Ухвала
від 06.02.2020 по справі 280/6593/19
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

З ПИТАННЯ РОЗГЛЯДУ СПРАВИ ЗА ПРАВИЛАМИ ЗАГАЛЬНОГО ПОЗОВНОГО ПРОВАДЖЕННЯ

06 лютого 2020 року Справа № 280/6593/19 м. Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративний суд у складі судді Киселя Р.В., розглянувши у порядку письмового провадження клопотання відповідача про розгляд в порядку загального позовного провадження справи №280/6593/19 за позовом Головного управління ДПС у Запорізькій області (пр. Соборний, буд. 166, м. Запоріжжя, 69107) до Приватного підприємства Січ-Запоріжжя (пр. Металургів, буд. 12а, м. Запоріжжя, 69001) про стягнення коштів за податковим боргом,

ВСТАНОВИВ:

28.12.2019 до Головного управління ДПС у Запорізькій області (далі - позивач) до Приватного підприємства Січ-Запоріжжя (далі - відповідач), в якій позивач просить суд: постановити рішення про стягнення коштів з рахунків платника податків у всіх банках, що належать такому платнику податків відповідачу, а також за рахунок готівки, що належить такому платнику податків на користь УК у Дніпровському районі м. Запоріжжя (код одержувача 3802523 в УК у Вознесенівському районі м. Запоріжжя, МФО 899998) податкового боргу:

Податок на прибуток приватних підприємств в розмірі 53905,48 грн,

Податок на додану вартість із вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) в розмірі 80038,79 грн.

Крім того, просить розглянути справу за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

Ухвалою від 02.01.2019 позов був залишений без руху, позивачу наданий строк для усунення недоліків позову.

10.01.2019 від позивача до суду надійшла заява на усунення недоліків позову до якої доданий уточнений позов.

Ухвалою від 13.01.2020 у справі відкрите спрощене позовне провадження, судове засідання призначене на 06.02.2020 з повідомленням (викликом) сторін.

15.02.2020 до суду надійшли клопотання відповідача про розгляд справи за правилами загального позовного провадження та про відкладення судового засідання, надання матеріалів справи для ознайомлення.

У судове засідання 06.02.2020 представник відповідача, належним чином повідомленого про дату, час та місце судового розгляду не прибув.

В обґрунтування клопотання про розгляд справи за правилами загального позовного провадження відповідача зазначає, що податкові повідомлення-рішення, на підставі яких заявлений цей позов, відповідачем не отримувались, а тому сума податкового зобов`язання нарахованого за такими податковими повідомленнями-рішеннями не набула статусу податкового боргу. Крім того зазначає, що до уточненої позовної заяви, яка була отримана відповідачем не були додані додатки. Вважає, що дана справа не відноситься до малозначних (не складних), оскільки має значні особливості від інших подібних справ. відповідач не погоджується з позицією позивача, на підтвердження позиції відповідача йому необхідно надати значну кількість письмових доказів, при дослідженні яких відповідач вважає доречним надати суду пояснення щодо обставин, які підтверджуються ці докази. Вважає, що розгляд справи за правилами спрощеного провадження призведе до обмеження сторін у доведенні їх позиції та забезпеченні повного та всебічного розгляду справи.

Суд, розглянувши клопотання відповідача, дійшов висновку, що клопотання задоволенню не підлягає, з огляду на наступне.

Дана справа не віднесена Кодексом адміністративного судочинства України до складних справ, оскільки її предмет не відповідає вимогам до складних справ, які викладені у ч. 4 ст. 12 та ч. 4 ст. 257 КАС України.

За приписами п. 7 ч. 6 ст. 12 КАС України для цілей цього Кодексу справами незначної складності є справи, щодо стягнення грошових сум, що ґрунтуються на рішеннях суб`єкта владних повноважень, щодо яких завершився встановлений цим Кодексом строк оскарження.

З урахуванням предмету позову, суддя, під час вирішення питання про відкриття провадження у справі, прийняв рішення про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін, при цьому ухвалою про відкриття провадження у справі від 13.01.2020 відповідачу був наданий строк для надання відзиву.

Посилання відповідача на те, що розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін (тобто за їх участі) не дозволяє повно та всебічно встановити обставини справи суд вважає хибними, оскільки в силу приписів ч. 1 ст. 262 КАС України розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим Кодексом для розгляду справи за правилами загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у цій главі. Відмінність розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження з викликом сторін від розгляду справи за правилами загального позовного провадження полягає лише в тому, що у справах спрощеного позовного провадження з викликом сторін не проводиться підготовче засідання та судові дебати не проводяться. В решті судові процедури є однаковими. При цьому розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження жодним чином не обмежує учасників справи в їх праві доведення перед судом обґрунтованості своїх вимог чи заперечень.

Порядок розгляду справ за правилами спрощеного позовного провадження врегульовано главою 10 КАС України.

Частиною 2 статті 257 КАС України визначено, що за правилами спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка справа, віднесена до юрисдикції адміністративного суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті.

Відповідно до ч.5 ст.262 КАС України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

З урахуванням викладеного, суд дійшов висновку, що в даному випадку, характер спірних правовідносин та предмет доказування у цій справі є незначної складності, а даний спір не належить до тих, які необхідно вирішувати в порядку загального позовного провадження.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про необґрунтованість клопотання про розгляд справи в порядку загального позовного провадження та відсутність підстав для його задоволення.

Враховуючи наведене, керуючись ст.ст.241, 248, 256, 257, 262 КАС України, суд -

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання відповідача про розгляд справи №280/6593/19 в порядку загального позовного провадження - відмовити.

Копію ухвали направити особам, які беруть участь у справі.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту підписання.

Суддя Р.В. Кисіль

Дата ухвалення рішення06.02.2020
Оприлюднено10.02.2020
Номер документу87413353
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення коштів за податковим боргом

Судовий реєстр по справі —280/6593/19

Ухвала від 15.12.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Панченко О.М.

Ухвала від 27.07.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Панченко О.М.

Ухвала від 01.06.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Панченко О.М.

Рішення від 05.05.2020

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Кисіль Роман Валерійович

Ухвала від 28.02.2020

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Кисіль Роман Валерійович

Ухвала від 06.02.2020

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Кисіль Роман Валерійович

Ухвала від 06.02.2020

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Кисіль Роман Валерійович

Ухвала від 13.01.2020

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Кисіль Роман Валерійович

Ухвала від 02.01.2020

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Кисіль Роман Валерійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні