Ухвала
від 24.01.2020 по справі 240/10765/19
ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

24 січня 2020 року м. Житомир

справа № 240/10765/19

категорія 109020100

Житомирський окружний адміністративний суд у складі

головуючого судді Горовенко А.В.,

розглянувши у порядку письмового провадження у приміщенні суду за адресою: 10014, місто Житомир, вул.Мала Бердичівська, 23, клопотання третьої особи ОСОБА_1 про залишення без розгляду позову Житомирського автомобільного дорожнього коледжу Національного транспортного університету до Житомирської районної державної адміністрації Житомирської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: ОСОБА_2 та ОСОБА_1 , про визнання протиправними та скасування розпоряджень, -

встановив:

Житомирський автомобільний дорожній коледж Національного транспортного університету звернувся до суду з позовом, в якому просить:

- визнати протиправним та скасувати розпорядження голови Житомирської районної державної адміністрації "Про надання громадянам дозволу на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, з метою передачі їх у власність для ведення особистого селянського господарства на території Зарічанської сільської ради" від 05.07.2011 №667 в частині надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою на земельну ділянку площею 0,40 га Стефанішиній ОСОБА_3 ;

- визнати протиправним та скасувати розпорядження голови Житомирської районної державної адміністрації від 22.06.2012 №539 "Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність площею 0,40 га для ведення особистого селянського господарства громадянці ОСОБА_2 на території Зарічанської сільської ради" від 22.06.2012 №539.

Відповідно до ухвали суду від 18.10.2019 відкрито провадження в адміністративній справі, справу призначено до розгляду у відкритому судовому засіданні за правилами загального позовного провадження.

22 січня 2020 року від третьої особи ОСОБА_1 надійшло до суду клопотання за вх.№1623/20 про залишення без розгляду позовної заяви Житомирського автомобільного дорожнього коледжу Національного транспортного університету.

В обґрунтування заявленого клопотання третя особа зазначає, що відповідно до норм чинного законодавства позивачем у справі може бути юридична особа однак, позов подано Житомирським автомобільним дорожнім коледжем Національного транспортного університету, який є відокремленим підрозділом Національного транспортного університету (код ЄДРПОУ 02070915), що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Таким чином позивач не є юридичною особою і не має адміністративної процесуальної дієздатності.

Саме тому, просить суд відповідно до п.1 ч.1 ст.240 Кодексу адміністративного судочинства України залишити позов без розгляду.

Представник позивача у визначений день та час прибув до суду, перед початком судового засідання подав заяву від 24.01.2020 за (за вх.№1926/20), в якій просить подальший розгляд справи здійснювати в порядку письмового провадження.

Відповідач у підготовче засідання свого повноважного представника не направив, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, клопотань про відкладення розгляду справи до суду не подавав. 11.12.2019 на електронну адресу суду від відповідача надійшло клопотання (за вх.№29437/19), в якій просив подальший розгляд справи здійснювати без участі його представника.

Третя особа ОСОБА_2 у підготовче засідання не з"явилась, про дату, час та місце розгляду справи повідомлена належним чином відповідно до ч.1 ст.130 Кодексу адміністративного судочинства України, із клопотанням про відкладення розгляду справи до суду не зверталась. Причин неявки суду не повідомила.

Представник третьої особи ОСОБА_1 у визначений день та час прибув до суду. Перед початком судового засідання подав клопотання від 24.01.2020 (за вх.№1927/20) про розгляд справи у порядку письмового провадження.

Зважаючи на подані представниками учасників справи клопотання і заяву та неявку у підготовче судове засідання представника відповідача та третьої особи ОСОБА_2 , керуючись приписами ч.9 ст.205, ч.4 ст.229 Кодексу адміністративного судочинства України, суд вважає за можливе розглянути клопотання третьої особи про залишення позову без розгляду в порядку письмового провадження.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.240 КАС України суд своєю ухвалою залишає позов без розгляду, якщо позов подано особою, яка не має адміністративної процесуальної дієздатності.

Частинами першою, другою статті 46 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що сторонами в адміністративному процесі є позивач та відповідач. Позивачем в адміністративній справі можуть бути громадяни України, іноземці чи особи без громадянства, підприємства, установи, організації (юридичні особи), суб`єкти владних повноважень.

За приписами статті 43 Кодексу адміністративного судочинства України здатність мати процесуальні права та обов`язки в адміністративному судочинстві (адміністративна процесуальна правоздатність) визнається за громадянами України, іноземцями, особами без громадянства, органами державної влади, іншими державними органами, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, їх посадовими і службовими особами, підприємствами, установами, організаціями (юридичними особами).

Здатність особисто здійснювати свої адміністративні процесуальні права та обов`язки, у тому числі доручати ведення справи представникові (адміністративна процесуальна дієздатність), належить органам державної влади, іншим державним органам, органам влади Автономної Республіки Крим, органам місцевого самоврядування, їх посадовим і службовим особам, підприємствам, установам, організаціям (юридичним особам).

Відповідно до статті 95 Цивільного кодексу України філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій. Представництвом є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює представництво і захист інтересів юридичної особи. Філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення. Керівники філій та представництв призначаються юридичною особою і діють на підставі виданої нею довіреності. Відомості про філії та представництва юридичної особи включаються до єдиного державного реєстру.

Відповідно до п.1.6. Положення про Житомирський автомобільно-дорожній коледж Національного транспортного університету, затвердженого ректором Національного транспортного університету (далі - Положення) передбачено, що коледж має самостійний баланс, який є складовою балансу університету, рахунки, круглу печатку, штампи. Інші атрибути згідно з чинним законодавством.

Відповідно до п.2.2. Положення для виконання завдань, визначених даним Положенням коледж має право, зокрема: отримувати кошти і матеріальні цінності (будинки, споруди, обладнання, транспортні засоби тощо) від органів виконавчої влади, підприємств, установ, організацій, громадян і благодійних фондів; користуватися земельними ділянками в порядку, визначеному Земельним кодексом України.

На підставі п. 11.3 Положення коледж здійснює володіння, користування землею та іншими природними ресурсами відповідно до головних завдань своєї діяльності та законодавства. Земельні ділянки передаються коледжу у постійне користування відповідно до Земельного кодексу України.

Пунктом 11.5 Положення визначено, що збитки, завдані коледжу внаслідок порушень його майнових прав громадянами, юридичним особами і державними органами, відшкодовуються коледжу за рішенням суду або господарського суду.

З огляду на викладене, враховуючи зазначені пункти Положення про Житомирський автомобільно-дорожній коледж Національного транспортного університету, затвердженого ректором Національного транспортного університету, суд дійшов до висновку про відсутність підстав для залишення позову без розгляду на підставі п.1 ч.1ст.240 КАС України.

Підсумовуючи викладене, суд дійшов до висновку про відмову у задоволенні клопотання третьої особи - ОСОБА_1 про залишення позову без розгляду.

Керуючись статтями 205, 229, 240, 243, 248, 256, 294, 295, 297 Кодексу адміністративного судочинства України, Житомирський окружний адміністративний суд,-

ухвалив:

У задоволенні клопотання третьої особи ОСОБА_1 про залишення без розгляду позову Житомирського автомобільного дорожнього коледжу Національного транспортного університету до Житомирської районної державної адміністрації Житомирської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: ОСОБА_2 та ОСОБА_1 , про визнання протиправними та скасування розпоряджень, - відмовити.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддею (суддями) та та окремо від рішення суду оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено 24 січня 2020 року.

Суддя А.В. Горовенко

Дата ухвалення рішення24.01.2020
Оприлюднено28.01.2020
Номер документу87164345
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —240/10765/19

Ухвала від 24.01.2020

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Горовенко Анна Василівна

Ухвала від 24.01.2020

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Горовенко Анна Василівна

Ухвала від 10.01.2020

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Горовенко Анна Василівна

Ухвала від 18.10.2019

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Горовенко Анна Василівна

Ухвала від 04.10.2019

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Горовенко Анна Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні