Ухвала
від 25.02.2020 по справі 340/2453/19
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про витребування доказів

25 лютого 2020 року м. Кропивницький Справа № 340/2453/19

Кіровоградський окружний адміністративний суд у складі судді Черниш О.А.,

розглядаючи за правилами спрощеного позовного провадження

адміністративну справу за позовом

позивач: товариство з обмеженою відповідальністю "Аграрні традиції СВ" (27500, Кіровоградська область, м. Світловодськ, вул. Ювілейна, 1-Д, кім. 109, код ЄДРПОУ 41141697; адреса для листування: 39617, Полтавська область, м. Кременчук, вул. Горького, 17, оф.1)

відповідач: Головне управління ДПС у Кіровоградській області (25006, м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 55, код ЄДРПОУ 43142606)

про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії -

В С Т А Н О В И В:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Аграрні традиції СВ" у вересні 2019 року звернулося до суду з адміністративним позовом до Головного управління ДФС у Кіровоградській області, в якому просить:

- визнати протиправним та скасувати рішення Головного управління ДФС у Кіровоградській області №1032 від 31.01.2019 року про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість;

- зобов`язати Головне управління ДФС у Кіровоградській області поновити його свідоцтво платника податку на додану вартість.

Ухвалою судді від 06.11.2019 року відкрито провадження у даній справі та призначено її до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи.

Ухвалою суду від 26.12.2019 року вирішено здійснювати розгляд цієї справи за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін. Цією ж ухвалою від відповідача витребувано додаткові докази, які мають значення для вирішення справи.

Ухвалою суду від 03.02.2020 року замінено первісного відповідача - Головне управління ДФС у Кіровоградській області - його процесуальним правонаступником - Головним управлінням ДПС у Кіровоградській області та витребувано від нього докази, які мають значення для вирішення справи.

У позовній заяві позивач зазначив, що дізнався про спірне рішення Головного управління ДФС у Кіровоградській області №1032 від 31.01.2019 року про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість лише у вересні 2019 року з електронного кабінету платника податків. Натомість у ході судового розгляду представник відповідача стверджувала, що про спірне рішення позивач повинен був дізнатися ще у лютому 2019 року після того, як отримав квитанцію від 18.02.2019 року про відмову у прийнятті податкової накладної №1 від 18.02.2019 року, з причини анулювання 31.01.2019 року його реєстрації платника ПДВ.

Ухвалами від 26.12.2019 року та від 03.02.2019 року суд витребував від відповідача докази на підтвердження обставин надсилання позивачеві та отримання ним через електронний кабінет спірного рішення Головного управління ДФС у Кіровоградській області №1032 від 31.01.2019 року про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість.

Однак представник відповідача не надала таких доказів, пояснивши, що ГУ ДПС у Кіровоградській області не має доступу до особистого кабінету платника (приватної частини). Такий доступ, окрім користувача, має відповідний структурний підрозділ ДПС України, який є технічним адміністратором інформаційно-телекомунікаційної системи "Електронний кабінет".

Пунктом 42.4 статті 42 Податкового кодексу України передбачено, що платники податків, які подають звітність в електронній формі та/або пройшли електронну ідентифікацію онлайн в електронному кабінеті, можуть здійснювати листування з контролюючими органами засобами електронного зв`язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України "Про електронні документи та електронний документообіг" та "Про електронні довірчі послуги".

Листування контролюючих органів з платниками податків, зазначеними в абзаці першому цього пункту, здійснюється засобами електронного зв`язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України "Про електронні документи та електронний документообіг" та "Про електронні довірчі послуги" шляхом надіслання документа в електронний кабінет з одночасним надісланням платнику податків на його електронну адресу (адреси) інформації про вид документа, дату та час його надіслання в електронний кабінет.

Датою вручення платнику податків документа є дата, зазначена у квитанції про доставку у текстовому форматі, що відправляється з електронного кабінету автоматично та свідчить про дату та час доставки документа платнику податків. У разі якщо доставка документа відбулася після 18 години, датою вручення документа платнику податків вважається наступний робочий день. Якщо доставка відбулася у вихідний чи святковий день, датою вручення документа платнику податків вважається перший робочий день, що настає за вихідним або святковим днем.

Відповідно до пункту 18 Порядку функціонування Електронного кабінету, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.07.2017 року №637, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 01.08.2017 року за №942/30810, для забезпечення контролю за роботою та адміністрування Електронного кабінету технічному адміністратору надається право перегляду журналу всіх дій (подій), що відбуваються в Електронному кабінеті, включаючи, зокрема, фіксацію дати і часу відправлення, отримання документів через Електронний кабінет та будь-якої зміни даних, доступних в Електронному кабінеті, за допомогою кваліфікованої електронної позначки часу.

Згідно з частиною 4 статті 9 КАС України суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. (стаття 72 КАС України)

За правилами статті 80 КАС України про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи суд постановляє ухвалу.

Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

У разі неподання суб`єктом владних повноважень витребуваних судом доказів без поважних причин або без повідомлення причин суд, залежно від того, яке ці докази мають значення, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у її визнанні, або розглянути справу за наявними в ній доказами.

Керуючись статтями 9, 79, 80, 223, 248, 256, 260-262 КАС України, суд -

У Х В А Л И В:

1. Оголосити перерву у судовому засіданні до 17 березня 2020 року до 14:00 год.

2. Зобов`язати Державну податкову службу України до дня судового засідання подати до суду:

- пояснення щодо того, з якого дня ТОВ "Аграрні традиції СВ" стало користувачем електронного кабінету (п.42-1.5 ст.42-1 ПК України);

- пояснення та докази щодо того, коли рішення Головного управління ДФС у Кіровоградській області №1032 від 31.01.2019 року про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість розміщено в електронному кабінеті ТОВ "Аграрні традиції СВ";

- інформацію про дату і час надсилання до ТОВ "Аграрні традиції СВ" та отримання ним через електронний кабінет рішення Головного управління ДФС у Кіровоградській області №1032 від 31.01.2019 року про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість, з ідентифікацією відправника та отримувача (квитанцію про доставку у текстовому форматі, передбачену п.42.4 ст.42 ПК України);

- пояснення щодо того, які договори про визнання електронних документів укладалися між контролюючими органами та ТОВ "Аграрні традиції СВ" упродовж 2017 - 2019 років.

3. Викликати у судове засідання директора ТОВ "Аграрні традиції СВ" Тананайського В.А. для особистих пояснень, визнавши його особисту участь обов`язковою.

4. Копію ухвали направити учасникам справи та ДПС України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя Кіровоградського окружного

адміністративного суду О.А. Черниш

Дата ухвалення рішення25.02.2020
Оприлюднено27.02.2020

Судовий реєстр по справі —340/2453/19

Ухвала від 03.08.2020

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

Ухвала від 03.08.2020

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

Ухвала від 25.02.2020

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

Ухвала від 03.02.2020

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

Ухвала від 26.12.2019

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

Ухвала від 06.11.2019

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

Ухвала від 04.10.2019

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні