017 року затверджено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута.

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 10 травня 2017 року скасовано ухвалу Господарського суду Чернігівської області від 01 лютого 2017 року в частині затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу банкрута, ліквідації ТОВ "Фінансові системи", припинення провадження у справі та визнання вимог кредиторів боржника погашеними, з вказівкою на невиконання ліквідатором вичерпних дій з виявлення показників дебіторської заборгованості підприємства-банкрута та надання недостатніх відомостей за результатами інвентаризації майна боржника.

Справу направлено до Господарського суду Чернігівської області для подальшого розгляду на стадію ліквідації. 29 травня 2017 року справу №927/984/16 передано на розгляд судді Белову С.В., у відповідності до розподілу справ автоматизованої системи документообігу суду (протокол автоматизованого розподілу судової справи між суддями №927/984/16 від 29 травня 2017 року).

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 30 травня 2017 року прийнято до розгляду справу №927/984/16 про порушення справи про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансові системи" та зобов`язано ліквідатора виконати вимоги постанови Київського апеляційного господарського суду від 10 травня 2017 року.

Ухвалою господарського суду від 26 лютого 2019 року замінено кредитора по справі - Державну податкову інспекцію у Дніпровському районі ГУ ДФС у м. Києві (б-р Верховної Ради, 24-Б, м. Київ, 02094) на Головне управління Державної фіскальної служби у м. Києві (вул. Шолуденка, 33/19, м. Київ, 04116, код ЄДРПОУ 39439980) та відкладено розгляд справи на 04 березня 2019 року і зобов`язано ліквідатора надати документи, які підтверджують дії, виконані в ході ліквідаційної процедури.

Ухвалами Господарського суду Чернігівської області строк ліквідаційної процедури неодноразово продовжувався. Востаннє ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 27 листопада 2019 року продовжено строк ліквідаційної процедури та повноважень ліквідатора Стук Ірини Михайлівни (провулок Нахімова, 50, м. Чернігів, 14000, реєстр. № НОМЕР_1 ) на 2 (два) місяці до 28 січня 2020 року; зобов`язано ліквідатора: надати господарському суду звіт ліквідатора, ліквідаційний баланс та інші документи, які підтверджують виконані в ході ліквідаційної процедури дії.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 02 січня 2020 року призначено судове засідання на 23 січня 2020 року; зобов`язано ліквідатора: надати господарському суду звіт ліквідатора та інші документи, які підтверджують виконані в ході ліквідаційної процедури дії.

В межах даної справи 17 січня 2020 року на адресу суду надійшла заява від ТОВ "Фінансова компанія "Інвестохіллс Веста" (вул. О.Терьохіна, 8а, офіс 111, м. Київ, 04080, код ЄДРПОУ 41264766) про заміну кредитора у даній справі, в якій заявник просить замінити Публічне акціонерне товариство "Банк Петрокоммерц-Україна" на Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Інвестохіллс Веста".

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 20 січня 2010 року заяву ТОВ "Фінансова компанія "Інвестохіллс Веста" про заміну кредитора приєднано до матеріалів справи; призначено розгляд заяви на 23 січня 2020 року.

21 січня 2020 року ліквідатором подано клопотання про продовження строку ліквідаційної процедури для проведення роботи по завершенню ліквідаційної процедури у відповідності до вимог Кодексу України з процедур банкрутства.

21 жовтня 2019 року введено в дію Кодекс України з процедур банкрутства, який набрав чинності 21 квітня 2019 року.

Згідно частини другої Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства з дня введення в дію цього Кодексу визнано таким, що втратив чинність, зокрема, Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (ВВР України, 1992 р., №31 із наступними змінами).

Частиною четвертою Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства установлено, що з дня введення в дію цього Кодексу подальший розгляд справ про банкрутство здійснюється відповідно до положень цього Кодексу незалежно від дати відкриття провадження у справі про банкрутство, крім справ про банкрутство, які на день введення в дію цього Кодексу перебувають на стадії санації, провадження в яких продовжується відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Перехід до наступної судової процедури та подальше провадження у таких справах здійснюється відповідно до цього Кодексу. Реалізація майна боржника здійснюється відповідно до вимог цього Кодексу, крім майна боржника, оголошення про продаж якого опубліковане до дня введення в дію цього Кодексу. У разі не продажу такого майна його подальша реалізація здійснюється відповідно до вимог цього Кодексу.

Розглянувши заяву ТОВ "Фінансова компанія "Інвестохіллс Веста" про заміну кредитора у даній справі, в якій заявник просить суд замінити Публічне акціонерне товариство "Банк Петрокоммерц-Україна" на Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Інвестохіллс Веста" суд встановив:

Заява ТОВ "Фінансова компанія "Інвестохіллс Веста" обґрунтована укладенням 14 листопада 2019 року між Публічним акціонерним товариством "Банк Петрокоммерц-Україна" та Товариством з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Інвестохіллс Веста" договору №GL18N211894/1 про відступлення (купівлі-продажу) прав вимоги, згідно з яким право вимоги за кредитним договором №016-05-08 від 29 травня 2009 року, укладеним між ПАТ "Банк Петрокоммерц-Україна" та ТОВ Фінансові системи та всіма договорами забезпечення зазначеного кредитного договору, перейшли до ТОВ "Фінансова компанія "Інвестохіллс Веста". Так, п.2.1. Договору №GL18N211894/1 про відступлення (купівлі-продажу) прав вимоги передбачено, що Банк (ПАТ "Банк Петрокоммерц-Україна") відступає шляхом продажу Новому кредитору (ТОВ "Фінансова компанія "Інвестохіллс Веста"), належні Банку, а Новий кредитор набуває у обсязі та на умовах, визначених цим договором, права вимоги Банку до позичальників, заставодавців/іпотекодавців та поручителів, що випливають з договорів, зазначених у Додатку №1 та Додатку №1а до цього Договору (Боржники), включаючи права вимоги до правонаступників Боржників, спадкоємців Боржників, страховиків або інших осіб, до яких перейшли обов`язки Боржників або які зобов`язані виконати обов`язки Боржників за договорами з урахуванням усіх змін, доповнень до них, згідно реєстрів у Додатку №1 та Додатку №1а до цього Договору (Основні договори). У відповідності до п. 2.2. Договору, Новий кредитор в день укладення цього Договору, але в будь-якому випадку не раніше моменту отримання Банком у повному обсязі коштів, відповідно до пункту 4.1. цього Договору, набуває усі права кредитора за Основними договорами, включаючи, проте не обмежуючись: право вимагати належного виконання Боржниками зобов`язань за Основними договорами, сплати Боржниками грошових коштів, сплати процентів, сплати штрафних санкцій, неустойок у розмірах, вказаних у Додатку №1 та Додатку №1а до цього Договору та передбачених Основними договорами, передачі предметів забезпечення в рахунок виконання зобов`язань. Розмір заборгованості за Основними договорами, Прав вимоги за якими відступаються за цим Договором, вказаний у Додатку №1 та Додатку №1а до цього Договору. Права кредитора за Основними договорами переходять до Нового кредитора у повному обсязі та на умовах, які існують на момент відступлення Права вимоги, за виключенням права на здійснення договірного списання коштів з рахунку/рахунків Боржників, що надане Банку відповідно до умов Основних договорів. Крім того, Права вимоги за Основними договорами переходять до Нового кредитора незалежно від того, чи відбулося стягнення за цими Основними договорами. Якщо таке стягнення відбулося, Новий кредитор має право на переведення всіх прав стягувача. Сторони дійшли згоди, що Права вимоги включають всі права вимоги за вказаними Основними договорами, а також всі похідні вимоги з цих Основних договорів або такі, що випливають з них, в тому числі, але не виключно: вимоги зі стягнення індексу інфляції, трьох відсотків річних та/або збитків, вимоги про застосування наслідків реституції при недійсності правочинів, вимоги з отримання коштів від реалізації заставного та іншого майна Боржників, якщо дані кошти не були перераховані Банку до дня укладення цього Договору, вимоги, які випливають з розірвання та/або визнання недійсним договорів та/або визнання нікчемним договорів, права, що випливають із судових справ, виконавчих проваджень, в тому числі щодо майна, яке не було реалізоване на торгах та передане стягувачу в погашення боргу, якщо стягувач не використав свого права щодо поставлення такого майна на баланс Банку, мирових угод, договорів з арбітражними керуючими, охоронними організаціями, права участі в колегіальних органах, в тому числі в комітеті кредиторів тощо. У відповідності до п.4.1. Договору сторони домовились, що за відступлення Прав вимоги за Основними договорами, відповідно до цього Договору Новий кредитор сплачує Банку грошові кошти у сумі 12762297,67 грн, без ПДВ, що є сумою купівельних цін за Основними договорами, зазначеними у Додатку №1 до цього Договору (Ціна договору). Ціна договору сплачена Новим кредитором Банку у повному обсязі до моменту набуття чинності цим Договором, відповідно до пункту 6.5. цього Договору, на підставі протоколу, складеного за результатами відкритих торгів (аукціону), переможцем яких став Новий кредитор.

До заяви заявником додано, зокрема: копії договору №GL18N211894/1 про відступлення (купівлі-продажу) прав вимоги від 14 листопада 2019 року, додатку №1 до Договору, акту приймання-передачі прав вимоги та кредитних справ, платіжного доручення №3 від 11 листопада 2019 року на суму 14412701,91 грн.

Відповідно до положень ст.1 Кодексу України з процедур банкрутства, кредитор - юридична або фізична особа, а також контролюючий орган, уповноважений відповідно до Податкового кодексу України здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу та недоїмки зі сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у межах своїх повноважень, та інші державні органи, які мають вимоги щодо грошових зобов`язань до боржника.

Згідно ст. 43 Кодексу України з процедур банкрутства у разі вибуття чи заміни кредитора у справі про банкрутство господарський суд за заявою правонаступника або іншого учасника (учасників) справи здійснює заміну такої сторони її правонаступником на будь-якій стадії провадження у справі. Усі дії, вчинені у справі про банкрутство до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив.

У відповідності до статті 52 Господарського процесуального кодексу України, у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

Розглянувши заяву ТОВ "Фінансова компанія "Інвестохіллс Веста", на підставі зазначеного вище, господарський суд вважає за необхідне замінити кредитора у даній справі Публічне акціонерне товариство "Банк Петрокоммерц-Україна" на Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Інвестохіллс Веста".

Розглянувши клопотання ліквідатора про продовження строку ліквідаційної процедури, господарський суд встановив:

У відповідності до ч. 1 ст. 58 Кодексу України з процедур банкрутства, у випадках, передбачених цим Кодексом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін ухвалює постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру. Суд визначає строк, протягом якого ліквідатор зобов`язаний здійснити ліквідацію боржника. Цей строк не може перевищувати 12 місяців.

Згідно ч. 2 ст. 60 Кодексу України з процедур банкрутства, ліквідатор виконує свої повноваження до завершення ліквідаційної процедури в порядку, встановленому цим Кодексом.

Стаття 90 Кодексу України з процедур банкрутства визначає випадки при настанні яких господарський суд закриває провадження у справі про банкрутство. Зокрема, відповідно до змісту наведеної статті, закриття провадження у справі про банкрутство після визнання боржника банкрутом можливе лише якщо: боржник - юридична особа не внесена до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань; юридичну особу, яка є боржником, припинено в установленому законодавством порядку, про що є відповідний запис в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань; затверджено звіт керуючого санацією або ліквідатора в порядку, передбаченому цим Кодексом; справа не підлягає розгляду в господарських судах України.

Норми ст. 90 Кодексу України з процедур банкрутства не містять такої підстави для закриття провадження у справі про банкрутство як закінчення строку ліквідаційної процедури.

У відповідності зі ст. 65 Кодексу України з процедур банкрутства, після завершення всіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються: відомості за результатами інвентаризації майна боржника та перелік ліквідаційної маси; відомості про реалізацію об`єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу; копії документів, що підтверджують відчуження активів боржника під час ліквідаційної процедури (у тому числі протоколи про проведення аукціону, договори купівлі-продажу, акти приймання-передачі майна, акти про придбання майна на аукціоні тощо); реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів; документи, що підтверджують погашення вимог кредиторів; довідка архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню; для акціонерних товариств - розпорядження про скасування реєстрації випуску акцій, видане Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку; для емітентів боргових цінних паперів - звіт про результати погашення цінних паперів. Господарський суд після заслуховування звіту ліквідатора та думки кредиторів постановляє ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

У разі якщо господарський суд дійшов висновку, що ліквідатор не виявив або не реалізував майнові активи банкрута у повному обсязі, суд постановляє ухвалу про призначення нового ліквідатора в порядку, встановленому цим Кодексом (ч.4 ст. 65 Кодексу України з процедур банкрутства).

Частиною шостою ст. 65 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що ліквідатор виконує свої повноваження до внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань запису про припинення юридичної особи-банкрута.

При цьому, суд виходить з системного аналізу положень Кодексу України з процедур банкрутства, зокрема ст. 64, 65, якими визначено підстави та порядок завершення ліквідаційної процедури, відповідно до яких ліквідаційна процедура закінчується не збігом строку ліквідаційної процедури, а завершенням продажу майна банкрута, завершенням розрахунків з кредиторами, затвердженням звіту ліквідатора і ліквідаційного балансу та внесенням до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань запису про припинення юридичної особи-банкрута.

У відповідності з ч. 4 ст. 65 Кодексу України з процедур банкрутства, встановлення господарським судом під час розгляду звіту ліквідатора факту не виявлення або не реалізації останнім майнових активів банкрута у повному розмірі є підставою для призначення нового ліквідатора, який діє згідно з вимогами Кодексу України з процедур банкрутства, що в свою чергу свідчить про можливість та необхідність продовження строку ліквідаційної процедури банкрута у разі його закінчення на час розгляду господарським судом звіту ліквідатора.

Окремо судом враховується, що ліквідатор зобов`язаний вчинити ліквідаційні заходи і передати на затвердження господарському суду звіт та ліквідаційний баланс після завершення всіх розрахунків з кредиторами, а не у встановлений строк. При цьому, не завершення ліквідатором цих дій у граничні строки, визначені Кодексу України з процедур банкрутства, не є підставою для закриття провадження у справі.

Враховуючи, що 28 січня 2020 року спливає строк ліквідаційної процедури, однак ліквідаційна процедура банкрута не завершена і для її завершення потрібен додатковий час, суд вважає за необхідне з метою здійснення необхідних заходів у ліквідаційній процедурі у даній справі задовольнити клопотання ліквідатора і продовжити строк ліквідаційної процедури банкрута та повноважень ліквідатора на два місяці.

Керуючись ст. 1, 43, 58, 60, 64, 65 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 52, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1.Замінити кредитора у даній справі Публічне акціонерне товариство "Банк Петрокоммерц-Україна" (код ЄДРПОУ 22906155, 04053, м. Київ, вул. Січових Стрільців, 15) на Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Інвестохіллс Веста" (вул. О.Терьохіна, 8а, офіс 111, м. Київ, 04080, код ЄДРПОУ 41264766).

2.Зобов`язати ліквідатора виконати дії передбачені Кодексом України з процедур банкрутства та внести зміни до реєстру вимог кредиторів.

3.Продовжити строк ліквідаційної процедури та повноважень ліквідатора Стук Ірини Михайлівни (провулок Нахімова, 50, м. Чернігів, 14000, реєстр. № НОМЕР_1 ) на 2 (два) місяці до 28 березня 2020 року.

4.Зобов`язати ліквідатора: надати господарському суду звіт ліквідатора, ліквідаційний баланс та інші документи, які підтверджують виконані в ході ліквідаційної процедури дії.

5.Копію даної ухвали надіслати ліквідатору Стук І.М. (провулок Нахімова, 50, м. Чернігів, 14000), ГУ ДФС у м. Києві (вул. Шолуденка, 33/19, м. Київ, 04116), ТОВ "Фінансова компанія "Інвестохіллс Веста" (вул. О.Терьохіна, 8а, офіс 111, м. Київ, 04080), ПАТ "Банк Петрокоммерц-Україна (01601, м. Київ, вул. Січових Стрільців (колишня вул. Артема), 15).

Ухвала складена та підписана 23 січня 2020 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття та може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги до Північного апеляційного господарського суду у строк, встановлений ч. 1 ст. 256 Господарського процесуального кодексу України, з урахуванням п.17.5 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України.

Суддя С.В. Белов

Веб-адреса Єдиного державного реєстру судових рішень, розміщена на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет: http://reyestr.court.gov.ua/

Дата ухвалення рішення23.01.2020
Оприлюднено23.01.2020
Номер документу87086225
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство Учасники справи не з`явились 31 жовтня 2016 року

Судовий реєстр по справі —927/984/16

Ухвала від 27.10.2020

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Ухвала від 19.10.2020

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Ухвала від 30.09.2020

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Ухвала від 31.08.2020

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Ухвала від 31.07.2020

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Ухвала від 30.03.2020

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Ухвала від 27.02.2020

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Ухвала від 23.01.2020

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Ухвала від 20.01.2020

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Ухвала від 02.01.2020

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні