Ухвала
від 23.01.2020 по справі п/811/1917/17
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

23 січня 2020 року м. Кропивницький Справа № П/811/1917/17

Кіровоградський окружний адміністративний суд у складі судді Черниш О.А.,

розглядаючи у судовому засіданні за правилами спрощеного провадження

адміністративну справу

позивач: Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Кіровоградській області (25015, м. Кропивницький, вул. Пашутінська, 1, код ЄДРПОУ 38613719)

відповідач: Новоархангельська центральна районна лікарня (26106, Кіровоградська область, Новоархаргельський район, с. Торговиця, вул. І. Сірка, 15, код ЄДРПОУ 01995226)

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Департамент охорони здоров`я Кіровоградської обласної державної адміністрації (25006, м. Кропивницький, вул. Віктора Чміленка, 74/42, код ЄДРПОУ 02012912)

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Новоархангельська районна державна адміністрація Кіровоградської області (26100, Кіровоградська область, смт. Новоархангельськ, вул. Центральна, 31, код ЄДРПОУ 04055080)

про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю), -

В С Т А Н О В И В:

Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Кіровоградській області у листопаді 2017 року звернулося до суду з позовом до Новоархангельської центральної районної лікарні, в якому просить застосувати заходи реагування у сфері державного нагляду (контролю) у вигляді зупинення роботи (експлуатації) будівель інфекційного відділення та автогаража Новоархангельської центральної районної лікарні, що розташовані за адресою: Кіровоградська область, Новоархангельський район, с. Торговиця, вул. І. Сірка, 15, шляхом заборони їх використання (експлуатації) Новоархангельською центральною районною лікарнею та опечатування (опломбування) вхідних дверей до вказаних будівель.

Ухвалою суду від 11.05.2018 року прийнято рішення здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження та на підставі пункту 4 частини 1 статті 236 КАС України зупинено провадження у справі до 01.11.2018 року.

Ухвалами від 01.11.2018 року та від 18.04.2019 року суд продовжив процесуальний строк зупинення провадження у цій справі до 31.07.2019 року.

У судовому засіданні 31.07.2019 року суд поновив провадження у справі та залучив до участі у ній як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: Департамент охорони здоров`я Кіровоградської обласної державної адміністрації та Новоархангельську районну державну адміністрацію Кіровоградської області. Цією ж ухвалою суд за клопотанням представників сторін на підставі пункту 4 частини 1 статті 236 КАС України зупинив провадження у справі до 10.12.2019 року.

Ухвалою від 10.12.2019 року суд поновив провадження у справі та відклав її розгляд до 23.12.2019 року, зобов`язавши відповідача та третіх осіб до дня судового надати до суду докази встановлення системи протипожежної сигналізації в будівлі інфекційного відділення Новоархангельської центральної районної лікарні.

Судове засідання 23.12.2019 року не відбулося та було призначено на 23.01.2020 року.

Між тим, 23.12.2019 року до суду надійшла заява Новоархангельської центральної районної лікарні про закриття провадження у справі, мотивована тим, що Новоархангельською районною радою прийнято рішення від 20.12.2019 року про затвердження бюджету Новоархангельської центральної районної лікарні, яким передбачено кошти на реалізацію проекту щодо обладнання будівлі інфекційного відділення Новоархангельської центральної районної лікарні системою протипожежної сигналізації. З цією метою між відповідачем та ТОВ "Пожежно-техногенна безпека" укладено договір №1256 від 21.12.2019 року про проведення монтажних робіт системи пожежної сигналізації та оповіщення про пожежу в будівлі інфекційного відділення Новоархангельської центральної районної лікарні, розташованому за адресою: Кіровоградська область, Новоархангельський район, с. Торговиця, вул. І. Сірка, 15. Ці обставини, на думку представника відповідача, свідчать про відсутність предмету спору, у зв`язку з чим він просить суд закрити провадження у справі.

Вирішуючи цю заяву, суд виходить з того, що підстави для закриття провадження у справі передбачені статтею 238 КАС України.

Так, відповідно до частини 1 статті 238 КАС України суд закриває провадження у справі: 1) якщо справу не належить розглядати за правилами адміністративного судочинства; 2) якщо позивач відмовився від позову і відмову прийнято судом; 3) якщо сторони досягли примирення; 4) якщо є такі, що набрали законної сили, постанова чи ухвала суду про закриття провадження у справі між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав; 5) у разі смерті або оголошення в установленому законом порядку померлою фізичної особи або припинення юридичної особи, за винятком суб`єкта владних повноважень, які були однією із сторін у справі, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва; 6) щодо оскарження нормативно-правових актів суб`єктів владних повноважень чи окремих їх положень, якщо оскаржуваний нормативно-правовий акт або відповідні його положення визнано протиправними і нечинними рішенням суду, яке набрало законної сили; 7) щодо оскарження індивідуальних актів та дій суб`єкта владних повноважень, якщо оскаржувані акти та дії суб`єкта владних повноважень було змінено або скасовано рішенням суду, яке набрало законної сили; 8) щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності суб`єкта владних повноважень, якщо оскаржувані порушення були виправлені суб`єктом владних повноважень і при цьому відсутні підстави вважати, що повне відновлення законних прав та інтересів позивача неможливе без визнання рішень, дій або бездіяльності суб`єкта владних повноважень протиправними після такого виправлення.

Оскільки у даних правовідносинах відсутні такі підстави, тому суд відмовляє у задоволенні заяви відповідача про закриття провадження у справі.

Разом з тим, судом установлено, що відповідно до рішення сесії Новоархангельської районної ради Кіровоградської області від 20.09.2019 року №316 Новоархангельська центральна районна лікарня 02.01.2020 року реорганізована шляхом перетворення в комунальне некомерційне підприємство "Центральна районна лікарня Новоархангельської районної ради" та є її правонаступником, а його засновником є Новоархангельська районна рада Кіровоградської області.

Статтею 52 КАС України передбачено, що у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

Згідно з частиною 6 статті 4 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" у разі перетворення юридичних осіб здійснюється державна реєстрація припинення юридичної особи, що припиняється у результаті перетворення, та державна реєстрація новоутвореної юридичної особи. Перетворення вважається завершеним з дати державної реєстрації новоутвореної юридичної особи.

Тож у зв`язку з припиненням юридичної особи Новоархангельської центральної районної лікарні суд допускає заміну її правонаступником - комунальним некомерційним підприємством "Центральна районна лікарня Новоархангельської районної ради".

Частиною 2 статті 19 Кодексу цивільного захисту України передбачено, що до повноважень органів місцевого самоврядування у сфері цивільного захисту належить зокрема реалізація заходів, спрямованих на поліпшення пожежної безпеки суб`єктів господарювання комунальної форми власності.

Оскільки наразі Департамент охорони здоров`я Кіровоградської обласної державної адміністрації не є засновником відповідача, а Новоархангельська районна державна адміністрація не є органом його управління, тому суд вважає за доцільне замінити вказаних третіх осіб на Новоархангельську районну раду Кіровоградської області, яка за даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань є засновником комунального некомерційного підприємства "Центральна районна лікарня Новоархангельської районної ради" та до її повноважень належить реалізація заходів, спрямованих на поліпшення пожежної безпеки цього суб`єкта. Натомість Департамент охорони здоров`я Кіровоградської обласної державної адміністрації та Новоархангельську районна державну адміністрацію слід виключити з учасників цієї справи.

Від комунального некомерційного підприємства "Центральна районна лікарня Новоархангельської районної ради" 23.01.2020 року до суду надійшло клопотання про продовження процесуального строку зупинення провадження у справі до 01.04.2020 року для повного усунення порушень пожежної безпеки, зазначених у позові.

Частиною 2 статті 121 КАС України визначено, що встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

Оскільки наразі провадження у справі не зупинено, тому підстави для продовження такого строку зупинення відсутні.

Відповідно до частини 1 статті 223 КАС України суд відкладає розгляд справи у випадках, встановлених частиною другою статті 205 цього Кодексу.

Керуючись статтями 121, 223, 237, 248, 256, 260 - 262 КАС України, суд -

У Х В А Л И В:

1. Відмовити у задоволенні клопотань відповідача про закриття провадження у справі та продовження процесуального строку зупинення провадження у справі.

2. Замінити первісного відповідача - Новоархангельську центральну районну лікарню - її процесуальним правонаступником - комунальним некомерційним підприємством "Центральна районна лікарня Новоархангельської районної ради".

3. Замінити третіх осіб - Департамент охорони здоров`я Кіровоградської обласної державної адміністрації, Новоархангельську районну державну адміністрацію - їхнім процесуальним правонаступником - Новоархангельською районною радою Кіровоградської області (26100, Кіровоградська область, Новоархангельський район, смт. Новоархангельськ, вул. Центральна , 31, код ЄДРПОУ 23689458)

4. Відкласти розгляд справи до 11 лютого 2020 року до 15:30 год.

5. У судове засідання викликати учасників справи.

6. Зобов`язати відповідача надати у судове засідання Статут комунального некомерційного підприємства "Центральна районна лікарня Новоархангельської районної ради".

7. Копію ухвали направити учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала суду щодо відмови продовжити пропущений процесуальний строк та в частині процесуального правонаступництва може бути оскаржена в апеляційному порядку до Третього апеляційного адміністративного суду, через Кіровоградський окружний адміністративний суд, у 15 - денний строк, установлений статтею 295 КАС України.

Суддя Кіровоградського окружного

адміністративного суду О.А. Черниш

Дата ухвалення рішення23.01.2020
Оприлюднено27.01.2020
Номер документу87121406
СудочинствоАдміністративне
Сутьзастосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю

Судовий реєстр по справі —п/811/1917/17

Ухвала від 20.02.2020

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

Ухвала від 23.01.2020

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

Ухвала від 10.12.2019

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

Ухвала від 31.07.2019

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

Ухвала від 18.04.2019

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

Ухвала від 01.11.2018

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

Ухвала від 11.05.2018

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

Ухвала від 13.12.2017

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

Ухвала від 27.11.2017

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

Ухвала від 09.11.2017

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні