Рішення
від 30.01.2020 по справі 728/2371/19
БАХМАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 728/2371/19

Номер провадження 2/728/90/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 січня 2020 року місто Бахмач

Бахмацький районний суд Чернігівської області у складі:

головуючого судді - Пархоменка П.І.

за участі:

секретаря судового засідання - Горбач Н.Д.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Бахмачі цивільну справу

за позовом ОСОБА_1

до

відповідача ОСОБА_2

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Красилівська сільська рада Бахмацького району Чернігівської області

вимоги позивача: про скасування рішення державного реєстратора прав на нерухоме майно про державну реєстрацію прав та їх обтяжень

учасники справи - не з`явилися

негайно після закінчення судового розгляду, перебуваючи в нарадчій кімнаті, ухвалив рішення про наступне:

І. Стислий виклад позиції позивача та заперечень відповідача.

1. 14 листопада 2019 року ОСОБА_1 (далі позивач) звернулася до суду з позовом до ОСОБА_2 (далі відповідач) з вимогою про скасування рішення державного реєстратора прав на нерухоме майно про державну реєстрацію прав та їх обтяжень.

2. Свої вимоги позивач обґрунтувала тим, що їй на праві приватної власності належить житловий будинок, розташований за адресою АДРЕСА_1 , успадкований нею після смерті матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . Окрім житлового будинку, ОСОБА_3 належала земельна ділянка, на якій розташований зазначений будинок, загальною площею 0,1676 га з цільовим призначенням для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд з кадастровим номером 7420384500:01:003:0122.

27 листопада 2018 року державним реєстратором прав на нерухоме майно ОСОБА_2 за результатами розгляду заяви про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, зареєстрованої 22 листопада 2018 року, реєстраційний номер 31313063, було прийнято рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер 44281055, на підставі якого до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності було внесено запис про право власності № 29137408 на земельну ділянку з кадастровим номером 7420384500:01:003:0122, де власником зазначена померла ОСОБА_3 .

За даними Державного реєстру речових прав на нерухоме майно заяву з реєстраційним номером 31313063 про державну реєстрацію прав та їх обтяжень 22 листопада 2018 року подала особисто ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позивач вважає, що при розгляді заяви та прийнятті рішення щодо проведення державної реєстрації права власності на спірну земельну ділянку за суб`єктом права (власником) ОСОБА_3 відповідачем порушено вимоги, які містяться у Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, оскільки право власності зареєстровано за померлою особою.

У зв`язку із зазначеними обставинами позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на спірну земельну ділянку, оскільки право власності на неї зареєстровано за ОСОБА_3 вже після її смерті, а тому вона не входить до складу спадщини. Отримати земельну ділянку у власність або в користування на загальних підставах позивач також не має можливості, оскільки в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно щодо спірної земельної ділянки міститься запис про право власності ОСОБА_3 .

3. На підставі викладеного позивач просила:

3.1. скасувати рішення державного реєстратора прав на нерухоме майно Ширінкіної Л.О. про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер 44281055 від 27 листопада 2018 року щодо проведення державної реєстрації права власності на земельну ділянку з кадастровим номером 7420384500:01:003:0122 (номер запису про право власності 29137408) за суб`єктом права (власником) ОСОБА_3 .

4. Відповідач у поданому відзиві на позовну заяву (а.с.59-63) позовні вимоги не визнала та просила відмовити в їх задоволенні.

Зміст заперечень відповідача зводиться до того, що реєстрація права власності була проведена нею з дотриманням всіх норм чинного законодавства, що регулює порядок державної реєстрації речових прав на нерухоме майно.

Так, 22 листопада 2018 року до неї звернувся ОСОБА_4 з метою реєстрації права власності на земельну ділянку загальною площею 0,1676 га, розташовану за адресою АДРЕСА_1 з кадастровим номером 7420384500:01:003:0122 на ім`я своєї матері - ОСОБА_3 .

Для підтвердження своїх повноважень діяти від імені ОСОБА_3 ОСОБА_4 надав їй довіреність, посвідчену секретарем Красилівської сільської ради Бахмацького району Чернігівської області 1 жовтня 2018 року, згідно з якою ОСОБА_4 уповноважений вчиняти всі необхідні дії, в тому числі пов`язані з проведенням державної реєстрації нерухомого майна.

У зв`язку з тим, що підстав для відмови ОСОБА_4 у державній реєстрації нерухомості, які передбачені частиною першою статті 24 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , не було, нею 27 листопада 2018 року було прийнято рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень.

Під час проведення реєстраційних дій відповідачем було використано відомості Державного земельного кадастру, згідно яких реєстрація спірної земельної ділянки з присвоєнням їй кадастрового номера відбулася 2 листопада 2018 року, тобто після смерті ОСОБА_3 .

Крім того, ОСОБА_4 їй було надано квитанцію Ощадбанку про оплату послуг, яка датована 20 листопада 2018 року, тобто також після смерті ОСОБА_3 .

У реєстрах та інформаційних системах, використаних відповідачем під час розгляду заяви та документів, поданих для державної реєстрації прав, відповідно до чинного законодавства, яке діяло на момент винесення рішення про державну реєстрацію земельної ділянки, не міститься відомостей про смерть фізичної особи, а тому встановити факт смерті суб`єкта права власності ОСОБА_3 на час розгляду документів не являлось можливим, оскільки на це не було ні законодавчих підстав, ні технічної можливості реєстру. Разом з тим, ОСОБА_4 , знаючи про смерть своєї матері, умисно приховав цей факт, з метою використання права померлої на приватизацію земельної ділянки.

Крім того, позивачем не враховано той факт, що підставою виникнення права власності відповідно до витягу з ДРРП є рішення Красилівської сільської ради Бахмацького району Чернігівської області від 7 листопада 2018 року, яким передано у власність ОСОБА_3 спірну земельну ділянку і вже на підставі якого нею була проведена державна реєстрація в Державному реєстрі речових прав.

5. Позивач надіслала відповідь на відзив (а.с.72-77), в якій зазначила, що в поданій заяві про державну реєстрацію прав відсутня будь-яка інформація про уповноважену особу, заявником значиться ОСОБА_3 та зазначений її ідентифікаційний номер. Жодних відомостей про представника за довіреністю, реквізитів самої довіреності та електронної копії довіреності Державний реєстр речових прав на нерухоме майно не містить. Натомість в електронних відомостях міститься запис про відсутність уповноваженої особи. Довіреність на ім`я ОСОБА_4 дійсно видавалася її матір`ю за життя, але для проведення державної реєстрації права власності на землю за ОСОБА_3 довіреність державному реєстратору не надавалась.

Позивач також зазначила, що рішенням Красилівської сільської ради Бахмацького району Чернігівської області від 7 жовтня 2019 року скасовано дію пункту 1.1 рішення 35 сесії сьомого скликання від 7 листопада 2018 року Красилівської сільської ради Бахмацького району Чернігівської області із затвердження технічної документації (щодо надання у власність земельної ділянки ОСОБА_3 ), але на підставі такого рішення неможливо внести зміни до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Запис про скасування державної реєстрації прав вноситься до Державного реєстру на підставі відповідного рішення суду.

6. Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Красилівська сільська рада Бахмацького району Чернігівської області надала письмові пояснення щодо позову (а.с.88-89), в яких зазначено, що рішенням Красилівської сільської ради Бахмацького району Чернігівської області (сорок третя сесія сьомого скликання) від 7 жовтня 2019 року скасовано дію пункту 1.1 рішення 35 сесії сьомого скликання від 7 листопада 2018 року Красилівської сільської ради Бахмацького району Чернігівської області із затвердження технічної документації (щодо надання у власність земельної ділянки ОСОБА_3 ).

Оскільки позивачем право на безоплатну приватизацію земельної ділянки вже використано, вона зможе отримати земельну ділянку для обслуговування житлового будинку в оренду у відповідності до статей 120, 123 Земельного кодексу України після скасування запису Державного реєстру прав на нерухоме майно про право власності ОСОБА_3 .

Проти задоволення позовних вимог ОСОБА_1 не заперечують.

ІІ. Заяви (клопотання) учасників справи.

7. У судове засідання учасники справи не з`явилися, надіслали заяви про розгляд справи без їх участі.

ІІІ. Інші процесуальні дії у справі.

8. Ухвалою Чернігівського окружного адміністративного суду від 28 жовтня 2019 року (а.с.18) у відкритті провадження в адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 до Державного реєстратора прав на нерухоме майно Ширінкіної Л.О., третя особа Красилівська сільська рада про скасування рішення - відмовлено, у зв`язку із чим справа розглядається в порядку цивільного судочинства, оскільки спори між судами про підсудність не допускаються (стаття 32 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК))

9. Ухвалою суду від 30 вересня 2019 року (а.с.46-47) було постановлено проводити розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження.

10. Судом на підставі частини другої статті 197 ЦПК, у зв`язку із неявкою в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

ІV. Фактичні обставини, встановлені Судом та зміст спірних правовідносин.

11. Згідно із свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 (а.с.34, 83) ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

12. За повідомленням приватного нотаріуса Бахмацького районного нотаріального округу Дорошенко Н.В. № 236/01-16 від 4 грудня 2019 року (а.с.58) спадкова справа до майна померлої ОСОБА_3 заведена на підставі заяви ОСОБА_1 про прийняття спадщини за заповітом. Крім того, до нотаріуса звернувся син померлої ОСОБА_4 із заявою про відмову від прийняття спадщини.

13. Згідно із свідоцтвом про право на спадщину за заповітом від 16 липня 2019 року (а.с.11, 38, 85) позивач є спадкоємцем майна померлої ОСОБА_3 Спадщина, на яку видане свідоцтво, складається з житлового будинку з господарськими будівлями і спорудами, що розташований за адресою

АДРЕСА_2 . Державна реєстрація права власності за позивачем на вказаний житловий будинок здійснена 16 липня 2019 року, що підтверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності № 174372451 від 18 липня 2019 року (а.с.12, 39, 86).

15. Відповідно до заяви про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (щодо права власності), зареєстрованої в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 22 листопада 2018 року, реєстраційний номер 31313063 (а.с.13-15, 40-43, 64), ОСОБА_3 22 листопада 2018 року особисто звернулась до державного реєстратора із заявою про державну реєстрацію земельної ділянки, розташованої за адресою АДРЕСА_1 , кадастровий номер 7420384500:01:003:0122.

16. Згідно квитанції АТ Ощадбанк № 38 від 20 листопада 2018 року (а.с.65) ОСОБА_3 було сплачено 180 грн. 00 коп. (сто вісімдесят гривень 00 копійок) адміністративного збору за державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

17. Рішенням Красилівської сільської ради Бахмацького району Чернігівської області (тридцять п`ятої сесії сьомого скликання) від 7 листопада 2018 року (а.с.66) затверджено технічну документацію із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) для надання у власність із земель житлової та громадської забудови загальною площею 0,1676 га, в тому числі 0,1676 га для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) кадастровий номер 7420384500:01:003:0122, яка розташована за адресою АДРЕСА_1 - ОСОБА_3 .

18. Згідно із відомостями про державну реєстрацію земельної ділянки, розташованої за адресою АДРЕСА_1 , кадастровий номер 7420384500:01:003:0122 (а.с.67) державна реєстрація зазначеної земельної ділянки була проведена Відділом у Бахмацькому районі Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області 2 листопада 2018 року.

19. Згідно з інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта № 147094935 від 27 листопада 2018 року (а.с.68-70) відомості щодо спірної земельної ділянки в зазначених реєстрах станом на вказану дату відсутні.

20. Довіреністю від 1 жовтня 2018 року, яка посвідчена секретарем Красилівської сільської ради Бахмацького району Чернігівської області (а.с.71), ОСОБА_3 уповноважила сина ОСОБА_4 представляти її інтереси з питання проведення дій по приватизації належних їй земельних ділянок, що розташовані на території Красилівської сільської ради в с. Красилівка перед усіма юридичними та фізичними особами, в усіх державних та приватних установах, громадських органах, підприємствах і організаціях, органах нотаріату, органах державної виконавчої влади, управлінні Держгеокадастру, відділах державної реєстраційної служби нерухомого майна (в тому числі Центрах надання адміністративних послуг), здійснювати всі процесуальні дії, пов`язані з виконанням даної довіреності.

21. Витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності № 147095123 від 27 листопада 2018 року (а.с.10, 37, 84) за ОСОБА_3 на підставі рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 44281055 від 27 листопада 2018 року зареєстровано право власності на земельну ділянку площею 0,1676 га, надану для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) та розташовану за адресою АДРЕСА_1 , кадастровий номер 7420384500:01:003:0122, номер запису про право власності: 29137408, дата державної реєстрації 22 листопада 2018 року.

22. Позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на спірну земельну ділянку, що підтверджується постановою приватного нотаріуса Бахмацького районного нотаріального округу про відмову у вчиненні нотаріальної дії № 176/02-31 від 23 серпня 2019 року (а.с.8-9, 35-36, 81-82).

23. Рішенням Красилівської сільської ради Бахмацького району Чернігівської області (сорок третя сесія сьомого скликання) від 7 жовтня 2019 року (а.с.78, 90) скасовано дію п. 1.1 рішення 35-ї сесії сьомого скликання від 7 листопада 2018 року Красилівської сільської ради із затвердження технічної документації в зв`язку зі смертю ОСОБА_3

V. Оцінка Суду.

24. Стаття 41 Конституції України гарантує кожному право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.

Право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом.

25. В свою чергу відповідно до пункту 1 частини першої статті 2 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень від 1 липня 2004 року № 1952-IV (далі Закон від 1 липня 2004 року № 1952-IV) державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень - офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Реєстраційна справа - сукупність документів, на підставі яких проведено реєстраційні дії, а також документів, сформованих у процесі проведення таких реєстраційних дій, що зберігаються у паперовій та електронній формі. Реєстраційна дія - державна реєстрація прав, внесення змін до записів Державного реєстру прав, скасування державної реєстрації прав, а також інші дії, що здійснюються в Державному реєстрі прав, крім надання інформації з Державного реєстру прав (пункти 8, 9 частини першої статті 2 Закону від 1 липня 2004 року № 1952-IV).

Рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб`єкта державної реєстрації прав можуть бути оскаржені до Міністерства юстиції України, його територіальних органів або до суду (частина перша статті 37 Закону від 1 липня 2004 року № 1952-IV).

26. З іншої сторони Загальною декларацією прав людини 1948 року, гарантовано, що кожна людина має право на ефективне поновлення в правах компетентними національними судами у випадках порушення її основних прав, наданих їй конституцією або законом (стаття 8).

27. А за правовою позицією Конституційного Суду України правосуддя за своєю суттю визнається таким лише за умови, що воно відповідає вимогам справедливості і забезпечує ефективне поновлення в правах (абзац десятий пункту 9 мотивувальної частини рішення від 30 січня 2003 року № 3-рп/2003).

28. Так відповідно до статті 5 ЦПК, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

29. Зокрема положеннями статей 15, 16 Цивільного кодексу України (далі ЦК), статті 4 ЦПК передбачено, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизначених або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

30. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій (частина четверта статті 12 ЦПК).

За змістом статті 13 ЦПК Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмету спору на власний розсуд.

Зазначені норми процесуального права узгоджуються і з положеннями статті 20 ЦК, згідно якої право на захист особа здійснює на свій розсуд.

31. Розглядаючи спірні правовідносини Суд враховує висновки Великої Палати Верховного Суду, викладені у постанові від 16 січня 2019 року у справі №755/9555/18, провадження №14-536цс18, які зводяться до того, що після внесення відповідного запису до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно належним способом захисту права є не скасування рішення суб`єкта державної реєстрації прав про державну реєстрацію, яке вичерпало свою дію, а скасування запису про проведену державну реєстрацію відповідного права (пункт 5.17 постанови від 4 вересня 2018 року у справі №915/127/18).

Також виходячи із висновків Великої Палати Верховного Суду, викладених у постанові від 29 травня 2019 року у справі №367/2022/15-ц, провадження №14-376цс18, Велика Палата Верховного Суду звертає увагу на те, що рішення суб`єкта державної реєстрації прав про державну реєстрацію прав із внесенням відповідного запису до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно вичерпує свою дію. А тому після внесення такого запису скасування зазначеного рішення не може бути належним способом захисту права або інтересу позивача. За певних умов таким належним способом може бути скасування запису про проведену державну реєстрацію права (див. пункт 5.17 постанови від 4 вересня 2018 року у справі №915/127/18).

32. Проте, позивач, як спосіб захисту обрала саме скасування рішення державного реєстратора (див. пункт 3), що не є належним способом захисту права або інтересу позивача (див. пункт 31).

33. Важливо, що в даній ситуації, правовими наслідками задоволення судом позову може бути зобов`язання відповідача як особи, до якої позивачем пред`являється матеріально - правова вимога, вжити заходів до вчинення дій, утримання від вчинення дій та усунення обставин, що призвели до порушення, невизнання чи оспорювання права або охоронюваного законом інтересу шляхом, зазначеним у резолютивній частині судового рішення.

Відтак, по справі, Суд позбавлений можливості вирішити питання про ефективний захист прав позивача і реалізувати завдання цивільного судочинства (стаття 2 ЦПК), що є підставою для відмови в задоволенні позовних вимог.

Наведений підхід є втіленням таких засад цивільного судочинства як змагальність та диспозитивність, які покликані забезпечити об`єктивність та неупередженість Суду.

При цьому позивач не позбавляється можливості судового захисту з обранням належних способів, в тому числі шляхом визнання права власності на спадкове майно.

34. Виходячи з вищевикладеного, Суд розглянувши справу в межах заявлених вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи, приходить до висновку, що позовні вимоги задоволенню не підлягають.

З цих підстав,

керуючись статтями 2, 5, 10-13, 18, 258-259, 263 - 265 Цивільного процесуального кодексу, Суд, -

У Х В А Л И В :

1. В задоволенні позову ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про скасування рішення державного реєстратора прав на нерухоме майно про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Красилівська сільська рада Бахмацького району Чернігівської області - відмовити повністю.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено до Чернігівського апеляційного суду.

До дня початку функціонування єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи через Бахмацький районний суд Чернігівської області.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення .

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Позивач: ОСОБА_1 , місце проживання АДРЕСА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

Відповідач: ОСОБА_2 , місце проживання АДРЕСА_4 , реєстраційний номер облікової картки платника податків, серія та номер паспорта в матеріалах справи відсутні

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Красилівська сільська рада Бахмацького району Чернігівської області, місцезнаходження с. Красилівка Бахмацького району Чернігівської області, вулиця Перемоги, б. 5, індекс 16541, код ЄДРПОУ 04412610.

Суддя Бахмацького районного суду

Чернігівської області П.І. Пархоменко

Дата ухвалення рішення30.01.2020
Оприлюднено03.02.2020
Номер документу87251130
СудочинствоЦивільне
Сутьдержавну реєстрацію прав та їх обтяжень учасники справи - не з`явилися негайно після закінчення судового розгляду, перебуваючи в нарадчій кімнаті

Судовий реєстр по справі —728/2371/19

Рішення від 30.01.2020

Цивільне

Бахмацький районний суд Чернігівської області

Пархоменко П. І.

Ухвала від 27.11.2019

Цивільне

Бахмацький районний суд Чернігівської області

Пархоменко П. І.

Ухвала від 14.11.2019

Цивільне

Бахмацький районний суд Чернігівської області

Пархоменко П. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні