Ухвала
від 07.02.2020 по справі 626/624/16-к
КРАСНОГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 626/624/16-к

Провадження № 1-в/626/12/2020

УХВАЛА

Іменем України

07.02.2020 року м. Красноград

Красноградський районний суд Харківської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

секретар ОСОБА_2

за участю представника заявника ОСОБА_3

представника цивільного позивача ОСОБА_4

розглянувши клопотання ОСОБА_5 про скасування арешту на майно та повернення майна власнику,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_5 звернувся до Красноградського районного суду з клопотанням про скасування арешту його майна, застосованого під час досудового слідства в рамках кримінального провадження №12014220000000198 від 04.04.2014 року.

На обгрунтування клопотання він зазначив, що ухвалою слідчого судді Київського районного суду м. Харкова ОСОБА_6 від 05.01.2015 року в рамках кримінального провадження №12014220000000198 від 04.04.2014 року було накладено арешт на тимчасово вилучене майно під час проведеного 29.12.2014 року обшуку за місцем його проживання. А також накладений арешт на належне йому на праві власності нерухоме і рухоме майно шляхом заборони його відчуження у будь-який спосіб.

Вироком Красноградського районного суду Харківської області від 20.05.2016 року він був засуджений за ч.3 ст.191 КК України до 5 років позбавлення волі із позбавленням права займатися підприємницькою діяльністю, пов`язаною із придбанням та реалізацією паливно-мастильних матеріалів на 2 роки, і застосована ст.75 КК України і він був звільнений від відбування основного покарання з випробуванням з іспитовим строком 3 роки.

Ухвалою Красноградського районного суду Харківської області від 12.06.2019 року він був звільнений від призначеного вироком суду покарання у зв`язку із закінченням іспитового строку.

Він вважає, що на сьогоднішній день будь-які підстави для подальшого арешту майна відсутні, оскільки цивільний позов ГПУ «Шебелинкагазвидобування» ПАТ «Укргазвидобування» про відшкодування матеріальної шкоди розглянуто судом у порядку цивільного судочинства і ухвалене рішення виконується державною виконавчою службою у рамках виконавчого провадження. Встановлена заборона у вигляді арешту на рухоме та не рухоме майно є перешкодою для нього вільно розпоряджатися та володіти своїм майном.

В судовому засіданні представник заявника вимоги про зняття арешту з майна підтримав.

Прокурор на розгляд клопотання не з`явився.

Представник цивільного позивача ОСОБА_4 просила ухвалити рішення на розгляд суду.

Вислухавши представника заявника, представника цивільного позивача, перевіривши письмові докази, суд вважає, що клопотання підлягає задоводенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ч.1,5 ст.539 КПК України питання, які виникають під час та після виконання вироку вирішуються судом за клопотанням прокурора, засудженого, його захисника, законного представника, органу або установи виконання покарань, а також інших осіб, установ або органів у випадках, встановлених законом.

У судове засідання викликається засуджений, його захисник, законний представник, прокурор. Про час та місце розгляду клопотання повідомляються цивільний позивач і цивільний відповідач, якщо питання стосується виконання вироку в частині цивільного позову.

Неприбуття в судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про місце та час розгляду клопотання (подання), не перешкоджає проведенню судового розгляду, крім випадків, коли їх участь визнана судом обов`язковою або особа повідомила про поважні причини неприбуття.

Судом встановлено, що ухвалою слідчого судді Київського районного суду м. Харкова від 05.01.2015 року в рамках кримінального провадження №12014220000000198 від 04.04.2014 року було накладено арешт на тимчасово вилучене майно під час проведеного 29.12.2014 року обшуку за місцем його проживання, а також накладений арешт на належне йому на праві власності нерухоме і рухоме майно шляхом заборони його відчуження у будь-який спосіб.

Відповідно до зазначеної ухвали речі і документи, які були вилучені 29.12.2015 року під час обшуку за місцем мешкання ОСОБА_5 , вилучались для проведення необхідних експертиз, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, висновки яких можуть бути використані як докази в кримінальному провадженні. Арешт на належне ОСОБА_5 нерухоме і рухоме майно шляхом заборони його відчуження накладалось для забезпечення відшкодування розміру завданої шкоди, завданої кримінальним правопорушенням.

Вироком Красноградського районного суду Харківської області від 20.05.2016 року ОСОБА_5 був засуджений за ч.3 ст.191 КК України до 5 років позбавлення волі із позбавленням права займатися підприємницькою діяльністю, пов`язаною із придбанням та реалізацією паливно-мастильних матеріалів на 2 роки, і застосована ст.75 КК України і він був звільнений від відбування основного покарання з випробуванням з іспитовим строком 3 роки. У задоволенні клопотання адвоката ОСОБА_3 було відмовлено і не скасований арешт майна обвинуваченого ОСОБА_5 , так як цивільний позов ПАТ «Укргазвидобування» в особі філії Газопромислового управління «Шебелинкагазвидобування» задоволено частково.

Вказаний вирок в частині цивільного позову був скасований Харківським апеляційним судом.

При цьому 26.10.2018 року Красноградським районним судом Харківської області було ухвалене рішення у справі №626/624/16-к за позовом АТ "Укргазвидобування" в особі Філії Газопромислове управління "Шебелинкагазвидобування " ПАТ "Укргазвидобування " до ОСОБА_5 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 про відшкодування матеріальної шкоди завданої злочином.

Вказане рішення перебуває на примусовому виконанні в Красноградському районному відділі ДВС ГТУЮ в Харківській області.

Ухвалою Красноградського районного суду Харківської області від 12.06.2019 року ОСОБА_5 був звільнений від призначеного вироком суду покарання у зв`язку із закінченням іспитового строку.

Гарантії захисту права власності закріплені у статті 41 Конституції України, за змістом якої кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю за винятком обмежень, установлених законом.

Зазначений принцип відображено й конкретизовано в частині першій статті 321 Цивільного кодексу України, згідно з якою право власності є непорушним, і ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Одним із способів захисту права власності є гарантована статтею 391цього Кодексу можливість власника вимагати усунення перешкод у здійсненні права користування та розпорядження своїм майном.

Спеціальні підстави законного обмеження особи у реалізації права власності передбачені, зокрема, нормами кримінального процесуального закону для виконання завдань кримінального провадження як легітимної мети відповідного втручання у право мирного володіння майном.

Згідно зі статтею 170КПК України завданнями арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження з метою забезпечення: збереження речових доказів; спеціальної конфіскації; конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Арешт майна має тимчасовий характер, і його максимально можлива тривалість обмежена часовими рамками досудового розслідування та/або судового розгляду до прийняття процесуального рішення, яким закінчується кримінальне провадження. Зі змісту частини четвертої статті 174КПК України суд одночасно з ухваленням судового рішення, яким закінчується судовий розгляд, вирішує питання про скасування арешту майна. Суд скасовує арешт майна зокрема, у випадку виправдання обвинуваченого, закриття кримінального провадження судом, якщо майно не підлягає спеціальній конфіскації, непризначення судом покарання у виді конфіскації майна та/або незастосування спеціальної конфіскації , залишення цивільного позову без розгляду або відмови в цивільному позові.

Із закінченням кримінального провадження втрачається легітимна мета арешту майна, як втручання у конвенційне право особи на мирне володіння ним - збереження речей і матеріальних цінностей для забезпечення можливості виконання завдань кримінального провадження.

Як вбачається з матеріалів справи, арешт майна у такому разі як захід забезпечення кримінального провадження неправомірно обмежує право ОСОБА_5 на розпорядження належним йому рухомим та нерухомим майном, оскільки у застосуванні цього заходу у кримінальному провадженні відпала потреба, а вимоги потерпілої особи про відшкодування матеріальної шкоди, завданої злочином розглянуто в порядку цивільного судочинства.

За таких обставин, суд вважає, що вимоги ОСОБА_5 щодо скасування арешту майна ґрунтуються на захисті права власності та володіння майном, є законними та обґрунтованими, а тому підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. 539 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання ОСОБА_5 про скасування арешту майна -задовольнити.

Скасувати арешт, накладений ухвалою слідчого судді Київського районного суду м. Харкова ОСОБА_16 від 05 січня 2015 року у рамках кримінального провадження № 12014220000000198 від 04.04.2014 року на тимчасово вилучене майно під час проведеного 29.12.2014 року обшуку за місцем проживання ОСОБА_5 , а саме:

мобільний телефон Nokia модель Х2-02. ІМЕІ1 : НОМЕР_1 , ІМЕІ2 НОМЕР_2 з сім картою оператора мобільного зв`язку МТС; інформаційну довідку оператора мобільного зв`язку МТС Ваш мобільний номер НОМЕР_3 ; мисливську рушницю ТОЗ - 34 ЕР, 12 кал. ШТ № НОМЕР_4 ; мисливську рушницю Beretta А400 XpLor Nova tob nv 001495, 12 кал. 1 ствол; дозвіл на зброю № НОМЕР_5 від 14.09.2000 року; 8 коробок з патронами у кількості 25 шт. калібром 12 мм.; дві коробки з патронами у кількості 5 шт. калібром 12 мм.; дві коробки з патронами у кількості 10 шт., калібром 12 мм. у кількості 45 штук; сім карту оператора мобільного зв`язку МТС з маркуванням НОМЕР_6 ; коробку від сім карти UMC № НОМЕР_7 ; коробку від сім карти UMC № НОМЕР_8 .

Вищевказане майно повернути власнику ОСОБА_5 .

Скасувати арешт, накладений ухвалою слідчого судді Київського районного суду м. Харкова ОСОБА_16 від 05 січня 2015 року у рамках кримінального провадження № 12014220000000198 від 04.04.2014 року на належне ОСОБА_5 на праві власності нерухоме майно шляхом заборони його відчуження у будь-який спосіб, а саме:

1)нежитлову будівлю ( магазин) літ. А -1 площею 466, 1 кв.м за адресою: АДРЕСА_1 .

2)нежитлову будівлю літ.Д площею 251,0 кв.м за адресою:

АДРЕСА_2 )житловий будинок ( А -1) з прибудовою (а), з надвірними будівлями, загальна площа ( кв.м.) 126,7, житлова площа ( кв.м.) 85,4, за адресою: АДРЕСА_3 ,

4)земельну ділянку місця розташування: кадастровий номер 6323310100:03:001:0048, цільове призначення: для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд ( присадибна ділянка), землі житлової і громадської забудови, для індивідуального житлового, гаражного і дачного будівництва.

Скасувати арешт, накладений ухвалою слідчого судді Київського районного суду м. Харкова ОСОБА_16 від 05 січня 2015 року у рамках кримінального провадження № 12014220000000198 від 04.04.2014 року на належне ОСОБА_5 на праві власності рухоме майно шляхом заборони його відчуження у будь-який спосіб, а саме:

1)автомобіль марки КАМАЗ моделі 55111, 1990 року випуску, колір - оранжевий, № двигуна НОМЕР_9 , № шасі НОМЕР_10 , державний номерний знак НОМЕР_11 , належить на підставі свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_12 від 19.03.2009 року;

2)автомобіль марки Mitsubishi моделі Pagero, 1985 року випуску, колір - синій, № двигуна НОМЕР_13 , № кузова НОМЕР_14 , державний номерний знак НОМЕР_15 , належить на підставі свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_16 від 30.08.2012 року;

3)автомобіль марки КАМАЗ моделі 55111, 1987 року випуску, колір - зелений, № двигуна НОМЕР_17 , № шасі НОМЕР_18 , державний номерний знак НОМЕР_19 , належить на підставі свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_20 від 25.08.2011 року;

4)автомобіль марки КРАЗ моделі 8138, 1993 року випуску, колір - бежевий, № шасі НОМЕР_21 . державний номерний знак « НОМЕР_22 », належить на підставі свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_23 ;

5) автомобіль ЕРАЗ моделі 762, 1984 року випуску, колір - зелений, № двигуна НОМЕР_24 . № кузова НОМЕР_25 , державний номерний знак НОМЕР_26 , належить на

підставі свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_27

Ухвала може бути оскаржена до Харківського апеляційного суду протягом семи днів з дня її проголошення через Красноградський районний суд.

Суддя

СудКрасноградський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення07.02.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу87443924
СудочинствоКримінальне
КатегоріяСправи в порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях інші

Судовий реєстр по справі —626/624/16-к

Ухвала від 07.02.2020

Кримінальне

Красноградський районний суд Харківської області

Гусар П. І.

Ухвала від 24.01.2020

Кримінальне

Красноградський районний суд Харківської області

Гусар П. І.

Ухвала від 13.06.2019

Кримінальне

Красноградський районний суд Харківської області

Гусар П. І.

Ухвала від 13.06.2019

Кримінальне

Красноградський районний суд Харківської області

Гусар П. І.

Ухвала від 12.06.2019

Кримінальне

Красноградський районний суд Харківської області

Гусар П. І.

Ухвала від 13.06.2019

Кримінальне

Красноградський районний суд Харківської області

Гусар П. І.

Ухвала від 12.06.2019

Кримінальне

Красноградський районний суд Харківської області

Гусар П. І.

Ухвала від 24.05.2019

Кримінальне

Красноградський районний суд Харківської області

Гусар П. І.

Постанова від 21.03.2019

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Коваленко І. П.

Постанова від 21.03.2019

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Коваленко І. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні