Ухвала
від 03.02.2020 по справі 2-763/11
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-763/11

Провадження № 6/161/6/20

У Х В А Л А

03 лютого 2020 року місто Луцьк

Луцький міськрайонний суд Волинської області

у складі:

головуючого судді - Івасюти Л.В.

з участю секретаря судового засідання - Мельничук Т.Ю.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Луцьку справу за заявою акціонерного товариства Альфа-Банк , заінтересована особа - Другий відділ державної виконавчої служби м.Луцьк Головного територіального управління юстиції у Волинській області, про заміну сторони виконавчого провадження,-

В С Т А Н О В И В :

Акціонерне товариство Альфа-Банк звернулось в суд із заявою про заміну сторони виконавчого провадження, мотивуючи її тим, що на виконання рішення Луцького міськрайонного суду Волинської області у справі №2-763/11 від 08.11.2011 року видано виконавчі листи про стягнення із ОСОБА_1 заборгованості на користь АТ Укрсоцбанк по договору кредиту у розмірі 773796грн. та 1820грн. витрати по сплаті судового збору, які скерованого до примусового виконання до Другого від ділу державної виконавчої служби м. Луцьк. Відповідно до Закону України Про спрощення процедур реорганізації та капітуляції банків від 23 березня 2017 року, правонаступництво щодо майна, прав та обов`язків банку, що приєднується, виникає у банку - правонаступника з моменту, визначеного передавальним актом, затвердженим загальними зборами банку, що приєднуються, та банку - правонаступником. Банк - правонаступник АТ Укрсоцбанк у порядку правонаступництва набуває всіх прав за переданими йому активами (включаючи права за договорами забезпечення у тому числі поруки), а також набуває обов`язків боржника за вимогами кредиторів (вкладників) за переданими зобов`язаннями без необхідності внесення змін до відповідних договорів. Визначили, що правонаступництво щодо всього майна, прав та обов`язків акціонерного товариства Укрсоцбанк , які зазначені у передавальному акті, виникає у акціонерного товариства Альфа Банк з дати, визначеної у передавальному акті, а саме з 15 жовтня 2019 року. Протоколом №4/2019 від 15 жовтня 2019 року позачергових зборів акціонерів визначено, що акціонерне товариство Альфа-Банк є правонаступником акціонерного товариства Укрсоцбанк . Юридичну особу АТ Укрсоцбанк припинено 03.12.2019 року, що підтверджується випискою із ЄДРЮОФОП, а також у виписці зазначено, що АТ Альфа-Банк є правонаступником усіх прав та обов`язків АТ Укрсоцбанк . Отже, внаслідок реорганізації відбулася заміна кредитора, а саме: АТ Альфа Банк набуло статусу нового кредитора/стягувача за виконавчими листами у справі № 2-763/11 про стягнення боргу з боржника.

Посилаючись на вищенаведене, заявник просить суд замінити сторону виконавчого провадження по цивільній справі № 2-763/11 про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості на користь АТ Укрсоцбанк по договору кредиту у розмірі 773 796 грн. та 1820 грн. витрати по сплаті судового збору на АТ Альфа Банк .

Заявник АТ Альфа Банк зазначив у заяві про заміну сторони виконавчого провадження про розгляд заяви без участі представника АТ Альфа Банк .

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився, хоча належним чином повідомлявся судом про час, дату та місце розгляду заяви.

Суд вважає за можливе розглядати заяву за відсутності представника ПАТ АТ Укрсоцбанк .

Відповідно до положень ч.2 ст. 442 ЦПК України, його неявка не є перешкодою для вирішення питання про заміну стягувача.

Дослідивши матеріали справи, подані заявником докази на підтвердження обґрунтованості заявлених вимог, суд установив таке.

Правонаступництвом у виконавчому провадженні є заміна однієї зі сторін (стягувача або боржника) з переходом прав його попередника до іншої особи, що раніше не брала участь у виконавчому провадженні .

Заочним рішенням Луцького міськрайонного суду Волинської області від 08 лютого 2011 року у справі № 2-763/11 задоволено позов публічного акціонерного товариства «Укрсоцбанк» в особі Волинського відділення Львівської обласної філії ПАТ «Укрсоцбанк» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, суд ухвалив: стягнути з ОСОБА_1 на користь публічного акціонерного товариства «Укрсоцбанк» в особі Волинського відділення Львівської обласної філії ПАТ «Укрсоцбанк» заборгованість за кредитним договором в сумі 773796 грн. 18 коп. та 1820 грн. судових витрат .

Як випливає із матеріалів справи, рішенням апеляційного суду Волинської області від 03 грудня 2013 року апеляційну скаргу відповідача ОСОБА_1 частково задоволено. Рішення Луцького міськрайонного суду від 08 лютого 2011 року в даній справі в частині розміру стягнення заборгованості змінено, стягнуто з ОСОБА_1 в користь публічного акціонерного товариства Укрсоцбанк заборгованість за кредитним договором від 17березня 2008 року, укладеним між акціонерно-комерційним банком соціального розвитку Укрсоцбанк та ОСОБА_2 , в розмірі 763 977 грн. 01 коп., в тому числі 664 454 грн. 70 коп. заборгованості за тілом кредиту, 99 522 грн. 31 коп. заборгованості за відсотками в межах вартості успадкованого майна, яка складає 401 997 грн.

Судом встановлено, що рішення суду в добровільному порядку відповідачем не було виконано та підлягає примусовому виконанню в органах державної виконавчої служби України, в зв`язку з чим видано виконавчі листи у справі №2-763/11, які скеровано до примусового виконання до Другого відділу державної виконавчої служби м. Луцьк.

Протоколом №4/2019 від 15 жовтня 2019 року позачергових зборів акціонерів визначено, що акціонерне товариство Альфа-Банк є правонаступником акціонерного товариства Укрсоцбанк . Юридичну особу АТ Укрсоцбанк припинено 03.12.2019 року, що підтверджується випискою із ЄДРЮОФОП, а також у виписці зазначено, що АТ Альфа-Банк є правонаступником усіх прав та обов`язків АТ Укрсоцбанк .

Отже, внаслідок реорганізації відбулася заміна кредитора, а саме: АТ Альфа Банк набуло статусу нового кредитора/стягувача за виконавчими листами у справі №2-763/11 про стягнення боргу з боржника.

Відповідно до частини першої статті 512 ЦК України кредитор у зобов`язанні (крім випадків, передбачених статтею 515 ЦК України) може бути замінений іншою особою внаслідок, зокрема, передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги), а згідно зі статтею 514 цього Кодексу до нового кредитора переходять права первісного кредитора в зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Як передбачено ч. 1 та 2 ст. 442 ЦПК України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою сторони суд замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником .

Аналогічну норму містить ч. 5 ст. 15 Закону України Про виконавче провадження , відповідно до якої у разі вибуття однієї із сторін державний виконавець з власної ініціативи або за заявою сторони, а також сама заінтересована сторона мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, обов`язкові тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Процесуальне правонаступництво допускається на будь-якій стадії цивільного процесу, а примусове виконання рішення суду є його завершальною стадією.

Відповідно до правової позиції, висловленої Верховним судом України в постанові від 20 листопада 2013 року, заміна кредитора у зобов`язанні можлива з підстав відступлення вимоги (цесія), правонаступництва (смерть фізичної особи, припинення юридичної особи) тощо й до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, у тому числі бути стороною виконавчого провадження шляхом подання ним та розгляду судом заяви про заміну стягувача.

Згідно з вимогами чинного законодавства заміна осіб в окремих зобов`язаннях через волевиявлення сторін (відступлення права вимоги) є різновидом правонаступництва та можливе на будь-якій стадії процесу.

За змістом статті 512 ЦК України, статті 442 ЦПК України та Закону України Про виконавче провадження у разі вибуття кредитора в зобов`язанні він замінюється правонаступником.

Виходячи із цих норм, зокрема, пунктами 1,2 частини першої статті 512 ЦК України, у разі передання кредитором своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги) чи правонаступництва (припинення юридичної особи шляхом злиття, приєднання поділу, перетворення або ліквідації, спадкування) на стадії виконання судового рішення відбувається вибуття кредитора.

Така заміна кредитора відбувається поза межами виконавчого провадження у разі смерті кредитора, припинення юридичної особи чи відступлення права вимоги.

Отже, законодавством чітко визначено, що заінтересована сторона має право звернутися до суду з заявою про заміну стягувача, у разі заміни кредитора у зобов`язанні, правонаступником, а суд замінює сторону виконавчого провадження правонаступником.

Також у матеріалах справи наявні всі докази про заміну кредитора у зобов`язанні, тому існують всі підстави для заміни сторони у виконавчому провадженні.

Керуючись ст.ст. 260, 442 ЦПК України, на підставі ст. 15 Закону України Про виконавче провадження , суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву задовольнити .

Замінити сторону виконавчого провадження у цивільній справі №2-763/11 про стягнення з ОСОБА_1 на користь АТ Укрсоцбанк заборгованості за кредитним договором та судових витрат з АТ Укрсоцбанк на АТ Альфа Банк , ЄДРПОУ 23494714, юридична адреса: вул. Велика Васильківська, 100, м.Київ, 03150, адреса для листування: пл.Ринок, 26, м.Львів, 79008.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Волинського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з моменту її проголошення. Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник: акціонерне товариство Альфа-Банк , ЄДРПОУ 23494714, юридична адреса: вул. Велика Васильківська, 100, м.Київ, 03150, адреса: м.Львів, пл.Ринок, 26, 79008.

Боржник: ОСОБА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа - Другий відділ державної виконавчої служби м.Луцьк Головного територіального управління юстиції у Волинській області, місцезнаходження: м.Луцьк, вул.Винниченка, 27А.

Суддя Луцького міськрайонного

суду Волинської області Л.В.Івасюта

СудЛуцький міськрайонний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення03.02.2020
Оприлюднено07.02.2020
Номер документу87427014
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-763/11

Ухвала від 23.09.2011

Цивільне

Снятинський районний суд Івано-Франківської області

СОБКО В.

Ухвала від 31.05.2021

Цивільне

Макарівський районний суд Київської області

Тандир О. В.

Ухвала від 08.12.2011

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Яковенко В. С.

Ухвала від 08.12.2011

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Яковенко В. С.

Ухвала від 05.08.2020

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Сугачова О. О.

Ухвала від 20.07.2020

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Сугачова О. О.

Ухвала від 26.06.2020

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Довготько Т. М.

Ухвала від 26.05.2020

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Довготько Т. М.

Ухвала від 03.02.2020

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Івасюта Л. В.

Ухвала від 25.11.2019

Цивільне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Казак С. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні