Ухвала
від 16.01.2020 по справі 522/8531/18
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/8531/18

Провадження № 1-кс/522/1519/20

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 січня 2020 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши у судовому засіданні клопотання заступника начальника першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_3 про застосування запобіжного заходу у вигляді застави відносно:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Одеси, громадянина України, маючого середню освіту, одруженого, маючого 2-х неповнолітніх дітей 2013 та 2017 року народження, директора ТОВ «Чорноморбуденергосервіс», зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

підозрюваного в рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових за №32018160000000013 від 14.02.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 212 КК України,

за участю сторін кримінального провадження:

прокурора ОСОБА_5 ,

слідчого ОСОБА_6

захисника ОСОБА_7

підозрюваного ОСОБА_4 , -

В С Т А Н О В И В:

Слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного управління ДФС в Одеській області здійснюється досудове розслідування по кримінальному провадженню №32018160000000013 від 14.02.2018, за підозрою директора ТОВ «Чорноморбуденергосервіс» ОСОБА_4 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 212 Кримінального кодексу України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 19.02.2016 реєстраційною службою Одеського міського управління юстиції проведено державну реєстрацію товариства з обмеженою відповідальністю «Чорноморбуденергосервіс» та присвоєно код в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України 40287740.

ТОВ «Чорноморбуденергосервіс» 19.02.2016 взято на податковий облік в ДПІ у Суворовському районі м. Одеси ГУ ДФС в Одеській області та 01.05.2016 підприємство зареєстроване в якості платника податку на додану вартість (ПДВ) і присвоєно індивідуальний податковий номер 402877415545. Свідоцтво платника ПДВ 12.08.2019 анульоване. ТОВ «Чорноморбуденергосервіс» перебуває на загальній системі оподаткування та являється платником податку на додану вартість, податку на прибуток, а також інших обов`язкових податків і зборів.

Основним видом діяльності ТОВ «Чорноморбуденергосервіс» за КВЕД згідно реєстраційних даних є будівництво житлових i нежитлових будівель (_41.20).

Податкова адреса: Одеська область, м. Одеса, Миколаївська дорога, буд. 128, корпус 1, офіс №201.

На підставі протоколу № 1 установчих зборів засновників

ТОВ «Чорноморбуденергосервіс» 19.02.2016 директором вказаного підприємства призначено ОСОБА_4 (рнокпп відсутній у зв`язку з релігійними переконаннями). Посада головного бухгалтера згідно зі штатним розписом ТОВ «Чорноморбуденергосервіс» не передбачена.

Відповідно до ст. 67 Конституції України передбачено, що кожен зобов`язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Згідно зі ст. 16 Податкового кодексу України керівник підприємства зобов`язаний:

- вести в установленому порядку облік доходів і витрат, складати звітність, що стосується обчислення і сплати податків та зборів;

- подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов`язані з обчисленням і сплатою податків та зборів;

- сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених Кодексом та законами.

У відповідності до вимог ст. 128 Господарського кодексу України на директора ТОВ «Чорноморбуденергосервіс» ОСОБА_4 покладено обов`язок вести облік результатів своєї діяльності відповідно до вимог законодавства, своєчасно надавати податковим органам декларацію про доходи та інші необхідні відомості для нарахування податків та інших обов`язкових платежів, сплачувати податки, збори та інші обов`язкові платежі в порядку і розмірах, встановлених Законом.

Відповідно до ст. 62 Закону України «Про господарські товариства» встановлено, що виконавчим органом товариства з обмеженою відповідальністю являється директор, який вирішує усі питання діяльності товариства, за винятком тих, що належать до виключної компетенції загальних зборів учасників.

Згідно з п. 3 ст. 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну але не менше трьох років, несе посадова особа, яка здійснює керівництво підприємством відповідно до законодавства та установчих документів.

Відповідно до п. 6 ст. 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» керівник підприємства зобов`язаний створити необхідні умови для правильного ведення бухгалтерського обліку, забезпечити неухильне виконання всіма підрозділами, службами та працівниками, причетними до бухгалтерського обліку, правомірних вимог бухгалтера щодо дотримання порядку оформлення та подання до обліку первинних документів.

Таким чином, займаючи посаду директора ТОВ «Чорноморбуденергосервіс», яка пов`язана з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій (обов`язків), ОСОБА_8 , як службова особа вказаного підприємства, відповідав у тому числі за правильність нарахування та своєчасну сплату податків, зборів та обов`язкових платежів, так як це передбачено законодавством України.

Однак, ОСОБА_4 достовірно знаючи про вказані вимоги законодавства, діючи умисно та в їх порушення, усвідомлюючи покладену на нього відповідальність і бажаючи уникнути виконання обов`язків перед бюджетом, передбачаючи настання суспільно небезпечних наслідків у вигляді несплати податків, маючи єдиний умисел, будучи директором ТОВ «Чорноморбуденергосервіс», у звітний (податковий) період вересень-грудень 2016 року та квітень-грудень 2017 року, точну дату, час та місце досудовим розслідуванням не встановлено, з метою ухилення від сплати податків, у бухгалтерському обліку зазначеного підприємства відобразив безтоварні операції про нібито виконання робіт, постачання товарів в адресу ТОВ «Чорноморбуденергосервіс» від ТОВ «Будівельна індустрія успіху» (код ЄДРПОУ 41621295), ТОВ «Пром Строй Сервіс» (код ЄДРПОУ 40918177), ТОВ «Марія» (код ЄДРПОУ 23861578), ТОВ «Пракс-ЛТД», (код ЄДРПОУ 41385657), ТОВ «Грін Буд Лайн» (код ЄДРПОУ 40605639), ТОВ «Буд Фінанс Копмані» (код ЄДРПОУ 40638072), ТОВ «Бізнес помічник» (код ЄДРПОУ 41510941), ТОВ «Буд Інтернаціональ Груп» (код ЄДРПОУ 40860185), ТОВ «Ньювінд» (код ЄДРПОУ 41049206), ТОВ «Аль-Текс» (код ЄДРПОУ 41206809), ТОВ «Інвестспецкомплекс Одеса» (код ЄДРПОУ 40958691) та ТОВ «Дрим Тайм» (код ЄДРПОУ 41384758) на загальну суму 29 243 532 грн. (з яких податок на додану вартість 4 873 922 грн.), у той час, коли йому було достовірно відомо, що вказані взаємовідносини не мали місця та вказаними підприємствами не надавалися і не поставлялися.

Так, ОСОБА_4 , являючись директором ТОВ «Чорноморбуденергосервіс», у період 2016 2017 років підписавши уклав договори підряду з Відділом освіти, молоді та спорту Лиманської районної державної адміністрації Одеської області, КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Лиманської районної ради Одеської області, КУ «Лиманська ЦРЛ», Лиманською районною радою Одеської області, Курісовською сільською радою Лиманського району Одеської області, Визирською сільською радою Лиманського району Одеської області, Шомполівською сільською радою Лиманського району Одеської області, Крижанівською сільською радою Лиманського району Одеської області, Красносільською сільською радою Лиманського району Одеської області та іншими (далі - Замовники) щодо виконання ТОВ «Чорноморбуденергосервіс» будівельних робіт, зокрема капітального ремонту, поточного ремонту, реконструкції об`єктів, які зазначені у даних договорах.

В подальшому, у невстановлений слідством дату та час, у ОСОБА_4 виник єдиний злочинний намір, спрямований на умисне ухилення від сплати податків із використанням ТОВ «Чорноморбуденергосервіс», шляхом відображення у бухгалтерській та податковій звітності підприємства безтоварних операцій нібито з виконання будівельних робіт та постачання будівельних матеріалів від фіктивних суб`єктів господарської діяльності та підприємств з ознаками фіктивності.

На виконання свого єдиного злочинного наміру, направленого на умисне ухилення від сплати податків, перебуваючи у невстановленому слідством місці та у невстановлений слідством час, ОСОБА_4 отримав від невстановлених слідством осіб реквізити ТОВ «Будівельна індустрія успіху», ТОВ «Пром Строй Сервіс», ТОВ «Марія», ТОВ «Пракс-ЛТД», ТОВ «Грін Буд Лайн», ТОВ «Буд Фінанс Копмані», ТОВ «Бізнес помічник», ТОВ «Буд Інтернаціональ Груп», ТОВ «Ньювінд», ТОВ «Аль-Текс»,

ТОВ «Інвестспецкомплекс Одеса», ТОВ «Дрим Тайм», достовірно знаючи про відсутність фактичного постачання товарів, робіт, послуг з боку вищезазначених підприємств, у звітні (податкові) періоди вересень-грудень 2016 року, квітень-грудень 2017 року, включив до складу податкового кредиту з податку на додану вартість ТОВ «Чорноморбуденергосервіс» суми ПДВ, незаконно сформовані на підставі податкових накладних, отриманих від вказаних вище контрагентів, які відобразив у податкових деклараціях і додатках до них, на загальну суму ПДВ 5 085 307 грн., (з урахуванням задекларованого від`ємного значення сума ПДВ складає 4 873 922 грн.).

Так, встановлено, що будівельні роботи, зокрема з капітального ремонту, поточного ремонту, реконструкції об`єктів, які виконувались

ТОВ «Чорноморбуденергосервіс» на підставі договорів підряду, укладених із Замовниками, виконувались не ТОВ «Чорноморбуденергосервіс» власними силами, а документально із залученням нібито підприємств з якими укладались відповідні договори, у тому числі з: ТОВ «Будівельна індустрія успіху», ТОВ «Пром Строй Сервіс», ТОВ «Марія», ТОВ «Пракс-ЛТД», ТОВ «Грін Буд Лайн», ТОВ «Буд Фінанс Копмані», ТОВ «Бізнес помічник», ТОВ «Буд Інтернаціональ Груп», ТОВ «Ньювінд», ТОВ «Аль-Текс»,

ТОВ «Інвестспецкомплекс Одеса», ТОВ «Дрим Тайм». В адресу ТОВ «Чорноморбуденергосервіс» вищезазначеними підприємствами-контрагентами, за період вересень-грудень 2016 року, квітень-грудень 2017 року у Єдиному реєстрі податкових накладних виписані та зареєстровані податкові накладні за номенклатурою послуг роботи з капітального, поточного ремонту та реконструкції, а також постачання будівельних матеріалів, зокрема:

- поточний ремонт вікон адмінбудівлі Курісовської сільської ради за адресою: Одеська область, Лиманський район, с. Курісове, вул. Партизанської слави, 28;

- капітальний ремонт водогіну по вулиці Колгоспній від точки врізки в водогін діаметром 1200 мм до адміністративної будівлі № 2 розташованої за адресою: вул. Колгоспна, 88 д, с. Корсунці Комінтернівського району Одеської області протяжністю 562 п.м.;

- капітальний ремонт будівлі № 2 Лиманської районної ради смт. Доброслав за адресою: Одеська область, Лиманський район, смт. Доброслав, вул. Центральна, 33;

- капітальний ремонт будівлі Нестоїтської ЗОШ І-ІІІ ступенів за адресою: с. Нестоїта, вул. Шкільна, 17, Подільського (Котовського) району Одеської області;

- капітальний ремонт адміністративної будівлі № 5 розташованої за адресою: вул. Шкільна, 1, в с. Красносілка Лиманського району Одеської області;

- роботи з реконструкції каналу Тилігульський лиман-Чорне море на території Комінтернівського району Одеської області;

- капітальний ремонт будівлі Фонтанського НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів-гімназія» Комінтернівського району Одеської області;

- капітальний ремонт будівлі дитячого відділення КУ «Лиманська центральна районна лікарня» смт. Доброслав Лиманського району Одеської області;

- капітальний ремонт денного стаціонару амбулаторії с. Сичавка комунального закладу «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Комінтернівської районної ради Одеської області;

- послуги з промивання та очистки трубопроводів системи водопроводу, гарячого водопостачання та опалення в Йосипівській ЗОШ за адресою: 67811

с. Йосипівка, вул. Леніна, 101;

- послуги з промивання та очистки трубопроводів системи водопроводу,гарячого водопостачання та опалення в Мар`янівській ЗОШ за адресою: 67831 с. Мар`янівка, вул. Леніна, 2;

- реконструкція з`єднувального каналу Тилігульський лиман-Чорне море на території Комінтернівського району Одеської області;

- реконструкція ділянки каналізаційного трубопроводу від КНС-2 до камери гасіння, що розташована у зеленій зоні на північно-східній ділянці перехрестя доріг проспекту Леніна та вулиці Будівельників м. Южного Одеської області;

- капітальний ремонт будинку механізатора в с. Старі Шомполи Лиманського району Одеської області;

- капітальний ремонт даху Крижанівського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст.-ліцею-ДНЗ» в с. Крижанівка;

- капітальний ремонт комунального закладу «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Лиманської (Комінтернівської районної ради Одеської області денного стаціонару амбулаторія с. Сичавка;

- капітальний ремонт системи опалення та частини приміщення з заміною вікон амбулаторії села Курісове КЗ «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Лиманської районної ради Одеської області;

- капітальний ремонт будівлі Першотравневого НВК ЗОШ І-ІІІ ступенів-ліцей (заміна вікон);

- капітальний ремонт огорожі стадіону та встановлення трибун смт.Доброслав Лиманського району Одеської області;

- капітальний ремонт (благоустрій) центральної площі с. Визирка Лиманського району;

- капітальний ремонт внутрішнього приміщення приймального відділення КУ «Лиманська центральна районна лікарня»;

- аванс за «Капітальний ремонт водогону по вул. Ново-Заградіївська Лиманського району Одеської області»;

- капітальний ремонт навчального корпусу початкової школи Крижанівського НВК ЗОШ І-ІІІ ступенів-ліцей, за адресою: Одеська область, Лиманський район, с. Крижанівка, пров. Шкільний, 1;

- капітальний ремонт водопроводу до адмін. Буд №2;

- капітальний ремонт (заміна вікон) Гоноратської ЗОШ І-ІІІ ступенів за адресою: вул. Центральна, 91-а, с. Гонората Подільського району Одеської області;

- капітальний ремонт (заміна вікон) Мардарівського НВК І-ІІІ ступенів за адресою: вул. Шкільна, 1-а, с. Мардарівка Подільського району Одеської області;

- капітальний ремонт (заміна вікон та дверей) Станіславського НВК І-ІІІ ступенів за адресою: вул. Шкільна, 2, с. Станіславка Подільського району Одеської області;

- капітальний ремонт (заміна вікон та дверей) Липецького НВК І-ІІІ ступенів за адресою: вул. Центральна, 327-б, с. Липецьке Подільського району Одеської області;

- капітальний ремонт (заміна вікон та дверей) Бочманівської ЗОШ І-ІІІ ступенів за адресою: вул. Центральна, 74, с. Бочманівка Подільського району Одеської області;

- капітальний ремонт Малофонтанського НВК І-ІІІ ступенів (заміна вікон) за адресою: вул. Шкільна, 34;

- кромка ПВХ 26*1,0мм (колір), кромка ПВХ 42*2,0мм (колір), кромка ПВХ 22*0,6мм (колір), кромка ПВХ 19*0,45мм (колір), кромка ПВХ 22*1,0мм (декор), кромка ПВХ 22*0,6мм (декор), балка будівельна (Н20) 3,9 м;

- капітальний ремонт будівлі Першотравневого НВК ЗОШ І-ІІІ ступенів-ліцей (заміна вікон) Лиманського району Одеської області;

- капітальний ремонт пожежної водойми та зміна вікон будівлі Курісовської ЗОШ І-ІІІ ступенів Лиманського району Одеської області;

- аванс 30% за Капітальний ремонт будівлі даху та фасаду полог.відд. КУ Лиман.ЦРЛ;

- капітальний ремонт приміщення Крижанівського НВК ЗОШ І-ІІІ ступенів-ліцей- ДНЗ (підлога);

- капітальній ремонт сільського Будинку культури по адресу: Одеська область Лиманський район, с. Крижанівка вул. Ветеранів, 24;

- капітальній ремонт фасаду ДНЗ «Джерельце» с. Курісове Лиманського району Одеської області;

- капітальній ремонт приміщення спортивного залу Фонтанського НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів гімназія» в с. Фонтанка Лиманського району Одеської області;

- капітальний ремонт примищення Сербківської ЗОШ І-ІІІ ступенів Лиманського району Одеської області;

- аванс за капітальний ремонт будівлі Першотравневого НВК ЗОШ І-ІІІ ступенів-ліцей (заміна вікон) Лиманського району Одеської області;

- аванс за капітальний ремонт примищення Сербківської ЗОШ І-ІІІ ступенів Лиманського району Одеської області;

- аванс за капітальний ремонт прімищення спортивного залу Фонтанського НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів-гімназія» в с.Фонтанка Лиманського району Одеської області;

- аванс за «Капітальний ремонт фасаду ДНЗ «Джерельце» с.Курісове Лиманського району Одеської області;

- реконструкція Визирського сільського будинку культури по вул. Олексія Ставніцера, 57 в селі Визирка Лиманського району Одеської області;

- капітальній ремонт пожежної водойми та заміна вікон будівлі Курісовської ЗОШ І-ІІІ ступенів Лиманського району Одеської області;

- капітальній ремонт (благоустрій) центральної площі с Визирка Лиманського району;

- капітальний ремонт будівлі: даху та фасаду пологового відділення КУ «Лиманська центральна районна лікарня» Лиманської районної ради Одеської області;

- капітальній ремонт системи опалення та частини приміщення з заміною вікон амбулаторії села Курісове КЗ «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Лиманської районної ради Одеської області.

Разом з тим, в ході досудового розслідування встановлено, що фактично вищезазначені будівельні роботи в адресу ТОВ «Чорноморбуденергосервіс» виконували не ТОВ «Будівельна індустрія успіху», ТОВ «Пром Строй Сервіс», ТОВ «Марія», ТОВ «Пракс-ЛТД», ТОВ «Грін Буд Лайн», ТОВ «Буд Фінанс Копмані», ТОВ «Бізнес помічник», ТОВ «Буд Інтернаціональ Груп», ТОВ «Ньювінд», ТОВ «Аль-Текс», ТОВ «Інвестспецкомплекс Одеса», ТОВ «Дрим Тайм», а особи, які не являлись ані працівниками даних підприємств, ані укладали з ними договори про надання послуг, не мають до них жодного відношення, тощо, про що було достовірно відомо ОСОБА_4 .

Так, ОСОБА_4 , у невстановлений слідством час і місці здійснював пошук виконробів, зокрема: ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 та інших невстановлених слідством осіб, які в подальшому, у невстановлений слідством час і місці, наймали за готівкові грошові кошти робітників і виконували вказані вище будівельні роботи по вищезазначеним об`єктам ТОВ «Чорноморбуденергосервіс».

Після чого, ОСОБА_4 розраховувався з вказаними виконробами і робітниками готівковими грошовими коштами, а виконання даних господарських операцій (будівельних робіт та постачання товарів), незаконно, умисно, з метою ухилення від сплати податків відображав у бухгалтерському обліку та податковій звітності від фіктивних підприємств і підприємств з ознаками фіктивності, достовірно знаючи про те, що ці роботи ними не виконувались і товари не поставлялись.

В подальшому, з метою ухилення від сплати податків за вказаними операціями суми податкового кредиту нібито сформовані від ТОВ «Будівельна індустрія успіху», ТОВ «Пром Строй Сервіс», ТОВ «Марія», ТОВ «Пракс-ЛТД», ТОВ «Грін Буд Лайн», ТОВ «Буд Фінанс Копмані», ТОВ «Бізнес помічник», ТОВ «Буд Інтернаціональ Груп», ТОВ «Ньювінд», ТОВ «Аль-Текс», ТОВ «Інвестспецкомплекс Одеса», ТОВ «Дрим Тайм» відображено ОСОБА_4 у податкових деклараціях з податку на додану вартість та додатках № 5 до них ТОВ «Чорноморбуденергосервіс» за звітні (податкові) періоди вересень-грудень 2016 року та квітень-грудень 2017 року на загальну суму податку на додану вартість 4 873 922 грн. Із застосуванням свого електронного цифрового підпису ОСОБА_4 сформовані податкові декларації підписані і їх подано до ДПІ у Суворовському районі м. Одеси ГУ ДФС в Одеській області.

З урахуванням викладеного, в результаті вищевказаних умисних протиправних дій директора ТОВ «Чорноморбуденергосервіс» ОСОБА_4 , направлених на умисне ухилення від сплати податків та зборів, останнім умисно не сплачено податок на додану вартість за звітний (податковий) період вересень - грудень 2016 року, квітень-грудень 2017 року у загальній сумі 4 873 922 грн., що є коштами у великих розмірах, так як у більш ніж 5000 разів перевищує встановлений законом неоподаткований мінімум доходів громадян.

21.12.2019року підозрюваному ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 212 КК України, за кваліфікуючими ознаками умисне ухилення від сплати податків, що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчинене службовою особою підприємства, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів у великих розмірах.

У теперішній час, пред`явлена ОСОБА_4 підозра обґрунтовується зібраними по кримінальному провадженні та наданими разом з клопотанням доказами, а саме: актом №633/15-32-14-07/40287740 від 15.06.2017 про результати документальної планової виїзної перевірки ТОВ «Чорноморбуденергосервіс», з питань дотримання вимог податкового, валютного законодавства та єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування за період з 19.02.2016 по 31.12.2016; висновком експерта №19-3994/3995 судово-економічної експертизи по кримінальному провадженню №32018160000000013 від 08.11.2019; актом №312/15-32-14/40287740 від 03.06.2019 про результати документальної планової виїзної перевірки ТОВ «Чорноморбуденергосервіс», з питань дотримання вимог податкового законодавства з податку на додану вартість з контрагентами-постачальниками за період з 01.01.2017 по 31.12.2017; висновком експерта №19-3992/3993 судово-економічної експертизи по кримінальному провадженню №32018160000000013 від 12.11.2019; показаннями підозрюваної ОСОБА_16 , яка повідомила, що пособничала у придбанні ТОВ «Буд Інтернаціональ Груп» з метою прикриття незаконної діяльності; показаннями ОСОБА_17 , який повідомив, що пособничав у придбанні ТОВ «Буд фінанс компані» з метою прикриття незаконної діяльності; показаннями ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_11 , ОСОБА_15 , які дали покази, що вони із залученням робітників фактично виконували будівельні роботи для ТОВ «Чорноморбуденергосервіс», виконання яких відображалось від фіктивних підприємств та підприємств з ознаками фіктивності; відомостями про рух грошових коштів по розрахунковим рахункам ТОВ «Чорноморбуденергосервіс».

ОСОБА_4 підозрюється у вчиненні злочину, у зв`язку з чим, у разі визнання судом його винним, йому загрожує покарання у вигляді штрафу від п`яти тисяч до семи тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Внаслідок дій, у яких підозрюється ОСОБА_4 , державному бюджету завдано збитки у розмірі 4 873 922 грн.

У зв`язку з чим, слідчий звернувся до суду із клопотанням про застосування відносно підозрюваного запобіжного заходу у вигляді застави.

Позиція учасників судового розгляду.

Прокурор та слідчий в судовому засіданні підтримали клопотання в повному обсязі та просили його задовольнити, посилаючись на те, що наявні ризики, передбачені п.п.2, 3, 4 ч.1 ст.177 КПК України, а саме те, що підозрюваний може знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, що мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, незаконно впливати на свідків у цьому ж кримінальному провадженні, перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

Підозрюваний ОСОБА_4 та його захисник в судовому засіданні заперечували проти задоволення клопотання слідчого, оскільки підозра є необґрунтованою, надавши письмові заперечення на підтвердження своїх доводів.

Дослідивши матеріали, які обґрунтовують доводи клопотання слідчого, допитавши підозрюваного, заслухавши учасників судового розгляду, приходжу до висновку, що клопотання слідчого не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Мотиви суду.

Як встановлено в судовому засіданні, ОСОБА_4 підозрюється у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.212 КК України, за кваліфікуюючими ознаками: умисне ухилення від сплати податків, що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчинене службовою особою підприємства, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів у великих розмірах, яке карається у вигляді штрафу від п`яти тисяч до семи тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Метою застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою підозрюваного є запобігання спробам знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, здійснювати вплив на свідків у вказаному кримінальному провадженні.

Ризик перешкоджання органу досудового слідства іншим чином, слідчий суддя до уваги не бере, оскільки ані слідчим в клопотанні, ані прокурором в судовому засіданні не наведені обґрунтовані підстави, через які підозрюваний може перешкоджати слідству.

З огляду на ч.3 ст.26, п.18 ч.1 ст.3 КПК України, слідчий суддя у кримінальному провадженні вирішує лише ті питання, які винесені на його розгляд сторонами та віднесено до його компетенції цим Кодексом, а слідчий суддя, суддя суду першої інстанції, до повноважень якого належить здійснення у порядку, передбаченому цим Кодексом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

Відповідно до ст.2 вказаного Кодексу, завданнями кримінального провадження, наряду, із захистом особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, є охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також те, щоб до кожного учасника кримінального провадження застосовувалась лише належна правова процедура.

Обґрунтованість підозри ОСОБА_4 на даний час підтверджується зібраними у кримінальному провадженні та долученими до клопотання доказами: актом №633/15-32-14-07/40287740 від 15.06.2017 про результати документальної планової виїзної перевірки ТОВ «Чорноморбуденергосервіс», з питань дотримання вимог податкового, валютного законодавства та єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування за період з 19.02.2016 по 31.12.2016; висновком експерта №19-3994/3995 судово-економічної експертизи по кримінальному провадженню №32018160000000013 від 08.11.2019; актом №312/15-32-14/40287740 від 03.06.2019 про результати документальної планової виїзної перевірки ТОВ «Чорноморбуденергосервіс», з питань дотримання вимог податкового законодавства з податку на додану вартість з контрагентами-постачальниками за період з 01.01.2017 по 31.12.2017; висновком експерта №19-3992/3993 судово-економічної експертизи по кримінальному провадженню №32018160000000013 від 12.11.2019; показаннями підозрюваної ОСОБА_16 , яка повідомила, що пособничала у придбанні ТОВ «Буд Інтернаціональ Груп» з метою прикриття незаконної діяльності; показаннями ОСОБА_17 , який повідомив, що пособничав у придбанні ТОВ «Буд фінанс компані» з метою прикриття незаконної діяльності; показаннями ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_11 , ОСОБА_15 , які дали покази, що вони із залученням робітників фактично виконували будівельні роботи для ТОВ «Чорноморбуденергосервіс», виконання яких відображалось від фіктивних підприємств та підприємств з ознаками фіктивності; відомостями про рух грошових коштів по розрахунковим рахункам ТОВ «Чорноморбуденергосервіс».

Як встановленов судовомузасіданні,в якостідоказу щодонаявності ризиків,сторона обвинуваченняпосилається лишена те,що підозрюванийвчинив злочин середньої тяжкості.

Підстави, які наведені в клопотанні слідчого, якими обґрунтується необхідність обрання міри запобіжного заходу у вигляді застави відносно ОСОБА_4 носять імовірний характер, не підтверджуються дослідженими в судовому засіданні доказами. Одна лише тяжкість інкримінованого злочину не може бути підставою для обрання суворого запобіжного заходу у вигляді застави.

Так, сама лише тяжкість інкримінованого злочину, не є підставою для застосування до особи запобіжного заходу.

Окрім цього, слідчий суддя враховує той факт, що в рамках кримінального провадження №32018160000000013 від 14.02.2018 року, досудове розслідування проводиться досить тривалий час, сума збитків, завданих внаслідок вчинення злочину, передбаченого ч.2 ст.212 КК України встановлюється з розрахунку на момент вчинення кримінального правопорушення.

Слідчий суддя враховує те, що підозрюваний особисто зявився до суду для розгляду клопотання слідчого про застосування відносно нього запобіжного заходу у вигляді застави.

Згідно п. 9 листа ВССУ з розгляду цивільних та кримінальних справ від 04.04.2013 року № 511-550/0/4-13 «Про деякі питання в порядку застосування запобіжних заходів під час досудового розслідування та судового провадження відповідно до кримінального процесуального законодавства України», виключно «єдиною» метою застосування запобіжних заходів у кримінальному провадженні є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків. Застосування таких заходів завжди пов`язано із необхідністю запобігання ризикам, передбачених ст.177 КПК України.

При цьому, відповідно до установленої практики Європейського суду з прав людини, висновки про ступінь ризиків та неможливості запобігання їм більш м`яких запобіжних заходів, мають бути зроблені за результатами сукупного аналізу обставин злочину та особистості підозрюваного (його характеру, моральних якостей, способу життя, сімейних зв`язків, постійного місця роботи, утриманців), поведінки підозрюваного під час розслідування кримінального правопорушення (наявність або відсутність спроб ухилятися від органів влади) поведінки підозрюваного під час попередніх розслідувань (способу життя взагалі, способу самозабезпечення, системності злочинної діяльності, наявності злочинних зв`язків).

Відповідно до приписів ч.1 ст.219 КПК України, досудове розслідування має бути завершене протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

За результатом розгляду клопотання слідчого чи прокурора про застосування запобіжного заходу, слідчий суддя застосовує запобіжний захід в межах строку досудового розслідування в порядку, передбаченому КПК України.

Враховуючи, що ОСОБА_4 було повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.212 КК України, 21.12.2019 року, то досудове розслідування має бути закінченим до 21.02.2020 року, а тому саме до цього строку слідчий суддя може обрати запобіжний захід.

Таким чином, на підставі наданих матеріалів, оцінюючи всі встановлені під час розгляду клопотання обставини, приходжу до висновку, що для виконання підозрюваним процесуальних обов`язків, запобігання спробам підозрюваного спробам знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, незаконними засобами впливати на свідків та інших учасників кримінального провадження, оцінюючи всі встановлені під час розгляду клопотання обставини, приходжу до висновку, що запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання зможе забезпечити належну поведінку підозрюваного ОСОБА_4 під час досудового розслідування.

Керуючись ст. ст. 132, 176, 177, 178, 179, 205 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

Відмовити в задоволенні клопотання заступника начальника першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_3 про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою ОСОБА_4 .

Застосувати до ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання на строк проведення досудового розслідування, а саме до 20.02.2020 року включно.

Покласти на підозрюваного ОСОБА_4 наступні обов`язки:

1) прибувати до прокурора, слідчого за першою вимогою у розумні строки;

2) повідомляти прокурора, слідчого чи суд, залежно від стадії кримінального провадження, про зміну свого місця проживання, роботи або навчання;

3) не відлучатися із м.Одеси без дозволу слідчого, прокурора або суду;

4) утримуватися від спілкування зі свідками ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_11 , ОСОБА_15 .

Строк дії ухвали слідчого судді становить обчислюється з моменту винесення ухвали слідчого судді, тобто з 16.01.2020 року.

Ухвала слідчого судді про застосування запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання відносно підозрюваного підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Зобов`язати слідчого повідомити підозрюваному письмово під розпис про покладені на нього обов`язки та роз`яснити, що в разі їх невиконання до підозрюваного може бути застосований більш суворий запобіжний захід і на нього може бути накладено грошове стягнення в розмірі від 0,25 розміру мінімальної заробітної плати до 2 розмірів мінімальної заробітної плати.

Апеляційна скарга на ухвалу слідчого судді, може бути подана протягом п`яти днів з дня її оголошення. Для особи, яка перебуває під вартою, строк подачі апеляційної скарги обчислюється з моменту вручення їй копії судового рішення.

Подання апеляційної скарги на ухвалу слідчого судді зупиняє набрання нею законної сили, але не зупиняє її виконання.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

16.01.2020

Дата ухвалення рішення16.01.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу87097937
СудочинствоКримінальне
Сутьзастосування запобіжного заходу у вигляді застави відносно: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Одеси, громадянина України, маючого середню освіту, одруженого, маючого 2-х неповнолітніх дітей 2013 та 2017 року народження, директора ТОВ «Чорноморбуденергосервіс», зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, підозрюваного в рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових за №32018160000000013 від 14.02.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 212 КК України,

Судовий реєстр по справі —522/8531/18

Ухвала від 16.01.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 20.05.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 15.04.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 06.03.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 06.03.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 06.03.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 06.03.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 30.01.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 22.01.2019

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Копіца О. В.

Ухвала від 22.01.2019

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Копіца О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні