Рішення
від 13.01.2020 по справі 914/2068/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13.01.2020 Справа № 914/2068/19

За позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Патриаком» , м. Львів

до відповідача Акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Львівгаз» , м. Львів

про зобов`язання вчинити дії

Суддя Галамай О.З.

Секретар судового засідання Полюхович Х.М.

за участю представників:

від позивача: Рудик В.М. - адвокат;

від відповідача: Бандирський А.С. - адвокат

В С Т А Н О В И В :

У жовтні 2019 року Товариство з обмеженою відповідальністю «Патриаком» звернулось до Господарського суду Львівської області з позовом до Акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Львівгаз» про зобов`язання підключити прийнятий в експлуатацію багатоквартирний житловий будинок, що знаходиться за адресою: м. Львів, вул. Шевченка, 60 корпус №5 до газорозподільних інженерних мереж (до газорозподільної системи міста Львова), у тому числі, вчинити дії (врізка в газопровід, пуск газу, опломбування охоронними пломбами АТ «Львівгаз» приладів обліку тощо), необхідні для цілодобового доступу вказаного житлового будинку до газорозподільної системи міста Львова.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що в порушення ч. 9 ст. 39 ЗУ «Про врегулювання містобудівної діяльності» , ст.ст. 1, 19 ЗУ Про ринок природного газу та укладеного сторонами договору про приєднання до газорозподільної системи, позивач безпідставно відмовив відповідачу підключити прийнятий в експлуатацію багатоквартирний житловий будинок, що знаходиться за адресою: м. Львів, вул. Шевченка, 60 корпус №5 до газорозподільних інженерних мереж.

Хід розгляду справи відображено в ухвалах суду.

21.12.2019 відповідач на електронну адресу суду надіслав письмові пояснення по справі (б/н від 19.12.2019), в яких заперечив щодо заявлених позовних вимог. Зокрема зазначив, що не встановлення позивачем газових плит у всіх квартирах по вул. Під Голоском у м. Львові не дає можливості провести повний комплекс робіт, передбачених Правилами безпеки систем газопостачання та є підставою для відмови для підключення новозбудованого будинку до газових мереж та здійснення пуску газу на об`єкт в цілому.

У судовому засіданні 13.01.2020 представник позивача підтримав позовні вимоги.

Відповідач заперечив щодо задоволення позовних вимог. Також вказав, що в письмових поясненнях від 19.12.2019 помилково зазначено адресу вул. Під Голоском у м. Львові, в той час, як пояснення стосуються багатоквартирного житлового будинку, що знаходиться за адресою: м. Львів, вул. Шевченка, 60, корпус 5.

Суд, дослідивши матеріали справи та оцінивши докази в їх сукупності, встановив таке.

Ухвалою Львівської міської ради №1126 від 20.09.2007 Товариству з обмеженою відповідальністю «Патриаком» затверджено проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок та надання земельних ділянок в оренду терміном на 10 років для будівництва кварталу житлової забудови зі супутніми об`єктами соціально-побутової інфраструктури за адресами:

1) площею 5,9435 га по вул. Т. Шевченка, 60 у м. Львові;

2) площею 1,7586 га на вул. Скляній, 15 у м. Львові (а.с. 20).

Ухвалою Львівської міської ради № 3965 від 23.10.2014 термін оренди земельних ділянок збільшено до 17 років, тобто до 20.09.2024 (а.с. 22).

При цьому, 24.10.2007 між Львівською міською радою (орендодавець) та ТОВ «Патриаком» (орендар) укладено договір оренди землі у м. Львові на вул. Т. Шевченка, 60 для будівництва кварталу житлової забудови зі супутніми об`єктами соціально-побутової інфраструктури терміном на 10 років до 20 вересня 2017 року (а.с. 13-16).

25.11.2014 до даного договору внесено зміни, у тому числі в частині строку його дії. Сторони домовились, що договір укладено на 17 років до 20 вересня 2024 року (а.с. 21).

На зазначеній земельній ділянці здійснюється спорудження житлового комплексу «Семицвіт» , замовником будівництва якого виступає ТОВ «Патриаком» , котрим прийнято в експлуатацію багатоквартирний житловий будинок № 5 кварталу житлової забудови із супутніми об`єктами соціально-побутової інфраструктури на земельній ділянці по вул. Т. Шевченка, 60 у м. Львові.

21.03.2017 позивач отримав технічні умови приєднання № 33/355 до газорозподільної системи на нестандартне приєднання багатоквартирного житлового будинку № 5 кварталу житлової забудови із супутніми об`єктами соціально-побутової інфраструктури за адресою: м. Львів, вул. Шевченка, 60 (а.с. 31-32).

Згідно з сертифікатом Інспекції Державного архітектурно-будівельного контролю у м. Львові серії ЛВ №162191920475 від 20.06.2019 будинок № 5 на вул. Т. Шевченка, 60 прийнято в експлуатацію (а.с. 29).

Розпорядженням Шевченківської районної адміністрації Львівської міської ради № 466 від 30.09.2019 даному житловому будинку присвоєно поштову адресу: м. Львів, вул. Шевченка, 60, корпус 5 (а.с. 30).

На підставі отриманих технічних умов, між ТОВ «Патриаком» та АТ «Оператор газорозподільної системи «Львівгаз» укладено договір №03S790-16213-19 від 27.06.2019 на приєднання до газорозподільної системи (для приєднання, що не є стандартним) (а.с. 44-45).

Згідно з п. 1 розділу 2 договору, Оператор ГРМ (відповідач) забезпечує приєднання об`єкта замовника до ГРМ (будівництво та введення в експлуатацію газових мереж зовнішнього газопостачання від місця забезпечення потужності до точки приєднання) на підставі технічних умов та відповідно до проекту зовнішнього газопостачання і здійснює підключення об`єкта замовника (позивача) до ГРМ і пуск газу на його об`єкт на умовах цього договору.

Відповідно до підпункту 1 пункту 1 Розділу ІІІ договору, викладеним в редакції додаткової угоди № 1 від 11.08.2019, Оператор ГРМ зобов`язується забезпечити на підставі технічних умов і проекту зовнішнього постачання, зокрема його кошторисної частини, та з урахуванням вимог цього договору приєднання об`єкта замовника до ГРМ (будівництво та введення в експлуатацію газових мереж зовнішнього постачання від місця забезпечення потужності до точки приєднання) в термін до 15.09.2019, за умови виконання зобов`язань, визначених розділом IV цього договору (а.с. 57).

12 серпня 2019 року замовником оплачено вартість приєднання, обумовлену договором на суму 264 398, 56 грн (а.с. 46).

З метою забезпечення будинку газопостачанням, 10.09.2019 позивач звернувся до відповідача з проханням підключити житловий будинок до газорозподільних інженерних мереж (а.с. 55).

Відповіді на таке звернення матеріали справи не містять.

У зв`язку з неналежним виконанням відповідачем зобов`язань, позивач звернувся до суду за захистом свого порушеного права з позовом про зобов`язання підключити прийнятий в експлуатацію багатоквартирний житловий будинок, що знаходиться за адресою: м. Львів, вул. Шевченка, 60, корпус № 5 до газорозподільних інженерних мереж.

Проаналізувавши всі обставини та матеріали справи, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають до задоволення, враховуючи таке.

Згідно ст. 509 ЦК України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона зобов`язана вчинити на користь другої сторони певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Однією з підстав виникнення зобов`язань, згідно ст.11 ЦК України, зокрема є договори та інші правочини.

Як встановлено судом вище, підставою виникнення правовідносин між сторонами є договір на приєднання до газорозподільної системи від 27.06.2019. При виконанні умов цього договору, а також вирішенні всіх питань, що не обумовлені цим договором, сторони зобов`язуються керуватися Кодексом газорозподільних систем.

Кодексом газорозподільних систем, затвердженим постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг N 2494 від 30 вересня 2015 року передбачено, що власники об`єктів будівництва або існуючих об`єктів (земельних ділянок), які фізично не підключені до ГРМ, для набуття права на цілодобовий доступ до ГРМ та розподіл (переміщення) природного газу ГРМ повинні здійснити заходи щодо підключення (приєднання) власних об`єктів до ГРМ у порядку, визначеному в розділі V цього Кодексу (п. 3 глави 3 розділу І).

Згідно з п. 4 розділу 1 глави V Кодексу, приєднання об`єктів (земельних ділянок) замовника до ГРМ здійснюється на підставі договору на приєднання, що укладається за формами, наведеними у додатках 11, 12 до цього Кодексу. При цьому невід`ємною частиною договору на приєднання є технічні умови приєднання (додаток 13), які визначають вихідні дані для проектування газових мереж зовнішнього газопостачання від місця забезпечення потужності до точки приєднання, які будуються Оператором ГРМ, та вихідні дані для проектування та будівництва газових мереж внутрішнього газопостачання об`єкта замовника від точки приєднання до газових приладів і пристроїв замовника. Будівництво та введення в експлуатацію газових мереж внутрішнього газопостачання забезпечується замовником.

Розділом 2 вказаної глави Кодексу регламентовано порядок приєднання об`єктів замовників до ГРМ. Зокрема, для приєднання об`єкта будівництва або існуючого об`єкта (земельної ділянки) до газорозподільної системи оператора ГРМ їх власник (замовник приєднання) має звернутися до цього оператора ГРМ із заявою про приєднання. Одночасно із заявою про приєднання замовник надає Оператору ГРМ виключний перелік таких документів заповнений опитувальний лист за формою, затвердженою Оператором ГРМ, у якому зазначаються технічні параметри об`єкта замовника, що має приєднатися до газорозподільної системи; копії документів, якими визначено право власності чи користування замовника на об`єкт (приміщення), та/або копію документа, що підтверджує право власності чи користування на земельну ділянку (з графічним планом земельної ділянки). Якщо в документах на земельну ділянку відсутній графічний план земельної ділянки (відсутній кадастровий план), замовник має надати Оператору ГРМ ситуаційний план (схему) щодо місцезнаходження земельної ділянки замовника із визначенням її меж; копії документів замовника: які посвідчують фізичну особу або її представника (для фізичних осіб); які посвідчують статус юридичної особи чи фізичної особи - підприємця та її представника (для юридичних осіб і фізичних осіб - підприємців); про взяття на облік або реєстрацію у Державній фіскальній службі відповідно до вимог Податкового кодексу України; копію належним чином оформленої довіреності на представника замовника, уповноваженого представляти інтереси замовника під час процедури приєднання (за потреби).

Відповідно до п. 9 розділу 2 глави V Кодексу оператор ГРМ впродовж десяти робочих днів у міській місцевості та п`ятнадцяти робочих днів у сільській місцевості після надання йому замовником підтвердних документів про введення в експлуатацію газових мереж внутрішнього газопостачання та їх фізичну наявність в точці приєднання, а також передачі оператору ГРМ одного екземпляра проекту внутрішнього газопостачання зобов`язаний забезпечити підключення об`єкта замовника до ГРМ (фізичне з`єднання газових мереж зовнішнього та внутрішнього газопостачання) за умови дотримання замовником оплати вартості послуги з приєднання, якщо договором на приєднання не встановлений більш пізніший термін. Пуск газу в газові мережі внутрішнього газопостачання (на об`єкт споживача, суміжного суб`єкта ринку природного газу) здійснюється Оператором ГРМ в установленому законодавством порядку протягом п`яти робочих днів у міській місцевості та десяти робочих днів у сільській місцевості за умови укладання договору розподілу природного газу (технічної угоди) та після набуття споживачем (суміжним суб`єктом ринку природного газу) підтверджених обсягів природного газу на відповідний період.

Крім цього, відповідно до ч. 9 ст. 39 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» , зареєстрована декларація про готовність об`єкта до експлуатації або сертифікат є підставою для укладення договорів про постачання на прийнятий в експлуатацію об`єкт необхідних для його функціонування ресурсів - води, газу, тепла, електроенергії, включення даних про такий об`єкт до державної статистичної звітності та оформлення права власності на нього. Підключення закінченого будівництвом об`єкта, прийнятого в експлуатацію, до інженерних мереж здійснюється протягом десяти днів з дня відповідного звернення замовника до осіб, які є власниками відповідних елементів інженерної інфраструктури або здійснюють їх експлуатацію.

Як зазначалося вище, договором від 27.06.2019 передбачено, що оператор ГРМ забезпечує приєднання об`єкта замовника до ГРМ (будівництво та введення в експлуатацію газових мереж зовнішнього газопостачання від місця забезпечення потужності до точки приєднання) на підставі технічних умов та відповідно до проекту зовнішнього газопостачання і здійснює підключення об`єкта замовника до ГРМ і пуск газу на його об`єкт на умовах цього договору. Замовник на умовах цього договору сплачує оператору ГРМ плату за приєднання (вартість послуги оператора ГРМ з приєднання об`єкта замовника) та плату за видачу технічних умов. В редакції додаткової угоди від 11.08.2019, оператор забезпечує на підставі технічних умов і проекту зовнішнього газопостачання, зокрема його кошторисної частини, та з урахуванням вимог цього договору приєднання об`єкта замовника до ГРМ (будівництво та введення в експлуатацію газових мереж зовнішнього газопостачання від місця забезпечення потужності до точки приєднання) в термін до 15.09.2019, за умови виконання зобов`язань, визначених розділом ІV договору.

Кодексом газорозподільних систем визначено, що фактом виконання послуги з приєднання об`єкта замовника до газорозподільної системи є оформлений Оператором ГРМ та замовником акт виконання послуги приєднання, оформлення якого ініціюється Оператором ГРМ. Замовник не має права без обґрунтованих причин не підписувати акт виконання послуги приєднання.

Однак матеріали справи не містять доказів виконання відповідачем умов договору та додаткової угоди до нього в частині приєднання об`єкта замовника до газорозподільної системи, незважаючи на виконання замовником свого обов`язку щодо здійснення плати за нестандартне приєднання та отримання від оператора ГРМ технічних умов на приєднання.

Договір є обов`язковим для виконання сторонами (ст. 629 ЦК України).

Відповідно до ст. 530 Цивільного кодексу Кодексу, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Отже, такі дії оператора ГРМ суперечать умовам укладеного договору, Кодексу газорозподільних систем і порушують права позивача щодо очікувань за укладеним з відповідачем договором.

Доводи відповідача, що не встановлення позивачем газових плит у всіх квартирах є підставою для відмови для підключення об`єкта до газових мереж та здійснення пуску газу в цілому відхиляються судом як необґрунтовані, оскільки з урахуванням приписів Правил безпеки систем газопостачання у квартирах, в яких не встановлено газових приладів патрубки до газових приладів повинні бути закриті заглушками, чим забезпечується дотримання Правил безпеки систем газопостачання.

З аналізу матеріалів справи та наявних доказів у їх сукупності вбачається, що право позивача, за захистом якого мало місце звернення до суду, є порушеним відповідачем, оскільки останній у позасудовому порядку відмовився виконати взяті на себе зобов`язання, а відтак це право підлягає захисту шляхом зобов`язання Акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Львівгаз» підключити прийнятий в експлуатацію багатоквартирний житловий будинок, що знаходиться за адресою: м. Львів, вул. Шевченка, 60 корпус №5 до газорозподільних інженерних мереж.

Відповідно до частини 1 статті 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Згідно з статтею 78 Господарського процесуального кодексу України достовірними є докази, створені (отримані) за відсутності впливу, спрямованого на формування хибного уявлення про обставини справи, які мають значення для справи.

Статтею 79 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що наявність обставини, на яку сторона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, вважається доведеною, якщо докази, надані на підтвердження такої обставини, є більш вірогідними, ніж докази, надані на її спростування. Питання про вірогідність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

В силу приписів статті 129 ГПК України, судовий збір покладається на відповідача.

Керуючись статтями 73, 74, 129, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Зобов`язати Акціонерне товариство «Оператор газорозподільної системи «Львівгаз» (місцезнаходження: 79039, м. Львів, вул. Золота, буд. 42; ідентифікаційний код: 03349039) підключити прийнятий в експлуатацію багатоквартирний житловий будинок, що знаходиться за адресою: м. Львів, вул. Шевченка, 60, корпус №5 до газорозподільних інженерних мереж (до газорозподільної системи міста Львова), у тому числі, вчинити дії (врізка в газопровід, пуск газу, опломбування охоронними пломбами Акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Львівгаз» приладів обліку тощо), необхідні для цілодобового доступу вказаного житлового будинку до газорозподільної системи міста Львова.

3. Стягнути з Акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Львівгаз» (місцезнаходження: 79039, м. Львів, вул. Золота, буд. 42; ідентифікаційний код: 03349039) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Патриаком» (місцезнаходження: 79039, місто Львів, вул. Шевченка, будинок 60, ідентифікаційний код: 33880611) - 1 921 грн на відшкодування витрат по сплаті судового збору.

4. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили в строки, визначені ст. 241 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржено в порядку, визначеному розділом IV Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст рішення складено 23.01.2020.

Суддя Галамай О.З.

Дата ухвалення рішення13.01.2020
Оприлюднено24.01.2020
Номер документу87086463
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —914/2068/19

Ухвала від 20.02.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Галамай О. З.

Рішення від 13.01.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Галамай О. З.

Ухвала від 11.12.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Галамай О. З.

Ухвала від 21.11.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Галамай О. З.

Ухвала від 28.10.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Галамай О. З.

Ухвала від 15.10.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Галамай О. З.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні