Постанова
від 30.01.2020 по справі 826/6446/17
ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД Справа № 826/6446/17 Суддя (судді) першої інстанції: Кузьменко В.А.

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 січня 2020 року м. Київ

Шостий апеляційний адміністративний суд в складі: головуючого - судді Лічевецького І.О., суддів - Кобаля М.І., Мельничука В.П., при секретарі - Рейтаровській О.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Фонду державного майна України на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 06 листопада 2019 року у справі за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Фонду державного майна України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору - Відкрите акціонерне товариство Тернопільобленерго , ОСОБА_2 , про визнання протиправним та скасування наказу,

ВСТАНОВИВ

У травні 2017 року - ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом у якому, просив визнати протиправним та скасувати наказ Фонду державного майна України № 1612 від 29.08.2016 Про проведення конкурсного відбору претендентів на заміщення вакантної посади голови правління ВАТ Тернопільобленерго .

На обґрунтування позовних вимог позивач зазначав, що оспорюваний наказ підписаний не уповноваженою особою, не був оприлюднений відповідно до Закону України Про доступ до публічної інформації ; відповідно до Статуту ТОВ Тернопільобленерго обрання та припинення повноважень голови правління віднесено до виключної компетенції загальних зборів.

Рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва від 06 листопада 2019 року позов задоволено в повному обсязі.

В апеляційній скарзі Фонду державного майна України, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи, просить скасувати вказане судове рішення і прийняти нову постанову про відмову у задоволенні позовних вимог позивача.

Зокрема, скаржник зазначає про правомірність своїх дій та оскаржуваного рішення, оскільки оголошення та проведення конкурсу на заміщення вакантної посади директора ТОВ Тернопільобленерго проведено з повним дотриманням норм чинного законодавства.

Перевіривши повноту встановлення окружним адміністративним судом фактичних обставин справи та правильність застосування ним норм матеріального і процесуального права, Шостий апеляційний адміністративний суд дійшов наступного.

Судом першої інстанції встановлено, що ВАТ Тернопільобленерго є правонаступником державної акціонерної енергопостачальної компанії Тернопільобленерго , заснованої у формі відкритого акціонерного товариства, відповідно до наказу Міністерства енергетики та електрофікації України від 28.07.1995 р. №134, шляхом перетворення державного енергопостачального підприємства Тернопільобленерго у державну акціонерну енергопостачальну компанію Тернопільобленерго на підставі Указу Президента України від 04.04.1995 р. №282/95 Про структурну перебудову в електроенергетичному комплексі України .

Постановою Кабінету Міністрів України від 04.03.2015 р. № 83 Про затвердження переліку об`єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави ВАТ Тернопільобленерго включено до переліку таких об`єктів державної власності.

Фонд державного майна України здійснює управління корпоративними правами держави в статутному капіталі ВАТ Тернопільобленерго у розмірі 50,999%.

Наказом від 16.08.2016 р. №1573 Фонд державного майна України затвердив склад Постійної конкурсної комісії ФДМ України з проведення конкурсного відбору керівників суб`єктів господарювання державного сектору економіки.

29.08.2016 р. Фонду державного майна України за підписом заступника Голови Державіна В. прийнято наказ №1612 Про проведення конкурсного відбору претендентів на заміщення вакантної посади голови правління ВАТ Тернопільобленерго , яким наказано оголосити конкурсний відбір претендентів на заміщення вакантної посади голови правління ВАТ "Тернопільобленерго"; провести такий відбір відповідно до Порядку проведення конкурсного відбору керівників суб`єктів господарювання державного сектору економіки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03 вересня 2008 року №777; доручено Постійній конкурсній комісії ФДМ України з проведення конкурсного відбору керівників суб`єктів господарювання державного сектору економіки розробити та затвердити вимоги до претендентів на заміщення вакантної посади та конкурсної пропозиції, Департаменту управління державними підприємствами та корпоративними правами - вжити заходів щодо оприлюднення оголошення про проведення конкурсного відбору претендентів на заміщення вакантної посади на офіційному веб-сайті ФДМ України відповідно до Порядку.

Вважаючи, наказ таким, що виданий з суттєвим порушенням процедури, позивач звернувся до суду з даним позовом.

За приписами частини другої статті 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Статус, організацію, повноваження та порядок діяльності Фонду державного майна України визначено Законом України Про Фонд державного майна України .

Так, Фонд державного майна України є центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом, що реалізує державну політику у сфері приватизації, оренди, використання та відчуження державного майна, управління об`єктами державної власності, у тому числі корпоративними правами держави щодо об`єктів державної власності, що належать до сфери його управління, в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України (ст..ст. 4, 7 Закону України Про управління об`єктами державної власності , ст. 1, п. 3 ч.1 ст. 5 Закону України Про Фонд державного майна України ).

Частинами першою та п`ятою статті 9 Закону України Про Фонд державного майна України зазначено, що Фонд державного майна України у межах своїх повноважень, на основі та на виконання Конституції та законів України, актів Президента України і Кабінету Міністрів України видає накази, що підписує Голова Фонду державного майна України. Усі накази Фонду державного майна України оприлюднюються державною мовою на офіційному веб-сайті Фонду державного майна України.

Відповідно до пункту 29 частини першої статті 19, частин першої та четвертої статті 23 Закону України Про центральні органи виконавчої влади повноваження на підписання наказів центрального органу виконавчої влади надано його керівнику. Центральний орган виконавчої влади у межах своїх повноважень, на основі і на виконання Конституції та законів України, актів Президента України та постанов Верховної Ради України, прийнятих відповідно до Конституції та законів України, актів Кабінету Міністрів України та наказів міністерств видає накази організаційно-розпорядчого характеру, організовує та контролює їх виконання.

Частина п`ята статті 19 Закону України Про центральні органи виконавчої влади передбачає, що заступники керівника центрального органу виконавчої влади здійснюють повноваження відповідно до затвердженого керівником центрального органу виконавчої влади розподілу обов`язків, якщо інше не передбачено законом. У разі відсутності керівника центрального органу виконавчої влади чи неможливості здійснювати ним свої повноваження з інших причин його обов`язки виконує один із заступників відповідно до встановленого керівником центрального органу виконавчої влади розподілу обов`язків.

Отже, виходячи з аналізу вказаних правових норм, оголошення та проведення конкурсного відбору претендентів на заміщення вакантної посади керівника суб`єкта господарювання державного сектора економіки здійснюється, зокрема Фондом державного майна України шляхом прийняття ним відповідного наказу за підписом керівника, а в разі його відсутності - одного із заступників, що виконує обов`язки.

В свою чергу, як вбачається з матеріалів справи на час прийняття Фондом державного майна України наказу від 29.08.2016 №1612 Про проведення конкурсного відбору претендентів на заміщення вакантної посади голови правління ВАТ Тернопільобленерго виконуючим обов`язки Голови ФДМ України був ОСОБА_3 , однак зазначений наказ підписано заступником ФДМ України Державіним В., що не відповідає вимогам чинного законодавства, а саме статті 9 Закону України Про Фонд державного майна України та статтям 19, 23 Закону України Про центральні органи виконавчої влади та Регламенту ФДМ України.

При цьому, судом апеляційної інстанції не встановлено наявність правових підстав для підписання від імені ФДМ України наказу від 29.08.2016 №1612 ОСОБА_4 , що свідчить про недотримання відповідачем процедури призначення конкурсу на посаду Голови правління ВАТ Тернопільобленерго .

Правова позиція з цього питання викладена в постанові Верховного Суду від 25 квітня 2018 року у справі №826/3705/17, адміністративне провадження №К/9901/21238/18.

Посилання апелянта на Інструкцію з діловодства у Фонді державного майна України, затвердженої наказом Фондом державного майна України від 29.02.20125 № 310, відповідно до якої накази та розпорядження видаються як рішення організаційно-розпорядчого чи нормативно-правового характеру та підписуються Головою Фонду та заступниками Голови Фонду згідно з розподілом повноважень, колегія суддів не приймає до уваги, оскільки підпис посадової особи, у даному випадку заступника ФДМ України Державіна В . , не свідчить про дотримання вимог норм чинного законодавства.

За таких обставин, слід погодитись з висновком суду попередньої інстанції про наявність правових підстав для задоволення позову.

Доводи апеляційної скарги зазначених вище висновків суду попередньої інстанції не спростовують і не дають підстав для висновку, що окружним адміністративним судом при розгляді справи неправильно застосовано норми матеріального права, які регулюють спірні правовідносини чи порушено норми процесуального права.

За правилами ст. 316 КАС України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а рішення або ухвалу суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Керуючись статтями 315, 316, 321, 322, 325 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

ПОСТАНОВИВ

Апеляційну скаргу Фонду державного майна України залишити без задоволення, а рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 06 листопада 2019 року - без змін.

Постанова суду набирає законної сили з дати її прийняття.

Касаційна скарга на постанову суду може бути подана безпосередньо до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Постанова складена в повному обсязі 04 лютого 2020 р.

Головуючий суддя І.О. Лічевецький

суддя М.І. Кобаль

суддя В.П. Мельничук

Дата ухвалення рішення30.01.2020
Оприлюднено06.02.2020
Номер документу87388648
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/6446/17

Постанова від 30.01.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Лічевецький Ігор Олександрович

Постанова від 30.01.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Лічевецький Ігор Олександрович

Ухвала від 23.12.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Лічевецький Ігор Олександрович

Ухвала від 23.12.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Лічевецький Ігор Олександрович

Рішення від 06.11.2019

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кузьменко В.А.

Ухвала від 20.12.2017

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кузьменко В.А.

Ухвала від 10.08.2017

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Пасічник С.С.

Ухвала від 11.07.2017

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Федотов І.В.

Ухвала від 19.06.2017

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Федотов І.В.

Ухвала від 19.06.2017

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Федотов І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні