Рішення
від 29.01.2020 по справі 590/732/19
ЯМПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 590/732/19

Провадження № 2/590/10/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 січня 2020 року Ямпільський районний суд

Сумської області

в складі: головуючого - судді - Бондарчук Я.П.

за участю секретаря судового засідання - Матвійчук А.В.

за участю позивача - ОСОБА_1

представника позивача - Тараненко О.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду с-ща Ямпіль Сумської області в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , паспорт громадянина України серії НОМЕР_1 , виданий Ямпільським РВ УМВС України в Сумській області 15.11.2004 року, РНОКПП НОМЕР_2 , адреса проживання: АДРЕСА_1 ), представник позивача - адвокат Тараненко Олена Олександрівна (свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю серії СМ №000573, видане 06.02.2019 року на підставі рішення Ради адвокатів Сумської області 06.02.2019 року №4, адреса: 41226, Сумська область, Ямпільський район, смт. Свеса, вул. Довженко, 1) до Свеської селищної ради Ямпільського району Сумської області (код ЄДРПОУ 04390133, юридична адреса: 41226, Сумська область, Ямпільський район, смт. Свеса, вул. Грушевського, 31); треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: приватний нотаріус Ямпільського районного нотаріального округу Сумської області Лях Василь Валерійович (юридична адреса: 41200, Сумська область , смт. Ямпіль, пров. Спасо -Преображенський, 8/2), Комунальне підприємство Глухівське бюро технічної інвентаризації (код ЄДРПОУ 03352774, юридична адреса: 41400, Сумська область, м. Глухів, вул. Ціолковського, 3), Приватне акціонерне товариство Свеський насосний завод (код ЄДРПОУ 05785454, юридична адреса: 41226, Сумська область, Ямпільський район, смт. Свеса, вул. Заводська, 1), Мале приватне підприємство Нектар (код ЄДРПОУ 22597553, юридична адреса: 41226, Сумська область, Ямпільський район, смт. Свеса, вул. Заводська, 2а) про визнання права власності в порядку спадкування за заповітом, суд, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 , в особі представника позивача Тараненко О.О. , звернулась до суду з позовною заявою до Свеської селищної ради Ямпільського району Сумської області про визнання права власності в порядку спадкування за заповітом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , на квартиру, розташовану за адресою: АДРЕСА_3 , оскільки при її зверненні до приватного нотаріуса Ямпільського районного нотаріального округу Сумської області з питання оформлення спадщини за заповітом після смерті ОСОБА_3 на вказану квартиру, їй було відмовлено через відсутність правовстановлюючого документу. Іншим способом визнати право власності на квартиру вона не може, тому звернулась до суду з позовом про визнання права власності на вищевказану квартиру за нею в порядку спадкування за заповітом.

Ухвалою суду від 26.07.2019 року (а.с.35) відкрито загальне позовне провадження у цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_1 (адвокат Тараненко О.О.) до Свеської селищної ради Ямпільського району Сумської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: приватний нотаріус Ямпільського районного нотаріального округу Сумської області Лях В.В., Комунальне підприємство Глухівське бюро технічної інвентаризації , Приватне акціонерне товариство Свеський насосний завод , Мале приватне підприємство Нектар , про визнання права власності в порядку спадкування за заповітом, з метою виконання вимог ч.1 ст.189 ЦПК України розпочато підготовче провадження у справі; призначено підготовче судове засідання у приміщенні Ямпільського районного суду Сумської області; визначено відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву; за клопотання позивача витребувано від приватного нотаріуса Ямпільського районного нотаріального округу Сумської області Лях В.В.: належним чином завірені копії матеріалів спадкової справи №56071651; від Малого приватного підприємства Нектар : матеріали приватизаційної справи на квартиру за адресою: АДРЕСА_3 , що приватизувала ОСОБА_3 , а саме: оригінали або належним чином завірені копії: квитанції №2 від 11.02.1999 року; приватизаційного платіжного доручення №595 від 12.05.1999 року; розрахунку площі квартири, що приватизується, затверджений розпорядженням (наказом) від 19.01.1993 року №18; довідки про склад сім`ї наймача; заяви ОСОБА_3 від 11.02.1999 року; розпорядження органу приватизації.

Ухвалою від 22.11.2019 року закрито підготовче провадження та призначити до судового розгляду по суті справу за позовом ОСОБА_1 (адвокат Тараненко О.О.) до Свеської селищної ради Ямпільського району Сумської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: приватний нотаріус Ямпільського районного нотаріального округу Сумської області Лях Василь Валерійович, Комунальне підприємство Глухівське бюро технічної інвентаризації , Приватне акціонерне товариство Свеський насосний завод , Мале приватне підприємство Нектар , про визнання права власності в порядку спадкування; у судове засідання для розгляду справи по суті викликати учасників справи; на підставі ст.84 ЦПК України повторно витребувано від приватного нотаріуса Ямпільського районного нотаріального округу Сумської області Лях В.В. належним чином завірені копії матеріалів спадкової справи №56071651.

Позивач, ОСОБА_1 , в судове засідання не з`явилась, хоча належним чином була повідомлена про дату, час та місце розгляду справи, будь-яких клопотань до суду не надходило.

Представник позивача, адвокат Тараненко О.О. (свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю серії СМ №000573, видане 06.02.2019 року на підставі рішення Ради адвокатів Сумської області 06.02.2019 року №4), діюча на підставі ордера №16 від 17.06.2019 (а.с.28), в судове засідання не з`явилась, хоча належним чином була повідомлена про дату, час та місце розгляду справи, надала до суду заяву про розгляд справи у її відсутність та відсутність позивача, позовні вимоги підтримали та просили суд їх задовольнити.

Відповідач, представник Свеської селищної ради Ямпільського району Сумської області, в судове засідання не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, судом 20.01.2020 року отримано клопотання за підписом голови селищної ради Філонова Ю.С. про розгляд справи у відсутність представника Свеської селищної ради, проти задоволення позову заперечення відсутні.

Представник третьої особи - ПАТ Свеський насосний завод в судове засідання не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, судом 15.01.2020 року від ПАТ Свеський насосний завод за підписом генерального директора Кульбака П.О. отримано клопотання про розгляд справи у відсутність представника третьої особи, за наявних у справі матеріалах.

Третя особа - приватний нотаріус Ямпільського районного нотаріального округу Сумської області Лях В.В., в судове засідання не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, судом 09.12.2019 року від приватного нотаріуса Ямпільського районного нотаріального округу Сумської області Лях В.В. отримано клопотання про розгляд справи у відсутність третьої особи.

Представник третьої особи - Малого приватного підприємства Нектар - в судове засідання не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, судом 21.11.2019 року від представника Малого приватного підприємства Нектар отримано клопотання про розгляд справи у відсутність третьої особи, проти задоволення позовних вимог не заперечував.

Представник третьої особи - Комунального підприємства Глухівське бюро технічної інвентаризації - в судове засідання не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, будь-яких клопотань до суду не надходило.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

В судовому засіданні було встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 в смт. Свеса Ямпільського району Сумської області померла ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка за життя заповіла позивачу, ОСОБА_1 квартиру АДРЕСА_4 . Зазначену квартиру ОСОБА_3 заповіла позивачеві, оскільки бабуся позивача доглядала за нею, а інших спадкоємців у ОСОБА_3 не було.

Позивач у 6-тимісячний строк із дня смерті спадкодавця звернулась до Ямпільської районної державної нотаріальної контори Сумської області із заявою про прийняття спадщини. 14.05.2014 року нотаріусом Лях В.В. було відкрито спадкову справу №56071651.

При зверненні ОСОБА_1 до приватного нотаріуса Ямпільського районного нотаріального округу Сумської області з питання оформлення спадщини за заповітом на квартиру АДРЕСА_4 , їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, у зв`язку із відсутністю правовстановлюючих документів на квартиру та рекомендовано встановити право власності на спадкове майно в судовому порядку (а.с.14).

При зверненні представника позивача - адвоката Тараненко О.О. до КП "Глухівське БТІ", їй було повідомлено, що в КП Глухівське БТІ станом на 31.12.2012 року право власності на нерухоме майно за адресою: АДРЕСА_3 , не зареєстровано (а.с.13).

Відповідно до роз`яснень, які містяться в абзаці 3 пункту 23 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 року №7 Про судову практику у справах про спадкування у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до ст.392 ЦК України, власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Той факт, що власником вказаної квартири є спадкодавець ОСОБА_3 , підтверджується:

-довідкою АТ Державний ощадний банк ТВБВ №10018/0103 Філії-Сумського обласного управління №11-05/265 від 28.12.2017 року (а.с.15), відповідно до якої встановлено, що ОСОБА_3 , проживаюча за адресою: АДРЕСА_3 , використала житловий чек в повному обсязі на суму 4,20 грн. 13.05.1999 року;

-відповіддю ПрАТ "Свеськи насосний завод" №16-923 від 15.05.2019 року на адвокатський запит (а.с.16), відповідно до якої надані документи, які спеціалісти заводу віднайшли в архіві МПП Нектар , що підтверджують факт організації роботи по приватизації ОСОБА_3 квартири за адресою: АДРЕСА_3 , а саме: копію квитанції до касового ордеру №2 від 11.02.1999 року, що підтверджує сплату ОСОБА_3 за приватизацію 13,60 грн. (а.с.17), копію приватизаційного платіжного доручення №595 від 12.05.1999 року (а.с.18); копію розрахунку площі квартири (будинку), що безоплатно приватизується, затвердженого розпорядженням (наказом) від 19.01.1993 року №18 (відповідно, до якого: наймач, що приватизує квартиру - ОСОБА_3 , загальна площа квартири -31.5, кількість мешканців у квартирі -1, відновна вартість квартири - 5,50 (а.с.19)), копію довідки про склад сім`ї наймача ізольованої квартири та займані ними приміщення від 11.02.1999 року за адресою: АДРЕСА_3 ( а.с.20), копію заяви ОСОБА_3 на ім`я керівника органу приватизації, щодо оформлення передачі в особисту власність квартири (а.с.21); копію розпорядження органу приватизації (а.с.22), яким задоволено заяву ОСОБА_3 про передачу квартири в АДРЕСА_3 , у приватну власність, розпорядження не підписано керівником органу приватизації - Гелета В.Г., за змістом п.4 розпорядження, на відділ приватизації житла ВАТ СНЗ покладено обов`язок оформити свідоцтво про право власності на житло.

Документи на підтвердження факту приватизації квартири ОСОБА_3 запитувались адвокатом Тараненко О.О. в інтересах позивача адвокатським запитом №005 від 07.05.2019 року до МПП Нектар (а.с.23). Відповідно до відповіді МПП Нектар від 13.05.2019 року №62 (а.с.24) стосовно приватизації квартири АДРЕСА_4 не володіє інформацією, у зв`язку з тим, що не має паспортного столу і приватизацією квартир ніколи не займалось.

Отже, з огляду на вищевикладене, суд вважає що ОСОБА_3 при житті на праві приватної власності належала вказана вище квартира, але правовстановлюючі документи на неї відсутні.

Відповідно до ч.1 ст.1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст.ст. 1217, 1218 ЦК України визначено, що спадкування здійснюється за заповітом або законом; до складу спадщини входять всі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинялися внаслідок його смерті.

Згідно роз`яснень Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, викладених в листі 16.05.2013 року № 24-753/0/4-13 при розгляді справ про визнання права власності на спадкове нерухоме майно у випадках, якщо спадщина прийнята, проте спадкоємцем не було одержано свідоцтво про право на спадщину (ст.1297 ЦК) або не здійснено державну реєстрацію права на спадщину (ст.1299 ЦК), слід брати до уваги, що законодавець розмежовує поняття "виникнення права на спадщину" та "виникнення права власності на нерухоме майно, що входить до складу спадщини", і пов`язує із виникненням цих майнових прав різні правові наслідки.

Відповідно до норм ч.5 ст.1268 ЦК незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини та згідно із ч.3 ст.1296 ЦК відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Статтею 1297 ЦК встановлено обов`язок спадкоємця звернутися за свідоцтвом про право на спадщину на нерухоме майно. Проте нормами цієї статті, так само як й іншими нормами цивільного права, не визначено правових наслідків недотримання такого обов`язку у виді втрати права на спадщину.

Виникнення у спадкоємця права на спадщину, яке пов`язується з її прийняттям, як майнового права зумовлює входження права на неї до складу спадщини після смерті спадкоємця, який не одержав свідоцтва про право на спадщину (статті 1296, 1297 ЦК) та не здійснив його державної реєстрації (ст.1299 ЦК).

У постанові від 11.12.2013 року справа № 6-121цс13 Верховний Суд України зазначив, що у разі, коли громадянин, який висловив волю на приватизацію займаної ним квартири, помер до прийняття компетентним органом рішення про приватизацію, але після збігу встановленого частиною третьою статті 8 Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду" строку, до його спадкоємців у порядку спадкування переходить право вимагати визнання за ними права власності на таку квартиру.

Відповідно до ст.345 ЦПК України, фізична або юридична особа може набути право власності у разі приватизації державного майна та майна, що є в комунальній власності. Приватизація здійснюється в порядку, встановленому законом.

Відповідно до статей 1, 3, 8 Закону України Про приватизацію державного житлового фонду приватизація державного житлового фонду здійснюється на підставі рішень відповідних органів приватизації, що приймаються не пізніше місяця з дня одержання заяви громадянина, який постійно мешкає у квартирі (будинку), відносно якої вирішується питання про передачу у власність.

У разі не передання квартири (будинку) у власність наймачеві, його спадкоємці вправі вимагати визнання за ними права власності на неї лише в тому разі, коли наймач звертався з належно оформленою заявою про це до відповідного органу приватизації або власника державного чи громадського житлового фонду, однак вона не була розглянута в установлений строк або в її задоволенні було незаконно відмовлено за наявності підстав і відсутності заборон для передачі квартири наймачеві(частина 5 пункту 13 постанови Пленуму Верховного Суду України від 22 грудня 1995 року N 20 Про судову практику у справах за позовами про захист права приватної власності ).

Крім того, згідно свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 (а.с.9) встановлено, що ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в смт. Свеса, Ямпільського району, Сумської області, актовий запис про смерть №05 від 13.01.2014 року.

За життя ОСОБА_3 склала заповіт, посвідчений 26.11.2008 року секретарем Свеської селищної ради Ямпільського району Сумської області, реєстровий номер 932, яким заповіла ОСОБА_1 належну їй на праві власності квартиру, що знаходиться в АДРЕСА_4 під АДРЕСА_5 в будинку під номером №5 (ксерокопія заповіту, а.с.10).

Згідно інформації приватного нотаріуса Ямпільського районного нотаріального округу Сумської області від 14.06.2019 року №326/02-14 (а.с.14) встановлено, що після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 Ямпільською нотаріальною конторою заведена спадкова справа №101/2014 від 14.05.2014 року. Спадкова справа знаходиться на зберіганні у приватного нотаріуса Ямпільського районного нотаріального округу Лях В.В.. Спадкоємцем за заповітом є ОСОБА_1 , яка успадкувала, шляхом подачі заяви, квартиру розташовану за адресою: АДРЕСА_3 . На успадковану квартиру, розташовану за адресою: АДРЕСА_3 , свідоцтво про право на спадщину не видавалось, в зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на нерухоме майно.

Згідно з Витягом про реєстрацію в Спадковому реєстрі №37362951 від 14.05.2014 року (а.с.12) встановлено, що у Спадковому реєстрі зареєстрована спадкова справа, номер у спадковому реєстрі 56071651; номер у нотаріуса 101; місце заведення - Ямпільська районна державна нотаріальна контора, Ямпільський районний, Сумська область; дата заведення 14.05.2014 року; місце зберігання: Ямпільська районна державна нотаріальна контора (41200, Сумська область, Ямпільський район, смт. Ямпіль, провул. Боженка, 8/2); спадкодавець - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженка с. Демянівка Ямпільського району Сумської області, дата смерті - ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідно до розпорядження селищного голови смт. Свеса від 11.02.2016 року №15-ОД "Про внесення змін до розпорядження селищного голови від 09.02.2016 року № 14-ОД" (а.с.11) АДРЕСА_4 перейменована на АДРЕСА_4.

13.06.2019 року ФОП ОСОБА_5 на замовлення ОСОБА_1 виготовлено технічний паспорт на квартиру АДРЕСА_4 (а.с.25-26).

14.06.2019 року ТОВ Наукова технічна компанія Оцінка на замовлення ОСОБА_1 визначена ринкова вартість нерухомого майна - однокімнатної квартири загальною площею 32 кв.м., що розташована за адресою: АДРЕСА_3 ,- 71907,00 грн (ксерокопія звіту №140619-3 про оцінку майна, а.с.27).

Виходячи з вищевикладеного, суд вважає, що квартира за адресою: АДРЕСА_3 , на праві власності належала померлій ОСОБА_3 , а тому позивачу ОСОБА_1 вказана квартира повинна перейти у власність в порядку спадкування за заповітом, а отже вказані позовні вимоги підлягають задоволенню.

Виходячи з вищевикладеного та керуючись ст.ст. 345, 1216, 1217, 1218, 1220, 1221 ЦК, ст.ст. 12, 13, 81, 89, 259, 263-265 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , паспорт громадянина України серії НОМЕР_1 , виданий Ямпільським РВ УМВС України в Сумській області 15.11.2004 року, РНОКПП НОМЕР_2 , адреса проживання: АДРЕСА_1 ), представник позивача - адвокат Тараненко Олена Олександрівна (свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю серії СМ №000573, видане 06.02.2019 року на підставі рішення Ради адвокатів Сумської області 06.02.2019 року №4, адреса: 41226, Сумська область, Ямпільський район, смт. Свеса, вул. Довженко, 1) до Свеської селищної ради Ямпільського району Сумської області (код ЄДРПОУ 04390133, юридична адреса: 41226, Сумська область, Ямпільський район, смт. Свеса, вул. Грушевського, 31); треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: приватний нотаріус Ямпільського районного нотаріального округу Сумської області Лях Василь Валерійович (юридична адреса: 41200, Сумська область , смт. Ямпіль, пров. Спасо -Преображенський, 8/2), Комунальне підприємство Глухівське бюро технічної інвентаризації (код ЄДРПОУ 03352774, юридична адреса: 41400, Сумська область, м. Глухів, вул. Ціолковського, 3), Приватне акціонерне товариство Свеський насосний завод (код ЄДРПОУ 05785454, юридична адреса: 41226, Сумська область, Ямпільський район, смт. Свеса, вул. Заводська, 1), Мале приватне підприємство Нектар (код ЄДРПОУ 22597553, юридична адреса: 41226, Сумська область, Ямпільський район, смт. Свеса, вул. Заводська, 2а) про визнання права власності в порядку спадкування за заповітом, задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , паспорт громадянина України серії НОМЕР_1 , виданий Ямпільським РВ УМВС України в Сумській області 15.11.2004 року, РНОКПП НОМЕР_2 , адреса проживання: АДРЕСА_1 ) право власності на квартиру, розташовану за адресою: АДРЕСА_7 , в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 .

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до суду апеляційної інстанції через Ямпільський районний суд Сумської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його складення (п.15, п.п.15.5 Перехідних положень ЦПК України).

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подана апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у ч.2 ст.358 ЦПК України.

Повний текст рішення складено 29.01.2020 року.

Суддя Я.П. Бондарчук

Дата ухвалення рішення29.01.2020
Оприлюднено04.02.2020
Номер документу87322809
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —590/732/19

Рішення від 29.01.2020

Цивільне

Ямпільський районний суд Сумської області

Бондарчук Я. П.

Рішення від 20.01.2020

Цивільне

Ямпільський районний суд Сумської області

Бондарчук Я. П.

Ухвала від 22.11.2019

Цивільне

Ямпільський районний суд Сумської області

Бондарчук Я. П.

Ухвала від 26.07.2019

Цивільне

Ямпільський районний суд Сумської області

Бондарчук Я. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні