Ухвала
від 17.01.2020 по справі 757/1664/20-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/1664/20-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 січня 2020 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю сторони кримінального провадження слідчого ОСОБА_3 розглянувши у судовому засіданні клопотання слідчого Першого слідчого відділу Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Києві ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення обшуку,-

ВСТАНОВИВ:

16.01.2020 в провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання слідчого Першого слідчого відділу Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Києві ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором, про надання дозволу на проведення обшуку.

У судовому засідання слічдий внесене клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Згідно норми ч. 1 ст. 107 КПК України здійснювалась фіксація за допомогою технічних засобів під час розгляду клопотання слідчим суддею.

Слідчий суддя заслухавши пояснення слідчого в обґрунтування клопотання, дослідивши матеріали провадження, приходить до наступного висновку.

Як вбачається з матеріалів клопотання, що Першим слідчим відділом Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованим у місті Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке 14.08.2019 внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань під № 62019100000001133 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 366 КК України.

Згідно п. 77.1. ст. 77 Податкового кодексу України документальна планова перевірка повинна бути передбачена у плані-графіку проведення планових документальних перевірок.

У відповідності до п. 77.2. ст. 77 Податкового кодексу України до плану-графіка проведення документальних планових перевірок відбираються платники податків, які мають ризик щодо несплати податків та зборів, невиконання іншого законодавства, контроль за яким покладено на контролюючі органи.

Так, до плану-графіку документальних планових перевірок платників податків у 2017-2018 роках включено ТОВ «Екопромлайн» (код ЄДРПОУ 38702583) та ТОВ «Імпел Гріффін Груп» (код ЄДРПОУ 35634872), які підлягали контрольно-перевірочним заходам.

Відповідно до п. 77.4. ст. 77 Податкового кодексу України про проведення документальної планової перевірки керівником (його заступником або уповноваженою особою) контролюючого органу приймається рішення, яке оформлюється наказом.

Наказами ГУ ДФС у м. Києві вирішено провести документальні планові виїзні перевірки ТОВ «Екопромлайн» (код ЄДРПОУ 38702583) та ТОВ «Імпел Гріффін Груп» (код ЄДРПОУ 35634872) з питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства за відповідний період діяльності суб`єктів господарської діяльності (далі - СГД).

У той же час, згідно інформації Департаменту аудиту ДФС України документальні перевірки платників податків ТОВ «Екопромлайн» (код ЄДРПОУ 38702583) та ТОВ «Імпел Гріффін Груп» (код ЄДРПОУ 35634872) призупинені/перенесені на підставі п. 85.9 ст. 85 Податкового кодексу України, у зв`язку з вилученням оригіналів первинних документів правоохоронними органами.

Як вбачається із здобутих матеріалів у межах розслідуваного кримінального провадження, причиною унеможливлення проведення заздалегідь запланованих контролюючих заходів стало те, що слідчі СУФР ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_4 та ОСОБА_5 вступили у злочинну змову з представниками ТОВ «Екопромлайн» (код ЄДРПОУ 38702583) та ТОВ «Імпел Гріффін Груп» (код ЄДРПОУ 35634872), розробивши при цьому злочинний план дій, відповідно до якого останні, будучи наділеними повноваженнями на здійснення досудового розслідування у кримінальних провадженнях, підслідних слідчим органів, що здійснюють контроль за додержанням податкового законодавства, тобто обіймаючи посади слідчих відповідного органу досудового розслідування, використовуючи повноваженнями сторони обвинувачення, які визначенні Кримінальним процесуальних кодексом України, під час здійснення досудового розслідування у кримінальних провадженнях №32017100060000104 та №32018100040000031, внесли до клопотань про тимчасовий доступ до речей і документів завідомо неправдиву інформацію щодо необхідності вилучення оригіналів речей і документів зазначених вище СГД, діяльність яких не має відношення до розслідуваних кримінальних проваджень, по фінансово-господарським операціям із контрагентами.

Отримавши, на підставі вказаних клопотань, відповідні ухвали слідчих суддів, якими надано тимчасовий доступ до речей і документів зазначених СГД, слідчі СУФР ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , діючи згідно заздалегідь розробленого злочинного плану, реалізуючи єдину мету протиправних дій, зловживаючи своїм службовим становищем здійснили, на підставі зазначених вище ухвал слідчих суддів, тимчасовий доступ до документів фінансового-господарської діяльності зазначених СГД із відповідними контрагентами, з подальшим вилученням останніх в оригіналах, з метою унеможливлення проведення подальших контрольно-перевірочних заходів, які були заплановані по відношенню до таких СГД, тобто умисно, з метою одержання неправомірної вигоди для ТОВ «Екопромлайн» (код ЄДРПОУ 38702583) та ТОВ «Імпел Гріффін Груп» (код ЄДРПОУ 35634872) використали службове становище всупереч інтересам служби, що спричинило тяжкі наслідки інтересам держави.

Установивши, що документи фінансово - господарської діяльності ТОВ «Екопромлайн» (код ЄДРПОУ 38702583) та ТОВ «Імпел Гріффін Груп» (код ЄДРПОУ 35634872) відсутні за місцем здійснення фінансово-господарської діяльності, державними ревізорами-інспекторами скеровані запити до органу досудового розслідування з метою отримання доступу до останніх або ж їх копій для подальшого проведення контролюючих заходів.

Такі копії, засвідчені печаткою та підписами посадових (службових) осіб правоохоронних та інших органів, якими було здійснено вилучення оригіналів документів, або яким було забезпечено доступ до перевірки вилучених документів, повинні бути надані протягом трьох робочих днів з дня отримання письмового запиту контролюючого органу.

Водночас, продовжуючи свої злочинні дії, направлені на перешкоджання проведення контролюючих заходів та, як наслідок, лобіюючи інтереси зазначених СГД в частині не виявлення відповідних порушень вимог податкового та іншого законодавства України з метою недопущення нарахувань додаткових фінансових навантажень та притягнення представників СГД до відповідальності, представниками СУФР ГУ ДФС у м. Києві не надано до ознайомлення або ж копії вилучених документів, мотивуючи вказане різними обставинами.

Вказане призвело до того, що співробітники податкових органів в ході проведення документальних планових перевірок ТОВ «Екопромлайн» (код ЄДРПОУ 38702583) та ТОВ «Імпел Гріффін Груп» (код ЄДРПОУ 35634872), за відсутності первинних документів, позбавлені можливості реалізувати контрольно-перевірочні заходи, унаслідок чого зазначені перевірки перебувають у стані зупинення.

У відповідності до аналітичної довідки, орієнтовний розмір збитків зі сплати податків до бюджету ТОВ «Екопромлайн» (код ЄДРПОУ 38702583) складає понад 15 млн. грн., у тому числі податку на додану вартість 7,9 млн. грн. та податку на прибуток підприємства 7,1 млн. грн., а по ТОВ «Імпел Гріффін Груп» (код ЄДРПОУ 35634872) орієнтовний розмір збитків становить понад 60 млн. грн., в тому числі податку на додану вартість 31,6 млн. грн., податок на прибуток підприємства 28,4 млн. грн.

На адресу органу досудового розслідування надійшли матеріали виконання доручення з ГУ ВБ ДФС України з яких вбачається, що ТОВ «Екопромлайн» (код ЄДРПОУ 38702583) здійснює свою фінансово-господарську діяльність за адресою: м. Київ, вул. Олександра Мишуги, буд. 12, група приміщень №357 (нежилі приміщення з №1 по №6).

Зазначене підтверджується протоколом допиту у процесуальному статусі свідка старшого оперуповноваженого з ОВС ГУ ВБ ДФС України ОСОБА_6 .

Як вбачається з довідки, отриманої з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно №185536436 від 21.10.2019 право власності на вказане нерухоме майно належить ТОВ «КВАРТЕТ-Р» (код ЄДРПОУ 37323102).

Слідчий вказує, що за таких обставин, у слідства є наявні достатні підстави вважати, що місцем здійснення фінансово-господарської діяльності ТОВ «Екопромлайн» (код ЄДРПОУ 38702583) можуть зберігатися речі та документи, які свідчать про протиправні дії останнього, термінали мобільного зв`язку, які використовуються у процесі комунікації з працівниками СУФР ГУ ДФС у м. Києві та які містять інформацію щодо протиправних домовленостей, інші електронні носії інформації та грошові кошти, здобуті в результаті вчинення злочинних дій.

Відповідно до ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь - якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Враховуючи обставини вчинення ймовірного кримінального правопорушення, так як вони викладені в клопотанні сторони обвинувачення, його правове обґрунтування, приходжу до висновку, що є достатні підстави вважати, що у вказаному майні, можуть знаходитись відшукувані речі, предмети та документи, які мають значення для досудового розслідування, а також те, що відомості, які містяться у відшукуваних речах, предметах та документах, можуть бути доказами під час судового розгляду.

Разом з цим, слідчим в судовому засіданні доведено, що за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування.

Наряду з вказаним, клопотання в частині надання дозволу на проведення обшуку з метою вилучення ком`ютерерної техніки, ноутбуків, планшетів, накопичувачів флеш-пам`яті, жорстких дисків, мобільних терміналів, сім-карток, магнітних носіїв інформації; грошових коштів отриманих від протиправної діяльності, задоволенню не підлягає, оскільки клопотання в цій частині є належним чином необґрунтованим, оскільки вбачається, що воно є неконкретизованим, передчасним, недоведеним та як наслідок, у такому випадку сторону обвинувачення буде наділено широкими повноваженнями на власний розсуд вирішувати походження виявленого майна, що може призвести до їх незаконного вилучення, що є порушенням ст. 6 Конвенції з прав людини (рішення Європейського суду з прав людини від 7 липня 2007 року у справі «Смирнов проти Росії», рішення ЄСПЛ від 15 липня 2003 року у справі «Ернст та інші проти Бельгії»).

Відтак, клопотання підлягає частковому задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 107, 167, 233 - 235, 309 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Надати дозвіл слідчому Першого слідчого відділу Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Києві ОСОБА_3 та слідчим цього ж слідчого відділу ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 на проведення обшуку, за місцем здійснення фінансово-господарської діяльності ТОВ «Екопромлайн» (код ЄДРПОУ 38702583), що знаходяться за адресою: місто Київ, вулиця Олександра Мишуги, будинок 12, група приміщень №357 (нежилі приміщення з №1 по №6) та які належать на праві власності ТОВ «КВАРТЕТ-Р» (код ЄДРПОУ 37323102), з метою виявлення та вилучення: оригіналів первинних документів ТОВ «ЕКОПРОМЛАЙН» (код ЄДРПОУ 38702583) по фінансово-господарським взаємовідносинам з ТОВ "ТЕХНОПРОМОТРЕЙД" (код 41011988), ТОВ "КОНФОРДЕН НЕОТРЕЙД" (код 41060108), ТОВ "МЕЛЬТЕКС" (код 41501298), ТОВ "ОРІЄНТ ТРЕЙ" (код 41501460), ТОВ "МЕДСНАБ 2017" (код 41164392), ТОВ "МЕСАДА" (код 41386179), ТОВ "БУДІВЕЛЬНО-ІНВЕСТИЦІЙНА КОМПАНІЯ "ОРЛЕАН-ІНВЕСТ" (код 41290906), ТОВ "АБНОР" (код 41359999), а саме: договорів, угод, контрактів з додатками та доповненнями, накладних, реєстрів виданих та отриманих податкових накладних, рахунків фактур, видаткових та прибуткових накладних, актів приймання-передачі товарів (робіт (КБ-2В, КБ-3, відомості використання ресурсів), послуг), інвойсів, сертифікатів якості реалізованих та придбаних товарів, документів виробників товарів, технічної документації на реалізовані (придбані) товари, сертифікатів походження товарів, платіжних доручень, оборотно-сальдових відомостей по квартально по рахункам 311, 361, 631 за весь період взаємовідносин з зазначенням сальдо на початок та кінець періоду, журналів складського обліку та інші бухгалтерські документи за вказаний період, банківських виписок, товарно-транспортних накладних (у разі їх відсутності довідок про їх відсутність з зазначенням ким здійснювалось перевезення товару із зазначенням реквізитів перевізника), договорів, укладених з перевізниками реалізованих товарів, платіжних доручень, що підтверджують оплату транспортних послуг, журналів реєстрації доручень на отримання ТМЦ, наказів про призначення директорів, бухгалтерів, посадових осіб, відповідальних за укладання господарських договорів, фінансових звітів суб`єкта господарювання; документів та матеріалів кримінального провадження №32018100040000031; листування з ГУ ДФС у м. Києві в процесі проведення документальних перевірок; листування з працівниками СУФР ГУ ДФС у м. Києві з приводу вилучення/повернення первинних документів ТОВ «Екопромлайн» (код ЄДРПОУ 38702583); чорнових записів, блокнотів, щоденників.

В іншій частині клопотання - відмовити.

Визначити строк дії ухвали, який не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.01.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу87172557
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —757/1664/20-к

Ухвала від 17.01.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Ільєва Т. Г.

Ухвала від 17.01.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Ільєва Т. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні