Рішення
від 06.02.2020 по справі 290/1119/19
РОМАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Романівський районний суд Житомирської області

290/1119/19

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

6 лютого 2020 року смт. Романів

Романівський районний суд Житомирської області в складі судді Бабича С.В., з участю секретаря судового засідання Багінської В.І., розглянувши в відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом Камінської сільської ради Романівського району Житомирської області до ОСОБА_1 про відібрання дитини від матері без позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на неповнолітню дитину, третя особа - Романівська районна державна адміністрація Житомирської області,-

В С Т А Н О В И В :

В листопаді 2019 року Камінська сільська рада Романівського району Житомирської області, як орган опіки і піклування, звернулася до суду в інтересах ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , в якому просить відібрати в останньої неповнолітню дитину, в інтересах якої заявлено позов, без позбавлення її батьківських прав, передавши цю дитину органу опіки та піклування районної державної адміністрації, посилаючись на те, що відповідач ухиляється від виконання своїх обов`язків по вихованню цієї дитини, не піклується про її фізичний і духовний розвиток, зловживає алкогольними напоями.

З метою недопущення загрози життю та здоров`ю ОСОБА_2 14 листопада 2019 року виконавчим комітетом Камінської сільської ради Романівського району Житомирської області було прийнято рішення про її відібрання від матері.

Окрім того, Камінська сільська рада Романівського району Житомирської області просить ухвалити рішення про стягнення з ОСОБА_1 на користь осіб чи установ, де буде проживати дитина, аліменти в розмірі не менше 50% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку щомісячно, починаючи з дня подачі заяви до досягнення дитиною повноліття.

Ухвалою Романівського районного суду Житомирської області від 5 грудня 2019 року було залучено до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, Романівську районну державну адміністрацію Житомирської області.

В судове засідання учасники справи та їх представники не з`явилися. Представником Камінської сільської ради Романівського району Житомирської області до суду подана заява про розгляд справи за відсутності представника даного органу та про підтримання позовних вимог. Романівська районна державна адміністрація Житомирської області просила розглянути справу за відсутності її представника, проти задоволення позову не заперечила.

Відповідач, яка була належним чином повідомлена про час і місце розгляду справи, в судове засідання також не з`явилася, про причини неявки суд не повідомила, заяви про розгляд справи за її відсутності та відзив не подала. Зі згоди представника позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням статті 280 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України).

Судом встановлено, що відповідач є матір`ю ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 . Батько вказаної дитини помер ІНФОРМАЦІЯ_2 . Зазначені обставини підтверджуються відповідними свідоцтвами про народження та про смерть.

З довідки характеристики Камінської сільської ради Романівського району Житомирської області вбачається, що ОСОБА_1 не займається вихованням своєї дитини, не піклується про стан її здоров`я, зловживає алкогольними напоями. При цьому, протягом шкільних канікул в літній період зі своєю дитиною вона не проживала та вчинила фізичне насильство щодо останньої.

Вказані обставини підтверджуються також висновком оцінки потреб сім`ї, повідомленням про дитину, яка постраждала від жорстокого поводження, актом проведення оцінки рівня безпеки дитини та письмовими поясненнями дитини відповідача.

З 11 червня 2019 року ОСОБА_2 перебуває на обліку в службі у справах дітей Романівської районної державної адміністрації Житомирської області у зв`язку із жорстоким повадженням.

14 листопада 2019 року комісією у складі службових осіб Камінської сільської ради Романівського району Житомирської області та членів виконавчого комітету цієї ради було проведено обстеження умов проживання ОСОБА_2 та встановлено, що такі умови створюють небезпеку її життю і здоров`ю.

В цей же день виконавчим комітетом Камінської сільської ради Романівського району Житомирської області було прийнято рішення про негайне відібрання ОСОБА_2 з небезпечного середовища.

Висновком органу опіки і піклування - Романівської районної державної адміністрації Житомирської області від 16 січня 2020 року визнано доцільним відібрання дитини від матері ОСОБА_1 без позбавлення її батьківських прав.

Відповідно до статті 170 Сімейного кодексу України (далі СК України) суд може постановити рішення про відібрання дитини від батьків або одного з них, не позбавляючи їх батьківських прав у випадку ухилення останніх від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини, а також в інших випадках, якщо залишення дитини у них є небезпечним для її життя, здоров`я і морального виховання. У цьому разі дитина передається другому з батьків, бабі, дідові, іншим родичам - за їх бажанням або органові опіки та піклування.

При задоволенні позову про відібрання дитини від матері без позбавлення її батьківських прав суд вирішує питання про стягнення з неї аліментів на дитину.

Встановивши, що відповідач ухиляється від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини, а також, що залишення у неї є небезпечним для життя, здоров`я і морального виховання останньої, суд прийшов до висновку про необхідність задоволення позову.

Відповідно до статті 141 ЦПК України, суд стягує з відповідача на користь держави судовий збір у розмірі, передбаченому статтею 4 Закону України Про судовий збір .

На підставі вищевикладеного, керуючись статтями 170, 180-182 СК України, статтями 10-13, 141, 259, 263-265, 268, 280-282 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов Камінської сільської ради Романівського району Житомирської області (адреса місцезнаходження: вул. Небесної сотні, 40-Є с. Камінь Романівський район Житомирська область, ідентифікаційний код в ЄДРПОУ: 04345262) до ОСОБА_1 (адреса місця проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 ) про відібрання дитини від матері без позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на неповнолітню дитину, третя особа - Романівська районна державна адміністрація Житомирської області (адреса місцезнаходження: вул. Сергія Лялевича, 2 смт. Романів Житомирська область, ідентифікаційний код в ЄДРПОУ: 04053536), задовольнити.

Відібрати ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 від її матері ОСОБА_1 без позбавлення її батьківських прав, передавши дитину органу опіки та піклування - Романівській районній державній адміністрації Житомирської області.

Стягувати щомісячно з ОСОБА_1 (адреса місця проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 ) на користь осіб чи установ, де буде проживати дитина, аліменти на неповнолітню дитину - ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 , в розмірі 1/4 частини усіх видів її заробітку (доходу), але не менше 50% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, починаючи з 20 листопада 2019 року до досягнення дитиною повноліття.

Стягнути з ОСОБА_1 (адреса місця проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 ) на користь держави судовий збір в розмірі 1681,60 грн.

Допустити негайне виконання рішення суду в частині стягнення аліментів в межах платежу за один місяць.

Заочне рішення може бути переглянуто Романівським районним судом Житомирської області за письмовою заявою відповідача протягом тридцяти днів з дня його ухвалення (складення повного судового рішення).

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене відповідачем в апеляційному порядку, шляхом подачі апеляційної скарги до Житомирського апеляційного суду в порядку передбаченому підпунктом 15.5 пункту 1 розділу XIII Перехідні положення ЦПК України.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом встановлених законом строків, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Суддя С.В. Бабич

СудРоманівський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення06.02.2020
Оприлюднено12.02.2020
Номер документу87518566
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —290/1119/19

Ухвала від 06.02.2020

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Бабич С. В.

Рішення від 06.02.2020

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Бабич С. В.

Ухвала від 14.01.2020

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Бабич С. В.

Ухвала від 05.12.2019

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Бабич С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні