Рішення
від 10.09.2020 по справі 616/952/19
ВЕЛИКОБУРЛУЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер № 616/952/19

Провадження № 2/616/42/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 вересня 2020 року Великобурлуцький районний суд

Харківської області

в складі: головуючого - судді РИКОВА М.І.

за участю секретаря

судового засідання ЛОГВІНОВОЇ М.В.,

Справа № 616/952/19,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Великий Бурлук справу за позовом ОСОБА_1 до Катеринівської територіальної громади Великобурлуцького району Харківської області в особі Катеринівської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області, треті особи - Великобурлуцька державна нотаріальна контора Харківської області, ОСОБА_2 про визнання права власності на земельну частку (пай) у порядку спадкування за законом,-

в с т а н о в и в:

ОСОБА_3 звернулася до суду з позовною заявою до Катеринівської територіальної громади в особі Катеринівської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області, третя особа - Великобурлуцька державна нотаріальна контора Харківської області в якій з урахуванням уточнених позовних вимог просить визнати за ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженкою с. Катеринівка Великобурлуцького району Харківської області, реєстраційний номер платника податків НОМЕР_1 , громадянки України, право на земельну частку (пай) в розмірі 8,1800 умовних кадастрових гектарів, вартістю 188 452 грн 36 к. в землях колишнього КСП ім. Ілліча с. Катеринівка Великобурлуцького району Харківської області, в порядку спадкування за законом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 бабусі ОСОБА_4 .

На обґрунтування позову ОСОБА_3 вказала, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла її бабуся ОСОБА_4 , яка мала право на земельну частку (пай) розміром 8,18 у умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі. Померла ОСОБА_4 на час смерті не залишила заповіт. Спадкоємцем першої черги після її смерті був батько позивача ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 . Спадщину після ОСОБА_4 ОСОБА_5 не прийняв так, як не був обізнаний про склад цієї спадщини, оскільки сертифікат на право на земельну частку (пай) був втрачений. Позивач також не знала про наявність спадкового майна. В серпні 2019 року остання звернулася до Великобурлуцької державної нотаріальної контори Харківської області з метою одержання свідоцтва про право на спадщину за законом. 17 серпня 2019 року державним нотаріусом Великобурлуцької державної нотаріальної контори Харківської області Марченко Н.І. їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом тому, що вона пропустила шестимісячний строк для прийняття спадщини, а також через відсутність оригіналу сертифіката на право на земельну частку (пай) серії ХР № 0034761. Після померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 спадкова справа не заводилась. Інших заяв про не прийняття (відмову) від спадщини не надходило.

За таких обставин, позивач позбавлена можливості оформити своє право на земельну частку (пай) через втрату правовстановлюючого документа (сертифіката), а тому вимушена звернутися до суду з позовом про визнання за нею права на земельну частку (пай).

Позивач та її представник про розгляд справи були повідомлені завчасно та належним чином, судову повістку отримано 31.08.2020 (а.с.77), представник позивача - адвокат Хуторненко Е.В., діючи за дорученням і в інтересах позивача, про розгляд даної справи був повідомлений належним чином. На адресу суду надав заяву, в якій просив справу розглядати без його участі, зазначивши, що позовні вимоги підтримує в повному обсязі, просив їх задовольнити (а.с.81).

Відповідач - Катеринівська сільська рада Великобурлуцького району Харківської області була повідомлена належним чином, судову повістку отримано 28.08.2020 р. На адресу суду Катеринівський сільський голова Бахмет С.Л. надав заяву, в якій просив справу розглядати без представника сільської ради, зазначивши, що позов визнають повністю (а.с.79).

Треті особи - ОСОБА_2 та Великобурлуцька державна нотаріальна контора Харківської області судові повістки отримали вчасно та надали заяви, в яких просили справу розглядати без їх участі, при цьому ОСОБА_2 зазначив, що проти задоволення позову не заперечує (а.с.63,83).

Суд вважає за можливе розглядати справу за відсутності сторін за доказами, що містяться в матеріалах справи.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України , у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до положень ч.4 ст.206 ЦПК України , у разі визнання позову відповідачем суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Суд, дослідивши надані сторонами документи і матеріали, всебічно та повно з`ясувавши обставини справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню.

У відповідності зі ст.55 Конституції України права і свободи людини і громадянина захищаються судом. Згідно статті 41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом.

Згідно зі статтею 5 ЦПК України , здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб у спосіб, визначений законами України.

Відповідно до статей 1216 -1218 , 1233 , 1236 , 1241 , 1261 , 1267 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до статті 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Згідно з частини 1, частини 2 статті 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

Відповідно до статті 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяці, який починається з часу відкриття спадщини.

У відповідності до ст.1220 ЦК України , спадщина відкривається внаслідок смерті особи. Часом відкриття спадщини є день смерті особи.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 у віці 94 років померла ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , про що 09 грудня 2004 року зроблено запис за № 1548. Місце смерті вказаної особи є м. Луганськ, Артемівський район, Луганська область (а.с.16).

Відповідно до ч.1 ст.1221 ЦК України, місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Згідно з довідкою Катеринівської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області, ОСОБА_4 на день смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 , була зареєстрована та проживала в АДРЕСА_1 одна. (а.с.17).

З довідки за вихід. № 336 від 25.10.2019 року, виданої Катеринівською сільською радою Великобурлуцького району Харківської області вбачається, що згідно розпайовки із земель реформованого колективного сільськогосподарського підприємства ім. Ілліча с. Катеринівка, Великобурлуцького району, Харківської області, ОСОБА_4 по жеребкуванню без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості) дісталась земельна ділянка під номером НОМЕР_2 , площею 6,5010 га (а.с.18).

Відповідно до довідки, наданої відділом у Великобурлуцькому районі Головного управління Держгеокадастру у Харківській області, згідно Книги реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай), сертифікат на право на земельну частку (пай) серії ХР № 0034761 зареєстрований 25 лютого 1997 року за № 355 було видано ОСОБА_4 , про що свідчить відмітка (підпис) про отримання (а.с.19).

Сертифікат на право на земельну частку (пай), серії ХР № 0034761, що зареєстрований 25 лютого 1997 року за № 355, який було видано ОСОБА_4 втрачений про що у районній газеті Вісник Великобурлуччини за № 7 від 14 лютого 2020 року було зроблено оголошення (а.с.34).

За життя ОСОБА_4 заповіту на випадок своєї смерті не залишила. Спадкоємцем першої черги після її смерті є її син ОСОБА_5 , що підтверджується свідоцтвом про народження № 231 від 19 листопада 2019 року (а.с.14).

Відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 від 21 квітня 2015 року ОСОБА_5 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с.16). Заповіту ОСОБА_5 на випадок своєї смерті не залишив.

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_4 від 07 грудня 1955 року померлий ОСОБА_5 є батьком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 (а.с.35). Також, відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_5 ОСОБА_5 є батьком ОСОБА_6 (а.с.13), якій після реєстрації шлюбу було присвоєно прізвище чоловіка ОСОБА_7 (а.с.12).

Таким чином, після смерті ОСОБА_5 спадкоємцями за законом є його діти: донька - позивач ОСОБА_3 та син ОСОБА_2 , який з заявою на отримання спадкового майна до складу якого входить право на земельну частку (пай) розміром 8,18 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), відповідно до сертифіката ХР № 0034761 зареєстрованого в книзі записів реєстрації сертифікатів за № 355 від 25 лютого 1997 року не звертався.

Внаслідок відсутності правовстановлюючого документа щодо належності права на земельну частку (пай) спадкодавцю, державний нотаріус Великобурлуцької державної нотаріальної контори Харківської області відмовила ОСОБА_3 у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після померлої її бабусі ОСОБА_4 , що убачається з постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 17 серпня 2019 року (а.с.09).

На врегулювання земельного питання з метою забезпечення правильного однакового застосування законодавства при розгляді судами земельних та пов`язаних із земельними відносинами майнових спорів Пленумом ВСУ винесено Постанову Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ № 7 від 16.04.2004 року, де п.24 зазначено, що сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення земельної ділянки в натурі (на місцевості) та видачі державного акта про право власності на землю.

Відповідно до п.п.16-17 Перехідних положень ЗК України громадянам власникам земельних часток (паїв) за їх бажанням виділяються в натурі (на місцевості) земельні ділянки з видачею державних актів на право власності на землю. Сертифікати на право на земельну частку (пай), отримані громадянами, вважаються правовстановлюючими документами при реалізації ними права вимоги на відведення земельної частки (паю) в натурі (на місцевості) відповідно до законодавства. Сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення власникам земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) земельних ділянок та видачі їм державних актів на право власності на землю. В разі смерті власника такого сертифіката, спадкування права на земельний пай здійснюється за нормами чинного законодавства, згідно норм ЦК України.

Відповідно до ст.1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом, як передбачено ст.1217 ЦК України.

Згідно із ч.1 ст.1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

За приписами п.п. 10, 11 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 року Про судову практику у справах про спадкування відповідно до статті 1225 ЦК (435-15) право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування (зі збереженням її цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом. При вирішенні спору про спадкування права на земельну частку (пай) основним документом, що посвідчує таке право, є сертифікат про право на земельну частку (пай).

Статтею 1 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власника земельних часток (паїв) передбачено, що до осіб, які мають право на земельну частку (пай) відносяться громадяни - спадкоємці права на земельну частку (пай), посвідченого сертифікатом.

Згідно ст.2 цього Закону, основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є сертифікат на право на земельну частку (пай), виданий районною (міською) державною адміністрацією. Документами, що посвідчують право на земельну частку (пай), також є: свідоцтво про право на спадщину; рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).

Відповідно до ч.1 ст.328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Згідно ч.2 ст.1223 ЦК України у разі відсутності заповіту право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу .

Відповідно до п.г ч.1 ст.81 ЗК України громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини.

ОСОБА_3 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті ОСОБА_4

ОСОБА_4 є рідною бабусею позивача ОСОБА_3 і дана особа є спадкоємцем за законом.

Отримати свідоцтво про право на спадщину на спадкове майно у виді права на земельну частку (пай) позивач не має можливості з тих підстав, що оригінал правовстановлюючого документа на земельну частку (пай) було втрачено.

Виходячи з вищевикладеного, позовні вимоги позивача про визнання права на земельну частку (пай), яке належало померлій ОСОБА_4 підлягають задоволенню.

Згідно з п.3.5 листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ "Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування" № 24-753/0/4-13 від 16.05.2013 року, у разі втрати, пошкодження сертифіката про право на земельну частку (пай) видача нового сертифікату на ім`я спадкодавця спадкоємцям особи, яка мала право на земельну частку (пай), не передбачена. Отже, належним способом захисту прав спадкоємців у разі відмови нотаріуса видати свідоцтво про право на спадщину на земельну частку (пай) є звернення спадкоємців з вимогами про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування.

Згідно ч.1 ст.4 ЦПК України , кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

ОСОБА_3 скористалась своїм правом, звернувшись до суду із відповідним позовом про визнання її права на земельну частку (пай) у порядку спадкування за законом. Даний спір підлягає розгляду в судовому порядку, оскільки іншим шляхом його вирішити неможливо, а набуття позивачем права на земельну частку (пай) не порушує права та законні інтереси інших осіб.

Враховуючи те, що сертифікат на право на земельну частку (пай) позивач не має, оскільки його було втрачено, однак ОСОБА_3 входить до кола спадкоємців за законом, суд приходить до висновку про можливість задоволення позову, оскільки це не порушує права, свободи чи охоронювані законом інтереси інших осіб. Суд вважає необхідним визнати за позивачем, як спадкоємицею другої черги за законом, право власності на земельну частку (пай) у землі, яка перебувала у колективній власності бувшого КСП ім.Ілліча с. Катеринівка Великобурлуцького району Харківської області, розміром 8,18 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), яке за життя належало ОСОБА_4 , померлій ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Керуючись ст.ст. 12 , 13 , 76 , 81 , 82 , 89 , 206, 263-265 ЦПК України , ст.ст.1268-1269 ЦК України, районний суд,-

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_3 до Катеринівської територіальної громади Великобурлуцького району Харківської області в особі Катеринівської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області, треті особи - Великобурлуцька державна нотаріальна контора Харківської області, ОСОБА_2 про визнання права власності на земельну частку (пай) у порядку спадкування за законом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженка с. Катеринівка Великобурлуцького району Харківської області, реєстраційний номер платника податків НОМЕР_1 , громадянина України, право власності в порядку спадкування за законом на земельну частку (пай) у землі, яка перебувала у колективній власності бувшого КСП ім.Ілліча с. Катеринівка Великобурлуцького району Харківської області, розміром 8,18 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), яке за життя належало її бабусі - ОСОБА_4 , померлій ІНФОРМАЦІЯ_2 і яке було посвідчене Сертифікатом на право на земельну частку (пай), серія ХР № 0034761.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Харківського апеляційного суду через Великобурлуцький районний суд Харківської області шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Позивач: ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженка с. Катеринівка Великобурлуцького району Харківської області, реєстраційний номер платника податків НОМЕР_1 , паспорт серії НОМЕР_6 , виданий Куп`янським МРВ УМВС України в Харківській області 14 грудня 2001 року, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 .

Відповідач: Катеринівська територіальна громада Великобурлуцького району Харківської області в особі Катеринівської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області , місцезнаходження: вул. Польова,8, с. Катеринівка, Великобурлуцький район, Харківська область, код ЄДРПОУ 04399269.

Третя особа: ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , уродженець с. Катеринівка Великобурлуцького району Харківської області, реєстраційний номер платника податків НОМЕР_7 , паспорт серії НОМЕР_8 , виданий Куп`янським МРВ УМВС України в Харківській області, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 .

Третя особа: Великобурлуцька державна нотаріальна контора Харківської області, місцезнаходження: вул. Центральна, буд. 22, смт. Великий Бурлук, Харківська область, код ЄДРПОУ 02894125.

Повний текст рішення виготовлено та підписано 10 вересня 2020 року.

Головуючий - Суддя Великобурлуцького районного суду

Харківської області М.І.РИКОВ

Дата ухвалення рішення10.09.2020
Оприлюднено21.12.2020
Номер документу93638914
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на земельну частку (пай) у порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —616/952/19

Рішення від 10.09.2020

Цивільне

Великобурлуцький районний суд Харківської області

Риков М. І.

Ухвала від 05.08.2020

Цивільне

Великобурлуцький районний суд Харківської області

Риков М. І.

Ухвала від 29.05.2020

Цивільне

Великобурлуцький районний суд Харківської області

Риков М. І.

Ухвала від 22.01.2020

Цивільне

Великобурлуцький районний суд Харківської області

Риков М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні