Ухвала
від 22.01.2020 по справі 616/952/19
ВЕЛИКОБУРЛУЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер № 616/952/19

Провадження № 2/616/42/20

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

« 22» січня 2020 року смт. Великий Бурлук

Великобурлуцький районний суд Харківської області в складі судді РИКОВА М.І., вирішуючи питання про відкриття провадження у справі, перевіривши виконання вимог ст.ст.175-177 ЦПК України за позовною заявою ОСОБА_1 до Катеринівської територіальної громади в особі Катеринівської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Великобурлуцька державна нотаріальна контора Харківської області про визнання права власності в порядку спадкування за законом,-

в с т а н о в и в:

ОСОБА_2 звернулась до суду з позовною заявою до Катеринівської територіальної громади в особі Катеринівської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Великобурлуцька державна нотаріальна контора Харківської області про визнання за позивачем права на земельну частку (пай) бувшого КСП Ілліча , розміром 8,18 га. в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), розташованої на території Катеринівської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області в порядку спадкування після смерті бабусі ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Вивчивши матеріали позовної заяви, вважаю що вона підлягає залишенню без руху, оскільки подана з порушенням ст.ст.175,177 ЦПК України.

Відповідно до ч.4 ст.175 ЦПК України позовна заява повинна містити зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них.

Так, свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину, вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають.

У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до п.24 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.08. № 7 «Про судову практику у справах про спадкування» судам роз`яснено, що: при розгляді цих справ слід перевіряти наявність або відсутність спадкової справи стосовно спадкодавця у державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини, наявність у матеріалах справи обґрунтованої постанови про відмову нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії, зокрема відмови у видачі свідоцтва про право на спадщину .

З постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 17 серпня 2019 року державного нотаріуса Великобурлуцької державної нотаріальної контори Харківської області вбачається, що ОСОБА_2 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом у зв`язку з пропуском встановленого законом шестимісячного строку (посилання на ст.ст.1270,1272 ЦК України ).

Отже, ОСОБА_2 було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину з підстав пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини, відповідно до ст.1270 ЦК України. Суб`єктивне право спадкування має характер права, обмеженого в часі, воно існує протягом строків, передбачених для прийняття спадщини, які за своєю правовою природою є строками здій снення права. Пропущення такого строку означає, що суб`єктивне спадкове право не було здійснене у встановлені строки. Якщо спадкоємець не реалізує це право протягом вказаних строків, то право припиняється, але вказаний строк підлягає поновлен ню в судовому порядку. У цьому випадку захист суб`єктивного права на прийняття спадщини здійснюється в судовому порядку шляхом визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Із цього витікає, що у разі визначення судом додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, позивач не позбавлений права отримати свідоцтво про право на спадщину за законом, звернувшись з відповідною заявою до нотаріуса.

Позивач в позовній заяві зазначає, що документ, що посвідчує право власності на спадкове майно втрачено , але ОСОБА_2 до позовної заяви не надано доказів, що свідчать про втрату сертифікату на право на земельну частку(пай) серії ХР № 0034761, а саме: - не долучено до позовної заяви оголошення про втрату документа у друкованих засобах масової інформації, як це передбачено діючим законодавством. Цей недолік необхідно усунути, необхідно зазначити, чи визнавався відповідно до вимог ЦПК України, сертифікат на право на земельну частку(пай) недійсним у зв`язку з його втратою та чи були відновлені права на даний документ. В іншому випадку необхідно зазначити чи була опублікована об`ява в пресі про втрату цінного документа, додавши до позовної заяви витяг з місцевої газети Вісник Великобурлуччини з оголошенням про втрату сертифікату на право на земельну частку(пай) серії ХР № 0034761 на ім`я ОСОБА_3 .

Як роз`яснено в п.24 Постанови Пленуму Верховного суду України Про судову практику у справах про спадкування від 30 травня 2008 року № 7, суди відкривають провадження в такій справі у разі відсутності письмової згоди спадкоємців, які прийняли спадщину (частина друга статті 1272 ЦК), а також за відсутності інших спадкоємців, які могли б дати письмову згоду на подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини. Відповідачами у такій справі є спадкоємці, які прийняли спадщину. При відсутності інших спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття відповідачами є територіальні громади в особі відповідних органів місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

ОСОБА_2 , заявляючи вимоги про визнання за нею права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом, не зазначила в позові про наявність чи відсутність інших спадкоємців за законом чи за заповітом після смерті ОСОБА_3 , які можуть також претендувати на вказане спадкове майно і відповідно можуть бути відповідачами за вказаним позовом. Цей недолік необхідно усунути.

Дані обставини перешкоджають вирішенню питання про відкриття провадження у справі.

Оскільки позовна заява не відповідає вимогам ст.175 ЦПК України , провадження у справі не може бути відкрито, а тому, відповідно до ч.1 ст.185 ЦПК України , її слід залишити без руху з вказаних вище підстав та надати позивачеві строк для усунення недоліків, протягом п`яти днів з дня отримання позивачем ухвали.

В разі невиконання вимог ухвали суду, позовна заява, відповідно до ч.3 ст.185 ЦПК України буде вважатися неподаною і повернута позивачу.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 175-177 , 185 , 258-259 , 260-261 , 353 ЦПК України суддя,-

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Катеринівської територіальної громади в особі Катеринівської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Великобурлуцька державна нотаріальна контора Харківської області про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом - залишити без руху.

Надати позивачеві строк для усунення недоліків протягом п`яти днів з дня отримання копії ухвали суду. У спосіб на виконання даної ухвали суду позивачу подати відповідну заяву з її копіями та копіями доданих документів в кількості відповідно до відповідачів та третіх осіб у справі через канцелярію суду, або направити засобами поштового зв`язку протягом визначеного строку.

У разі невиконання ухвали суду у зазначений строк позовну заява буде вважатися неподаною та підлягатиме поверненню.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Великобурлуцького районного суду

Харківської області М.І.РИКОВ

Дата ухвалення рішення22.01.2020
Оприлюднено27.01.2020
Номер документу87115870
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —616/952/19

Рішення від 10.09.2020

Цивільне

Великобурлуцький районний суд Харківської області

Риков М. І.

Ухвала від 05.08.2020

Цивільне

Великобурлуцький районний суд Харківської області

Риков М. І.

Ухвала від 29.05.2020

Цивільне

Великобурлуцький районний суд Харківської області

Риков М. І.

Ухвала від 22.01.2020

Цивільне

Великобурлуцький районний суд Харківської області

Риков М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні