Ухвала
від 03.02.2020 по справі 340/2453/19
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

03 лютого 2020 року м. Кропивницький Справа № 340/2453/19

Кіровоградський окружний адміністративний суд у складі судді Черниш О.А.,

розглядаючи за правилами спрощеного позовного провадження

адміністративну справу за позовом

позивач: товариство з обмеженою відповідальністю "Аграрні традиції СВ" (27500, Кіровоградська область, м. Світловодськ, вул. Ювілейна, 1-Д, кім. 109, код ЄДРПОУ 41141697; адреса для листування: 39617, Полтавська область, м. Кременчук, вул. Горького, 17, оф.1)

відповідач: Головне управління ДФС у Кіровоградській області (25006, м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 55, код ЄДРПОУ 39393501)

про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії -

В С Т А Н О В И В:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Аграрні традиції СВ" 27.09.2019 року звернулося до суду з адміністративним позовом до Головного управління ДФС у Кіровоградській області, в якому просить:

- визнати протиправним та скасувати рішення Головного управління ДФС у Кіровоградській області №1032 від 31.01.2019 року про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість;

- зобов`язати Головне управління ДФС у Кіровоградській області поновити його свідоцтво платника податку на додану вартість.

Ухвалою судді від 06.11.2019 року відкрито провадження у даній справі та призначено її до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи.

Ухвалою суду від 26.12.2019 року вирішено здійснювати розгляд цієї справи за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін. Цією ж ухвалою від відповідача витребувано додаткові докази, які мають значення для вирішення справи.

У ході судового розгляду справи представник відповідача подала до суду клопотання про заміну первісного відповідача - Головного управління ДФС у Кіровоградській області - його процесуальним правонаступником - Головним управлінням ДПС у Кіровоградській області.

Вирішуючи вказане клопотання, суд керується статтею 52 КАС України, якою унормовано процесуальне правонаступництво та передбачено, що у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

Пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України №537 від 19.06.2019 року "Про утворення територіальних органів Державної податкової служби" постановлено утворити як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної податкової служби за переліком згідно з додатком 1, зокрема Головне управління ДПС у Кіровоградській області.

Пунктом 2 постанови Кабінету Міністрів України №537 від 19.06.2019 року "Про утворення територіальних органів Державної податкової служби" постановлено реорганізувати деякі територіальні органи Державної фіскальної служби шляхом їх приєднання до відповідних територіальних органів Державної податкової служби за переліком згідно з додатком 2. Зокрема Головне управління ДФС у Кіровоградській області реорганізується шляхом приєднання до новоутвореного Головного управління ДПС у Кіровоградській області.

Згідно з пунктами 3, 4 постанови Кабінету Міністрів України №537 від 19.06.2019 року "Про утворення територіальних органів Державної податкової служби" установлено, що територіальні органи Державної фіскальної служби, які реорганізуються, продовжують здійснювати свої повноваження до передачі таких повноважень територіальним органам Державної податкової служби та центрального органу виконавчої влади, на який покладається обов`язок забезпечення запобігання, виявлення, припинення, розслідування та розкриття кримінальних правопорушень, об`єктом яких є фінансові інтереси держави та/або місцевого самоврядування, що віднесені до його підслідності відповідно до Кримінального процесуального кодексу України.

Визначено територіальні органи Державної податкової служби правонаступниками майна, прав та обов`язків територіальних органів Державної фіскальної служби, що реорганізуються згідно з пунктом 2 цієї постанови, у відповідних сферах діяльності.

За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Головне управління ДПС у Кіровоградській області зареєстровано як юридична особа 31.07.2019 року. Головне управління ДФС у Кіровоградській області з 02.08.2019 року перебуває у стані припинення.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 року №682-р "Питання Державної податкової служби" погоджено пропозицію Міністерства фінансів щодо можливості забезпечення здійснення Державною податковою службою покладених на неї постановою Кабінету Міністрів України від 6 березня 2019 р. №227 "Про затвердження положень про Державну податкову службу України та Державну митну службу України" функцій і повноважень Державної фіскальної служби, що припиняється, з реалізації державної податкової політики, державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування.

У зв`язку з цим розпорядженням, головою ДПС України видано наказ №36 від 28.08.2019 року "Про початок діяльності Державної податкової служби України", а в.о. начальника Головного управління ДПС у Кіровоградській області видано наказ №5 від 29.08.2019 року "Про початок діяльності Головного управління ДПС у Кіровоградській області".

Отже з 29.08.2019 року діяльність та адміністративна компетенція Головного управління ДФС у Кіровоградській області як суб`єкта владних повноважень припинилася, а його функції і зобов`язання у публічно-правових відносинах перейшли до іншого органу державної влади - Головного управління ДПС у Кіровоградській області.

У пункті 9 постанови Пленуму Вищого адміністративного суду України від 06.03.2008 року №2 "Про практику застосування адміністративними судами окремих положень Кодексу адміністративного судочинства України під час розгляду адміністративних справ" наголошено, що при визначенні процесуального правонаступництва судам слід виходити з того, хто є правонаступником у спірних правовідносинах, та враховувати, що якщо під час розгляду адміністративної справи буде встановлено, що орган державної влади, орган місцевого самоврядування, рішення, дії чи бездіяльність яких оскаржуються, припинили свою діяльність, то в такому випадку суду необхідно залучити до участі у справі їх правонаступників. У випадку ж відсутності правонаступників суду необхідно залучити до участі у справі орган, до компетенції якого належить вирішення питання про усунення порушень прав, свобод чи інтересів позивача. У разі зменшення обсягу компетенції суб`єкта владних повноважень, не пов`язаного з припиненням його діяльності, до участі у справі як другий відповідач судом залучається інший суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого передані або належать функції чи повноваження щодо вирішення питання про відновлення порушених прав, свобод чи інтересів позивача.

Подібна правова позиція щодо публічного правонаступництва органів державної влади викладена у постанові Верховного Суду у складі судової палати з розгляду справ щодо податків, зборів та інших обов`язкових платежів Касаційного адміністративного суду від 11.10.2019 року у справі №812/1408/16.

Отже суд вважає, що процесуальним правонаступником відповідача у публічно-правовому спорі, що вирішується судом у цій справі, є Головне управління ДПС у Кіровоградській області, яке з 29.08.2019 року виконує функціональні повноваження Головного управління ДФС у Кіровоградській області, що припиняється, з реалізації державної податкової політики, та саме до його повноважень належить вирішення питання про усунення порушень прав, свобод чи інтересів позивача у спірних правовідносинах.

У ході судового розгляду справи суд дійшов до висновку про необхідність витребування нових (додаткових) доказів від відповідача та Головного управління ДПС у Закарпатській області.

Керуючись статтями 9, 52, 77, 79, 80, 223, 248, 256, 262 КАС України, суд -

У Х В А Л И В:

1. Замінити первісного відповідача його процесуальним правонаступником - Головним управлінням ДПС у Кіровоградській області (25006, м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 55, код ЄДРПОУ 43142606)

2. Оголосити перерву у судовому засіданні до 25 лютого 2020 року до 12:00 год.

3. Зобов`язати відповідача до дня судового засідання подати до суду:

- повідомлення за формою №11-ОПП щодо ТОВ "Аграрні традиції СВ";

- пояснення щодо того, які договори про визнання електронних документів укладалися між контролюючими органами та ТОВ "Аграрні традиції СВ" упродовж 2017 - 2019 років;

- договір про визнання електронних документів, на підставі якого Олександрійська ОДПІ ГУ ДФС у Кіровоградській області приймала подані ТОВ "Аграрні традиції СВ" в електронному вигляді податкові декларації з ПДВ за червень - листопад 2017 року, повідомлення про припинення дії цього договору;

- повідомлення про припинення дії договору про визнання електронних документів №241120171 від 24.11.2017 року, укладеного з ТОВ "Аграрні традиції СВ";

- заява ТОВ "Аграрні традиції СВ" від 15.02.2019 року, отримана Головним управлінням ДФС у Кіровоградській області через Єдине вікно подання електронної звітності, квитанція про її прийняття;

- пояснення щодо того, з якого дня ТОВ "Аграрні традиції СВ" стало користувачем електронного кабінету (п.42-1.5 ст.42-1 ПК України);

- пояснення, щодо того, коли рішення Головного управління ДФС у Кіровоградській області №1032 від 31.01.2019 року про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість розміщено в електронному кабінеті ТОВ "Аграрні традиції СВ";

- інформацію про дату і час надсилання до ТОВ "Аграрні традиції СВ" та отримання ним через електронний кабінет рішення Головного управління ДФС у Кіровоградській області №1032 від 31.01.2019 року про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість, з ідентифікацією відправника та отримувача (квитанцію про доставку у текстовому форматі, передбачену п.42.4 ст.42 ПК України).

4. Зобов`язати Головне управління ДПС у Закарпатській області упродовж 5 днів він дня отримання цієї ухвали подати до суду:

- повідомлення за формою №11-ОПП щодо ТОВ "Аграрні традиції СВ";

- пояснення щодо того, у який період ТОВ "Аграрні традиції СВ" перебувало на обліку платників податків в Ужгородській ОДПІ ГУ ДФС у Закарпатській області, за основним та неосновним місцями обліку.

- договір про визнання електронних документів №714001 від 29.11.2017 року, укладений між Ужгородською ОДПІ ГУ ДФС у Закарпатській області та ТОВ "Аграрні традиції СВ";

- перша та друга квитанція про прийняття заяви ТОВ "Аграрні традиції СВ" №1 від 14.02.2018 року про приєднання до договору про визнання електронних документів №714001 від 29.11.2017 року;

- повідомлення про припинення дії договору про визнання електронних документів №714001 від 29.11.2017 року, укладеного з ТОВ "Аграрні традиції СВ";

- пояснення щодо причин неприйняття податкової декларації з ПДВ за січень 2018 року, поданої 19.02.2018 року.

5. Копію ухвали направити учасникам справи та до Головного управління ДПС у Закарпатській області.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала суду щодо процесуального правонаступництва може бути оскаржена в апеляційному порядку до Третього апеляційного адміністративного суду у 15 - денний строк, установлений статтею 295 КАС України.

Суддя Кіровоградського окружного

адміністративного суду О.А. Черниш

Дата ухвалення рішення03.02.2020
Оприлюднено07.02.2020

Судовий реєстр по справі —340/2453/19

Ухвала від 03.08.2020

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

Ухвала від 03.08.2020

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

Ухвала від 25.02.2020

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

Ухвала від 03.02.2020

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

Ухвала від 26.12.2019

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

Ухвала від 06.11.2019

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

Ухвала від 04.10.2019

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні