Постанова
від 22.01.2020 по справі 808/2832/17
КАСАЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

ПОСТАНОВА

Іменем України

22 січня 2020 року

Київ

справа №808/2832/17

адміністративне провадження №К/9901/54590/18, № К/9901/54492/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду :

судді-доповідача - Шевцової Н.В.,

суддів: Кашпур О.В., Уханенка С.А.,

розглянув у попередньому судовому засіданні як суд касаційної інстанції адміністративну справу № 808/2832/17

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Профтаксі 1 , Приватного підприємства Автосвіт , Товариства з обмеженою відповідальністю Запорізькі автомобільні лінії до Конкурсного комітету з визначення автомобільних перевізників Запорізької обласної державної адміністрації, Запорізької обласної державної адміністрації, за участі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, - Товариства з обмеженою відповідальністю Запорізька перевізна компанія , Товариства з обмеженою відповідальністю Запорожградтранс-1 , Фізична особа-підприємець ОСОБА_1 , Товариство з обмеженою відповідальністю АТП АСА про визнання дій протиправними, скасування рішення та зобов`язання вчинити певні дії

за касаційними скаргами Хорошка Сергія Вікторовича - представника Товариства з обмеженою відповідальністю Запорожградтранс-1 , Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю АТП АСА та Товариства з обмеженою відповідальністю Запорізька перевізна компанія

на ухвалу Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 29 травня 2018 року, постановлену у складі колегії суддів: головуючого судді Чепурнова Д. В., суддів: Сафронової С. В. Мельника В. В.,

У С Т А Н О В И В:

І. Суть спору та встановлені обставини справи

1. 27 березня 2018 року Дніпропетровським апеляційним адміністративним судом було прийнято постанову в адміністративній справі №808/2832/17 за адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Профтаксі 1 , Приватного підприємства Автосвіт , Товариства з обмеженою відповідальністю Запорізькі автомобільні лінії до Конкурсного комітету з визначення автомобільних перевізників Запорізької обласної державної адміністрації, Запорізької обласної державної адміністрації, за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, - Товариства з обмеженою відповідальністю Запорізька перевізна компанія , Товариства з обмеженою відповідальністю Запорожградтранс-1 , Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю АТП АСА про визнання дій протиправними, скасування рішення та зобов`язання вчинити певні дії.

2. Зазначеною постановою суд апеляційної інстанції задовольнив апеляційні скарги Запорізької обласної державної адміністрації, Товариства з обмеженою відповідальністю Запорізька перевізна компанія , Товариства з обмеженою відповідальністю Запорожградтранс-1 , Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю АТП АСА , скасував постанову суду першої інстанції та прийняв нову постанову про відмову в задоволенні позову.

3. Постанова Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 27 березня 2018 року набрала законної сили і не була оскаржена в касаційному порядку.

4. 13 квітня 2018 року до суду апеляційної інстанції надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю Запорожградтранс-1 , Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю АТП АСА про прийняття додаткового рішення в справі, оскільки не було здійснено розподіл судових витрат (судового збору за подання апеляційної скарги).

5. 11 травня 2018 року до суду апеляційної інстанції надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю Запорізька перевізна компанія про прийняття додаткового рішення у справі, оскільки не було здійснено розподіл судових витрат (судового збору за подання апеляційної скарги).

6. Третіми особами не здійснено інших документально підтверджених судових витрат, крім сплати судового збору.

ІІ. Рішення суду апеляційної інстанції в цій справі та мотиви його ухвалення

7. Ухвалою Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 29 травня 2018 року відмовлено в задоволенні заяв Товариства з обмеженою відповідальністю Запорізька перевізна компанія , Товариства з обмеженою відповідальністю Запорожградтранс-1 , Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю АТП АСА про ухвалення додаткового судового рішення.

8. Відмовляючи в задоволенні заяви про ухвалення додаткового рішення, суд апеляційної інстанції виходив з відсутності підстав для прийняття додаткового рішення, оскільки в силу вимог частини одинадцятої статті 139 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) вказані треті особи, які заперечували проти задоволення позовних вимог та виступали на стороні відповідача, позбавлені права на стягнення судових витрат зі сплати судового збору з учасника справи, який не є суб`єктом владних повноважень.

ІII. Касаційне оскарження

9. На зазначену ухвалу суду апеляційної інстанції Хорошком Сергієм Вікторовичем - представником Товариства з обмеженою відповідальністю Запорожградтранс-1 , Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю АТП АСА , а також Товариством з обмеженою відповідальністю Запорізька перевізна компанія (далі - заявники касаційної інстанції) подано касаційні скарги, які зареєстровані у Верховному Суді 25 червня та 26 червня 2019 року.

10. У касаційних скаргах заявники вказують на порушення судом апеляційної інстанції норм статті 139 КАС України та просять направити справу на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.

11. На обґрунтування вимог касаційних скарг заявники зазначають, що ними було понесено судові витрати у вигляді сплати судового збору за подання апеляційних скарг, вимоги яких було задоволено. Оскільки предметом розгляду був не позов суб`єкта владних повноважень, то застосування судом апеляційної інстанції положень частини другої статті 139 КАС України є безпідставним.

12. У касаційній скарзі представник Товариства з обмеженою відповідальністю Запорізька перевізна компанія , обґрунтовуючи помилковість висновків апеляційного суду, посилається також на правові позиції, викладені в додатковому рішенні Запорізького окружного адміністративного суду від 15 травня 2018 року в справі № 808/483/18, постанову Харківського апеляційного адміністративного суду від 26 лютого 2018 року в справі № 820/4376/17, додаткову постанову Львівського апеляційного адміністративного суду від 19 лютого 2018 року в справі № 876/11823/17.

13. Касаційні скарги не містять клопотань про здійснення розгляду справи за їх участі або участі їх представників.

14. 05 липня 2018 року та 26 липня 2018 року ухвалами Верховного Суду відкрито касаційні провадження та витребувано з Запорізького окружного адміністративного суду справу № 808/2832/17.

15. У відзивах на касаційні скарги директор Товариств з обмеженою відповідальністю Профтаксі 1 та Запорізькі автомобільні лінії спростовує доводи касаційних скарг, просить залишити їх без задоволення, а оскаржуване судове рішення - без змін.

16. 12 червня 2019 року розпорядженням заступника керівника апарату Верховного Суду - керівника секретаріату Касаційного адміністративного суду № 709/0/78 - 19 призначено повторний автоматизований розподіл справи.

17. Протоколом повторного автоматизованого розподілу справ між суддями від 12 червня 2019 року визначено склад суду: головуючого суддю Шевцову Н. В., суддів Кашпур О. В., Уханенко С. А.

ІV. Релевантні джерела права й акти їхнього застосування

18. За правилами частини третьої статті 3 КАС України провадження в адміністративних справах здійснюється відповідно до закону, чинного на час вчинення окремої процесуальної дії, розгляду і вирішення справи.

19. Приписами частини першої статті 341 КАС України визначено, що суд касаційної інстанції переглядає судові рішення в межах доводів та вимог касаційної скарги та на підставі встановлених фактичних обставин справи перевіряє правильність застосування судом першої чи апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права.

20. Частиною першою статті 252 КАС України передбачено, що суд, який ухвалив судове рішення, може за заявою особи, яка брала участь у справі, чи з власної ініціативи прийняти додаткову постанову чи постановити додаткову ухвалу у випадках, якщо: 1) щодо однієї із позовних вимог, з приводу якої досліджувалися докази, чи одного з клопотань не ухвалено рішення; 2) суд, вирішивши питання про право, не визначив способу виконання судового рішення; 3) судом не вирішено питання про судові витрати.

21. Відповідно до статті 132 КАС України судові витрати складаються із судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

21.1. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати:

1) на професійну правничу допомогу;

2) сторін та їхніх представників, що пов`язані із прибуттям до суду;

3) пов`язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертиз;

4) пов`язані з витребуванням доказів, проведенням огляду доказів за їх місцезнаходженням, забезпеченням доказів;

5) пов`язані із вчиненням інших процесуальних дій або підготовкою до розгляду справи.

22. Частиною другою статті 139 КАС України установлено, що при задоволенні позову суб`єкта владних повноважень з відповідача стягуються виключно судові витрати суб`єкта владних повноважень, пов`язані із залученням свідків та проведенням експертиз.

23. Згідно з частиною одинадцятою статті 139 КАС України судові витрати третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, стягуються на її користь зі сторони, визначеної відповідно до вимог цієї статті, залежно від того, заперечувала чи підтримувала така особа заявлені позовні вимоги.

24. Відповідно до частини п`ятої статті 242 КАС України при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

V. Позиція Верховного Суду

25. Вирішуючи питання про обґрунтованість поданих касаційних скарг, Верховний Суд виходить з такого.

26. За приписами статті 132 КАС України законодавець розрізняє судовий збір і витрати, пов`язані з розглядом справи, як такі, що є різними видами судових витрат.

27. Особливості розподілу судових витрат, понесених третіми особами під час розгляду адміністративної справи визначено частиною одинадцятою статті 139 КАС України.

28. Зміст цієї норми дає підстави для висновку, що право на відшкодування судових витрат понесених третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, реалізується за правилами розподілу судових витрат, які встановлені для тієї сторони у справі, на боці якої виступала ця третя особа, та залежно від того, заперечувала чи підтримувала така особа заявлені позовні вимоги.

29. Відповідна правова позиція викладена в постанові Верховного Суду від 27 травня 2019 року в справі № 821/410/17.

30. У цій справі судом апеляційної інстанції установлено, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору - Товариство з обмеженою відповідальністю "Запорізька перевізна компанія", Товариство з обмеженою відповідальністю "Запорожградтранс-1", Фізична особи-підприємець ОСОБА_1 , Товариство з обмеженою відповідальністю "АТП АСА" заперечували проти задоволення позовних вимог та підтримували позицію відповідачів - Конкурсного комітету з визначення автомобільних перевізників Запорізької обласної державної адміністрації та Запорізької обласної державної адміністрації, які є суб`єктами владних повноважень.

31. За таких обставин Верховний Суд погоджується з правомірністю застосування до спірних правовідносин положень частини другої статті 139 КАС України. Указана норма передбачає відшкодування відповідачу суб`єкту владних повноважень документально підтверджених витрат, пов`язаних лише із залученням свідків та проведенням судових експертиз та не передбачає відшкодування інших судових витрат, зокрема судового збору, при ухваленні рішення на користь такого суб`єкта.

32. Стягнення з особи, яка не є суб`єктом владних повноважень, судового збору при задоволенні апеляційної скарги суб`єкта владних повноважень на користь останнього КАС України не передбачено.

33. У цій справі судом апеляційної інстанції установлено, що третіми особами не здійснено інших документально підтверджених судових витрат, крім сплати судового збору, отже, Верховний Суд погоджується з висновком суду апеляційної інстанції, що підстави для розподілу судових витрат відсутні.

34. Враховуючи, що підставою для прийняття додаткового рішення заявники касаційної інстанції зазначали саме невирішення судом апеляційної інстанції питання щодо розподілу судових витрат у вигляді судового збору за подання апеляційної скарги, які не підлягають розподілу за встановлених обставин справи, підстави для прийняття додаткового рішення відсутні.

35. Посилання в касаційній скарзі представника Товариства з обмеженою відповідальністю Запорізька перевізна компанія на правові позиції, викладені в додатковому рішенні Запорізького окружного адміністративного суду від 15 травня 2018 року в справі № 808/483/18, постанову Харківського апеляційного адміністративного суду від 26 лютого 2018 року в справі № 820/4376/17, додаткову постанову Львівського апеляційного адміністративного суду від 19 лютого 2018 року в справі № 876/11823/17, є безпідставними в силу вимог частини п`ятої статті 242 КАС України.

36. За таких обставин Верховний Суд дійшов висновку, що ухвала суду апеляційної інстанції у цій справі є законною та обґрунтованою і не підлягає скасуванню, оскільки суд, всебічно перевіривши обставини справи, вирішив спір відповідно до норм матеріального права та при дотриманні норм процесуального права, в рішенні повно і всебічно з`ясовані обставини в адміністративній справі, з наданням оцінки всім аргументам учасників справи, а доводи касаційних скарг її не спростовують.

37. Згідно з частиною першою статті 350 КАС України суд касаційної інстанції залишає касаційну скаргу без задоволення, а судові рішення - без змін, якщо визнає, що суди першої та апеляційної інстанцій не допустили неправильного застосування норм матеріального права або порушень норм процесуального права при ухваленні судових рішень чи вчиненні процесуальних дій.

VІІ Судові витрати

38. З огляду на результат касаційного розгляду та відсутність документально підтверджених судових витрат, понесених учасниками справи у зв`язку з переглядом справи в суді касаційної інстанції, судові витрати розподілу не підлягають.

Керуючись статтями 341, 343, 349, 352, 355, 356, 359 Кодексу адміністративного судочинства України, Суд,

П О С Т А Н О В И В:

1. Касаційні скарги Хорошка Сергія Вікторовича - представника Товариства з обмеженою відповідальністю Запорожградтранс-1 , Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю АТП АСА та Товариства з обмеженою відповідальністю Запорізька перевізна компанія залишити без задоволення.

2. Ухвалу Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 29 травня 2018 року в справі № 808/2832/17 залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з дати її прийняття, є остаточною і оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач: Н. В. Шевцова

Судді: О. В. Кашпур

С. А. Уханенко

СудКасаційний адміністративний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення22.01.2020
Оприлюднено27.01.2020
Номер документу87129407
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —808/2832/17

Постанова від 22.01.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Шевцова Н.В.

Постанова від 22.01.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Шевцова Н.В.

Ухвала від 21.01.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Шевцова Н.В.

Ухвала від 21.01.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Шевцова Н.В.

Ухвала від 27.04.2018

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Лазаренко Максим Сергійович

Ухвала від 26.07.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желтобрюх І.Л.

Ухвала від 05.07.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желтобрюх І.Л.

Ухвала від 05.07.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желтобрюх І.Л.

Ухвала від 12.06.2018

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Чепурнов Д.В.

Рішення від 29.05.2018

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Чепурнов Д.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні