Рішення
від 24.01.2020 по справі 200/11826/19-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 січня 2020 р. Справа№200/11826/19-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов`янськ, вул. Добровольського, 1

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Чучка В.М., розглянувши у спрощеному позовному провадженні без повідомлення учасників справи адміністративну справу за позовом Військового інституту танкових військ Національного технічного університету Харківський політехнічний інститут до ОСОБА_1 про відшкодування витрат, пов`язаних з утриманням під час навчання у розмірі 59 500,37 грн., -

В С Т А Н О В И В:

У жовтні 2019 року Військовий інститут танкових військ Національного технічного університету Харківський політехнічний інститут (далі за текстом - позивач) звернувся до Донецького окружного адміністративного суду з позовом до ОСОБА_1 (надалі - відповідач) про стягнення з ОСОБА_1 суму у розмірі 59 500,37 грн. на відшкодування витрат, пов`язаних з його утриманням під час навчання.

Позовні вимоги мотивовані тим, що ОСОБА_1 проходив навчання та військову службу у Військовому інституті танкових військ НТУ ХПІ з 17.08.2018 року по 11.01.2019 року на посаді курсанта. 11.01.2019 року контракт про проходження військової служби (навчання), укладений між Міністерством оборони України в особі начальника Інституту і відповідачем, був достроково розірваний та відповідач був виключений із списків особового складу Інституту наказом від 11.01.2019 року № 8 через небажання продовжувати навчання. Громадянин ОСОБА_1 зобов`язався відшкодувати витрати частинами на утримання в Інституті під час навчання, про що свідчить його рапорт та особистий підпис на розрахунку, однак на теперішній час відшкодування витрат на користь Інституту відповідачем не відбувається.

Всього фактичні витрати, пов`язані з утриманням відповідача в навчальному закладі з дня його зарахування по день виключення зі списків особового складу, складають 59 500,37 грн.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 25 листопада 2019 року відкрито провадження у справі № 200/11826/19-а, за правилами спрощеного позовного провадження, без проведення судового засідання та повідомлення осіб (виклику) учасників справи, поновлено строк звернення до суду з даним позовом. В ухвалі було запропоновано відповідачу у п`ятнадцятиденний строк з моменту отримання ухвали про відкриття провадження у справі надати суду відзив на позовну заяву зі всіма доказами на його підтвердження, які наявні у відповідача.

Відзив з боку ОСОБА_1 не надходив.

За приписами частини 5 статті 262 Кодексу адміністративного судочинства України, суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Враховуючи відсутність клопотань сторін щодо розгляду справи у судовому засіданні, справа розглядається за правилами спрощеного позовного провадження без проведення судового засідання та повідомлення сторін.

Дослідивши докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи, суд встановив наступне.

Відповідач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є громадянином України, про що свідчить копія паспорту (а.с. 22).

27.08.2018 року між відповідачем та Міністерством оборони України, в особі ТВО начальника Військового інституту танкових військ НТУ ХПІ , укладено контракт про проходження військової служби (навчання) у Збройних Силах України (а.с.16-17).

Наказом начальника Військового інститут танкових військ Національного технічного університету Харківський політехнічний інститут № 8 від 11.01.2019 року, старшого солдата ОСОБА_1 , курсанта 1-го курсу за спеціальністю Озброєння та військова техніка наказом начальника інституту (по особовому складу) від 11 січня 2019 року № 1-К, відраховано з числа курсантів через небажання продовжувати навчання та звільнено з військової служби у запас Збройних Сил України за підпунктом ж пункту 2 частини п`ятої статті 26 Закону України Про військовий обов`язок і військову службу (у зв`язку із систематичним невиконанням умов контракту військовослужбовцем), з 11 січня 2019 року виключено зі списків особового складу інститут та усіх видів забезпечення (а.с.20).

Заборгованість з витрат, пов`язаних з утриманням ОСОБА_1 у Військовому інституті танкових військ НТУ ХПІ складає 59500,37 гривень, з яких: витрати на грошове забезпечення - 34859,15 грн.; на харчування - 11026,06 грн.; на проживання - 3254,27 грн.; на відшкодування речового майна - 10360,89 грн., що підтверджується довідками-розрахунками (а.с. 27).

Відповідно до рапорту ОСОБА_1 від 11.01.2019 року, претензій до навчального курсу та інституту відповідач не має, витрати пов`язані з навчанням зобов`язується відшкодувати в добровільному порядку (а. с. 26).

Оскільки на даний час витрати, пов`язані з навчанням, відповідачем не сплачені, у зв`язку з чим, позивач просить стягнути витрати пов`язані з утриманням ОСОБА_1 у Військовому інституті танкових військ НТУ ХПІ в судовому порядку.

Надаючи правову оцінку встановленим обставинам справи, суд зазначає наступне.

Згідно з ч.ч. 1, 6 ст.2 Закону України Про військовий обов`язок і військову службу військова служба є державною службою особливого характеру, яка полягає у професійній діяльності придатних до неї за станом здоров`я і віком громадян України, іноземців та осіб без громадянства, пов`язаній із обороною України, її незалежності та територіальної цілісності. Види військової служби: військова служба (навчання) курсантів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають у своєму складі військові інститути, факультети військової підготовки, кафедри військової підготовки, відділення військової підготовки (далі - вищі військові навчальні заклади та військові навчальні підрозділи вищих навчальних закладів).

Відповідно до положень ст.9 Закону України Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей держава гарантує військовослужбовцям достатнє матеріальне, грошове та інші види забезпечення в обсязі, що відповідає умовам військової служби, стимулює закріплення кваліфікованих військових кадрів.

За змістом ч.ч. 5, 10 ст.25 Закону України Про військовий обов`язок і військову службу з громадянами України - курсантами вищого військового навчального закладу, військового навчального підрозділу вищого навчального закладу укладається контракт про проходження військової служби (навчання) на строки, передбачені абзацом 4 ч. 2 ст. 23 цього Закону. Курсанти в разі дострокового розірвання контракту через небажання продовжувати навчання або через недисциплінованість та в разі відмови від подальшого проходження військової служби на посадах осіб офіцерського складу після закінчення вищого навчального закладу, а також особи офіцерського складу, які звільняються з військової служби протягом п`яти років після закінчення вищого військового навчального закладу або військового навчального підрозділу вищого навчального закладу відповідно до п.п. "е", "є", "ж", и" ч. 6 ст. 26 цього Закону, відшкодовують Міністерству оборони України та іншим центральним органам виконавчої влади, яким підпорядковані ці навчальні заклади, витрати, пов`язані з їх утриманням у вищому навчальному закладі, відповідно до порядку і умов, встановлених Кабінетом Міністрів України. У разі відмови від добровільного відшкодування витрат таке відшкодування здійснюється у судовому порядку.

У п.1.1 спільного наказу Міністерства оборони України, Міністерства фінансів України, Міністерства внутрішніх справ України, Державної прикордонної служби України, Управління Державної охорони України, Служби безпеки України № 419/831/240/605/537/219/534 від 16.07.2007 Про затвердження Порядку розрахунку витрат, пов`язаних з утриманням курсантів у вищих навчальних закладах зазначено, що порядок розрахунку витрат, пов`язаних з утриманням курсантів у вищих навчальних закладах розроблено з метою впорядкування діяльності посадових осіб та органів військового управління щодо відшкодування курсантами, які проходять підготовку на посади осіб офіцерського складу, пов`язаних з їх утриманням у вищому навчальному закладі, військовому навчальному закладі, у разі дострокового розірвання контракту про проходження військової служби (навчання) через небажання продовжувати навчання або через недисциплінованість.

Відповідно до положень пунктів 3, 5, 7 Про затвердження Порядку відшкодування курсантами та особами офіцерського складу витрат, пов`язаних з їх утриманням у вищих навчальних закладах , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 964 від 12 липня 2006 року, відшкодування здійснюється у розмірі фактичних витрат, пов`язаних з: грошовим, продовольчим, речовим, медичним забезпеченням; перевезенням до місця проведення щорічної основної та канікулярної відпустки та у зворотному напрямку; оплатою комунальних послуг і вартості спожитих енергоносіїв. Розрахунок фактичних витрат здійснюється вищим навчальним закладом згідно з нормами утримання курсантів. У разі відмови курсанта або особи офіцерського складу добровільно відшкодувати витрати стягнення їх сум здійснюється у судовому порядку.

З огляду на зазначене та беручи до уваги докази, які наявні у матеріалах справи, суд дійшов висновку, що позовні вимоги Військового інституту танкових військ Національного технічного університету Харківський політехнічний інститут до ОСОБА_1 про відшкодування витрат, пов`язаних з утриманням під час навчання у розмірі 59 500,37 грн. є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Відповідно ч. 4 ст. 139 КАС України, при задоволенні позову суб`єкта владних повноважень з відповідача стягуються виключно судові витрати суб`єкта владних повноважень, пов`язані із залученням свідків та проведенням експертиз.

Оскільки позивач у справі - Військовий інститут танкових військ Національного технічного університету Харківський політехнічний інститут , відшкодовування коштів якого здійснюється Міністерству оборони України, яке є суб`єктом владних повноважень, суд дійшов висновку про необґрунтованість підстав для задоволення клопотання позивача про стягнення на його користь за рахунок відповідача понесених судових витрат у сумі 1921,00, оскільки у матеріалах справи відсутні докази понесення позивачем, як суб`єктом владних повноважень судових витрат, пов`язаних із залученням свідків та проведенням експертиз.

Враховуючи приписи статті 139 Кодексу адміністративного судочинства України судові витрати не підлягають відшкодуванню.

На підстав наведеного, керуючись ст. ст. 32, 139, 243 - 246 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

В И Р І Ш И В:

1. Позов Військового інституту танкових військ Національного технічного університету Харківський політехнічний інститут до ОСОБА_1 про відшкодування витрат, пов`язаних з утриманням під час навчання у розмірі 59 500,37 грн. - задовольнити повністю.

2. Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 ) на користь Військового інституту танкових військ Національного технічного університету Харківський політехнічний інститут (місцезнаходження: вул. Полтавський шлях, 192, м. Харків, 61098, код ЄДРПОУ 07905262) витрати, пов`язані з утриманням у Військовому інституті танкових військ Національного технічного університету Харківський політехнічний інститут у розмірі 59 500 (п`ятдесят дев`ять тисяч п`ятсот) гривень 37 коп.

Судове рішення складено та підписано 24 січня 2020 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду першої інстанції подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або справа розглянута в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Суддя В.М. Чучко

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення24.01.2020
Оприлюднено28.01.2020
Номер документу87163720
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —200/11826/19-а

Рішення від 24.01.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Чучко В.М.

Ухвала від 25.11.2019

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Чучко В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні